oruçluyken adet olunca ne yapmalı

oruçluyken adet olunca ne yapmalı bilgi90’dan bulabilirsiniz
Oruçluyken regl (adet) olunca oruç bozulur mu? Akıntı (lekelenme) orucu bozar mı?
Oruçluyken regl (adet) olmak orucu bozar mı sorusu, bu durumla karşılaşan pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da açıklama yaptığı regl olunca oruç bozulur mu konusundaki açıklama, oruç ibadetini devam ettirip ettirmeme konusunda kararsız kalan kişiler için yol gösterici oluyor.
ORUÇLUYKEN REGL(ADET) OLUNURSA ORUÇ BOZULUR MU?
Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.
ADET OLUNCA ORUÇ TUTULUR MU?
Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler (Şâfiî, el-Ümm, II,130-131; Sahnûn, el-Müdevvene, I, 151; Haddâd, el-Cevhera, I,34; İbn Hazm, el-Muhallâ, II, 162; Merğînânî, el-Hidâye, I, 208-209; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 386-387; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 331, 385; Şevkânî, es-Seylü’l-cerrâr, II, 148). Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır (İbnü’l-Münzir, el-İcma, s. 47-48; Nevevî, Şerhu Müslim, IV, 26; San‘ânî, Sübülü’s-selâm, I, 383; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 118).
Söz konusu icmânın dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69).
AKINTI(LEKELENME) ORUCU BOZAR MI?
Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Ancak 10 gün geçtiği hâlde akıntı devam ediyorsa 10 günden sonraki akıntılar âdet değil özür kanıdır. Akıntısı 10 günden fazla devam eden bir kadın, “özür sahibi” kimselerin yaptığı şekilde abdest alır ve namazını kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 99).
Fıkıh kaynaklarında yer alan genel hüküm bu olmakla birlikte, âdet döneminden önce görülen lekelenmelerin âdet öncesi hormonal değişikliklerden kaynaklandığı bilinir ve doktor kararıyla bunların âdet kanaması olmadığı tespit edilirse, âdet günleri sabit olan kadınların bu günlerinden önce ve sonra görecekleri renkli akıntılar özür kanı sayılır.
Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken eşlerin birbirini öpmesi orucu bozar mı? Diyanet bilgisi!
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Oruçluyken adet olan kadın ne yapmalı? Adet lekesi oruç bozar mı? Niyetliyken regl olmak…
Gün içerisinde adet lekesi ya da adet kanaması olan Müslüman kadınlar, o vakitten sonra orucu bozup bozmayacakları konusunda ikilemde kalırlar. Peki doğru olan hangisi, adet olduğunu gören kadın oruçluyken ne yapmalı? Niyet ettikten sonra adet olmak…
Tüm sağlıklı kadınlar, buluğ çağına erdikten sonra ayda bir regl kanaması yaşarlar. Halk arasında hastalık hali olarak da bilinen regl döneminde Allah (c.c) kadınları bir takım İslami sorumluluklardan muaf kılmıştır. Savaşta bile Müslüman kulların üzerine farz olan namaz, kadınlara regl halindeyken izin verilmemiştir. Bu günlerde kadınların oruç tutması haramdır. Peki niçin haramdır? Ramazan ayından sonra tutulmayan oruçların kazası yapılır mı? Bu sorulara Hz. Aişe annemizin bize aktardıklarıyla yanıt bulabiliriz.
İLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler
ORUÇLU HALDEYKEN ADETİ BAŞLAYAN KADIN NE YAPMALIDIR?
Farz, vacip veya nafile olan herhangi bir oruçta eğer kadının vücudundan akıntı gelirse o günün orucu son bulmuştur. O gün kişi isterse yemek veya içmek faaliyetlerinde bulunabilir. Ancak Ramazanda oruçluya saygı göstererek başkalarının yanında yiyip içmemesi tavsiye edilir.
İLİŞKİLİ HABERAdetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri
Kadınları ayrıcalıklı gösteren adet dönemlerinde Allah’ın (c.c) bir lütfu olarak kadınlara bu izin verilmiştir. Kolaylık dini olan İslamiyet, regl dönemindeki kadınlara bazı kurallar koymuştur. Sünnetler ve hakkın çeşitli şekilleri (şer’î hükümler), çoğu kez insan aklının kavrayamayacağı şekilde gelir. Müslümanların ona uymaktan başka çaresi yoktur.
Bu günlerde kadınlara daha hassas ve anlayışlı davranılması gerekir. Zira hiçbir koşulda ihmal edilmemesi gereken sorumluklardan o günlerde kadınlar Allah’tan (c.c) izinlidir.
Yazı kaynağı : www.yasemin.com
Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? Diyanet Bilgisi
Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu sorusu, kadınların gündemindeki konular arasında yer alıyor. Peki, Ramazan ayında oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? İşte, o konu hakkında bazı detaylar
ORUÇLUYKEN ADET OLUNCA ORUÇ BOZULUR MU?
Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.
Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder. İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.
KADINLAR ÖZEL GÜNLERİNDE ORUÇ TUTABİLİRLER Mİ?
Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler. Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır.
Söz konusu icmânın (görüş birliğinin) dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir. (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69)
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler