oruçluyken astım ilacı kullanılır mı

oruçluyken astım ilacı kullanılır mı bilgi90’dan bulabilirsiniz
Diyanet bilgisi! Astım ilacı orucu bozar mı? Astım spreyi orucu bozuyor mu?
Astım hastaları yaşadıkları nefes problemi nedeniyle zaman zaman sprey kullanmak durumunda kalabiliyorlar. Bu durumda ağızdan içeri bir hava alındığı için oruca olan etkisi ise merak konusu oluyor. İşte Diyanet’in konuyla ilgili net cevabı…
DİYANET ASTIM İLACI (SPREYİ) ORUCU BOZAR MI?
Diyanet’in konuyla ilgili açıklaması şöyle; Nefes açıcı sprey kullanmak zorunda kalan astım hastası oruç tutmayabilir. Daha sonra iyileşince tutamadığı günleri kaza eder. İyileşme ümidi kalmamışsa, o takdirde tutamadığı günler sayısınca fidye verir. Bir fidye, Ramazan’da bir kişi için verilen bir fitre miktarıdır.
Ancak, nefes darlığı dışında oruç tutmaya engel başka sağlık problemi bulunmayan astım hastaları, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızlarına püskürterek oruç tutabilirler. Ağza püskürtülen bu ilaçlar orucu bozmaz. Çünkü bu spreyden bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarları tarafından emilip yok olmaktadır. Bundan geriye kalan miktarın tükürükle mideye ulaştığı konusunda ise, kesin bir bilgi yoktur.
Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Oruçlunun, abdest alırken ağzına aldığı sudan kalan miktarın mideye ulaşması hâlinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis-i şerifler vardır. (Dârimî, es-Sünen, Savm, 16) Bu konuda icma oluşmuştur.
Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmazdır. Hâl böyle iken Hz. Peygamberin (s.a.s.) oruçlu olarak misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 27; Tirmizî, Savm, 29). Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz.” kaidesi gereğince, mideye bir şeyin ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphe ile de oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Astım spreyi kullanmak, orucu bozmaz
Allah’a hamd olsun.
Ramazan’ın gündüzünde (yani oruçluyken) astım spreyi kullanmak, orucu bozmaz.
Değerli âlim Abdulaziz b. Baz -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:
“Astım spreyi kullanmak, orucu bozmaz. Çünkü sprey, ciğere giden sıkıştırılmış gazdır. Yiyecek değildir. Bu durumdaki kimse, hem Ramazan’da, hem de Ramazan dışında sprey kullanmak zorundadır.” (Dâvet Dergisi’ndeki Fetvâlar, s: 979)
Bu konuda (Oruçla İlgili 70 Mesele) adlı kitapçığa bakabilirsiniz.
Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir:
“Bu sprey buharlaşmakta ve mideye ulaşmamaktadır.
Bu takdirde deriz ki:Oruçlu iken bu spreyi kullanmanda bir sakınca yoktur ve bununla orucun bozulmaz.” (İslâm Esaslarıyla İlgili Fetvâlar, s: 475)
İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi âlimleri de bu konuda şöyle demişlerdir:
“Hastanın,içine çekmek sûretiyle kullandığı ve nefes borusu yoluyla ciğerlere ulaşan, mideye ulaşmayan astım ilacı, yiyecek ve içecek hükmünde değildir, her ikisine de benzemez… Göründüğü kadarıyla bu ilacı kullanmakla oruç bozulmaz.” (Fetâvâ İslâmiyye, c: 1, s: 130)
Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Yazı kaynağı : islamqa.info
İlke Haber Ajansı
Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) bünyesindeki Fetva Kurulu Müslüman halkı güncel dini konularla ilgili aydınlatmaya devam ediyor.
Ramazan ayında tutulan oruç sırasında bir çok Müslümanı ilgilendiren konulardan biri de nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler ve buhar makineleri konusudur.
Nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler ya da buhar makinelerinin orucu bozup bozmadığı ile yöneltilen bir soru ile ilgili ilgili, Fetva Kurulu şu açıklamada bulunuldu:
“Nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler orucu bozmaz. Çünkü bu spreyler yapay bir havadan oluşmaktadır. Mideye ulaşmaksızın sadece hastanın ciğerlerine sirayet ediyor.
“Nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler orucu bozmaz. Çünkü bu spreyler yapay bir havadan oluşmaktadır. Mideye ulaşmaksızın sadece hastanın ciğerlerine sirayet ediyor. Asri âlimlerden Hüsameddin Bin Affane ‘Yes’eluneke’ adlı fetva kitabında, bu spreylerin ve oksijen tüplerinin orucu bozmadığını söyler. Bu tür ilaçların oruca mani olmamasının sebebi yiyecek ve içecek olmayışlarındandır.”
Buhar sudan müteşekkil olduğu için orucu bozar
Açıklamada yine bazı hastaların kullnadığı buhar makinelerinin orucu bozup bozmadığı ile ise şu izahatlarda bulunuldu:
“Buhar makineleriyle ilgili hüküm ise oksijen tüpleri ve astım spreyleriyle aynı değildir. Çünkü bu makinelerin ürettiği buhar sudan müteşekkildir. Ve belli bir zamandan sonra bu buharlar ağızda, boğazda ve nefes borusunda sıvı halini alarak mideye intikal etmektedir. Su ise orucu bozar. Eğer bunu kullanmak zorunda olan hastalar varsa oruçlarını kazaya bırakabilirler.” (İLKHA)
Yazı kaynağı : ilkha.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler