oruçluyken göz damlası damlatmak orucu bozar mı









oruçluyken göz damlası damlatmak orucu bozar mı bilgi90’dan bulabilirsiniz

Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet göz damlası sorusunu yanıtladı…

Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet göz damlası sorusunu yanıtladı…

Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet göz damlası sorusunu yanıtladı…

11 ayın sultanı Ramazan ayının başlaması ile birlikte vatandaşlar ibadetlere yöneldi. Oruçlarının bozulmasını istemeyen vatandaşlar her konuda soruyu Diyanet’e yöneltebiliyor. Bu sorulardan biri de “Göz damlası orucu bozar mı?” Diyanet’in verdiği yanıta göre göz damlası yeme içme anlamı taşımadığı için orucu bozmaz.

İbadetlerinde şüpheye düşmek istemeyen müminler için Diyanet göz damlası orucu bozar mı sorusunu yanıtladı. İşte, o konu hakkında merakla araştırılan bazı detaylar…

GÖZ DAMLASI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşler Başkanlığı’nın açıklaması şu şekilde;

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz.

Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr

Göz damlası orucu bozar mı? Oruçluyken göz damlası kullanmak orucu etkiler mi?

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Ramazanda Damla Kullanmak Orucu Bozar Mı?

Sağlık sorunlarından kurtulmanın yollarından biri de şikayetleri giderecek damlalar kullanmaktır. Damlalar doktor kontrolünde verilmelidir ve düzenli şekilde kullanılmalıdır. Göz enfeksiyonları, kulak içi iltihapları için önerilen damlalar kısa sürede etkisini gösterip rahatsızlığı engelleyecektir.

11 ayın sultanı ramazan ayı içinde çeşitli hastalıklardan dolayı damla kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Ramazan ayından önce verilen ve bu sürede de kullanmaya devam etmeniz gereken damlalar olabilir. Bu gibi durumlarda kişiler ağızdan alınan ilaçlarda olduğu gibi damlaların da orucu bozup bozmadığını konusunda kafa karışıklığı yaşayabilmektedir.

Göz ya da kulak rahatsızlıkları için önerilen damlalar orucunuzu etkiler mi? Bu soruya en açık şekilde yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı olmaktadır. Damla damlatmak orucu bozar mı? Göz ve kulak damlası orucu bozar mı? Bu sorular için en net cevapları yazımızda bulabilirsiniz.

Sizlere oruçluyken göz damlası kullanmak orucu bozar mı ve kulak damlası orucu bozar mı sorularının yanıtlarını vereceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu konular nasıl değerlendirilmiş hep beraber öğrenelim!

İlginizi çekebilir: Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz Damlası Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Her sene ramazan dönemi geldiğinde Diyanet İşleri Başkanlığı personellerine sık sık sorular sorulmaktadır. Yöneltilen sorular arasında orucu bozan durumlar oldukça ağırlıklıdır. Oruç tutacak kişilerin oruçlarının bozulmaması için hassas davrandığı gözlemlenir. Kullanılan ilaçlardan, kan tahliline kadar insanlar doğru olanları bilmek ister. Bu sene de insanların en çok merak ettiği konular arasında kulak ve göz damlası orucu bozar mı yer almaktadır.

Göze ilaç damlatmak orucu bozar mı, göz damlası kullanmak orucu bozar mı sorusuyla başlayalım. Diyanet göz damlası orucu bozar mı sorusunun cevabı nettir. Diyanet, bu konuya insanlara en açık yanıtı vermiştir: “Göz için kullanılan damlalar, ağız yoluyla vücuda alınmadığı için orucu bozmaz.” Göz damlası orucu bozar mı Nihat Hatipoğlu tarafından da cevaplanan bir sorudur ve Hatipoğlu da Diyanet ile aynı şekilde göz damlasının orucu bozmayacağını söylemiştir.

Kullanılan damlaların bir kısmı göz kapakları tarafından dışarı atılırken, bir kısmı da gözeneklerde korunmaktadır. Gözeneklerde korunan damlalar, gözde oluşan hastalıkları iyileştirmektedir.

Oruçluyken göz damlası kullanmanız gerekiyorsa ve tereddüt içinde kaldıysanız; endişe etmeden göz damlanızı kullanarak hastalığınızı iyileştirebilirsiniz.

Göz damlası, orucu bozan durumlardan biri değildir ve oruç tutan kişiler tarafından güvenle kullanılır. Şayet çevrenizden biri göz damlası damlatmak orucu bozar mı diye ikilemde kalıyorsa; o kişiye göz damlasının orucu etkilemeyeceğini açıklayabilirsiniz.

Göz damlası kullanmak orucu bozar mı sorusu her sene insanların kafasında soru işaretlerine neden olsa da; bu sorunun yanıtı her sene aynı olmaktadır. Ramazan ayı geldiğinde göz damlası kullanımına ara vermeden devam edebilirsiniz. Ramazan gündeminden düşmeyen göz damlası orucu bozar mı Diyanet tarafından ifade edilmiştir ve insanların sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi için açıklamalar yapılmıştır.



rent a car 34

Özetlemek gerekirse göz yanması için önerilen göz damlalarının kullanımı oruca engel değildir. Eğer doktorunuz göz yanmasını iyileştiren bir damla vermişse ve oruçken kullanmanız gerekiyorsa, bu damlayı ihmal etmeden kullanabilirsiniz. Böylece göz sağlığını korumaya ramazan ayında da devam etmiş olursunuz.

Ayrıca göz kuruluğu için de nemlendirici göz damlaları önerilir. Göz doktorunuz size bu tür damlalar verdiyse; oruç tutarken kullanabilirsiniz. Göze temas eden göz damlası, orucun bozulmasına neden olmaz.

Peki, göz damlası boğaza akar mı?

Endişe edenler için de kısa bir açıklama yapalım. Doğru kullanım ile damla gözyaşının geldiği kanaldan genze ve buruna doğru akar. Geçiş sırasında hafif şekilde boğazda da hissiyat oluşabilir.

Bunu önleyebilmek adına damlayı uyguladıktan hemen sonra gözleri kapatıp, parmaklar gözlerin buruna yakın kısmını içe doğru birkaç dakika hafifçe bastırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Kulak Damlası Orucu Bozar Mı?

Göze damla akıtmak orucu bozar mı sorusundan sonra Diyanet çalışanlarına yöneltilen sorulardan bir diğeri de kulak damlasının orucu etkileyip etkilemediğidir. Kulak damlası, kulak içi iltihaplarında kullanılan ve duyma yetisinin korunmasında önemi büyük olan ilaçlardır. Kulak ile boğaz arasında bulunan kanallar, insanları biraz düşündürebilir. Acaba, kulak damlası bu kanallardan boğaza ulaşır mı sorusu oluşur.

Kulak zarı, boğaza giden kanalları kapattığından dolayı kullanacağınız kulak damlası boğaza ulaşmaz. Yeme içme eylemine dair bir şey yapılmadığı için kulak damlası, orucunuzu etkilemez. Ramazan boyunca kulak damlası kullanmanız gerekiyorsa güvenle kulak damlasını kullanmalısınız. Kulak içi sağlığının korunmasında etkisi çok olan kulak damlası, orucun bozulmasına neden olmaz.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kulak hastalıkları için doktor tarafından verilen kulak damlaları, oruçlu kişinin orucunu etkilemiyor.

Ramazan ayı içerisinde ya da diğer dönemlerde oruç tutarken kulak damlası kullanabilirsiniz. Sağlığınızı ihmal etmeden hem tedavinize hem orucunuza devam edebileceğinizi unutmayınız. Kulak damlası gıda maddesi olmadığı için oruç günlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Tedavi önerisine uyup günde kaç defa yazıyorsa kulak damlasını kullanmanızda dinen sakınca yoktur. Farklı bir konuyla ilgili de not düşmek istiyoruz.

Kulak damlası abdesti bozar mı sorusunun cevabı da kulak damlası orucu bozar mı sorusunun cevabıyla aynıdır yani hayırdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı kulak damlasıyla ilgili şöyle bir açıklamada bulunmuştur:

Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır.

Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 367, 376).

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Damlalar konusuna değindiğimiz için burun damlası ile ilgili de bilgi vermiş olalım. Burun damlası orucu bozar mı diye de endişe etmenize gerek yoktur çünkü bu sorunun cevabı da diğer damlalarda olduğu gibi hayırdır.

Diyanet İşleri açıklamasına göre burun damlasının çok az miktarının mideye ulaşma ihtimali vardır. Bu ihtimal gerçekleşse bile miktar orucun bozulmasına sebep olacak düzeyde değildir. Zaten burun spreyi kullanımının amacı yeme ve içme olmadığı için de oruç bozulmaz.

Hanefi mezhebine göre göz damlası orucu bozar mı? Göz damlası orucu bozar mı Şafii mezhebinde farklılık var mı?

Hanefi mezhebine göre göz damlası orucu bozmaz, Şafii mezhebine göre de göz damlası orucu bozmaz.

Göz damlasının tadını almak orucu bozar mı?

Diyanet göz damlasının orucu bozmadığını belirtmekle birlikte tadının alınması durumunda özel bir oruç bozulma durumu olacağına dair bir açıklamada da bulunmamıştır.

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Covid-19 Aşısı Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?

Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Orucu Bozan Şeyler: 10 Durum – Soru Cevap

Yazı kaynağı : www.nefisyemektarifleri.com

Göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Burun damlası orucu bozar mı?

Göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Burun damlası orucu bozar mı?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Peki Kulak, göz ve burun damlası orucu bozar mı?

Kulak, göz ve burun damlası orucu bozar mı?

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmakta. Bu da ağzı su ile çalkalamadan sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz.

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılıyor. Göz damlası da orucu bozmaz.

Yazı kaynağı : www.trthaber.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın