oruçta yemek ne zaman bırakılır

oruçta yemek ne zaman bırakılır bilgi90’dan bulabilirsiniz

Sahurda ne zaman kadar yemek yiyebiliriz, su i�ebiliriz?

Oruç vakti ne zaman başlar; imsakla mı ezanla mı? Ezan bitinceye kadar yemek yenilebilir mi?

Oruç vakti ne zaman başlar; imsakla mı ezanla mı? Ezan bitinceye kadar yemek yenilebilir mi?

Değerli kardeşimiz,

Orucun vakti de sabah namazının vakti de imsakla başlar. Bu bakımdan ezan ister geç okunsun ister erken okunsun, bu değişmez.

Hanefi mezhebinde, sabah namazını biraz geç kılmak faziletli olduğundan, Ramazan ayı dışında ezanı imsak vaktinden sonra okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsak vaktinin girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır.

Ezan imsak vaktinin girmesiyle okunmuşsa, okunur okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak gerekir. Aksi hâlde oruç bozulabilir. En doğrusu ezandan önce yeme içme işini bırakmaktır.

İmsak vakti girdiği hâlde, “ezan okunurken yiyip içebilirim” zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Sahurda, ezanın sonuna kadar yiyilip içilir mi?..

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yazı kaynağı : sorularlaislamiyet.com

Sahur yemeği ne zamana, kaça kadar yenir? Diyanet açıkladı

Sahur yemeği ne zamana, kaça kadar yenir? Diyanet açıkladı

Oruç tutmaya başlamadan önce yapılan sahur yemekleri bütün gün biraz da olsa tok kalmamızı sağladığı gibi dinen de önemli bir yere sahiptir. Ancak sahur yemeğinin ne zamana kadar yapılıp, ne zaman sonlandırılması gerektiği konusunda çeşitli sorgulamalar yapılır. İşte, Diyanet bilgisi ile sahur yemeği ne zamana, kaça kadar yenir sorusunun yanıtı…

sahur yemeği NE ZAMANA KADAR YENİR?

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Sahurda ezan bitene kadar yemek yenilebilir mi?

Sahurda ne zamana kadar yemek yenilebilir?

Sahurda ne zamana kadar yemek yenilebilir?

İmsak nedir?

Sahur ve Ramazan ile birlikte gelen imsak vakti, Sabah Ezanı okunmasından biraz önce geçerli olan ve yemek yemeye izin verilen zamanın bittiğini işaret eden vakittir. İmsak vaktinin girmesiyle birlikte yemek yemeye son verilmesi gerekmekte, su dahi içilememektedir. Bununla birlikte bazı inanışlara göre yemek yemek Sabah Ezanı okunup bitene kadar devam edebilmektedir.

Ancak bu Ezan boyunca yemek yemeye devam etme durumunda oruç tehlikeye girebilmektedir. Kişi kalben oruç tutmaya niyet etse dahi, Sahurda Ezan sonuna kadar yemek yiyen kişinin fiilen niyet etmiş olması söz konusu değildir. Bu da kişinin orucunu tehlikeye sokmaktadır.

Özellikle Ramazan takvimlerinde yer alan net ve anlaşılır imsak vakitleri ile yemek yemenin kesildiği zaman takip edilmeli ve kaçırılmamalıdır.

Sabah Ezanı vakti

Sahurdan sonra Sabah Ezanının girdiği vakitte yemek yemek bırakılır. Sabah Ezanı oruç zamanının girdiğini değil, Sabah namazının kılınma zamanını göstermektedir. Bu sebeple imsak denilen, yiyip içilen zamanın bittiğini işaret eden sınırlama bulunmaktadır. Yatsı namazının vakti geçip de sabah namazı vakti girdiği o ezanın ilk kelimeleriyle birlikte Sahur vakti sonlanmış olur. Artık kişi herhangi bir şey yeyip içmemelidir. Zira orucu büyük bir tehlikeye girebilir.

Ancak yine de Sahur vaktinin, Sabah Ezanının sonuna kadar sürdüğünü iddia eden inanışlar da bulunmaktadır. Bu sebeple ezan okunurken su içmekte olan birisinin orucu bozulmuş sayılamayacağı gibi kesinlikle imsak vaktiyle birlikte sahur biter de denilemez.

Dikkatli olunması ve özveri gösterilmesi gereken zaman dilimi imsak vaktinin girdiği zaman dilimidir. Ancak yine de Sabah Ezanı boyunca yiyip içen kesimler bulunmaktadır.

Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın