operatör doktor ve uzman doktor arasındaki fark

operatör doktor ve uzman doktor arasındaki fark bilgi90’dan bulabilirsiniz

Operatör Doktor Ne Demek? Uzman Doktor İle Operatör Doktor Arasında Ne Fark Vardır?

Operatör Doktor Ne Demek? Uzman Doktor İle Operatör Doktor Arasında Ne Fark Vardır?

Operatör doktor, insanların daha iyi kalitede yaşaması için ameliyat yapan doktordur.

 Operatör Doktor Ne Demek?

 Doktorlar sağlık kuruluşlarında çalışan ve insanları tedavi eden kişilerdir. Her bölümün ve her hastalığın ayrı bir doktoru bulunur. Ameliyat eden doktorlar da ayrı bir kategoride yer alır. Ameliyat işlemlerini yapan doktorlar arasında Operatör doktorlar da bulunuyor. Bu doktorlar okullarını tamamlayarak ve gerekli eğitimleri alarak operatör olabiliyor.

 Operatör doktorların görevleri birçok insanın merak ettiği bir konudur. Ne iş yaptığı ve hangi tedavi yöntemlerini uyguladığı çok araştırılıyor. Operatör doktorlar genellikle insanların daha iyi şekilde yaşaması için, ameliyat tedavilerini gerçekleştiriyor.

 Operatör doktor olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar şu şekildedir.

 Uzman Doktor İle Operatör Doktor Arasında Ne Fark Vardır?

 Operatör doktor ile uzman doktor arasında bazı farklar bulunur. Bu farkları öğrenmek için birçok araştırma yapılabiliyor. Bu farklar öğenim süresi ve uzmanlık süresi bakımından farklılık gösterebiliyor.

 Operatör doktorlar ve uzman doktorlar 6 yıl boyunca eğitim alır. Uzman doktorlar 4 ile 5 yıl arasında uzmanlık süresi geçirirken, operatör doktorlar için bu süre 4 ile 6 yıl arasındadır. Uzman doktorun ameliyat yetkisi yoktur. Fakat operatör doktorun ameliyat yetkisi bulunur. Operatör doktor cerrahi bilimlerle, uzman doktor ise dahili bilimlerle ilgilenir.

Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

Uzman Doktor vs Operatör Doktor Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkemizde kariyer basamakları açısından en karışık hiyerarşiye sahip mesleklerden biri de şüphesiz tıp doktorluğudur. Pratisyen Hekim, Operatör
Doktor, Uzman Doktor, Doçent Doktor, Profesor Doktor diye uzar gider bu ünvan listesi. En çok kıyaslanan ise Operatör doktorluk ve uzman
doktorluktur. Peki Operatör ile Uzman farkı nedir hiç merak ettiniz mi? İşte uzman doktor ile operatör doktor arasındaki farklar:

Genellikle 6 yıl olan Lisans eğitimini tamamlayan doktora Pratisyen Hekimdenir.

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan pratisyen Hekime Aile Hekimi denir.

Son sınıfta okuyan tıp öğrencisi ise Intern‘dür.

Lisans eğitimi tamamlayıp Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı(TUS)kazanan ve belli bir alana yönelen ve bu alanda 4-6 yıllık doktorasını tamamlayan tıp
doktoruna ise Uzman (Uzm. Dr.)denir. Uzman doktor pratisyenlikten sonra tıpta uzmanlık sınavına girerek eğitim almış dallara ayrılan branşların birinde uzman olmuş kişi demektir. Ortopedi uzmanı gibi.

Operatör Doktorda bir uzman doktordur, uzman doktorların aldığı eğitimlerden geçer fakat uzmanlığı cerrahlık üzerinedir. Operatör doktor ameliyat yapan doktordur. Operatör de uzmandır.

Uzmanlık alanın olarak psikiyatriyi seçenlere de Psikayatr denir.

Uzmanlık eğitimi boyunca bir doktora Asistan Doktor denir.

Profesör ise uzmanlığın üzerinde yard. Doç. Doçentlik aşamalarını geçmiş üniversite hastaneleri vb yerlerde görev yapan kişiler.

Tıbbi Branşlar üç kısıma ayrılırlar. Bunlar:

İşte Operatör Doktor Cerrahi bilimlerde uzmanlaşmış kimsedir. Ameliyat ve operasyon yapabilir.Uzman Doktor ise Dahili
Bilimlerde
uzmanlaşmış kimselerdir. Ameliyat yapamazlar. Operatör doktorluk uluslararası bir ünvan değildir, hastalar için
doktorlarını
seçmede yardımcı olsun diye ülkemizde kullanılmaktadır. Operatör Doktorlar aslında uzman doktorlardır.

Operatör Uzman Farkı Tablosu:

Yazı kaynağı : morkaranfil.com

Operatör Doktor Nedir? Uzman Doktor İle Farkı

Doktor Rütbeleri Ve Ünvanları – En Düşük Ve En Yüksek Doktor Rütbeleri, Ünvanları, Kademeleri Sıralaması

Doktor Rütbeleri Ve Ünvanları - En Düşük Ve En Yüksek Doktor Rütbeleri, Ünvanları, Kademeleri Sıralaması

İnsanlar mutlaka hayatının bir bölümünde hastaneye gider veya gitmek zorunda kalır. Bizle tanı koyan, tedavi yapan veya ameliyatlarımıza giren doktorların belli ve çeşitli unvanları vardır. Bu unvanlar genellikle kaşelerinde yazar. Fakat bunların ne anlama geldiğini tam olarak bilemeyebiliriz. Örnek olarak operatörlerin asıl görevi ameliyata girmektedir. Unvan kademelerinde ilki ise pratisyen hekimdir. Kişinin bu unvanı alması için 7 senelik Tıp fakültesinden mezun olması ve TUS sınavını kazanması gerekmektedir.

Doktor Rütbeleri Nelerdir?

Doktor derece kademe tablosu içinde 7 doktor kademesi yer almaktadır. Doktorun rütbesinin yükselmesi ile birlikte tanımı değişir. Aynı zamanda her rütbenin maaşı farklıdır. Rütbenin artması ile birlikte maaş artar.

Doktor rütbeleri içinde en düşük pratisyen hekim, en yüksek ise ordinaryüstür. Doktor kademe sıralaması şu şekilde

1- Pratisyen Doktor

2- Uzman Doktor

3- Operatör Doktor

4- Yardımcı doçent

5- Doçent

6- Profesör

7- Ordinaryüs

Pratisyen doktor, görevi itibari ile hastaları muayene eder. Reçete ve rapor yazabilir. Çalışma alanları arasında özel hastaneler, sağlık ocakları ve kurum hekimlikleri yer almaktadır.

Uzman doktor, hasta hikayesini dinler ve gerekli testleri talep eder. Test sonucuna göre ise uygun tedavi yöntemini belirler.

Doktor Unvanları Tanımları

Devlet Hastanelerinde 2. Basamak sağlık hizmetleri yürütülmektedir. Bu nedenle eğitim ve araştırma için çalışmalar yapılmaz. Asistan eğitimi verilmez ve herhangi bir uzmanlık için uzman hekim yetiştirilmez. Devlet hastanelerinde; pratisyen hekim, uzman hekim, diş hekimi ve uzman diş hekimi görev alır.

Doktor olmak için ilk olarak YKS’ye girerek Tıp fakültesi kazanmak gerekmektedir. Tıp eğitimi sonrasında kişi doktorluk alanına giriş yaptıktan sonra kademe atlayabilir. Doktor rütbeleri başlığı altında bu kademeleri ve kademelerin görevlerini öğrenebilirsiniz.

Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın