Nano-Gümüş Nedir ve Yüz Maskelerinde Ne Kadar Etkilidir?
Yüz maskelerinin günlük hayatımızın bir parçası olduğu zamanlar vardı ve hala bizimle kalmaya niyetli gibi bir durum söz mevzusu. Bu yüzden doğru maskeyi kura çekmek çok mühim bir hale gelmektedir. Güvenlik, kullanım kolaylığı ve seçiminizin siz ve etrafınızdakiler için en iyi korumayı sağladığından emin olmak istersiniz. İşte bu aşamada Nano-Gümüş Teknolojisinden yararlanan bir yüz maskesi devreye giriyor.
Nano-Gümüş Nedir?
Gümüş, naturel antibakteriyel ve antifungal özellikleri sebebiyle yüzyılı aşkın bir süredir birçok tıbbi durumun tedavisinde kullanılmaktadır. Nanoteknoloji bilimi yardımıyla nano-gümüş, gümüşün nano boyutlu parçacıklara (metrenin ortalama 1 milyarda biri) indirgenmesiyle oluşturulmaktadır. Gümüş organik olarak oksijen alışverişini durdurarak bakterileri öldürse de, nanoteknoloji bu özelliği arttırmaktadır. Antimikrobiyal ve antibakteriyel korumaya yönelik artan tüketici ihtiyacı göz önüne alındığında, nano-gümüş bu alanda büyük umut vaat etmektedir.
Mükemmel antimikrobiyal özellikleri sebebiyle nano-gümüş, kıyafetler, çarşaflar, biberonlar ve kozmetikler şeklinde oldukça sayıda ürünün yanı sıra bandajlar, kateterler ve hatta hastane kapı kolları gibi tıbbi uygulamalarda da kullanılmaktadır.
Nano-Gümüş ile Üretilen Yüz Maskelerinin Faydaları
Son yıllarda Nano-Gümüş Teknolojisi, her gün takılabilen koruyucu yüz maskelerine dahil edilmeye başlandı.
Koruyucu Yetenek
Nano-gümüşün yukarıda özetlenen faydalarına ayrıca, nano-gümüş partikülleri bakteri ve mantarların büyümesini yavaşlatan iyonlar salgılar. Sonuç olarak nano-gümüş, yüz maskeleri için yaşamsal bir özellik olan virüsleri ve bakterileri öldürür.
Uzun Ömürlülük
Uzmanlar tarafından yapılan testlere nazaran, nano-gümüş maskelerin bakteri içinde ne olduğu standart bir maskeden daha düşüktür. Bu testlerde maskelerin yaklaşık bir hafta süresince günde sekiz saat süresince müessir ve emin bir biçimde kullanılabileceği kanıtlanmıştır.
Nano-Gümüş Maskelerin G. Vietnam’daki Başarısı
Yüz maskelerine olan talep dünya genelinde artmaya devam ederken, Vietnamlı üreticiler nano-gümüş yüz maskelerinin üretimi ve dağıtımında öncü olmuştur. Maskelerinin özellikleri, sağladıkları korumanın ve ülkedeki düşük salgın oranının anahtarıdır.
Vietnam Yüz Maskelerinin Temel Özellikleri
Kumaş maskelerin sağladığı koruma, müsait malzeme seçilerek ve maske katmanlarının sayısı artırılarak iyileştirilebilir. Nano silver yüz maskeleri, tasarımının korumayı önemli ölçüde artırabileceğine dair verilerle tutarlı olarak, her biri nano-gümüş ve öteki antimikrobiyal özelliklerle aşılanmış üç katmandan oluşmaktadır.
Ayrıca bu yüz maskeleri suya dayanıklıdır. Kullanıcıdan su ve damlacıkları emdikleri için maskeler daha uzun vakit kuru kalmış olarak daha uzun saatler boyunca takılabilmelerini sağlar.
Nano gümüş olarak da malum yada AgNP olarak adlandırılan gümüş nanopartiküller, 1-100 nm aralığında birincil boyutlara sahiptir ve çoğu zaman aglomeralar oluşturur. Gümüşün antimikrobiyal özellikleri, antik Yunan ve Roma toplumları tarafınca ilaç olarak ve su depolamak için kullanılması da dahil olmak suretiyle tarih süresince iyi bir şekilde belgelenmiştir. Günümüzde AgNP’ler sağlık hizmetleri ortamlarında, alternatif tıpta ve ev ürünlerinde sıklıkla bulunmaktadır.
Hastanelerde nano gümüş, entübasyon hortumlarında, hastane perdelerinde, bandajlarda ve tıbbi önlüklerde Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı bir antimikrobiyal olarak kullanılmaktadır. Kolloidal gümüş ve boğaz spreyleri gibi nano gümüş içeren alternatif tıp ürünleri, 650’den fazla bakteri, mantar ve virüsü öldürme kabiliyeti de dahil olmak suretiyle sayısız iddiaya sahiptir. Piyasada nano gümüş içerdiği iddia edilen diğer mamüller içinde diş fırçaları, bebek battaniyeleri, havlular, yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtreleri, çoraplar ve tişörtler bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından yürütülen emek harcamalar, taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizi kanalıyla AgNP’ler içerdiğini iddia eden tüketim mallarının aslında nano gümüş içerdiğini, sadece hepsinin reklamı yapılan miktarda olmadığını doğrulamıştır.
AgNP’lerin antimikrobiyal tesirleri kapsamlı bir biçimde çalışılmış ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV),15 chikungunya virüsü, şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsü (SARS-CoV), ve herpes simpleks virüsü (HSV-2), dahil olmak suretiyle muhtelif virüslere karşı etken olduğu gösterilmiştir. AgNP’lerin potansiyel antiviral mekanizmalarından biri, viral zarf proteinleriyle bağlayıcı etkileşime girerek virüsün konağın hücre zarlarına bağlanmasını engellemeleridir. Buna ayrıca, AgNP’lerin boyutunun çoğu zaman antiviral etkinliklerini etkilediği düşünülmektedir, sadece bu mevzuda hala tartışmalar devam etmektedir. Uzmanlar, çapı 7 ila 20 nm arasında olan AgNP’lerin lipid zarfındaki virüs bağlanma proteinlerini bozma kabiliyetine sahip olduğunu ve bunun da virüsün hücreyle etkileşime girmesini engellediğini öne sürmektedir. Bu boyut aralığı, HIV gibi virüslere karşı ∼10 nm’nin optimum bulunduğunu öne süren Elechiguerra ve arkadaşları tarafınca desteklenmektedir.
Antimikrobiyal etkinliği doğrulamak için, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ve Amerikan Test ve Malzeme Derneği (ASTM) şeklinde düzenleyici kurumlar, müstahsil tarafınca yapılan iddiaların geçerliliğini sağlamak için ürünler için çeşitli sertifikalar sağlar.
ISO 18184:2019 bilhassa ilgi çekicidir, şu sebeple bu tekstil sertifikası ürünün antiviral kabiliyetlere sahip bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, ISO 18184:2019 sertifikası yalnızca kontrol edilen muayyen virüsleri içerdiğinden, sertifikalı bir tekstil, açıkça belirtilmediği sürece SARS-CoV2’ye karşı kesinlikle koruma sağlamaz.
Kaynakça:
BBC
Yazar: Tuncay Bayraktar
kaynak: bilgiustam.com