Müziğin Anavatanı Bali

Müziğin Anavatanı Bali



Bali’nin müziği, ziyaretçiler için bu kültürel ve sanat içerikli açıdan zengin adanın giriş kapılarından biridir. Müzik Bali’nin her yerinde mevcuttur ve Bali’de dünyanın başka yerlerine kıyasla daha çok orkestra ve şarkıcı bulunmaktadır. Müzik, bir bölgenin kültürünün ziyaretçiler ve yabancılarla paylaşılmasında kelimenin tam anlamıyla mühim bir rol oynar. Toplulukların dil engeli olmaksızın kendilerini anlatım edebilmelerinin yolunu açar.Müziğin Anavatanı Bali

Müzik bölgede hayatın her alanında yer alır ve oldukca çeşitlidir. Köyler ve tapınaklar eyaletteki müziğin merkezini oluşturur ve her köyde birden fazla müzik kulübü bulunur. Bali’deki müzik kültürünün mühim bir parçası da enstrümanların kişilere değil, müzik kulüpleri ya da sekalar şeklinde gruplara ait olmasıdır.

Bali Müzik Enstrümanlarının Türleri:

1. Ceng-Ceng
Adını vurulduğunda çıkardığı “ceng ceng ceng” sesinden alan bu enstrüman metalden yapılır ve zil şeklindedir. Metal zilin dış kısmında tutmaya yarayan kırmızı iplikler bulunur ve müzik bir plakaya diğeriyle vurularak yapılır. Ceng-ceng neredeyse bütün Bali müziği türlerine birlikte rol alır.

2. Genggong
Genggong, palmiye şekeri yaprağından kesilmiş bir dil ile bambu bir çerçeveden yapılır. Enstrüman, bir ucundaki “playah” emilerek ve dile bağlı tel çekilerek çalınır. Farklı sesli harfler farklı notalar üretir ve müzik titreşimlerle üretilir.

3. Rindik
11 bambu çubuktan oluşan ve çubuklara lastik bir tokmakla vurularak çalınan rindik, duyarlı bir uğultu üretir. Bu uğultu, bambu çubukların her biri bir evvelkinden biraz daha yüksek olacak biçimde çiftler halinde akort edilmesinden doğar. Rindik besteleri genellikle doğadan ilham alır ve Bali’deki her köyde farklılık gösterir. Müzikal kutlamalarda birden fazla kişi rindik çalar ve flütler, gonglar, ceng-cengler ve benzerleri ona birlikte rol alır.

4. GongMüziğin Anavatanı Bali
Gonglar bölgede 13. Yüzyıldan beri kullanılmaktadır ve sadece Bali müziğinin değil Endonezya müziğinin de geleneksel bir parçasıdır. Gonglar oldukca yönlüdür ve Bali’nin uygar müzik sahnesinde çoğunlukla elektronik müzikle ortaklık arasında kullanılır.

5. Flüt
Bambu tüplerden yapılan flütler, müzik yapmak için üflenir. Bir flüt, karnında altı delik bulunan bir bambu tüpten yapılır. Flüt çalanlar farklı sesler çıkarmak için bu deliklerden hangilerini kapatacaklarını bilirler. Bali’de suling olarak da bilinen flütler, Endonezya’nın geri kalanından çok farklı olan sabit bir ses çıkarmak için dairesel bir soluk tekniği kullanılarak çalınır.

6. Kendang
Kendang, Endonezya’da kullanılan ve müzik yapmak için dövülen iki başlı bir davuldur. Kendanglar gamelan orkestrasının mühim bir parçasıdır ve Bali’de çiftler halinde kullanılırlar. Örneğin, Bali’deki bir gamelan kendang wadon adı verilen alçak perdeli bir kendang ve kendang lanang ismi verilen tiz perdeli bir kendang kullanır. Bu ikisinin yanı sıra Bali, değişik boyutlarda yedi tür kendang’a ev sahipliği yapar. Bunlar en büyükten en küçüğe doğru kendang mebarung, kendang tambur, kendang bebedug, kendang cedungan, kendang gupekan, kendang bebarongan ve kendang krumpungan’dır.

7. Mandolin
Mandolin, telleri koparılarak çalınan telli bir vurmalı çalgıdır. Mandolinler Endonezya’nın Japon işgalinden sonrasında bölgede popüler hale gelmiş ve günümüzde gamelan orkestrasının olmazsa olmaz bir parçası olmuştur.

Gamelan Gong – Geleneksel Bali Orkestrası

Bali ve Java‘ya özgü bir orkestra seçimi olan gamelan, gonglar, flütler, ksilofonlar, kendang benzer biçimde tefler, davullar ve benzerlerinden kaynaklanır. Gamelan, Bali kültürünün önemli bir parçasıdır, insanları bir araya getirir ve özgürce ifade etmelerini sağlar.Müziğin Anavatanı Bali

Bali ve Cava gamelanı Majapahit İmparatorluğu döneminde benzer şekilde gelişirken, Endonezya’nın bir çok 15. Yüzyılda İslam’a geçti. Ancak Bali’nin ağırlıklı olarak Hindu kalması, gamelan müziğinin farklı bir halde gelişmesine yansımıştır. Örneğin, bölgenin orkestrası hızlı bir tempoya sahipti ve daha meditatif olan Cava gamelanının aksine virtüöziteye odaklanıyordu.

Bali’de 20’den fazla farklı gamelan türü vardır ve her türün kendi bağlamı ve geleneği vardır. Batur tapınağının gamelan gong gede’sinin Bali’deki en eski gamelan biçimi olduğuna inanılmaktadır. Bali’nin doğusundaki gamelan semar pegulingan yedi tona sahipken, gamelan pelegongan beş tona sahiptir. Gamelan gong keybar, Bali’deki orkestranın en çağdaş formudur, 20. Yüzyılın başlarında gelişmiştir ve oldukca daha süratli bir tempoya sahiptir. Gamelan bebonangan ve gamelan angklung benzer biçimde taşınabilir gamelan stilleri mabet törenlerinin ve dini alayların bir parçasıdır.

Gamelan Müziğini Deneyimleyebileceğiniz Yerler

1. Ubud Sarayı
Gamelan burada dans gösterilerine eşlik eder ve ziyaretçiler büyüleyici kostümler ve dans halleriyle karşılaşırlar. Ubud Sarayı ayrıca gösteriyi İngilizce olarak açıklayan bir broşür de sunmaktadır.

2. Cenik Wayah Çocuk Gamelan ve Dans Grubu, Ubud Su Sarayı
Ubud Su Sarayı’nın çarpıcı fonunda gerçekleşen bu performansta kabiliyetli çocuklar ve genç yetişkinler keyifli bir gosteri sunuyor.

3. Mekar Bhuana
Mekar Bhuana oldukça yönlü bir gamelan deneyimi sunuyor. Ziyaretçiler gamelan uzmanlarıyla etkileşime geçerek bu müzik geleneği hakkındaki malumat edinebilir ve hatta enstrümanlardan birkaçını çalmayı deneyebilirler. Ziyaretçiler bir gamelan performansı izlemenin yanı sıra enstrüman da satın alabilirler.

4. Bale Banjar Kelod
Bale Banjar Kelod, tamamı bayanlardan oluşan bir gamelan performansının yanı sıra ünlü oturarak dans benzer biçimde fazlaca sayıda dans gösterisine de ev sahipliği yapmaktadır.Müziğin Anavatanı Bali

Gamelan grupları rutin olarak Ubud kasabasında performans sergilemekte veya prova yapmaktadır ve bir çok grup bu provalara gelen ziyaretçilere açıktır. Bu performanslar, planlanmış performanslardan fazlaca farklı bir deneyimdir sadece aynı derecede canlı ve keyifli bir deneyimdir.

Kaynakça:
National Geoghraphic

Yazar: Tuncay Bayraktar

kaynak: bilgiustam.com

Similar Posts

Bir cevap yazın