mors alfabesi hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız bilgi90’dan bulabilirsiniz
Mors alfabesi
Mors alfabesi veya mors kodu, kısa ve uzun işaretler (• ve –) ile bunlara karşılık gelen ışık[1] veya sesleri[1] kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntem. 1832’de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturuldu. 1837’de kullanılmaya başladı. 1840 yılında patent için başvuruldu.
İlk hat ABD‘de Baltimore, Maryland ile başkent Washington arasında kuruldu. İlk mesaj İncil‘den bir cümleyi içeriyordu ve 24 Mayıs 1844 tarihinde gönderildi.
Orijinal mors kodu kısa ve uzun sinyallerin kombinasyonunun bir sayıya karşılık gelmesinden oluşmuştu. Her sayı da bir harfe karşılık geliyordu.
Ancak Morse’un bulduğu sistemin kullanımı kolay değildi. Asistanı Alfred Vail ile bu konu üzerine ortaklaşa çalışmaya başlayan Morse, bir süre sonra Vail’in önerdiği sistemin daha basit olduğuna ikna oldu. Vail’in sisteminde kısa ve uzun sinyallerin yanı sıra duraklamalar da kullanılıyordu. Bu sistem daha sonra Amerikan Mors Kodu olarak isimlendirildi.
Mors kodu; sesli olarak, radyo sinyallerinin açılıp kapatılmasıyla, telgraf tellerinden geçen elektrik akımıyla, mekanik yolla ya da görsel (ışıkların yanıp sönmesi) gibi çeşitli yollarla iletilebilir.
Sistem genel olarak Mors alfabesi olarak adlandırılsa da uygulamada İngiliz alfabesi ve buna bağlı noktalama işaretlerini ifade etmek için iki farklı tür mors kodu kullanılmaktadır. Bunların birincisi olan Amerikan Mors Alfabesi, genellikle telgraf sistemlerinde kullanılırken; Uluslararası Mors Alfabesi ise araları görmezden gelerek sadece kısa ve uzun sinyallere göre çalışır.
Telgraf şirketleri mesajların uzunluğundan şikayetçiydi. Bunun üzerine 5 koddan oluşan kısaltmalar geliştirildi.
Örneğin;
Amerikan Mors kodu[değiştir | kaynağı değiştir]
Ticari amaçlar için günümüzde kullanılmamaktadır. Kimi kaynaklarda “Demiryolu Morsu” diye anılır. Kısa ve uzun sinyallerin yanı sıra ara sıra da boş aralar kullanılmaktadır. Bu tür mors alfabesi karada telgraf telleri üzerinde haberleşen telgraf operatörleri için geliştirilmiştir. Günümüzde demiryolu müzelerinde görülebilmektedir.
Kodun en eski hali Morse kodu ile haberleşen operatörlerin birbirleri ile anlaşabilmeleri için geliştirilmişti. İlk günlerde operatörler sadece iki tane ses duyarlardı: Klik ve klak sesi. Tuşa her basış klik, tuştan parmağın çekilmesi ise klak sesini yaratıyordu. Ancak bu sistemi düzgün olarak kullanabilmek çok zordu. Örneğin, operatörün A(. -) sesini gönderebilmesi için “klik klak” yapması gerekiyordu.
Birçok telgraf operatörü önceleri demiryollarında daha sonra Western Union ile haber ajanslarında çalışıyordu. Ünlü bilim adamı Thomas Edison da gençlik yıllarında telgraf operatörlüğü yapmıştı.
Modern uluslararası Mors kodu[değiştir | kaynağı değiştir]
Modern Uluslararası Mors Kodu, 1848 yılında Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından geliştirildi. Bu kod türü ilk kez Hamburg ile Cuxhaven arasında Almanya‘da kullanıldı. 1865 yılına dek birtakım küçük değişiklikler yapıldı ve aynı yıl Paris’teki Uluslararası Telgraf Konferansı’nda Uluslararası Mors Kodu olarak kabul edildi.
Bu mors kodu halen yürürlükte olan koddur. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından kabul edilmiştir.
Mors kullanmanın avantajları[değiştir | kaynağı değiştir]
Mors kodu radyo cihazları ile yayınlanmak istendiği zaman diğer radyo bazlı iletişim cihazlarından daha basit bir düzenek kullanmak yeterlidir. Yüksek cızırtılı, düşük frekanslı ortamlarda bile kullanılabilmektedir. Bir diğer avantajı da daha düşük bant genişliğine ihtiyaç duymasıdır. Örneğin sesli iletişimde 2400 Hz bant genişliği kullanılırken, Mors kodu için tek taraflı 100–150 Hz yeterli olmaktadır.
Mors alfabesinin geliştirilerek kullanıldığı bir diğer alan ise Q kodlarıdır. Amatör radyocular, sık kullandıkları mesajları kısaltıp Q kodları haline çevirmişlerdir. Radyo frekansı üzerinden haberleşmelerinde bu Q kodlarını kullanırlar.
Bunun dışında mors alfabesi ile haberleşme yazılı mesajlaşmadan daha hızlıdır. Hatta bazı cep telefonu şirketleri mors alfabesi uyumlu cep telefonu üretmektedir.
1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde FCC’nin Amatör Radyocu lisansını alabilmek için dakikada 5 kelimeyi Mors alfabesi ile alıp, göndermek gerekliydi. 2000 yılına kadar amatör radyo lisanslarının en üst seviyesi olan extra class için bu rakam 20 kelimeye kadar çıkıyordu. 2005 yılından itibaren bu lisans için de 5 kelime yeterli sayıldı.
2003 yılında Dünya Radyo İletişimcileri Konferansı’nda alınan karar gereğince Uluslararası Mors Alfabesini bilmek amatör telsizci sertifikası alma koşulu olmaktan çıkarıldı.
Tecrübeli bir Mors operatörü, dakikada 40’ın üzerinde kelimeyi okuyabilir. Geleneksel telgraf cihazları yerine yarı ve tam otomatik cihazlar kullanılması sayesinde mors sinyallerinin gönderilme hızı artmıştır.
24 Mayıs 2004 tarihinde ise ilk telgrafın 159. yıl dönümünde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), “@” işaretini de Mors alfabesine ekledi. @ işareti (AT COMMERCiAL) kelimesinin baş harfleri olan “AC” harflerinin karşılığı ile ifade ediliyor.
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

Mors alfabesi hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
Mors alfabesi hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Mors alfabesi hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
Soru: Mors alfabesi hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
Cevap: Telgraf haberleşmesinde kullanılan, nokta ve çizgilerden oluşan abece. Bu bir dil gibidir. Dövmelerde de zaman zaman kullanılmaktadır.
***6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 179 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yazı kaynağı : turkceodevim.com
Mors Alfabesi Nedir Ve Ne İşe Yarar? Mors Alfabesi Çevirisi Nasıl Yapılır Ve Nerelerde Kullanılır İle Özellikleri Hakkında Bilgi
Morse alfabesi sayesinde, ilk şifreli telgraf mesajının iletimi 1844’te mümkün oldu. Bugün Morse’da iletişim kurmayı öğrenmek için hala birçok neden var.
Mors Alfabesi Nedir?
Mors alfabesinin nokta ve kısa çizgileri kullanılarak kodlanan ilk telgraf mesajı 175 yıl önce 24 Mayıs 1844 Cuma günü Washington’dan Baltimore’a gönderildi. İnsanlık tarihinde ilk kez iletiler, neredeyse anında uzun mesafelere aktarılabiliyordu. O zamana kadar insanlar yüz yüze konuşmak, davul kullanarak kodlu mesajlar göndermek, duman sinyalleri, bir semafor veya basılı karakterleri okumak zorunda kaldı.
Mors Alfabesi Ne İşe Yarar?
Samuel FB Morse sayesinde, iletişim araçları hızla gelişti ve bunu hızlandırılmış bir biçimde yapmaya devam ediyor. 1832’de elektrikli telgrafı icat etti. Telgraf iletişiminde standart bir kod oluşturması altı yılını daha aldı. 1843’te Birleşik Devletler Kongresi ona başkent ile yakınlardaki Baltimore şehri arasında bir telgraf hattı kurması için 30.000 dolar verdi. Kurulum tamamlandıktan sonra Samuel Morse, uzak mesafe iletişim sisteminin halka açık bir tanıtımını yaptı.
Mors kodunun temel kavramı, alfabenin her harfinin İngilizce olarak kullanıldığı sıklıktır. En yaygın harfler, daha kısa sembollerle temsil edilir. En sık görülen E, bir noktayla sembolize edilir. Buna karşılık, İngilizcede en az kullanılan harf olan Z, başlangıçta çok daha uzun ve daha karmaşık bir sıra ile temsil ediliyordu.
Mors Alfabesi Çevirisi Nasıl Yapılır?
Harflerin kullanım sıklığına atıfta bulunulması, bu aracı çok etkili kılar. Ortak harflerden oluşan basit kelimeler çok hızlı bir şekilde iletilebilir. Daha uzun kelimeler daha fazla zaman alır. İnternet dahil olmak üzere bugün Morse öğrenmenin ve pratik yapmanın birçok yolu var. Acil durumlarda, bazen mevcut tek iletişim yolu budur. Bunun ötesinde, Mors alfabesi ritmi ve akışkanlığıyla başlı başına bir sanattır. Mors koduyla mesaj göndermek ve almak, sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir ve hatta kullanıcıya ulaşan harflerin, kelimelerin ve cümlelerin akışına odaklanırken kullanıcıyı meditasyon durumuna sokabilir.
Kod , açılıp kapatılan kalıcı bir radyo sinyali (sürekli dalga), bir telgraf kablosu aracılığıyla elektriksel bir uyarı, mekanik veya görsel bir sinyal (yanıp sönen ışık) aracılığıyla taşınabilir. Mors kodunun gelişimini yöneten fikir, sık karakterleri az sinyalle kodlamak, diğer yandan daha nadir görülen karakterleri daha uzun diziler üzerinde kodlamaktır. Örneğin, çok yaygın bir harf olan “e”, tüm işaretlerin en kısası olan tek bir noktayla kodlanır. Diğer 26 harfin tümü maksimum dört sinyal üzerine kodlanmıştır, sayılar beş sinyal üzerindedir. Daha uzun diziler çok nadir sembollere karşılık gelir
Mors Alfabesi Nerelerde Kullanılır?
Denizcilik endüstrisi, ister gemiden gemiye isterse gemiler ve üsleri arasında olsun, denizdeki gemilerle bu yeni iletişim yöntemini hemen benimsedi. 1910 gibi erken bir tarihte, Amerikan yasaları ulusal sularda çalışan birçok yolcu gemisinin mesaj gönderip almak için kendilerini radyo cihazlarıyla donatmasını gerektiriyordu.
Titanik’in 1912’de batmasından sonra, uluslararası bir anlaşma, belirli gemilerde, mürettebatın bir üyesinin sürekli olarak herhangi bir tehlike mesajını dinlemesi gerektiğini öngördü. Pilotlar ayrıca otomatik seyrüsefer yardım istasyonlarını belirlemek için Mors kodunu kullanır.
Mors Alfabesinin Özellikleri Nelerdir?
Alfabe genellikle nokta ve çizgilerden oluşur. Mors kodu yazmanın gerçekten iyi veya resmi bir yöntemi yoktur. Her şeyden önce bir ses kodudur. Görsel olarak, yazılı Mors kodu aynı satıra yerleştirilmelidir. Mors’u ayırıcı olmadan deşifre etmek çok zordur, bir ayırıcı neredeyse gereklidir, olasılıklar üsteldir. 2 kısa ve uzun karakteri örneğin A ve B gibi başkalarıyla değiştirmek mümkündür. Hatta kod çözücüyü kandırmak için onları ters çevirin.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler