niyet edilmeyen oruç bozulursa ne olur

niyet edilmeyen oruç bozulursa ne olur bilgi90’dan bulabilirsiniz

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu? Diyanet Cevabı

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu? Diyanet Cevabı

Niyet Etmeden Oruç Tutmak Doğru Mu?

Niyet etmeden oruç tutulur mu sorusu ramazanın yaklaşmasıyla yeniden gündeme gelmeye başladı. Sahur sonrası niyet etmeyi unutan ya da sahura uyanamayan vatandaşlar ise bu sorunun cevabını araştırmaya başladı.

Niyet etmeden oruç tutmak kabul olur mu sorusunun yanıtı en doğru kaynaklarda aranmalıdır. Güvenilir olmayan kaynaklarda yazılan yalan yanlış bilgiler kişiyi yanıltabilir.

Biz de bu yazımızda ulaşılabilecek en doğru kaynak olan Diyanet İşleri Başkanlığını referans aldık. İşte Ramazanda niyet etmeden oruç tutmak hakkında en doğru bilgiler…

İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Diyanet İşleri Başkanlığının niyet etmeden oruç tutmak hakkında yapmış olduğu açıklama aynen şu şekildedir:

“Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”

Niyet etmeden oruç tutulur mu sorusunu tam olarak aydınlatabilmek için sahih kelimesinin bütün şartlara uygun şekilde yapılan ibadet anlamına geldiğini de eklemiş olalım. Mendup ise dini açıdan yapılması güzel olan ama yapılmamasının da sakıncalı olmadığı eylemlere denir.

Niyet etmeyi unuttum oruç tutabilir miyim diye düşünüyorsanız ya da sabah niyet edilen oruç kabul olur mu sorusu aklınızdaysa şimdi vereceğimiz bilgilerle cevap zihninize düşecektir.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir.

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. “İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).”

İlginizi çekebilir: Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar

Niyet Etmeden Oruç Kabul Olur Mu?

Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre:

“Niyet etmek oruç tutmanın şartlarından biridir. Sahura kalkıp niyet etmeden oruç tutmak sahi değildir. Oruç tutarken kalben niyet etmek ve bu niyetle sahura kalkmak yeterli olsa da bu niyeti dil ile de söylemek gereklidir. Fakat oruç için sahur kalkmak da aslında bir nevi niyet sayılabilmektedir.”

Yani niyet etmeden oruç kabul olur mu sorusu için yanıt arıyorsanız en mühim noktanın zihinden geçen istek ve kararlılık olduğunu söyleyebiliriz. Ramazan ayında sahura kalkmadan niyet etmeden oruç tutulur mu diye soranlar için de kısa bir açıklama yapalım.

Din alimleri sahurun dinen şart olmadığını ama sahura kalkılmadığında sahurun bereketinden yararlanma fırsatının da kaçırılmış olduğuna vurgu yapmaktadır. Sağlık açısından da doktorlar sahura kalkarak oruç tutmanın daha uygun olduğunu söylemektedir.

Ramazan orucunda, kaza edilen oruçlarda ya da nafile oruçlarda niyet etme vakti güneşin batmasından bir sonraki gün güneşin tepe noktasına gelmesine kadardır.

İmsak sonrasında niyet edilebilmesi için bu vakitten sonra herhangi bir şeyin yenip içilmemesi ve orucu bozabilecek herhangi başka bir şeyin yapılmamış olması gereklidir.

Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilmelidir. Bu oruçlar için genellikle ‘Yarınki orucu tutmaya ya da yarınki ramazan orucuna’ şeklinde niyet edilebilir.

Kefaret ya da kaza orucu tutulacaksa bu oruçlarda gün batımından sonra en geç imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Bu ve benzeri oruçlar tutulurken ‘… kaza, keffaret ya da adak orucuna’ şeklinde tutulacak orucun nedeni belirtilerek niyet edilmesi doğrudur.

Sahura kalkan kişinin diliyle niyet etmesi önerilir. Ancak unutma ve dalgınlık durumunda niyet edilmediyse orucu yine kabul olur. Çünkü sahura kalkmak ve oruç için hazırlık yapmak da niyet etmenin farklı şekillerinden biridir.

İlginizi çekebilir: İftar Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı

Niyet Etmeden Oruç Bozmak Günah Mıdır?

Niyet etmeden oruç tutmak ve bozmak da en çok sorulan biridir. Keffaret başlanmış bir orucu kasten kesilmesine verilen ceza anlamına gelir. Eğer niyet edilmediyse o günün kazası tutulur. Fakat bu kefaret orucu tutmamak için orucu niyetsiz tutmak ve niyet etmeden oruç bozmak anlamına gelmemelidir.

Niyet etmeden oruç bozmak konusunda dinen değerlendirme kişinin kalbindeki esas düşünceleriyle ve elbette Allah katında olur. Kişi dayanamazsam orucu terk ederim düşüncesiyle oruca niyet etmiyorsa bu mantıklı olmayacaktır. Bilerek niyet etmeden oruç tutulur mu diyerek yola çıkmak da bu çerçevede orucun manasına uygun düşmez.

Orucun bozulma durumu da esas alınmalıdır. Keyfi nedenlerden ötürü orucun bozulması elbette iyi bir eylem değildir. Ancak sağlık ve beklenmedik durumlarda orucun bozulması sonradan telafisi olan bir durumdur. Niyet etmeden orucun bozulması zaman zaman meydana gelebilir.

Misal olarak aniden yapılan kazalar ya da kötü olaylarda kişi niyet edip orucu bozmayı düşünecek durumda değildir. Bu gibi günler istisna olduğu için niyet etmeden oruç bozmak günahtır denilemez. Şayet planlı bir şekilde oruç bozulacaksa niyetin edilmesi daha uygun bir davranış olacaktır.

İlginizi çekebilir: Dinimizde Oruç Çeşitleri İsimleri, Anlamları

Niyet Her Oruç Türü İçin Gerekli mi?

Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Nafile oruç niyet etmeden tutulur mu sorusunun cevabını arayanlar da mutlaka vardır. Peki, kandilde niyet etmeden oruç tutulur mu? Bu liste farklı oruç türleri için bu şekilde uzamaktadır. Orucun türü ne olursa olsun niyeti önceden koymak en uygunudur. O an niyet etmeyi unuttuysanız gün içinde aklınıza geldiğinde niyetinizi tekrar edebilirsiniz.

Oruca Niyet Etmeden Önce Ne Denir?

Oruç niyetlerinde şu kalıp kullanılabilir: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü … orucumu tutmaya”

Niyet Edilen Oruç Bozulur mu?

Niyet edilen orucun çok önemli ve kontrol dışı durumlar haricinde bozulmaması gerekir. Örneğin bir kadın regl olduğunda orucu mecburen bozulur ve bu kişinin kontrol edebileceği bir durum değildir, bu kişi o gün orucunu sonradan kaza eder.

Hanefi Mezhebinde Nafile Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?

Hanefi mezhebine göre nafile oruç niyeti gece de edilebilir, gündüz öğleden önce kadar da edilebilir.

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Orucu Bozan Şeyler: 10 Durum – Soru Cevap

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin 7 Bilimsel Faydası

Yazı kaynağı : www.nefisyemektarifleri.com

Niyet edilmeyen oyucu bozmak g�nah m�

Niyet Etmedim Orucumu Bozsam Kefaret Gerektirir mi?

Niyet Etmedim Orucumu Bozsam Kefaret Gerektirir mi?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte “Bir şey istediğin vakit Allah’tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah’tan dile!” buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah’ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur’an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, “elhamdülillah” demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte “durum bilgisi” demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yazı kaynağı : www.islamveihsan.com

Niyet etmeden oruç bozmak olur mu, günah mı? Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtladı

Niyet etmeden oruç bozmak olur mu, günah mı? Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtladı

Tutulan orucun doğru bir şekilde yapılmasını isteyen müslüman alemi ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Niyet etmeden oruç bozmak olur mu, günah mı diyanet? sorusunu merak etmeye başladı. İşte merak edilen soruların cevabı..

NİYET ETMEDEN ORUÇ BOZMAK OLUR MU, GÜNAH MI DİYANET?

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir.

Oruç tutmak için niyet tumanın şart olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanlığı, yaptığı açıklamada “Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.” ifadelerine yer verdi.

Niyet etmeden oruç bozmak olur mu, günah mı diyanet?

NİYET ‘YARINKİ RAMAZAN ORUCUNA’ DİYE OLMALIDIR

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

NİYET İÇİN ÖĞLEYE KADAR VAKİT VAR

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

Ancak sahura kalkmayan veya uyuyakalan kimseler sabah öğleye kadar niyet yapmaz iseler oruçları geçerli olmaz. Bu kimseler için niyet etmek şarttır.

Aynı şekilde sahura kalktığı halde ertesi gün oruç tutup tutmayacağı belli olmayan kimsenin sabahleyin öğlene kadar bu niyetini kesinleştirmesi ve oruç tutacak ise mutlaka niyet etmesi gereklidir. Şüphede olan kimsenin sahura kalkması bir niyet olarak kabul edilmez.

Niyet etmeden oruç bozmak olur mu, günah mı diyanet?

ORUCUN ÇEŞİTLERİNE GÖRE NİYET NASIL YAPILIR?

Nafile oruç: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya.

Kaza orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.

Kefaret orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için kefaret orucumu tutmaya.

Adak orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya.

NİYET EDİP BAŞLANILAN ORUCU BOZMAK

Ameller niyetle sıhhat kazanır ve ona göre karşılık görür. Niyet edilip başlanılan bir ibadeti zaruri bir sebep yokken ( Bozabilmek için sağlık açısından tehlike oluşması gerekir) bozmak meşru değildir. Böyle yapan kimse hem günahkar olur, hem de kendisine bazı amellerde keffaret gerekir. O halde özellikle ramazan orucuna niyet edip, zorlayıcı bir sebep yokken onu bozmak asla doğru ve caiz değildir. Aksi halde bu hususta biri manevi, diğeri maddi müeyyide bulunuyor. Mane­vi müeyyide, günahkar olup muahaza edilmektir. Maddi müeyyide o orucu hem kaza, hem de keffaretle telafi etmektir.

DİŞ MACUNUN BOĞAZA KAÇMASI ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Niyet etmeden oruç bozmak olur mu, günah mı diyanet?

KENDİ İSTEĞİYLE KUSARSA ORUÇ BOZULUR MU?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

ANESTESİ YAPILMASI ORUCU BOZAR MI?

Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, lokal anestezi (sınırlı uyuşturma) orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur.

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

SUSUZ HAP YUTULURSA ORUÇ BOZULUR MU?

Oruçlu bir kimse meşru bir mazaret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur.

Niyet etmeden oruç bozmak olur mu, günah mı diyanet?

ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER NELERDİR ?

1- Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içmek,

2- Ağza gelen kusuntunun geri gitmesi,

3- Oksijen tüpüyle ilaçsız suni hava vermek,

4- Orucu bozmaya niyet edip de bozmamak,

5- İstemeyerek ağız dolusu kusmak,

6- İsteyerek, zorlayarak biraz kusmak,

7- Sahurda tokluk veren ilaçlar kullanmak,

8- Göze katı veya sıvı ilaç koymak veya ıslak lens takmak,

9- Gıybet etmek,

10- Rüyada ihtilam olmak,

11- Diş çukuruna ilaç koymak,

12- Çiçek, kolonya veya parfüm koklamak,

13- Morfinsiz, iğnesiz diş çektirmek,

14- Yutmadan yemeğin tadına bakmak,

15- Sakındığı halde toz ve dumanın boğazdan veya burundan içeri girmesi,

16- Diş çektirince gelen tükürükten az kanı yutmak,

17- Ağzını yıkadıktan sonra kalan yaşlığı tükürükle yutmak,

18- Dişler arasında kalan, nohuttan küçük olan şeyi yutmak,

19- Hacamat olmak, kan aldırmak, akupunktur kullanmak,

20- Kulağa su kaçması,

21- Misvak kullanmak, macunsuz diş fırçalamak (Macunlu fırçalamakla da oruç bozulmaz fakat mekruh olur. Macun yutulursa oruç bozulur, kaza gerekir.),

22- Gusletmek, banyo yapmak,

23- İdrar yoluna pamuk koymak (Şâfiî’de bozar.),

24- Sağlam deriye ilaç, krem sürmek, her çeşit yakı, sigara bandı, tokluk bandı koymak,

25- Yaraya imsak vaktinden önce konan sıvı ilacın, imsak vaktinden sonra emilmesi,

26- Yaradan çıkan kan, irin ve benzerlerinin tekrar içeri girmesi,

27- Arı sokması,

28- Dudaktaki yaşlığı yutmak,

29- Banyoda oluşan su buharını teneffüs etmek,

30- Ele iğne batıp kırığının içinde kalması,

31- Kulağa pamuklu çubuk sokmak (Şâfiî’de bozar.),

32- Kanayan yere, kanın durması için kan taşı sürmek,

33- Ağza gelen yemeği, balgamı, kusmuğu veya baştan buruna gelen akıntıyı yutmak,

34- Bel soğukluğu hastalığından dolayı akıntı gelmesi,

35- Evi haşere için ilaçlayan, ister istemez ilacı teneffüs etse de orucu bozulmuş olmaz; çünkü sakınmak zordur,

36- Kulağa sabunlu su kaçırması,

37- Ağza su alıp çalkalamak veya ağzı yıkadıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak,

38- Hanımını öpenin orucu, meni gelse de bozulmaz. Öperken şehvetlenip cünüp olursa bozulur (Cünüp olma ihtimali varsa, hanımını öpmesi mekruh olur. Orucu bozacak derecede çok öperse haram işlemiş olur. Çünkü orucu mazeretsiz bozmak haramdır. Ama öperek cünüp olunca kaza gerekir, kefaret gerekmez.),

39- Akupunktur kullanmak orucu bozmaz. Akupunkturun sadece iğnesi giriyor, vücudun içine bir şey zerk edilmiyor,

40- Çatlak dudağa veya eldeki yarığa krem, tentürdiyot, kolonya veya oksijenli su sürmek (Açık yaraya sürülen merhemin, içeri sızdığı iyi bilinmedikçe orucu bozmadığı, S. Ebediyye’de bildirilmektedir. İyi bilmek, zanla olmaz. Kesin bilmek gerekir. Kesin bilinmeyince bozar denilemez.),

41- İğneli epilasyon yaptırmak orucu bozmaz. İçeriye ilaç gibi bir şey girmedikçe, vücuda iğne batırmak orucu bozmaz. İğneli epilasyonda içeriye ilaç girmiyor. Sadece iğne, kıl folikülüne sokularak akım veriliyor,

42- Kaş, bıyık aldırmak, etek tıraşı olmak ve epilasyon orucu bozmaz,

43- Oruçlunun ağzına gözyaşı veya ter girerse, bir iki damla gibi azsa, orucunu bozmaz, çünkü bundan korunmak zordur. Çok olur da tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz,

ORUCU BOZAN VE KAZAYI GEREKTİREN DURUMLAR

Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan şeylerin tüketilmesi orucu bozar ve durum kazayı gerektirir.

Ramazanda bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruc¸lar, günü gününe kaza edilir. Ancak mazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamak büyük günah olup ayrıca bundan dolayı tövbe istigfarda bulunmak gerekir.

Yazı kaynağı : www.bolgegundem.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın