Oyun sektörüne metaverse dokunuşu

[email protected]
Metaverse trendi ile yayılmaya süregelen NFT ve kripto altyapısıyla birlikte oyun sektöründe yeni bir gelişme dalgası oluştu. Oyun dünyasında yeni yatırımlarla satın almalar dikkat çekerken, sanal evrende farklı içerik ve iş birliklerinin gelişimi tetıklemesi bekleniyor.
7 – 20 Ağustos 2022 tarihli sayıdan
Gelişen teknolojiler, efsun yen metaverse trendi, NFT kavramı ve kripto dünyasının yaygınlaşmasıyla beraber oyun sektörü; eğlenceyi ve toplumsal etkileşimi birleştiren sanal alanlara doğru ilerliyor. ‘Sanal kainat’ olarak sunulan metaverse teriminin en fazla oyun alanında etkisini gösterdiği görülüyor.
Metaverse’de şu anda en çok ziyaret edilen içeriklerin oyun olduğu belirtilirken, kullanıcıların metaverse’deki oyunlarda öteki içeriklere gore daha uzun süreler harcadıkları anlatım ediliyor.
Newzoo’nun raporuna göre oyun sektörü, globalde 2021’de 193 milyar dolara ulaştı. 2022’de ise pazar 203 milyar dolar olacak.
KPMG’nin paylaştığı verilere nazaran ise dünya genelinde yaklaşık olarak 3 milyar oyun kullanıcısı bulunuyor. 2024 yılına bakıldığında ise oyun sektöründe tüketici sayısının 3,3 milyar seviyesine erişmesi umut ediliyor.
YATIRIMLAR ARTIYOR
Geçtiğimiz yıllarda hem globalde hem de Türkiye’de oyun sektörüne yatırımlar devam etti. Kripto dünyasının oyun sektöründe yayılma hızı arttı. NFT kavramı ve metaverse ile beraber tüm gözler yine oyun sektörüne çevrildi.
Metaverse terimi ile blokzincir tabanlı video oyun platformları, yapay zekâ ile oyun oynayışı geliştiren asistanlara kadar muhtelif girişimler hızla artmaya başladı.
Dünyada ve Türkiye’de oyun şirketleri ile birlikte birçok teknoloji şirketi şu an da belli başlı girişimlerde bulunuyor. Oyun şirketleri, oyundan bağımsız olarak filmlerdeki kahramanların oyuna dahil edilmesi, konserler benzer biçimde etkinliklerle kendi dünyalarını başka sanal dünyalarla birleştiriyor v-oyunculara fazlaca farklı içerikler sunuyor.
Bunun dışında dev oyun firmaları, büyük ölçekli yatırımlar yaparak başka oyun firmalarını ve oyunlarını kendi bünyelerine ediyor.
Örneğin, bu sene oyun sektörünün öncü firmalarından Activision Blizzard’ın 69 milyar dolar bedelle Microsoft tarafınca satın alınması global oyun sektöründe tüm zamanların en büyük işlemi oldu.
KRİPTO ALTYAPILI OYUNLAR
Tüm bunlar haricinde The Sandbox, Axie Infinity, Decentraland, OVR.AI şeklinde blockchain altyapılı oyun sistemleri de bulunuyor. Bu biçim oyunlar da oyunculara kripto altyapısı ile hem oyun oynama hem de tamamen sanal bir evrende satın alma, satma ve reel para kazanma olanağı sunuyor.
Aslında oyun dünyasındaki profesyoneller için şu an kullanılan metaverse terimi yeni bir oluşum değil. Ancak metaverse teriminin ortaya çıkmasıyla oyun dünyasını daha da ön plana çıkardı. Uzmanlar; Second Life, Sanalika, Knight Online, Fortnite, Minecraft ve buna benzer birçok oyun evreninin metaverse’ün sunmuş olduğu olanakları daha ilkin de sağladığını belirtiyor.
Zaten hali hazırda yapılan bütün kurguların metaverse adını alarak yeni bir kavrammış benzer biçimde sunulduğuna dikkat çeken Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, “Eğer uzun solukta teknoloji de el verir hayal edilen metaverse hayatına yaklaşılırsa, o zaman oyun dünyası bu ekosistemin en büyük parçası olacak.
Buna nazaran de meydana getirilen bütün yeni çalışmalar, oyunlar, sanal dünyalar bir bütünün doğrusu metaverse’in parçası olarak hazırlanacak” diyor. Ozan Aydemir, sektörün sadece bunla bağlı olarak değil fakat yapısı gereği büyümeyi sürdüreceğini söylüyor.
BÜYÜME SÜRECEK
KPMG’ye gore, pazarda önemli bir yeri olan ve metaverse teknolojileri ile gelişmekte olan VR (Sanal Gerçeklik) oyun pazarı, mobil tarafta da bilhassa 5G teknolojisi ile büyüme vaat ediyor. Mayıs 2020’de oyun firması Archiact, Çin merkezli telekom şirketi Migu ile 5G teknolojisi bazlı bulut oyun platformu vesilesiyle oynanabilecek ilk VR oyunlarını sunacakları ortaklığını duyurdu.
Epic Games benzer biçimde oyun şirketleri ve metaverse teknolojilerini desteklediklerini sıkça belirten Facebook da bu pazara yaptığı milyar dolar seviyesinde yatırımlarla VR ve AR (Artırılmış Gerçeklik) sektörlerinin bir fazlaca büyüyeceğini gösteriyor.
Oyunlar ve değişik dünyalar yaratmaya imkan tanıdığı olan Roblox’un da daha geniş kitlelere hitap etmesi ve oyuncuların bu dünyada daha da faal bir şekilde var olması hedefleniyor. Warner Bros’un bilimkurgu filmi Tenet’in lansman fragmanını oyun içinde yayınlaması da bu alanda yapılacak iş birliklerinin ilk sinyallerini veriyor.
Metaverse’ün işleyişinin oyun dinamikleriyle oldukca büyük benzerlikler taşıdığı için sisteme ilk adapte olanların oyun severler bulunduğunu söyleyen Hungri Games Kurucu Ortağı Kağan Berk Koçak, “Metaverse şu an için gerçeklik aşamasında limitli de olsa oyunculara interaktif bir tecrübe yaşatıyor.
VR, AR ve XR şeklinde teknolojiler ilerleyen dönemlerde oyun dünyasında dokunma, anın arasında olma hatta koku alma gibi duyularla birlikte bize en gerçekçi oyun deneyimlerini sunacak” diyor. KPMG, 2025 yılına kadar piyasa beklentilerinin VR ve AR alanında 250 milyonun üstünde etken kullanıcıya ulaşmaları yönünde olduğunu ifade ediyor.
OYUN DÜNYASINDA YENİ TRENDLER NELER OLACAK?
Casper Excalibur araştırmasına bakılırsa, sektörde 6 trend ön plana çıkacak:
- Daha fazla güç, daha çok performans talep edilecek.
- Gaming aksesuarlarına olan ihtiyaç artacak.
- Oyun ve metaverse birlikte ilerleyecek.
- Kripto paralar oyun dünyasında daha çok kullanılacak.
- VR ve oyun bir tüm olacak.
- E-spor daha da popüler hale gelecek.
ARSLAN KİRAN / THE SANDBOX TÜRKİYE, ALMANYA VE MENA BLG. DRK. “OYUN SEKTÖRÜNDE METAVERSE İÇERİKLERİ HIZLI ŞEKİLDE ARTIYOR”
“Oyun sektöründe metaverse içerikleri süratli şekilde artıyor. Hali hazırda milyonların oynadığı bilgisayar ve mobil oyunların metaverse versiyonları geliştiriliyor ve farklı NFT içerikleriyle yayınlanması bekleniyor.
Oyun yaşamına web3 ve metaverse’ün girmesiyle daha kullanıcı odaklı bir oyun dünyası oluşmaya şimdiden başladı. The Sandbox olarak, metaverse dünyasının ilk ve en büyük platformlarından biriyiz.
Türkiye, The Sandbox için oldukça mühim bir oyun pazarı ve The Sandbox ekosisteminin en önemli unsurlarından kabul edilen oyuncu ve kullanıcı toplulukları anlamında Türk kullanıcıları metaverse dünyasındaki en büyük topluluklardan biri yapma hedefimiz var.
Bu doğrultuda Türkiye için lokalleştirilmiş içeriklerle oyunsever ve metaverse ilgililerine oldukca özel yeni içerikler sunmayı planlıyoruz.”
kaynak: ekonomist.com.tr