sahurdan sonra cinsel ilişkiye girilir mi

sahurdan sonra cinsel ilişkiye girilir mi bilgi90’dan bulabilirsiniz

İmsaktan sonra cinsel ilişki orucu bozar mı Diyanet cevabı

İmsaktan sonra cinsel ilişki orucu bozar mı Diyanet cevabı

İmsaktan sonra cinsel ilişki orucu bozar mı, kefaret gerektirir mi sorusu Ramazan ayında en sık sorulan sorulardan birisi. Diyanet cevabına göre bir kişi imsak vaktinden sonra eşiyle cinsel ilişki yaşarsa orucu bozulur. Yani Sahurdan sonra eşi ile cinsi münasebet orucu bozar.

Ramazan ayının başlaması ile birlikte vatandaşlar merak ettikleri birçok sorunun cevabını Diyanet’e sormaya başladı. En çok araştırılan sorulardan biri de imsak vaktinden sonra cinsel ilişki yaşanırsa oruç bozulur mu? İşte Diyanet cevabı..

Orucu bozan ve bozmayan diğer şeyler nelerdir? Diyanet işleri başkanlığı orucu bozan şeyler ve bozmayan durumlar hakkında fetvalar verdi. Orucu bozan ve bozmayan durumlar ince çizgilerle birbirinden ayrılıyor. Öpüşmek ya da eşinize sarılmak şayet nefsinize hakimseniz orucu bozmuyor. Ancak bekarların sevgilisine sarılıp öpmesi yada elini tutması orucun bozulmasına sebep oluyor. İşte Diyanete sorulan konulardaki fetvalar;

Cünüp olmak orucu bozar mı? : Uykudayken ister sabah olsun ister sahurdan sonra, hangi vakit olursa olsun rüya ile cünüp olan kişinin orucu bozulmaz. Fecir doğmadan önce herhangi bir sebeple cünüp olmak ve bu vaziyette sabahlamakta -oruçtan yana- bir sakınca yoktur. Rüyada cünüp olan kişi kalktığında banyosunu yapıp gusul abdesti olarak orucuna devam edebilir.

İmsaktan sonra cinsel ilişki orucu bozar mı: Rüyada boşalmak orucu bozmazken kişi eğer imsaktan sonra eşi ile cinsel ilişkiye girerse orucu bozulur. Yani Sahurdan sonra eşi ile cinsi münasebet orucu bozar.

Mastürbasyon orucu bozar mı: Elle boşalma, Ramazan ayında oruçlu iken yapıldığında orucu bozar. Bu bir şehvet ile boşalma durumudur. Bunu yapanın orucu bozulur. Mastürbasyon (istimna) sebebiyle orucu bozulan kişi o günü kaza etmelidir. İlave bir cezası (kefaret orucu gibi) yoktur.

Eşini öpmek orucu bozar mı : Kişinin hanımını öpmek, elle tutmak, okşamak gibi durumları orucu bozmaz. Bu durumda meni gelmedikçe oruç bozulmaz. Nefsine güvenemeyen kimsenin hanımını öpüp okşaması da mekruhtur. Zira meni gelerek orucun bozulma ihtimali vardır. Fâhiş olmamak ve kendinden emin bulunmak şartı ile, hanımını öpüp kucaklamakta kerâhet yoktur. Karı ile kocanın çıplak halde birbirlerine sarılmaları, nefislerinden emîn bile olsalar, mekruhtur. Buna fâhiş mübâşeret denir. Erkeğin hanımının dudaklarını emmesi de mekruhtur.

Sevgiliyi öpmek orucu bozar mı: CEVAP : Sevdiği bir kimsenin tükrüğünü, ağız suyunu yutmak, dolayısıyla öpüşmek orucu direkt olarak bozar. Zaten İslam’da tensel temasa dayalı bir flört doğru değildir. Dolayısıyla el ele tutuşmak da Oruç ve ramazanın ruhuyla bağdaşmaz. Öpmek veya öpüşmekte de bedenin tedâvisi veya tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) veyahut telezzüzü (zevk ve lezzet alması) vardır. Bu sebeble kazâ ile beraber keffâreti de (61 günlük orucu) gerektirir

CİNSEL İLİŞKİ KEFARET GERERTİRİR : Oruç kefareti , Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında iki kameri ay veya altmış gün oruç tutmaktır. Meşru bir mazeret bulunmaksızın yemek içmek , cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar ve bu şekilde bozulan orucun kaza edilmesi gerekir. Eğer bu şekilde bozulan oruç Ramazan orucuysa kefaret orucu tutmayı gerektirir. Kefaret orucu tutmayan kişi bunun yerine 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün boyunca doyurmalıdır.

Kefaret orucu sırasında adet gören kadırlar oruca ara verirler. Adet dönemi biter bitmez ise kefaret orucuna devam ederek 60 günü tamamlamalıdırlar.

Şafii mezhebine göre mazeretsiz olarak Ramazan orucunun yeme-içme ile bozulması durumunda kefaret değil, sadece kaza gerekir.

Yazı kaynağı : www.internethaber.com

İftardan sonra cinsel ilişkiye girmek ve mastürbasyon günah mı? Ramazanda cünüpken oruç tutulur mu, kabul olur mu?

İftardan sonra cinsel ilişkiye girmek ve mastürbasyon günah mı? Ramazanda cünüpken oruç tutulur mu, kabul olur mu?

Ramazan ayında birçok Müslüman oruç tutmaktadır ve ibadet yapmaktadır. Ramazana ayında orucu bozan, oruçluyken riskli durumlar da yer almaktadır. En çok merak edilen ve kafalarda soru işareti yaratan konular arasında cinsellik konusuyla ilgili sorular yer almaktadır. Ramazan ayında cinsellik günah mı, yasak mı? sorusu da merak ediliyor. İşte Ramazan ayında orucu bozan durumlar nelerdir? sorusunun yanıtı…

Ramazan ayında cinsellik…

Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile imsak arasında yemek, içmek ve eşlerin cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.” (Bakara, 2/187).

Diyanete göre oruçu bozan şeyler şunlardır:

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387).

Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

 

CÜNÜP İKEN TUTULAN ORUÇ GEÇERLİ MİDİR?
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

Yazı kaynağı : www.cnnturk.com

Ramazan ayı süresince cinsel ilişkiye girmek câiz midir?

Ramazan ayı süresince cinsel ilişkiye girmek câiz midir?

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Ramazan’ın gündüzünde cinsel ilişkiye girmek; hem erkeğe,hem de kadına haramdır. Erkek ve kadının, Ramazan’ın gündüzünde oruç tutmaları gerekir.

Ramazan’ın gündüzünde cinsel ilişkiye girmekte hem günah, hem de keffâret vardır. Keffâret; bir köleyi azat etmektir (hürriyetine kavuşturmaktır.) Bunu bulamayanın iki ay aralıksız oruç tutmasıdir. Bunu da bulamayanın altmış tane yoksulu doyurmasıdır.

Nitekim Ebû Hureyre’den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, o şöyle demiştir:

بَیْنَمَا نَحْنُ جُلُوسٌ عِنْدَ النَّبیِّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ إِذْ جَاءَهُ رَجُلٌ فَقَالَ: یَا رَسُولَ اللهِ! هَلَکْتُ. قَالَ: مَا لَکَ؟ قَالَ: وَقَعْتُ عَلَی امْرَأَتِی وَأَنَا صَائِمٌ. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ: هَلْ تَجِدُ رَقَبَةً تُعْتِقُهَا؟ قَالَ: لاَ. قَالَ: فَهَلْ تَسْتَطِیعُ أَنْ تَصُومَ شَهْرَیْنِ مُتَتَابعَیْنِ؟ قَالَ: لاَ. فَقَالَ: فَهَلْ تَجِدُ إِطْعَامَ ستِّینَ مِسْکِینًا؟ قَالَ: لاَ. قَالَ: فَمَکَثَ النَّبیُّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ، فَبَیْنَا نَحْنُ عَلَی ذَلِکَ أُتِیَ النَّبیُّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ بعَرَقٍ فِیهَا تَمْرٌ -وَالْعَرَقُ الْمِکْتَلُ-. قَالَ: أَیْنَ السَّائِلُ؟ فَقَالَ: أَنَا. قَالَ: خُذْهَا فَتَصَدَّقْ بهِ. فَقَالَ الرَّجُلُ: أَعَلَی أَفْقَرَ مِنِّی یَا رَسُولَ اللهِ؟ فَوَاللهِ مَا بَیْنَ لاَبَتَیْهَا – یُرِیدُ الْحَرَّتَیْنِ- أَهْلُ بَیْتٍ أَفْقَرُ مِنْ أَهْلِ بَیْتِی. فَضَحِکَ النَّبیُّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ حَتَّی بَدَتْ أَنْیَابُهُ، ثُمَّ قَالَ: أَطْعِمْهُ أَهْلَکَ. [ رواه البخاری ومسلم ]

“Biz, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-‘in yanında otururken ansızın bir adam çıkageldi ve:

– Ey Allah’ın elçisi! Helâk oldum! dedi.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-:

– Seni helâk eden nedir? diye sordu.

Adam:

– (Ramazan’da) oruçlu olduğum halde eşimle cinsel ilişkiye girdim, dedi.

Bunun üzerine Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:

– Bir köle azat edebilir (hürriyetine kavuşturabilir) misin? diye sordu.

Adam:

– Hayır, köle azat edemem, diye cevap verdi.

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:

– Öyle ise iki ay aralıksız oruç tutabilir misin? diye sordu.

Adam:

-Hayır, tutamam, diye cevap verdi.

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:

– Altmış yoksulu doyurabilir misin? diye sordu.

Adam:

-Hayır, doyuramam, diye cevap verdi.

Ebu Hureyre dedi ki:

-Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bir süre öyle bekledi. Biz bu hal üzereyken Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-‘e içerisinde (on beş sa’ alabilen) hurma dolu bir zenbil getirildi.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-:

-Soruyu soran nerede? diye sordu.

Adam:

-Benim, diye cevap verdi.

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:

-Bunu al ve sadaka olarak dağıt, buyurdu.

Adam:

– Ey Allah’ın elçisi! Benden daha fakir birisine mi sadakayı vereyim? Allah’a yemîn ederim ki, Medine’nin karataşlı bir ucundan diğer bir ucuna kadar âile halkı benden daha fakir olan hiç kimse yoktur, dedi.

Bunun üzerine Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- azı dişleri görülünceye kadar güldü. Sonra adama:

– (Öyleyse) kendi âile halkına yedir, buyurdu.” (Buhârî; hadis no: 1834. Müslim; hadis no: 111)

İkincisi:

Ramazan gecelerinde cinsel ilişkiye girmeye gelince, bu câizdir, yasak değildir. Cinsel ilişkiye girmek, fecir vaktinin girişine kadar devam eder. Fecir doğduktan sonra cinsel ilişkiye girmek haramdır.

Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:

(( أُحِلَّ لَکُمْ لَیْلَةَ الصِّیَامِ الرَّفَثُ إِلَی نِسَآئِکُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَکُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ عَلِمَ اللهُ أَنَّکُمْ کُنْتُمْ تَخْتانُونَ أَنْفُسَکُمْ فَتَابَ عَلَیْکُمْ وَعَفَا عَنْکُمْ فَالآنَ بَاشرُوهُنَّ وَابْتَغُواْ مَا کَتَبَ اللهَ لَکُمْ وَکُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّی یَتَبَیَّنَ لَکُمُ الْخَیْطُ الأَبْیَضُ مِنَ الْخَیْطِ الأَسْوَد مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّیَامَ إِلَی الَّلیْلِ وَلاَ تُبَاشرُوهُنَّ وَأَنْتُمْ عَاکِفُونَ فِی الْمَسَاجِد تِلْکَ حُدُودُ اللهِ فَلاَ تَقْرَبُوهَا کَذَلِکَ یُبَیِّنُ اللهُ آیَاتِهِ لِلنَّاس لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ187)) [ سورة البقرة الآیة: ۱۸۷]

“Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız (Ramazan gecelerinde eşlerinizle cinsel ilişkiye girmeniz), size helâl kılındı. Onlar, sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtü durumundasınız. Allah, nefsinize güvenemeyeceğinizi bildiği için müracaatınızı kabul buyurdu ve sizi bağışladı. Şimdi onlara yaklaşın ve Allah’ın sizler için takdir ettiğini (evlat) isteyin. Sabahın aydınlığı, gecenin karanlığından ayırt edilinceye kadar yiyin ve için. Sonra da (güneşin batışı ile gecenin başlangıcı olan) akşama kadar orucu tamamlayın. Bununla beraber siz mescitlerde itikâf halinde iken onlara yaklaşmayın (eşlerinizle cinsel ilişkiye girmeyin). Bu hükümler, Allah’ın (farz kıldığı helâl ve haram) sınırlarıdır.(Harama düşmemeniz için) sakın onlara yaklaşmayın. Allah, âyetlerini insanlara böyle açıklıyor ki (kendisinden) sakınıp korunsunlar.” (Bakara Sûresi: 187)

Bu âyet-i kerime, Ramazan gecelerinde fecir vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunmanın mubah olduğuna kesin delildir.

Cinsel ilişkiye girdikten sonra boy abdesti alınması, sonra da sabah namazının kılınması gerekir.

Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Yazı kaynağı : islamqa.info

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın