oruçtan sonra baş ağrısı neden olur bilgi90’dan bulabilirsiniz
Oruçta Görülen Baş Ağrısının Nedenleri
Oruçta Görülen Baş Ağrısının Nedenleri
İşte Baş Ağrılarının En Sık Görülme Nedenleri!
Ramazan öncesi yoğun kafein içeren gıda ya da içecek (kahve, kola) tüketenlerde genelde bir bağımlılık gelişmiştir. Oruçla bunun aniden kesilmesi, ilk günlerde baş ağrısına yol açar. Her gün oruca başlarken içilecek sert bir kahvenin, bu duruma faydası olabilir.
Oruca bağlı kan şekeri düşmesi, yaygın bir baş ağrısı tetikleyicisidir. Oruç öncesi bol şekerli gıda tüketimi, kan şekerinde önce ani bir yükselme, sonra da düşme yaratır. Bu da, baş ağrısına sebep olur. Oruç öncesi düşük glisemik indeksli, şeker içeriği düşük olan bir diyet, baş ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Düşük glisemik indeksli gıdalar, yağsız yoğurt, yulaf, elma suyu, üzüm olabilir.
İnsan beyninin çoğunluğunu, su oluşturur. Beyinde su miktarı azaldığında, histamin salınımı artar. Beyin, su eksikliğine dayanabilmek için su kısıtlamasına gider ve uzun süren susuzluk durumuna karşı tedbir almaya çalışır. Bu amaçla salınan histamin ise ağrı ve yorgunluk hissine yol açar. Oruç öncesi bol sıvı alımı, histamin salınımını azaltabilir.
Ramazanda alışılmış uyku ritminin bozulması, gün boyu halsizlik ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle oruç tutan kişinin yeterli uyku alımına dikkat etmesi gerekir.
Hipoglisemik Baş Ağrısına Dikkat!
Hipoglisemi, kan şekerinin 70 mg/dL’nin altına inmesi ile oluşan kan şekeri düşüklüğü tablosudur. Beyin sadece glikoz kullanır ve bu gibi ani şeker düşmeleri öncelikle beyni etkiler. Temel belirtileri; güçsüzlük, sersemlik, dikkat eksikliği, terleme, bulanık görme, dış çevreyi değerlendirme zorluğu, anlamsız konuşma, esneme, tatlı gıdalar için ani başlayan aşırı iştah ve giderek kötüleşen bilinç düzeyi bozulmalarıdır. Birçok kişi, hipogliseminin baş ağrılarını tetikleyebileceğini bilmemektedir. Hipoglisemin birinci nedeni, açlıktır. Öğün atlamak, yetersiz beslenme, şeker tedavisinde kullanılan ilaçlar, böbrek yetmezliği ve sıtma ilaçları da başlıca hipoglisemik etkenlerdir. Karaciğer, böbrek yetmezliği ve anoreksi de hipoglisemiye neden olur. Hormon eksiklikleri, özellikle aç karna alkol alımı, aşırı şekerli öğünler hipoglisemiyi tetikleyebilir. Şeker hastalarında gerekenden fazla insülin alımı da sıklıkla kan şekeri düşmelerine yol açar. Eğer hemen düzeltilmez ise; komaya kadar ilerleyen hayati bir tıbbi durum gelişir. Oruç, hipoglisemi nedenlerinden birisidir.
Migrene Çevirebilir!
Hipoglisemi, migrene neden olabilir. Bazı migren hastaları, migren krizleri öncesinde tatlı gıdalara karşı ani ve aşırı bir iştah artışının olduğunu fark ederler. Hipogliseminin tetiklediği migren ağrılarında, tipik migren krizlerinde gördüğümüz bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı duyarlılık artışı pek gözlenmez. Kan şekeri düşmesinin nedeni diyabet yani şeker hastalığı değil ise, kişinin düşük şekeri düzeltecek bir beslenme rejimine geçmesi gerekir. Bu diyet genellikle dengeli bir fibril-protein-yağ oranı içeren; az az ve sık sık beslenme biçimidir. Aşırı karbonhidrat alımı önerilmez.
Diyabet Hastaları Dikkat Etmeli!
Oruç tutmayı düşünen şeker hastalarının mutlaka doktorları ile görüşmeleri gerekir. Yine de oruç tutmayı düşünüyorlar ise, ilaç saatleri, özel iftar ve sahur rejimi, alınması gerekli sıvı gıda türleri ve miktarları konusunda bilgilenmeleri gerekmektedir. Genel tıbbi öneri, şeker hastalarının oruç tutmaması yönündedir. Aç kalan bir şeker hastasında hipoglisemik şok riski, Ramazan boyunca 10 kat artmaktadır.
Bu Belirtiler Varsa Orucunuzu Sonlandırmanız Gerek!
Şeker hastaları için ne zaman orucun bozulması gerektiğini bilmek hayati önem taşır. Kan şekeri 70 mg/dL’nin altına düşüyorsa oruç hemen bozulmalıdır. Kan şekeri 300 mg/dL’nin üzerine çıkarsa da oruç hemen sonlandırılmalıdır. İdrarınızın aşırı koyulaşması, ciddi susuz kalma işaretidir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma da vücudun iyi olmadığını gösterir. Bu durumlarda da derhal oruç sonlandırılmalıdır. Dini makamlar, orucun insan hayatını tehdit edecek bir durumda sürdürülmemesi gerektiği konusunda hemfikirdir.
Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
Kişinin ısrarlı baş ağrıları olması, ileri tıbbi değerlendirme gerektirir. Baş ağrılarına bakan uzman, yani nörolog, baş ağrılarının yukarıdaki nedenlerden birine bağlı olup olmadığı (sekonder baş ağrıları) ya da altta yatan birincil bir beyin hastalığı olasılıklarını araştırmalıdır. Tedavi buna göre düzenlenir. Eğer neden sekonder ise, kişinin bir süre için sahur da, düzenli ağrı kesici alması yararlı olabilir.
Yazı kaynağı : www.okanhastanesi.com.tr

Ramazan’da Oruçluyken Baş Ağrısının Nedenleri ve Çözümleri
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerde en sık görülen sorunlardan biri de baş ağrısı. Açlık süresinin uzun olması, uyku düzeninin değişmesi migrenli kişilerde mevcut baş ağrıları tetiklenebilirken, hiç sorunu olmayan kişilerde de baş ağrısı görülebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanları, Ramazan ayında baş ağrısını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi. Baş ağrısı toplumda sık görülen bir hastalıktır. Baş ağrısının nedenleri arasında gerilim tipi veya migren gibi primer baş ağrılarının yanı sıra pek çok altta yatan nedene bağlı sekonder baş ağrıları da görülebilmektedir. Baş ağrısı, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerde de sık görülen bir problemdir. Ramazan ayında oruç tutan kişilerde açlık süresinin uzun olması, uyku düzeninin bozulması vb. nedenler sonucu vücut metabolizmasındaki değişiklikler migrenli kişilerde olduğu gibi mevcut baş ağrılarını tetiklerken, bilinen primer baş ağrısı olmayan kişilerde de sadece açlık gibi faktörlere bağlı baş ağrısını ortaya çıkabilir.
Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr
İftardan sonra baş ağrısı neden olur? İşte baş ağrısını geçirmek için yapılması gerekenler
Ramazan ayı ile birlikte pek çok kişinin karşılaştığı problemler arasında baş ağrısı şikayeti geliyor. Uzmanlar oruçluyken veya oruç sonrası meydana gelen baş ağrısının günlük rutinlerin tamamen değişmiş olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Beslenmenin değişmesiyle uyku düzeni de tamamen değişti. Çoğu kişi de baş ağrısı, baş dönmesi ve hazımsızlık problemleri de ortaya çıkıyor. Baş ağrıularının kronik hale gelmemesi için alınması gereken belli başlı önlemler bulunuyor. Peki, İftarda baş ağrısı neden olur? İftar sonrası baş ağrısı nedenleri ne? İftar sonrası baş ağrısını geçirmek için yapılması gerekenler
RAMAZAN’DA VE İFTARDAN SONRA BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
1- Kan Şekerinin Düşmesi: Ramazan’da sıklıkla görülen baş ağrısı şikayetlerinin fiziksel nedenleri arasında kan şekerinin düşmesi yer almaktadır. Uzun bir süre aç kaldıktan sonra yemek yenmesi, bazı kişilerde kan şekerinin normalin altına düşmesine neden olur. Kişiden kişiye değişen şiddette meydana gelen ağrıları azaltmak için yemeklerin yavaş yavaş ve çiğnenerek tüketilmesi tavsiye ediliyor.
2- Açlığa Bağlı Nedenler: İnsanlar yılın on bir ayı boyunca istedikleri saatte, istedikleri kadar yemek yemeye alışmış bir metabolizmaya sahiptir. Ancak Ramazan geldiğinde oruç tutmaya başlamış olan kişilerde açlığa bağlı nedenlerle ortaya çıkan ağrı şikayetleri olabilir. İlk bir hafta on gün sonrasında oruç tutmaya alışanlarda ağrı şikayetleri de kendiliğinden azalır.
3- Tansiyon: Özellikle hızlı yemek yiyenlerde ya da iftar sofrasında çok fazla tatlı tüketenlerde tansiyon sorunları ortaya çıkmaktadır. Yükselen tansiyona bağlı olarak hem baş ağrısı hem de baş dönmesi şikayetleri meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için oruç mutlaka çorba gibi kolay sindirilen gıdalarla açılmalıdır. Doktorlar ve beslenme uzmanları tatlı içinse birkaç saat daha beklenmesi gerektiğini dile getirmektedir.
4- Nikotin ve Kafein Yoksunluğu: Bu alanda yapılan araştırma ve incelemeler sigara içen kişilerin Ramazan Ayı boyunca çok daha fazla oranda baş ağrısı çektiğini gözler önüne seriyor. Sigaranın içerisinde yüksek miktarda bulunan kafein ve nikotinin eksikliği, geçen saatler ile birlikte baş ağrısı olarak sirayet etmektedir.
5- Uyku Düzeninin Bozulması: Bazı kişiler sahura kalktıktan sonra ya bile isteye ya da dengeleri bozulduğu için uyumamaktadır. Uykusuzluk, tüm güne yayıldığı için hem yorgunluk hem de baş ağrısı semptomları artış gösterebilir.
RAMAZAN AYINDA BAŞ AĞRISI ÇEKMEMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
1- İftar menüleri özenle hazırlanmalı: Orucu aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerle açmak her zaman için çeşitli komplikasyonların oluşmasında birincil derecede etkilidir. Oruç su ve hurma ile açılmalı, akabinde mutlaka çorba tüketilmelidir. Bu bağlamda iftar menülerini sağlıklı ve dengeli hazırlamak büyük önem arz ediyor.
2- Bol bol su tüketilmeli: Baş ağrısı için en doğal çözümlerden biri bol bol su içmektir. Özellikle iftar ve sahur menülerinde en az iki bardak su içilmeli ve vücut susuz bırakılmamalıdır.
3- Şekerli gıdalar yerine protein ağırlıklı beslenmek: Ramazan’da bayram da dahil olmak üzere şerbetli tatlıların tüketiminde ciddi bir artış gözlemleniyor. Vücuda ihtiyacından çok daha fazla şekilde sokulan şeker ise ciddi hastalıkların ve semptomların başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir. Bunun yerine protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Vücudun tatlı ihtiyacı ise sütlü tatlılardan, meyvelerden ve bitter gibi çok daha sağlıklı ürünlerden karşılanabilir.
İFTARDAN SONRA BAŞ AĞRISINDAN KURTULMAK İÇİN
Özellikle iftardan sonra gerilim tipi baş ağrısından kurtulmak için belli başlı sağlık kurallarına dikkat edilmelidir. Yemeği azar azar ve iki kısma ayırarak tüketmek bu kuralların başında geliyor. Aynı zamanda iftardan iki – üç saat sonra evde ya da salonda yapılacak minik egzersizler de vücudun direncini korur. Baş ağrısını azaltmak ve tamamen dindirmek için iftardan sonra soğuk su ile duş almak da önerilenler arasında yer alıyor.
Yazı kaynağı : www.gazetevatan.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler