milletvekilleri adayları ne zaman belli olacak bilgi90’dan bulabilirsiniz
AK Parti’de milletvekili adaylarını belirleme süreci başlıyor
Şirket haberleri
Finans terminali
Anadolu images
Enerji terminali
Haber Akademisi
Yeşilhat
Ayrımcılık Hattı
Teyit Hattı
Kariyer AA
Kurumsal haberler
Yazı kaynağı : www.aa.com.tr
Bakanlar aday olacak mı! Seçim takvimi nasıl olacak? Abdulkadir Selvi yazdı
Bakanlar aday olacak mı! Seçim takvimi nasıl olacak? Abdulkadir Selvi yazdı
Abdulkadir Selvi, köşesinde ayrıntılı seçim takvimini ve bakanların aday olup olmayacağını açıkladı. İşte o yazı…
Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs seçimleri için kararnameyi açıklayacak. Erdoğan’ın seçim kararının bugün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor. YSK da buna göre seçim takvimini ilan edecek. Seçim takvimi milletvekili adaylarının başvurusu açısından önem taşıyor. Ayrıntılı seçim takvimini yayınlayacağım.
ERDOĞAN MI, KILIÇDAROĞLU MU
Bu seçimler “Erdoğan mı yoksa Kılıçdaroğlu mu” seçimi olacak. Şu ana kadar cumhurbaşkanı adaylarına odaklandık ama asıl hareketlilik milletvekili adaylarında yaşanacak.
BAKANLAR LİSTE BAŞI
AK Parti’de bakanların milletvekili olması yönünde bir eğilim var. Bakanlar illerinde liste başı olacak. Geçen seçimde Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu, Abdulhamit Gül ve Berat Albayrak milletvekili seçilmiş ancak Kabine’ye girince milletvekilliğinden istifa etmişti. Bakanların milletvekili adayı olmak için istifa etmesine gerek yok. Bakanlar seçildikten sonra tekrar Kabine’ye girerlerse milletvekilliğinden istifa edecekler.
ÜÇ DÖNEMLİKLERİN DURUMU
AK Parti’de üç dönemlikler var. 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem milletvekillerinin özlük hakları oluşmadığı için bir dönem olarak kabul edilmiyor. Buna rağmen AK Parti’de üç dönemlik 52 milletvekili var. Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Hamza Dağ, Ali İhsan Yavuz gibi partinin ağır topları üç dönemlikler arasında yer alıyor. Dört ve beş dönemliklerle birlikte bu sayı 72’ye çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç dönem kuralının işletileceğini söyledi. Belki bir-iki isim için istisna olabilir deniliyor.
MİLLETVEKİLİ LİSTELERİNDE YENİLEME
AK Parti, 21 yıldır iktidarda olan bir parti ama üç dönem kuralını işleterek, milletvekili listelerinde yenilik yaparak hücrelerini yeniliyor. Bu seçimde milletvekili listelerinin yüzde 70’i yenilenecek diye bir hava dolaşıyor ama bu inandırıcı değil. Ama yüzde 45 ya da biraz üstünde bir oranda değişim bekleniyor.
ADAY OLMAYACAKLAR
Henüz kulislere yansımadı ama AK Parti’de üç dönemliklerin arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüp aday olmayacağını bildirenler var. Sadece üç dönemlikler değil, yeni kadrolara yol açmak için adaylık müracaatı yapmayacak milletvekilleri de var. Biz de siyaset ölene kadar yapıldığı için neden feragat ediyorlar diye düşünülebilir ama maksat davaya hizmetse o kadar çok imkân var ki… Bunun tek yolu milletvekili olmak değil.
EROL KAYA ADAY OLMAYACAK
Bunlardan birisi de AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya. 15 yıl Pendik Belediye Başkanlığı yapmıştı. Yüzde 30’la aldığı Pendik Belediye Başkanlığı’nı üç dönemin sonunda yüzde 50’yle bırakmıştı. AK Parti’de bir dönem yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı da yaptı. Deneyimli bir siyasetçi. Dava şuuru yüksek bir isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüp affını istedi. Erol Kaya partide kan değişimi için üç dönem kuralını destekliyor. “Siyasette şerefle taşıdığım bir süreç yaşadım. AK Parti’nin Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan’ın liderliğinde yazdığı başarı hikâyesinde, bu partinin bir mensubu olarak katkı vermiş olmak benim için bir onurdur” dedi.
SEÇİM TAKVİMİ NASIL OLACAK
Seçim takviminin ise şöyle olması bekleniyor:
1. 10 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlayacak. Karar aynı gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girecek.
2. YSK seçimlerin 14 Mayıs’ta, ikinci tura kalması halinde ise 28 Mayıs’ta yapılmasına karar verecek.
3. Milletvekili adayı olmak isteyenler 11-17 Mart tarihleri arasında istifa edecekler.
4. Her partinin adaylık başvurularında tarihler değişiklik gösterebilir.
5. Cumhurbaşkanı adayları için siyasi partiler 19-23 Mart arasında, 100 bin imza toplayarak aday olacaklar ise 19-20 Mart tarihlerinde başvuruda bulunabilecekler.
Haberin Devamı
6. Cumhurbaşkanı geçici aday listeleri 27, 28 veya 29 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanacak.
7. Siyasi partiler 8, 9 ya da 10 Nisan’da milletvekili aday listelerini YSK’ya sunacak.
8. YSK tarafından kesinleşen milletvekili aday listeleri 10 Nisan’da yayınlanacak.
KILIÇDAROĞLU’NUN HDP İLE FOTOĞRAFI
KILIÇDAROĞLU, HDP’yi ziyaret edecek mi etmeyecek mi tartışmasına son noktayı koydu. “Elbette ziyaret edeceğim. HDP’yi ziyaret etmem kadar doğal bir şey olmaz” dedi.
Selahattin Demirtaş, Akşener’e ayar verdiği mektubunda eşit ve şeffaf bir müzakere istedi. Mithat Sancar, “Bizim görüşmemiz CHP ile değil, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ile görüşme” dedi.
Kılıçdaroğlu, HDP’den destek isteyecek. Peki HDP, Kılıçdaroğlu’ndan ne isteyecek? Peki HDP masaya hangi önerilerle gelecek? Kılıçdaroğlu bu teklifleri 6’lı Masa’ya getirecek mi? Orasını da artık Meral Akşener düşünsün.
KAZANDIRACAK MI, KAYBETTİRECEK Mİ
Benim asıl merak ettiğim HDP ile verilecek olan fotoğraf, Kılıçdaroğlu’na ne sağlayacak? Kazandıracak mı yoksa kaybettirecek mi?
BU YEMİNE NE OLACAK KEMAL BEY
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik muhalefetini hep partili cumhurbaşkanlığı üzerinden yaptı. 19 Ocak 2023 tarihinde Gaziantep’te, “İnşallah yeni cumhurbaşkanımız partili olmayacak” dedi.
NAMUS VE ŞEREF YEMİNİ
Kılıçdaroğlu 5 Temmuz 2020 tarihinde Amerika’nın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu ve Murat Karabulut’a yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı olacak kişinin aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmaması lazım. Çünkü cumhurbaşkanı olacak kişi Parlamento’da yemin ettiği zaman, Anayasa’nın gereği olarak tarafsız olacağına dair namusu ve şerefi üzerine and içiyor. Eğer siz namusunuzu ya da şerefinizi korumak isterseniz, namus ve şeref kavramı bizim için çok değerlidir derseniz, bir siyasi partinin genel başkanının cumhurbaşkanı olmaması lazım. Bir partinin genel başkanı, bir yargıç atarsa yargıya olan güven temelinden sarsılacaktır. Bizim görüşümüz dün de böyleydi, bugün de böyle, gelecekte de böyle olacak” demişti.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI
6’lı Masa tarafından açıklanan Yol Haritası’nın 10. Madde’sinde ise, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir” deniyor.
Kılıçdaroğlu seçilirse Parlamenter Sistem’e geçilene kadar CHP Genel Başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı görevini birlikte yürütecek. Parlamenter Sistem’e geçilemezse dönem sonuna kadar iki görevi birlikte yapacak.
Peki yukarıdaki sözleri ne olacak derseniz? Onu da size havale ediyorum.
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Seçim takvimi açıklandı | Cumhurbaşkanı aday listesi 31 Mart’ta, milletvekili aday listeleri 19 Nisan’da ilan edilecek
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde uygulanacak “Seçim takvimi” Resmi Gazete’nin bugünkü (14 Mart) sayısında yayımlandı. Seçim takvimine göre cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular 19 Mart’ta başlayacak. YSK, cumhurbaşkanı adaylarını 31 Mart’ta ilan edecek. Milletvekili aday listeleri ise 9 Nisan’a kadar YSK’ya verilecek ve YSK, milletvekili kesin aday listelerini 19 Nisan’da ilan edecek.
Cumhurbaşkanı seçiminde 14 Mayıs’ta yapılacak ilk tur oylamasında, adaylardan birinin seçilebilmesi için, geçerli oyların yarısından bir fazlasını alması gerekiyor. Bunun olmaması halinde ilk turda en çok oyu alan iki aday, seçimin ikinci turuna katılmaya hak kazanacak. YSK’nın belirlediği takvime göre ikinci tur oylama 28 Mayıs’ta yapılacak ve bu turda en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.
YSK’nın açıkladığı takvimde uygulanacak önemli başlıklar ve tarihleri şöyle:
18 Mart Cumartesi – Seçimlerin başlangıç tarihi
Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS’ten veri alımı ve güncelleme durdurulacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak. Cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimine ait parametreler Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) tanımlanacak.
Oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurtdışı temsilcilikler ilan edilecek.
İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK’ye teslim etme süreci başlayacak.
19 Mart Pazar
Cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partilerce YSK’ya yapılacak adaylık başvuruları ile seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin YSK’ya yapılacak adaylık başvuruları başlayacak.
YSK tarafından siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslar ile aday tespiti yapacakları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile ilgili ilçe seçim kurullarına ulaştırılmak üzere il seçim kurullarına bildirilecek.
20 Mart Pazartesi
Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin, YSK’ya yapacakları adaylık başvurusu saat 17.00’de sona erecek.
Seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarılacak ve listelere itiraz süreci başlayacak.
YSK’nın internet sitesinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak.
21 Mart Salı
Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden başvurusu YSK tarafından reddedilen adayın, yeniden inceleme talebinde bulunması saat 15.00’te sona erecek. Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden başvuruları kabul edilenler saat 20.00’de YSK tarafından ilan edilecek.
22 Mart Çarşamba
Cumhurbaşkanı adaylığı başvurusu kabul edilenler için seçmenler tarafından imza verilmesine başlanacak. (Not: Bu adayların aday olma hakkını kazanabilmesi için Anayasa gereğince 27 Mart’a kadar 100 bin imza toplanması gerekecek.)
Önseçim ve aday yoklaması ile ilgili olarak 21 Mart Salı günü askıya çıkarılan listeler indirilecek ile listelere yapılacak itirazlar sona erecek.
23 Mart Perşembe
Siyasi partilerce cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuru süresi saat 17.00’de sona erecek.
Önseçim ya da aday yoklaması seçmen listeleri kesinleştirilecek.
24 Mart Cuma
Siyasi partilerce yapılan cumhurbaşkanı adaylık başvurularının YSK tarafından incelenmesine başlanacak ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulacak.
İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK’ya teslim etme süresi sona erecek.
25 Mart Cumartesi
Siyasi partilerce aday gösterilen cumhurbaşkanı adaylarının bilgi ve belge eksikliklerini tamamlama süresi saat 17.00’de sona erecek.
26 Mart Pazar
Önseçim – aday yoklaması yapılacak.
27 Mart Pazartesi
Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden başvuruları kabul edilenler için seçmenler tarafından teklifte bulunulması süresi saat 20.00’de sona erecek.
28 Mart Salı
Cumhurbaşkanı geçici aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve saat 08.00 itibarıyla itiraz süreci başlayacak.
29 Mart Çarşamba
Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazlar süresi saat 17.00’de sona erecek ve itirazlar YSK tarafından incelenmeye başlanacak.
30 Mart Perşembe
Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların YSK tarafından karara bağlanması süreci sona erecek.
31 Mart Cuma
Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.
İl seçim kurullarınca, önseçimle belirlenmiş milletvekili adaylarına ait listeler YSK’ya gönderilecek. YSK tarafından önseçim milletvekili adaylarına ilişkin listenin tasdikli birer örneği ilgili partilerin genel başkanlıklarına teslim edilecek.
1 Nisan Cumartesi
Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekimi yapılacak ve ilan edilecek.
2 Nisan Pazar
Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek. Yurtdışı seçmen kütüğünün “www.ysk.gov.tr” adresinden yapılan ilanı sonlandırılarak ve itiraz süresi Türkiye saati ile 17.00’de son bulacak.
Bina bazında seçmen kayıtlarının “www.ysk.gov.tr” adresinden sorgulanması sona edecek. Seyyar sandıkta oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuru süreci son bulacak.
3 Nisan Pazartesi
Muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurtdışı seçmen kütüğü ile tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.
6 Nisan Perşembe
Sandık bölgesi askı listeleri ile yurtdışı seçmen kütüğünde askı süresi içinde yapılan değişikliklere itirazlar sona erecek.
İttifak yapan siyasi partilerin ittifaktan vazgeçmelerine ilişkin süre saat 17.00’de sona erecek. İttifaktan vazgeçen siyasi partiler YSK tarafından saat 18.00’e kadar ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere bildirilecek.
7 Nisan Cuma
İttifaktan vazgeçen siyasi parti/partiler olması halinde, ittifak içerisinde kalan diğer siyasi partilerin ittifak protokolünde değişiklik yapmaları veya ittifaktan vazgeçtiklerini bildirmelerine ilişkin süre saat 17.00’de son bulacak.
Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğünde askı süresi içinde yapılan değişikliklere yönelik itirazların ilgili ilçe seçim kurullarınca karara bağlanması süreci sona erecek.
8 Nisan Cumartesi
İttifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek.
9 Nisan Pazar
Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK’ya alındı belgesi karşılığında taşınabilir bellek ve kağıt ortamında teslim etme süresi 17.00’de sona erecek. YSK tarafından partilerin verdikleri aday listelerinin incelenmesine başlanacak.
Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvuru süresi de aynı saatte son bulacak ve il seçim kurulları bağımsız milletvekili adaylarını YSK’ya bildirecek.
10 Nisan Pazartesi
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre seçmenlerden ölmüş olanlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanların Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce işlenmesi tamamlanacak.
11 Nisan Salı
YSK tarafından, siyasi partilerin verdikleri aday listeleri ile illerden gelen bağımsız adaylarla ilgili başvuru belgelerinin incelenmesi sonucu tespit edilen eksikliklerin, siyasi parti genel merkezlerindeki yetkili organlarından ve bağımsız adaylardan tamamlanması istenilecek.
Başvuru evrakında eksiklik tespit edilen ve kendisine ulaşılamayan bağımsız adaylar hakkındaki eksiklikler Resmi Gazete’de ve “www.ysk.gov.tr” adresinden duyurulacak.
12 Nisan Çarşamba
Yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurtiçi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek.
Yurtdışı seçmenlerin oy kullanacakları tarih aralığı ve yer bilgileri Türkiye saati ile 08.00’de “www.ysk.gov.tr” adresinden ilan edilecek.
14 Nisan Cuma
Siyasi partilerin aday listeleri ile bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksiklikleri tamamlamaları için verilen süre ile bağımsız adayların adaylıktan vazgeçmeleri için belirlenen süre sona erecek.
15 Nisan Cumartesi
YSK tarafından milletvekili geçici aday listelerinin incelenmesi işlemleri tamamlanacak ve bu listeler ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.
Geçici aday listelerinin (bağımsız adaylar dahil) il seçim kurulları tarafından mahallinde alışılmış usullerle ilanı yapılacak ve söz konusu listelere karşı il seçim kurulları ve YSK’ya yapılacak itirazlar ile incelenmesine başlanılacak.
16 Nisan Pazar
Geçici aday listelerine karşı ilgili il seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 15.00’te sona erecek ve saat 23.59’a kadar itirazlar incelenerek karara bağlanacak.
17 Nisan Pazartesi
İl seçim kurullarının, geçici aday listelerinde adaylarla ilgili tespit ettikleri noksanlık ve aykırılıkların; il seçim kurullarınca ilgili adaya, siyasi parti il başkanlığına ve ilgili siyasi parti genel merkezine de iletilmek üzere YSK’ya bildirilecek.
18 Nisan Salı
Birleşik oy pusulasında yer alacak olan bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere saat 11.00’de kura çekilecek.
19 Nisan Çarşamba
Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanılacak, siyasi partilerden sandık kurulunda görev alacak olan üye listelerinin ilçe seçim kurulu başkanlığına verilmesi istenilecek.
YSK tarafından tüm seçim çevreleri ile yurtdışı ve gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımı yapılacak ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına başlanacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilecek.
Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin ilgili siyasi partilerce tamamlanarak YSK’ya bildirilmesine ilişkin süre sona erecek.
YSK tarafından milletvekili kesin aday listelerinin seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına ve Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.
Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.
20 Nisan Perşembe
Yurtdışı ilçe seçim kurulunca, seçim araç ve gereçlerinin ilgili dış temsilciliklere gönderilmesine başlanılacak.
21 Nisan Cuma
İlçe seçim kurullarınca ticari amaçlı sabit ilan ve reklam yerleri belirlenerek, cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ile bağımsız adaylara duyurulacak.
23 Nisan Pazar
Yurtiçi sandık kurullarında görev alacak olan üye listelerinin siyasi partilerce verilmesi süreci sona erecek.
24 Nisan Pazartesi
Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ile bağımsız adayların yararlanmak istedikleri ilan ve reklam yerleri ile süresini ilçe seçim kuruluna bildirmeleri sürecine ilişkin süre sona erecek.
Yurtiçi sandık kurulu üyelerinin SEÇSİS’e girilmesine başlanacak.
25 Nisan Salı
Aynı ilan ve reklam yerleri için birden fazla cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti ve bağımsız adayın talepte bulunmaları ve anlaşma sağlanamaması halinde saat 11.00’de kura çekilecek.
İlçe seçim kurullarınca, cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adayların yararlanacakları ticari amaçlı sabit ilan ve reklam yerleri ile süresi belirlenerek saat 16.00’da ilan edilecek.
26 Nisan Çarşamba
Cumhurbaşkanı adayları ile seçime katılan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesi için belirlenen süre sona erecek.
Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı şikayetlere ilişkin başvuru süreci başlayacak.
27 Nisan Perşembe
Gümrük kapıları ile yurtdışında oy verme işlemi başlayacak.
Başvuran cumhurbaşkanı adayları ile siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek.
28 Nisan Cuma
İlçe seçim kurullarınca miting alanları belirlenerek, cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylara duyurulacak.
30 Nisan Pazar
Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adayların yararlanmak istediği miting alanı ile tarih ve saatini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna bildirmeleri için belirlenen süre sona erecek.
1 Mayıs Pazartesi
Cumhurbaşkanı adaylarının ve siyasi partilerin aynı miting alanı için aynı tarih ve saatte tahsis talebinde bulunmaları halinde ilçe seçim kurulunca saat 11.00’de kura çekilecek ve saat 16.00’da ilan edilecek.
Bağımsız adaylar için belirlenen gün ve miting alanına birden fazla başvuru olması durumunda ilçe seçim kurulunca saat 16.00’da kura çekilecek.
2 Mayıs Salı
Kapalı oy verme yerlerine ve sandık çevresinde görülebilir yerlere asılacak olan aday listelerinin, il seçim kurullarınca SEÇSİS’ten dökümünün alınarak ilçe seçim kurullarına gönderilmesine başlanılacak.
3 Mayıs Çarşamba
Kapalı oy verme yerlerine ve sandık çevresine görülebilir yerlere asılacak olan aday listelerinin, il seçim kurullarınca SEÇSİS’ten dökümünün alınarak ilçe seçim kurullarına teslimi tamamlanacak.
4 Mayıs Perşembe
Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
7 Mayıs Pazar
Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
Sandık seçmen listelerine sandık çevresi ve sandık kurulu görevlileri şerhi işlenerek çoğaltılmaya başlanılacak.
8 Mayıs Pazartesi
Sandık seçmen listelerinin çoğaltılması işlemi sona erecek.
İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanılacak.
9 Mayıs Salı
Yurtdışında oy verme işlemi sona erecek.
Sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak.
13 Mayıs Cumartesi
Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek.
14 Mayıs Pazar
Oy verme günü.
Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları saat 23.59’a kadar ilan edilecek.
İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde 28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamasına ilişkin takvim yürürlüğe girecek
15 Mayıs Pazartesi
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi için belirlenen süre saat 17.00’de sona erecek.
Propaganda dönemi başlayacak.
Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.
16 Mayıs Salı
İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi saat 17.00’de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.
17 Mayıs Çarşamba
İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek.
19 Mayıs Cuma
YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.
20 Mayıs Cumartesi
Gümrük kapılarında ve yurtdışında oy verme işlemi başlayacak.
21 Mayıs Pazar
Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda propaganda için başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak aday veya temsilcisinin ve TRT temsilcisinin YSK’ya bildirilmesi için belirlenen süre sona erecek.
22 Mayıs Pazartesi
Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek.
24 Mayıs Çarşamba
Yurtdışında oy verme işlemi sona erecek.
Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
27 Mayıs Cumartesi
Seçim propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek.
28 Mayıs Pazar
Oy verme günü.
29 Mayıs Pazartesi
Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek.
1 Haziran Perşembe
YSK tarafından milletvekili kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.
Yazı kaynağı : medyascope.tv
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler