oruçluyken dudak kremi sürülür mü

oruçluyken dudak kremi sürülür mü bilgi90’dan bulabilirsiniz

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutarken Merhem veya Krem Sürülür Mü?

Ramazan ayı ile ilgili en çok merak edilen konuların başında genellikle orucu etkileyen faktörler gelmekte. Birçok kişi orucun neyin bozup neyin bozmayacağı en doğru şekilde öğrenmek ve buna göre hareket etmek istiyor. Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşlar ise orucu neyin bozup neyin bozmayacağı ile ilgili sıkı bir araştırma içerisine girdi. Bu araştırmada en çok sorulan sorulardan biri de krem ya da merhem sürmek orucu bozar mı sorusu oldu.

Yaz aylarında güneş korunmak için güneş kremi, cildimizi nemlendirmek için nemlendirici kremler, saçlar için besleyici kremler ya da ağrılara karşı kas gevşetici kremler kullanmaktayız. Oruç tutarken de krem sürebilir miyiz? Krem sürmek orucu bozar mı?

İşte bu konu hakkında aklında soru işareti olan yüzlerce kişi var. Oruç ibadetini en doğru şekilde yapmak isteyen Oruçluyken krem sürmek orucu bozar mı ya da oruç tutarken krem sürülür mü diye merak eden bu kişiler de bu konuyla ilgili en doğru açıklamaları öğrenmek istiyor. Krem sürmek orucu bozar mı Diyanet İşleri bu konuda ne diyor diye de merak ediliyor ve yetkililerden de zaten açıklama her yıl yapılıyor.

Vücuda krem sürmek orucu bozar mı sorusuna en doğru cevap ise Diyanet İşleri Başkanlığından geldi. İşte Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuyla ilgili resmi web sitesinde yaptığı açıklamalar…

İlginizi çekebilir: Orucu Bozan Şeyler: 10 Durum – Soru Cevap

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Krem sürmek orucu bozar mı Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuyla ilgili cevabı aynen şu şekildedir:

‘‘Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır.

Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar: bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366, 367)’’

İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu da bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun açıklamaları da Diyanet işleri Başkanlığıyla paralel açıklamalardır. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun açıklamalarına göre güneş kremi ya da güneş yağı sürmek orucu bozmaz.

Yüze krem sürmek orucu bozar mı diye de özellikle merak edilmektedir; çünkü yüz ağız bölgesini de içine almaktadır. Bu yüzden ağız çevresinden krem içeriğinin birazının sindirime de geçebileceğinden endişe duyanlar olabilmektedir

Yüz bölgesinin dışında ele krem sürmek orucu bozar mı, ayağa krem sürmek orucu bozar mı, buruna krem sürmek orucu bozar mı, ağza krem sürmek orucu bozar mı ve bölge fark etmeksizin vücuda krem sürmek orucu bozar mı soruları da oruç tutacak kişilerin kafasını karıştırabilmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığının ve Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun yaptığı açıklamalara göre yüze krem sürmek orucu bozar mı gibi sorular artık bir cevaba bağlandı. Ağrı kesici krem sürmek orucu bozar mı sorusunu da yanıtlayalım. Diyanet İşleri Başkanlığına göre oruçluyken ağrı kesici ya da nemlendirici fark etmeksizin vücuda ya da yüze krem sürmek orucu bozmaz.

Oruç tutarken vücudunuza ya da yüzünüze kremlerinizi çekinmeden sürebilirsiniz. Krem sürmek cilt yüzeyinde gerçekleşir. Krem sürerken boğaza ya da mideye bir şey kaçması mümkün değildir. Bu nedenle krem sürmek orucu bozan durumların içinde yer almaz.

Aynı zamanda makyaj yapmak, saç bakımı yapmak ya da saç boyamak da orucu bozmamaktadır. Yaraya krem sürmek orucu bozar mı sorusunun cevabı da bu çerçevede hayır bozmaz. Yara kremleri cilt tarafından emilse de onlar da yeme içme anlamı taşımadığından oruç bozulmaz.

Oruç kefareti orucun mazeret olmaksızın bozulması sonrasında ramazan ayı haricinde altmış gün ya da iki kameri oruç tutmaktır. Bir mazerete olmadan bozulan oruçların mutlaka kaza edilmesi gerekir. Krem sürmek orucu bozmadığı için kefaret edilmesine gerek yoktur.

Konumuzu özetlemek ve krem sürmek orucu bozar mı sorusuna en net yanıtı vermek gerekirse; krem bir besin maddesi değildir. Besin maddesi olmayan krem ve merhem orucu bozmamaktadır. Kana karışması cilt yoluyla gerçekleşir; ancak yeme içme eylemi olmadığı için ve kana karışması çok yavaş gerçekleştiği için orucu bozan durumlardan sayılmaz.

Krem sürmek abdesti bozar mı sorusu da aklınıza gelmiş olabilir. Bu soruya Diyanet cevabı şu şekildedir: “Abdest alırken yıkanması gereken bir organın üzerine tedavi maksadıyla sürülen, ancak tabaka oluşturan merhem vb. maddelerin yıkanması, yapılan tedaviye engel teşkil etmiyorsa, bu organın yıkanması gerekir. Eğer yıkamak zarar veriyorsa, ıslak elle üzerine mesh edilir. Mesh etmek de zararlı ise o da terk edilir (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 217, 472). Bu maddeler deri üzerinde bir tabaka oluşturmuyorsa, abdestin geçerliliğine etki etmez.”

Peki, orucu bozan şeyler nelerdir? İşte Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı orucu bozan durumlar:

‘‘Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.’’

İlginizi çekebilir: Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin 7 Bilimsel Faydası

Dudağa Krem Sürmek Orucu Bozar mı?

Dudak kremi sürmek orucu bozar mı sorusunu bazı önemli koşullara dikkat çekerek cevaplamak uygun olur. Sağlık için kullanılan dudak kremleri tatsızsa ve aroma içermiyorsa yeme, içme maksadı da taşımadıklarından orucu bozmazlar.

Cilt Bakım Kremleri Orucu Bozar Mı?

Cilt onarıcı ve antibiyotik etkili kremlerin kana karıştığını, nemlendirici kremlerin cildi rahatlattığını düşündüğünüzde bu ürünler orucunuzu etkilemez. Ayrıca Diyanet tarafından da bu konu sık sık gündeme geldiği için ihmal edilecek bir konu değildir. Krem ve merhem kullanmak istediğiniz günlerde, orucun bozulmadığından emin şekilde orucunuza devam edebilirsiniz. Özellikle de yaz günlerinde güneş kremi kullanarak orucu tutabilirsiniz.

Krem Sürmek Orucu Mekruh Eder mi?

Sağlık amacıyla krem sürmek orucu mekruh etmez.

Oruç Tutarken Makyaj Yapmak Orucu Bozar mı?

Diyanet makyaj yapmak orucu bozar mı sorusu için şöyle cevap vermiştir: “Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz.” Makyaj yapma içerisinde ruj sürmenin de olduğu düşünülerek bu cevap yorumlanabilir.

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Yazı kaynağı : www.nefisyemektarifleri.com

Oruçlunun dudak nemlendirici krem kullanması

Oruçlunun dudak nemlendirici krem kullanması

Allah’a hamd olsun.

“İnsanın, dudakları ve burnu nemlendiren (krem gibi) bir şey kullanmasında veya dudakları ve burnu su veya ıslak bir bez ile ıslatmasında bir sakınca yoktur. Fakat dudak ve burundaki kuruluğu giderdiği bu şeyin midesine girmemesine dikkat etmesi gerekir. Eğer kasıtsız olarak midesine bir şey girerse, kendisine bir şey gerekmez.

Tıpkı abdest sırasında mazmaza yaparken midesine su kaçarsa, bununla orucu bozulmadığı gibi.”

Yazı kaynağı : islamqa.info

Oruçluyken ruj, oje, rimel sürmek orucu bozar mı? Makyaj orucu etkiler mi?

Oruçluyken ruj, oje, rimel sürmek orucu bozar mı? Makyaj orucu etkiler mi?

Ramazan ayı içerisinde birçok insan oruç ibadetini yerine getirecek. Oruç ibadetini yerine getirirken bir hata veya bir eksiklik yapmak istemeyen müslümanlar orucu bozan ve bozmayan şeyler konusunda sık sık araştırma yapmaya devam ediyor. Özellikle kadınların günlük hayatta sık kullandıkları makyaj malzemeleri arasında yer alan ruj, oje, parlatıcı ve rimel gibi ürünler orucu bozar mı sorusu sıkça araştırılıyor. İşte merak edilen o soruların yanıtları…

 OJE SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Oje sürmek bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz. Fakat¸ oje tırnak üzerinde kalıcı olup ve suyu alta geçirmediği için abdeste engeldir.

RUJ SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Krem sürmek, makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulmaz. Ağız dışındaki bölgelere uygulanan hiçbir makyajla oruç bozulmaz. Ancak dudağa sürülen ruj, yalanarak ağızdan içeri girip tadı mideye ulaşırsa orucu bozar. Aksi takdirde bozmaz .

RİMEL SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Yüze sürülen mekap,pudra,fondoten,krem,allık, ruj,nemlendirici,dudak balsamı,parlatıcı ve göze uygulanan far,rimel,kalem,sürme,sim ve tırnaklara sürülen oje ve cila gibi yüzeysel makyaj malzemelerini kullanmak orucu bozmaz.Zira orucun bozulması için kullanılan malzemenin vücut içine girmesi gerekir ki,bu ürünler cildin ve vücudun dışında kaldıkları için oruca zarar vermez.

Ancak bu tarz ürünler cilt yüzeyinde tabaka oluşturduğu için abdeste manidir.Zira abdeste suyun cilde temas etmesi şarttır.Ancak temizlendikten sonra abdest alınabilir.

Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın