saf maddeler birden fazla maddenin karıştırılması ile elde edilir

saf maddeler birden fazla maddenin karıştırılması ile elde edilir bilgi90’dan bulabilirsiniz

Saf maddeler birden fazla maddenin karıştırılmasıyla elde edilir. Doğru mu yanlış mı?

Karışım

Karışım, birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur. Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur. Fakat maddelerin çoğu ne tek bir elementtir ne de tek bir bileşiktir. Maddelerin çoğu saf madde olmayan karışımlardır. Karışımlar homojen, kolloid ve heterojen olmak üzere üçe ayrılır.

Karışımlar, homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır.

Homojen karışımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görülemezler, Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyunu homojen karışıma örnek verebiliriz.

Heterojen karışımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Her tarafta aynı özellikler bulunmayan ve içindeki taneciklerin gözle görülebildiği karışımlardır.

Heterojen karışımlar kendi aralarında süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve koloit gibi gruplara ayrılır.

Yer altından çıkarılan maden filizleri, kaya parçaları, odun parçaları, bir bitki yaprağı, sis, ayran, petrol su karışımı, beton parçası, toprak heterojen karışımlara örnek verilebilir.

Süt çıplak gözle homojen gibi gözükmesine rağmen mikroskopla bakıldığında (yağ damlacıklarından dolayı) heterojen olduğu gözlenir. Heterojenlik mikroskopla tespit edildiği gibi tyndall ışığı etkisi ile de tespit edilebilir.

Heterojen karışımlar, emülsiyon, süspansiyon, koloit, aerosol olmak üzere dörde ayrılır.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bileşik ve karışım arası farklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

Saf Madde ve Karışım Arasındaki Fark Nedir?

Saf Madde ve Karışım Arasındaki Fark Nedir?

Madde, uzayda yer kaplayan (hacim), kütlesi olan tanecikli yapılara verilen isimdir. Başka bir ifade ile; beş duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz) canlı ve cansız varlıklara madde denir. Maddenin en küçük yapı birimi atomlardır. Atomlar birleşerek maddeleri meydana getirir. Örnek vermek gerekirse; iki hidrojen atomu ile bir oksijen atomu birleşerek suyu meydana getirirler. Atomlar; elektron, nötron ve protondan oluşmuştur.

Saf Madde Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Saf madde; sadece kendi atomlarından meydana gelmişlerdir. Başka bir ifade ile; saf maddeler temel olarak element ve bileşiklerden meydana gelmiştir. Örneğin; saf su, oksijen, karbondioksit, atom, altın, bakır, demir, helyum, şeker, sodyum (Na), oksijen (O2), helyum (He), tuz, cam, saf altın, alüminyum vb. gibi. Saf maddeler; elementler ve bileşikler olmak üzere iki kısımda incelenirler. Elementler; aynı cins atomlardan oluşurlar. Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılamazlar, çünkü tek cins atom bulundururlar. Belirli yoğunluk, erime ve kaynama noktaları vardır. Elementler saf ve homojen maddeler olup; metaller, ametaller ve soy gazlar şeklinde üç kısma ayrılırlar. Bileşikler ise; en küçük yapı birimi moleküldür ve formüllerle gösterilirler. Kimyasal yollarla bileşenlerine ayrılabilirler, çünkü en az iki atomdan oluşmuşlardır. Belirli yoğunluk, erime ve kaynama noktaları vardır. Elementler gibi saf ve homojendirler. Kendilerini oluşturan maddelerden farklı özellik gösterirler. Oluştuğu maddeler arasında sabit bir oran vardır.

Saf Maddelerin Özellikleri

1- Saf madde yapılarında tek cins tanecik bulundururlar.

2- Saf ve homojen yapıdadırlar.

3- Sabit sıcaklık ve basınçta yoğunlukları sabittir yani karakteristiktir.

4- Hal değiştirme sıcaklıkları belirli ve sabittir.

5- Fiziksel yollarla daha basit maddelere ayrışamazlar.

6- Saf bir madde aynı cins tanecik içeriyorsa element; eğer farklı cins tanecik içeriyorsa bileşiktir.

Karışım Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Karışım ise; farklı türde iki veya daha fazla atomun bir araya gelmesi sonucu oluşan maddelerdir. Başka bir ifade ile; birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur. Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur. Fakat; maddelerin çoğu ne tek bir elementtir; ne de tek bir bileşiktir. Maddelerin çoğu saf madde olmayan karışımlardır. Karışımlar homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır. Karışımlara örnek olarak; tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme su, sünger, çakıl, odun parçaları, bir bitki yaprağı, sis, ayran, petrol su karışımı, beton parçası, toprak vb. gösterilebilir.

Karışım Maddelerin Özellikleri

1- Karışım, yapısında farklı cins tanecik içerdiğinden saf değildir.

2- Karışımlar; homojen ya da heterojen olabilir.

3- Karışımların hal değiştirme sıcaklıkları sabit değildir.

4- Karışımlar bilinen fiziksel yollarla ayrıştırılabilirler.

5- Karışımların, belirli bir formül ya da sembolleri yoktur.

Saf Madde ve Karışım Arasındaki Temel Farklar

1- Saf madde doğada kendi halinde bulunan maddedir. Örneğin; bir madenden çıkarılan altın, yakut, elmas vb. maddeler saf madde sınıfında yer alırlar.

2- Karışım ise adı üstünde olduğu gibi bir ya da daha fazla saf maddenin karışımından elde edilmektedirler. Örneğin kuyumcularda satılan beyaz altın, altına gümüş ya da platin karıştırılarak elde edilirler. Ne kadar fazla platin katılırsa altın, o derece beyaz ve parlak olur.

3- Saf bir madde tek olan, karışımsa en fazla iki maddeden oluşur

Yazı kaynağı : www.tech-worm.com

SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.

… konulu sunumlar: “SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.”— Sunum transkripti:


1


2

SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı olarak adlandırmıştık. Soluduğumuz havanın içindeki oksijenin ve mutfakta kullandığımız doğal gazın birer gaz olduğunu öğrenmiştik.


3

Maddeler sadece katı, sıvı ve gaz olarak mı sınıflandırılır?
Bakır bir teli makasla kesiniz. Kesebildiğiniz en küçük parçaya büyüteçle baktığınızda ne görüyorsunuz? Kestiğiniz tüm parçalar bakır mı? Bakır, tek bir maddeden oluşmuştur. İçinde kendinden başka madde bulunmaz. Bu şekilde oluşan maddeler saf maddelerdir. Bakır Parçaları


4

Şimdi de bir beton parçasını çekiçle kırarak küçük parçalara ayıralım
Şimdi de bir beton parçasını çekiçle kırarak küçük parçalara ayıralım. Betonun içindeki farklı maddeleri ayırt edebildiniz mi? Beton; çimento, kum ve çakıl gibi maddelerin suyla yoğrulması sonucu elde edilmiştir.


5

Beton; çimento, kum ve çakıl gibi maddelerin suyla yoğrulması sonucu elde edilmiştir. Bakır, tek bir maddeden oluşur, yani saf bir maddedir. Beton ise birden çok maddeden oluştuğu için saf madde değildir. Çünkü, saf maddelerin içinde kendinden başka madde bulunmaz. Saf maddeler tek cins madde içerir.


6

Karışımlar Deniz, dağ ve toprak gibi görebildiğimiz pek çok şey karışımdır. Benzin, gaz yağı, motorin gibi maddeleri elde ettiğimiz ham petrol de bir karışımdır. Karışımlar, birden çok saf maddenin bir araya gelmesiyle oluşur.


7

Maddeler bir araya gelerek sayısız karışım oluşturabilir
Maddeler bir araya gelerek sayısız karışım oluşturabilir. Bilinen pek çok karışım türü vardır. Katılar hem kendi aralarında hem de sıvı ve gaz hâlinde bulunan maddelerle bir araya gelerek karışım oluşturabilirler. Bu durum sıvı ve gaz hâlinde bulunan maddeler için de geçerlidir.


8

Örnek olarak; =>Severek içtiğimiz limonata; şeker, su, limon karışımıdır. =>Ayran; yoğurt, su ve tuz ile hazırlanan bir karışımdır. =>Bir miktar gaz yağını suya ekleyerek kabı çalkalarsanız bir süre bekletildikten sonra gaz yağının suyun üstünde yüzdüğünü gözlemlersiniz. Elde edilen, gaz yağı ve su karışımıdır


9

Çözeltiler ve Çözünme Çay dolu bir bardağa bir kaşık toz şeker atıp karıştırırsak ne gözlemleriz? İçine şeker atılan çayın tadı niçin değişir? İçtiğiniz şekerli çay bir çözeltidir. Çay, şekeri çözmüş; şeker ise çözünmüştür.


10

Çözeltilerin çoğu sıvıdır, fakat katı ve gaz hâlinde bulunan çözeltiler de vardır. Çözeltilerdeki katı maddeler, çok küçük parçalar hâlinde sıvının içinde dağılır. Çözeltileri hazırlamak için genellikle su kullanılır. SU


11

Su ve sirke, su ve meyve şekeri, su ve süt, gazoz ve vişne suyu karıştırıldıkları zaman birer çözelti oluşturur. Bir çözelti, karışımlar gibi en az iki maddenin bir araya gelmesiyle oluşur; çünkü çözeltiler de aslında birer karışımdır.


12

Bazı katı maddeler suyun içinde iyi çözünür
Bazı katı maddeler suyun içinde iyi çözünür. Bazıları ise suda ya az çözünür ya da hiç çözünmez. Çorbaya kattığımız tuz çorbanın içinde dağılır ve görünmez olur. Çorba hazırlarken kullandığımız su, tuzu çözmüştür. Suyun tuz için iyi bir çözücü olduğu söylenebilir. TUZLU SU


13

Bulaşık yıkarken kullanılan deterjanlar, su içinde çözünerek temizliğe yardımcı olur.


14

Tebeşir tozu suda çözünmeyen bir maddedir, su ile bulanık bir karışım oluşturur. Demek ki bazı
maddeler suda çözünür; bazıları ise çözünmez. Çözünmeye sıcaklığın da etkisi vardır. Örneğin tuz sıcak suda, soğuk sudan daha kolay ve daha çok miktarda çözünür.


15

Bir bardak suya aromalı toz içecek ekleyip karıştırarak gözlemleyiniz
Bir bardak suya aromalı toz içecek ekleyip karıştırarak gözlemleyiniz. Toz içeceğin suda çözündüğünü fark etmek şekerin suda çözündüğünü Fark etmekten daha kolaydır. Çünkü toz içecek, suyu renklendirir şeker ise renklendirmez.


16

Erime ve Çözünme Aynı Şeyler midir?
Şeker, su içinde eridi mi, yoksa çözündü mü? deriz. Buz parçası odada beklerken erir mi, çözünür mü? Erime ve çözünme terimlerinin farklı olaylar için kullanıldığını unutmamak gerekir. Erime bir katının ısı alarak sıvı hâle geçmesidir. Çözünme en az iki maddenin birbiri içinde dağılması olayıdır.


17

BUNU BİLİYOR MUSUNUZ Deniz suyunun neden tuzlu olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu kadar su nasıl tuzlu olabiliyor? Yağmur suları ve yer altı suları, toprak ve kayalardan çözdükleri tuzları denize taşır. Bu nedenle deniz suyu tuzlu olur.

Yazı kaynağı : slideplayer.biz.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın