oruç tutmadan önce abdest nasıl alınır

oruç tutmadan önce abdest nasıl alınır bilgi90’dan bulabilirsiniz

Oruç tutmadan önce yapılması gerekenler neler? Oruçtan önce abdest, niyet ve okunacak dualar

Oruç tutmadan önce yapılması gerekenler neler? Oruçtan önce abdest, niyet ve okunacak dualar

Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte oruç tutacak olanlar, oruç ile ilgili detayları araştırıyor. Tüm ibadetlerde olduğu gibi oruçta da önemli olan niyettir. Peki, oruç tutmadan önce yapılması gerekenler neler? Oruçtan önce abdest, niyet ve okunacak dualar nelerdir? İşte, oruç ile ilgili bilmeniz detaylar…

Ne orucu tutulursa tutulsun, niyet edilmesi gerekmektedir. Niyet etmeden orucun bütün şartlarının kabul edilmesi, orucun kabul olması için yeterli sayılmamaktadır. Niyetin sadece dil ile değil, kalp ile yapılması ve hatta dille olmasa bile mutlaka kalp ile niyet edilmesi gerekmektedir. Özellikle Ramazan’da, her oruç için ayrı ayrı niyet edilmelidir. İslam alimlerinin görüşü, oruç için niyet edilmemesi durumunda tutulan orucun caiz olacağı yönündedir.

ORUÇ TUTMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER NELER?

İbadetlerde niyet son derece önemli olup oruca kalben niyet edilmelidir. Sahura kalkmak da fiili bir niyet olarak kabul görmektedir. Niyet ederken ”Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya” denilmelidir. Ramazan ayı içerisinde başka bir oruç tutmak mümkün olmayıp sadece Ramazan orucu için niyet edilebilmektedir.

Akşam namazının girmesi ile birlikte oruç niyetinin vakti başlamaktadır. Ramazan’da amaç sadece yemek yememek değil, kalbi de temiz tutmaktır. İnsanlar hareketlerinde daha dikkatli olmalı ve çevrelerine karşı daha anlayışlı davranmalıdır. Farz olan ibadetlerini yerine getirmeli ve bedenini temiz tutmalıdır. Ramazan ayı gelmeden önce oruç tutmaya niyet etmek de iyi bir Müslüman olmak için önemlidir.

ORUÇTAN ÖNCE ABDEST NİYET VE OKUNACAK DUALAR NEDİR?

Oruç tutmaya niyet eden kişilerin aklına takılan sorulardan biri de saat kaçta niyet edilmeli sorusudur. Akşam namazından kuşluk vaktine kadar niyet edilmesi gerekmektedir. Yatmadan önce edilen niyet de oruç tutmak için geçerli sayılmaktadır. Birçok İslam düşünürü, sahura kalkmanın oruç tutmak için yeterli bir niyet olduğu düşüncesindedir.

Oruç tutmak, İslam’ın 5 şartından biri sayılmakta olup akli dengesi yerinde olan ve ergenliğe girmiş olan her Müslüman, Ramazan ayında oruç tutmalıdır. Birçok oruç duası olmakla birlikte oruçtan önce dua edilmesi, İslamiyet’e göre zorunlu değildir. Yerine getirdiği oruç ibadetinin faziletlerinden daha fazla faydalanmak isteyen Müslümanlar, dua etmektedir.

ORUÇTAN ÖNCE ABDEST ALINMALI MI?

Oruç tutacak olan birinin cünup durması caiz olmadığından, mutlaka gusül abdestinin alınmış olması gerekmektedir. Cünup olan birinin nasıl namaz kılması mümkün değilse, oruç tutması da mümkün değildir. Oruç son derece önemli bir ibadet olup bedeni temiz tutmalı ve oruç için gereken şartlar yerine getirilmelidir.

Her oruç günü niyet etmeden önce abdest alınmasına gerek olmamakla birlikte kişinin gusül abdesti olması yeterlidir. Namaz abdesti ile gusül abdesti karıştırılmamalı ve ikisinin ayrımı iyi bir şekilde yapılmalıdır. İmkanlar kısıtlı olduğundan gusül abdesti alamamış biri, oruca niyet edebilmekte ama en kısa zamanda namaz vaktini geçirmeden gusül abdestini almalıdır.

ORUÇTAN ÖNCE DUA OKUMAK GEREKİYOR MU?

Oruca niyet etmeden önce kişi, dilediği gibi dua edebilir. Oruçtan önce dua etmek tamamen kişinin inisiyatifinde olup İslamiyet’te bu durumla ilgili bir zorunluluk yoktur. İslam alimlerine göre oruçtan önce edilen dua reddolunmamakta ve Müslümanlar mutlaka dua etmelidir. Ramazan ayı tövbelerin kabul edildiği bir aydır ve bir Müslüman bundan yararlanmalıdır.

Ramazan ayının her anını dolu dolu geçirmek isteyenler, oruçtan önce dua etmektedir. Ramazan ayının bereketinden ve rahmetlerinden istifa etmek isteyen Müslümanlar, dilek dualarında bulunmaktadır. Orucunun sakatlanmamasına özen gösteren biri, oruçtan önce dua okumanın gerekip gerekmediğini sorgulamaktadır. Oruçtan önce dua etmek farz olmamakla birlikte sünnettir. Peygamber Efendimiz de oruçtan önce dua etmiştir.

Yazı kaynağı : www.gazetevatan.com

Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı? Oruç tutmadan önce gusül abdesti alınmalı mı?

Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı? Oruç tutmadan önce gusül abdesti alınmalı mı?

Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı? Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşlar oruçlarını tutmaya başladılar. Ramazan’da yanıtı en çok merak edilen soruların başında Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı? Oruç tutmadan önce gusül abdesti alınmalı mı? soruları geliyor. Diyanet İşler Başkanlığı kaynaklarına göre Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı? sorusunun yanıtı haberimizde…

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

Oruç, nefsin isteklerinden bilinçli olarak uzak durma yönüyle bir irade eğitimidir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde etkili bir yoldur. Şehevî arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar.

Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.

Elle tatmin olmanın keffâreti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez. Bilakis özürsüz olarak orucunu bozan kimseler büyük günah işlemiş olurlar (Zeylaî, Tebyîn, I, 323; İbn Nüceym, el-Bahr, II, 293).

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Yazı kaynağı : www.haberler.com

Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Diyanet açıkladı

Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Diyanet açıkladı

Ramazan ayı bir yandan devam ederken, diğer yandan akıllarda soru işareti bırakan konulara açıklık getirmesi için Din İşleri Yüksek Kurulu’na vatandaşların soruları devam etmekte. Vatandaşları en çok şüphede bırakan konu ise; regl dönemleri son bulan kadınların, adet bittikten sonra gusül abdesti almadan oruç tutulur mu soruları. Diyanet, gusül abdesti almadan oruç tutmayla ilgili soruları yanıtladı. İşte detaylar…

GUSÜL ABDESTİ ALMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre;

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

ORUÇLUYKEN GUSÜL ABDESTİ ALINIR MI?

Oruç tutmak üzere sahurunuzu yaptınız fakat boy abdesti almanız gerekiyor. Uyumadan önce orucunuz için niyet ettiniz ancak sabah kalktığınızda boy abdestinizi almanız gerekiyor. Kısacası oruca niyet ettikten sonra da gusül abdesti alınabilir. Fakat ağıza ve buruna alınan suyun genze kaçmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde fazla su çekilirse oruç tehlikeye girer ya da bozulur. Bunun dışında oruçluyken gusül abdesti almakta bir sakınca yoktur.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın