şahit kelimesinin eş anlamlısı nedir bilgi90’dan bulabilirsiniz
Şahit Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Şahidin Eş Anlamlısı
Şahit kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre eş anlamlısı ‘tanık’ şekilde karşımıza çıkıyor. Bu konuda hem şahit kelimesi hem de tanık sözcüğünün aynı anlam üzerinden değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Şahidin Eş Anlamlısı
Şahit kelimesinin eş anlamlısı olarak Türkçe içerisinde ‘tanık’ sözcüğünü değerlendirebilirsiniz. Özellikle hem şahit hem de tanık kelimesi eşit şekilde gündelik yaşamda kullanılan kelimelerdir. Amaca uygun olarak yasal bir prosedür kapsamında kullanabilir ya da gün içerisinde farklı zamanlarda ele alınabilir.
Peki, şahit kelimesinin anlamı nedir? Şahit ‘herhangi bir duruma tanıklık etmiş, görmüş ve onu anlatabilecek kişiler’ şeklinde dile getirilmektedir. Özellikle mahkemelerde olayı anlatan kişiler için şahit ya da tanık denmektedir. Yazılışları farklı olsa dahi aynı anlam üzerinden her iki kelimeyi de Türkçede cümle içerisinde kullanmak mümkün. Aynı zamanda tek başına da değerlendirilebilir.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Şahit Eş Anlamlısı Nedir? Şahit Kelimesinin Eş Anlamlısı Olan Sözcük Ve TDK Anlamı – Örnekler – Son Dakika Eğitim Haberleri
Şahit kelimesi, herhangi bir olay ya da konuya şahitlik eden kişiyi ifade etmek için kullanılıyor. Hem hukuk alanında hem de günlük konuşmalarda şahit kelimesi çok sık kullanılmaktadır. Bu nedenle de Şahit kelimesinin yerine kullanılabilecek sözcükler, bir başka deyişle Şahit eş anlamlısı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Türk Dil Kurumu’nun Şahit kelimesi tanımı ve eş anlamlı kelimeler sözlüğüne göre, Şahit kelimesinin eş anlamlısı nedir? Aşağıda, pek sık kullanılan Şahit kelimesinin tanımı ve Şahit eş anlamlısı yer almaktadır.
ŞAHİT EŞ ANLAMLISI NEDİR?
Şahit kelimesinin eş anlamlısı ‘tanık’ sözcüğüdür.
ŞAHİT NE DEMEK?
‘Yaşanan herhangi bir olay karşısında o olayı gören ve duyan kişiler’e şahit denir.
HUKUK ALANINDAKİ TANIMI:
Tanık (şahit), dava konusu olay hakkında bilgi sahibi olduğu bilinen; ancak davaya taraf olmayan kişilerdir.
Tanıklık, bir kimsenin geçmişte yaşanan bir olayla ilgili beş duyusuyla elde ettiği bilgi ve görgüyü adli merciler huzurunda anlatmasıdır.
İSLAM ANSİKLOPEDİSİ ŞAHİT TANIMI
Sözlükte “hazır bulunmak, haber vermek, bilmek, gözlemek, görmek” anlamlarındaki şehâdet kökünden türeyen şâhid, fıkıh terimi olarak bir olaya veya duruma tanık olan veya tanıklık eden kişiyi ifade eder.
Özellikle Allah hakları konusunda (takibi şikâyete bağlı olmayan hadler gibi konularda) bir davet olmaksızın şahitlik etmek hisbe şahitliği olarak isimlendirilir (hisbe ile şahitlik arasındaki benzerlik ve farklılıklar için bk. HİSBE). Şâhid (çoğulu şühûd), şehîd (çoğulu şühedâ’) ve şehâdet kelimeleri Kur’ân-ı Kerîm’de sözlük ve terim anlamıyla “tanık” ve “tanıklık” mânasında geçtiği gibi bu kökten türeyen fiil kalıpları, ayrıca eşhâd, meşhûd ve meşhed isimleri kullanılmıştır. Kur’an’da 166 yerde geçen bu kelimelerin bir kısmında terim anlamı açıktır (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “şhd” md.). Liânla ilgili âyetlerde (en-Nûr 24/6, 8) liân yeminlerinden “şehâdât” diye söz edilmesi bazı âlimlerce burada şehadetin “yemin” anlamında kullanılmasıyla, diğer bazı âlimlerce liânın şahitlik hükmünü taşımasıyla açıklanmıştır. Hadislerde de şehadet kökünden türeyen kelimeler yaygın biçimde kullanılmış olup şahit kelimesinin terim anlamında geçtiği birçok hadis mevcuttur (Wensinck, el-Muʿcem, “şhd” md.).
Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr
Şahit Eş Anlamlısı Nedir? Şahit Kelimesinin Eş Enlamı Olan Sözcükler
Türk Dil Kurumu’na göre ele alındığında Şahit kelimesinin eş anlamlısı olarak ‘tanık’ karşımıza çıkıyor. Bu anlamı üzerinden amaca uygun şekilde hem yargı önünde hem de gündelik yaşam içerisinde kullanmak mümkün.
Şahit Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Şahit kelimesinin eş anlamlısı Türk Dil Kurumu’nda ‘tanık’ şeklinde yer almaktadır. Yazılışları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanma potansiyeli sunuyor. Aynı zamanda amaca göre tek başına da kullanılabilir.
Şahit Nedir?
Şahit kelimesi anlam açısından ’Yaşanan herhangi bir olay karşısında o olayı gören ve duyan kişiler’ şeklinde tanımlanmaktadır. Özellikle meydana gelen olay için durum mahkemeye taşındığı zaman tanık ya da şahit olarak kişi olayı anlatmaktadır. Aynı zamanda gündelik yaşam içerisinde de farklı zamanlarda kullanılır. Hem şahit hem de tanık kelimesini ortak olarak aynı anlam üzerinden değerlendirebilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler