sabah namazından sonra kurandan hangi sure okunur

sabah namazından sonra kurandan hangi sure okunur bilgi90’dan bulabilirsiniz

Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar Sureler Zikirler Nelerdir?

Akşam Ve Sabah Namazından Sonra Okunacak Dua, Sure Ve Ayetler

Akşam Ve Sabah Namazından Sonra Okunacak Dua, Sure Ve Ayetler

Namaz ilk farz kılındığı dönem de günde iki vakit olacak şekilde kılınıyordu. Bu vakitlerden birisi sabah namazı, diğeri ise akşam namazı olarak bilinmektedir. Miraç olayı gerçekleştikten sonra ise namaz kılınması sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakit olarak farz kılınmıştır.

Akşam ve Sabah Namazından Sonra Okunması Gerekenler

Allah’ın kesin olarak kılınmasını istediği namazlar, farz namazlar olarak bilinmektedir. Farz namazlar günde beş vakit olmak üzere günün belirli zamanlarında kılınırlar. Farz namazlarının kılınması ergenlik çağına girmiş olan tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Sabah ve akşam namazı da farz namazları arasında yer alan namazlardır.

Namaz kılındıktan sonra kişinin okuması gereken bir takım dualar, sureler ve ayetler bulunmaktadır. Bu duaların namazdan sonra okunmasının oldukça faziletli olduğunu söylemek mümkündür. Namazı bitirerek selam verdikten sonra kişinin istiğfar duasını okuması gerekir. İstiğfar duasını okuduktan sonra ise “münciye” ve “seyyidü’l-istiğfar” duaları da okunabilecek dualar arasında yer almaktadır.

Seyyidü’l-İstiğfar duası ise Peygamber Efendimiz tarafından duaların en üstünü olarak ifade edilmiştir. Aynı zamanda duaların en üstünü olarak da bilinen Seyyidü’l-İstiğfar duası oldukça faziletli bir dua olarak ifade edilebilir.

Namazını bitiren ve sonrasında İstiğfar duasını okuyan kişinin hemen arkasından okuyabileceği bir dua da Allahümme Ente’s-selâm duası olarak bilinmektedir. Selam duasını okuduktan sonra isteyen kişiler bu duayı da okuyabilir.

Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr. Allâhümme lâ mâni’a limâ a’tayte ve lâ mu’tıye limâ mena’te ve lâ yenfe’u ze’l-ceddi minke’lceddi.

Akşam ve Sabah Namazından Sonra Okunacak Dua, Sure ve Ayetler

Akşam ve sabah namazını kıldıktan sonra okunması gereken bir takım dua, sure ve ayetler bulunmaktadır. . Namaz sonrasında okunması gerekenler arasında; tesbih, tahmîd, tehlil ve tekbir duası da bulunmaktadır. Günahların bağışlanmasına sebep olan ve bu duayı okuyan kişilerin her bir harfi için on sevap kazanacağı bir dua olarak bildirilmiştir.

Okunduktan sonra da “e’ûzü-besmele” çekilir ve hemen ardından da “Ayetü’l-Kürsî” okunur. Kuran’ın en büyük ayeti olarak bilinen “Ayetü’l-Kürsî” okumanın birçok fazileti bulunmaktadır. Sabah namazlarından sonra ve akşam namazlarından sonra da “Ayetü’l-Kürsî” okunması gerekmektedir. “Ayetü’l-Kürsî” okunduktan sonra ise tesbihat yapılması gerekmektedir.

Sadece sabah ve akşam namazından sonra değil, kılınacak olan tüm vakit namazlarından sonra tesbihat yapılması gerekir. Namaz kılındıktan sonra ve selam verildikten sonra 33, defa Sübhânellah, 33 defa el-Hamdü lillâh ve 33 defa: Allâhü ekber denmesi gerekir. Peygamber Efendimiz tarafından namazlardan sonra tesbihat yapmanın önemi şu şekilde ifade edilmiştir.

“Namazları kıldığınız zaman 33 defa sübhânellah, 33 defa el-hamdü lillâh, 33 defa Allâhü ekber deyiniz, böylece siz bununla sizden öncekilere yetişir, sizden sonrakileri geçersiniz.”

Sonrasında ise kelime-i şehadet duasını okumak gerekmektedir. Akşam ve sabah namazlarından sonra kişinin İhlas, Felak ve Nas surelerini üçer defa okuması gerekmektedir. Bu üç surenin her birini üçer defa okumak her şeye karşı yeter. Namazlar da okuyabileceğiniz gibi namazlardan sonra da bu üç sureyi okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Kaynak: Diyanet

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar – Sabah Namazından Sonra Hangi Dualar Ve Sureler Okunur?

Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar - Sabah Namazından Sonra Hangi Dualar Ve Sureler Okunur?

İslam’ın ikinci şartı olan namaz en önemli ibadetlerin başında yer alır. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günlük kılınan beş vakit namaz bulunur. Bunlardan en faziletlisi ise sabah ve yatsı namazı olduğu belirtilmektedir. Sabah namazında edilen duaların maneviyatı da bir başkadır. Bazı kaynaklarda da sabah namazında okunacak dualar ve bu duaların faziletleri hakkında çeşitli ifadeler yer almıştır. Sabah namazından sonra okunacak dualar ve okunması tavsiye edilen dualara haberimizde yer verdik. Peki, sabah namazından sonra hangi dualar okunur?

SABAH NAMAZINDAN SONRA OKUNACAK DUALAR?

Sabah namazının ardından okunması gereken bazı dualar vardır. Hadis kaynaklarında sabah namazının ardından bazı duaların fazileti ile ilgili bilgiler yer almıştır. Günün en faziletli namazı olan sabah namazından sonra aşağıdaki duaları okuyabilirsiniz.

Malik b. Yesâr`dan rivayet edildiğine göre Rasûlüllah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim sabahleyin üç defa “euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım” der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler. Eğer o gün vefat ederse şehid olarak ölür. Bunu akşamleyin okuyan da aynı derecededir.” (Tirmizî, Müsned, Beyhakî, Taberani, Ibn Kesîr).

SABAH NAMAZINDAN SONRA HANGİ DUALAR OKUNUR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) kızı Hz. Fâtıma’ya -radıyallahu anh- sabah akşam okumasını tavsiye ettiği şu dua, ebedî hayat kaygısı taşıyan insanların Allah’a -celle celalühu- nasıl sığınmaları gerektiğini ifade etmektedir.

“Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah’ım! Sen’in rahmetine iltica ediyor ve Sen’den yardım diliyorum. Benim bütün işlerimi düzelt ve beni göz açıp kapayıncaya kadar bir an bile olsa nefsimle baş başa bırakma!” (Hâkim, I, 730)

Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr

Namaz sonrası okunan aşirleri ihmal etmeyin

Aceleyle kılınan namazlar, eksik zikirler, ihmal edilen dualar… Günlük işlerimizin yoğunluğunu bahane ederek özellikle vakit namazlarını hızlı bir şekilde kılıyoruz. Sonrasında tesbih çekmeden, namaz sonrası kabul olunacağı müjdelenen duayı etmeden kalkıyoruz Yüce Allah’ın (cc) huzurundan. Her vakit namazdan sonra tesbihat yapılırken,  sonunda da Kur’an-ı Kerim’den ayetler okunur. Duası ve tesbihi eksik namazın, zarfa konulduktan sonra yollanmamış mektuba benzetildiği söylenir. Bediüzzaman Said Nursi’ye göre namaz sonrası çekilen tesbihler, namazın çekirdekleri hükmünde.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyi vesellem), namaz sonrası çekilen tesbih ve duaların önemini Ebû Hureyre’den rivayetle şöyle ifade ediyor: “Her namazdan sonra kim 33 defa sübhânallah, 33 defa elhamdülillah, 33 defa Allahü ekber der, yüze tamamlamak için de ‘Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l mülkü ve lehü’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr’ derse günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedilir.”

Bir de namazların ardından okunan âyet veya sûreler var. Mesela, sabah namazının ardından ‘Lâ yestevi’ yani Haşir Sûresi’nin son üç ayeti, öğlen namazının sonunda Fetih Sûresi’nin son ayetleri okunur. Bu ayetleri okumanın önemini Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz’e sorduk. Namazlardan sonra okunan âyetlere aşir denildiğini ifade eden Aydüz, ‘Âmenerrasûlü’ ve ‘Hüvallahüllezî’ ayetlerinin namaz dışında da okunması gerektiğini dile getiriyor. Aydüz, Haşir sûresinin ‘Hüvallâhüllezi’ şeklinde başlayan son ayetlerinin ölümden başka her derde şifa olduğuna değiniyor. Selam verip namazdan çıktıktan sonra Allah’ı zikretmenin, Peygamber Efendimiz’den (sallallahu aleyhi vesellem) öğrenilen duaları yapmanın ve günahların affedilmesi için yalvarmanın sünnet olduğunu söylüyor Aydüz. Beş vakit namazın arkasından okunan Âyetü’l-kürsi’nin de öneminin büyük olduğuna değinerek, Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vesellem) bir hadis-i şerifini hatırlatıyor: “Kim farz namazdan sonra Âyetü’l-kürsî’yi okursa, cennete girmesine ölümden başka bir şey engel olmaz.”

En hayırlı amel, Allah’ı zikretmek

İlahiyatçılara göre dua ve âyetleri okumak fıkhi açıdan şart olmamasına rağmen kulluk bilincini artırır. Tesbih ve duasız bir namaz eksik değildir ama dört başı mamur bir namaz da değildir. Hadislerde de zikir ve namaz sonrası okunan ayetlerin önemine işaret edilmiş, en hayırlı amelin Allah’ı zikretmek olduğu vurgulanmış.

Konuyu bir misalle açıklayacak olsak, bir futbol karşılaşması bile doksan dakikada bitmiyor. Maçın ardından saatlerce spor kanallarında yorumlar yapılıyor, zihinler meşgul ediliyor. Bir maça bu kadar vakit ayırabilirken, namazlarımız bir kaç dakika geç bitse ne olur? Bu vakit belki de bize af ve mağfiretin kapılarını açacak. Karar sizin…

Sabah namazı-akşam namazı

Hüvallahüllezi (Haşr Sûresi’nin son üç ayeti)

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vessellem), Tirmizi’de nakledilen bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurur: “Kim sabahleyin üç kere eûzu besmele çektikten sonra Haşr Sûresi’nin sonundaki üç ayeti okursa, Yüce Allah onun emrine yetmiş bin melek verir. Onlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler. Eğer o gün ölürse şehit olarak vefat etmiş olur. Her kim de akşam aynı şekilde okursa onun durumu da sabah okuyan kimseninki gibidir.” Kenzu’l-Ummal’in rivayetine göre, “Allah’ın İsm-i A’zam’ı (en yüce ismi) Haşr Sûresi’nin sonundaki altı ayettedir.”

Öğle namazı

Lekad Sadakallâhü (Fetih Sûresi’nin son üç ayeti)

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vessellem) şöyle buyurur: “Bir kimse Fetih Sûresi’ni okursa, Mekke fethinde Resulullah ile beraber bulunmuş gibi sevap kazanmış olur.” Buhari’de geçen bir hadis-i şerifte Hz. Ömer (ra), Resulullah’ın (sallallahu aleyhi vessellem) şöyle dediğini nakleder: “Dün gece bana öyle bir sûre vahyedildi ki o, Benim için, bütün dünyadan ve dünyada olan her şeyden daha sevimlidir. O sûre ‘İnnâ fetehnâ’ sûresidir.”

İkindi namazı

İnne li’l-Müttekîne (Nebe Sûresi’nin son on ayeti)

Zemahşeri ve Beyzavi’ye göre ‘Amme Yetesâelûne’ ile başlayan Nebe Sûresi’ni kim okursa, Allah kıyamet gününde ona soğuk bir içecek içirir. Kim Nebe Sûresi’ni ikindi namazından sonra okursa Allah onun rızkını genişletir. Ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır. Kıyamet günü Yüce Allah her bir kulunu nurlu kılar. Dünyadan cennetteki makamını görmeden de çıkmaz.

Yatsı namazı

Âmenerrasûlü (Bakara Sûresi’nin son iki ayeti)

Bu iki ayet Miraç hediyesidir. Buharî’de yer alan bir hadis-i şerifte, “Bakara Sûresi’nin son iki ayetini geceleyin kim okursa o iki ayet ona kâfi gelir.” buyruluyor. Tirmizî’de geçen rivayete göre ise Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem), bu âyetteki dualarla dua ettiği zaman Allah tarafından ‘Peki yaptım.’ buyurulmuştu.

Namazların ardından okunan ayetlerin faziletleri…

Kur’an-ı Kerim’in her bir sûre ve âyeti büyük bir kıymete sahip. Ancak bazı sûre ve âyetler var ki, Kur’an-ı Kerim ve Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) onların faziletlerine ayrıca vurgu yapıyor. Prof. Dr. Davut Aydüz, yatsı namazının akabinde ve yatmadan önce okunan Bakara Sûresi’nin son iki ayetinin (Âmenerrasûlü), sabah ve akşam namazlarından sonra okunan Haşr Sûresi’nin son üç ayetinin (Hüvallâhüllezî), öğle namazından sonra okunan Fetih Sûresi’nin son üç ayetinin (Lekad sadakallâhü) ve Nebe Sûresi’nin son on ayetinin (İnne li’l-müttekîne) Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olduğunu söylüyor. Namazlardan sonra okunacak bazı ayetleri, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vessellem) bizzat kendisi tavsiye ediyor. Davut Aydüz, ‘Lekad sadakallahü’, ‘İnne li’l-müttekîne’ ayetlerinin faziletine dair hadis-i şerif nakledilmemiş ise de, sûrenin genelinin faziletiyle ilgili birçok rivayet bulunduğunu söylüyor. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin bu ayetleri öğle ve ikindi namazlarının akabinde okuduğunu ve tavsiye ettiğini de sözlerine ekliyor.

Yazı kaynağı : www.mcivriz.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın