meydana gelen teknolojik ve sosyal değişimlere bakarak 10 yıl içinde ortaya çıkabilecek meslekler

meydana gelen teknolojik ve sosyal değişimlere bakarak 10 yıl içinde ortaya çıkabilecek meslekler bilgi90’dan bulabilirsiniz

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? – 2022 – En Trend 20+ Meslek | MentalUP

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? - 2022 - En Trend 20+ Meslek | MentalUP

Geleceğin En Popüler ve Kazançlı Meslekleri?

Siber güvenlik, yapay zeka, 3D animasyon, veri madenciliği, nanoteknoloji… Bu kavramlar size yabancı gelebilir ama çocuğunuz için en popüler kavramlar arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Hatta YÖK (Yükseköğretim Kurulu); büyük veri, veri madenciliği ve yapay zeka alanlarında lisans ve önlisans bölümlerininin açılacağını duyurdu.

“Yapay zeka ve robotlar, işimizi elimizden alacak” diye düşünenlere iyi bir haberimiz var. Uzmanlar, yakın gelecekte bunun gerçekleşme ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu belirtiyor fakat çağın gelişmelerini takip etmezsek durum bizim açımızdan hiç iç açıcı olmayabilir.

Ülkemizdeki iş kollarında gerekli olan temel yetenek ve yetkinliklerin % 41’lik bir kısmının 2021’den sonra değişime uğrayacağına inanılıyor. Ayrıca yaygın bir kanıya göre; şu anda 7 yaşına kadar olan çocukların ileride çalışacakları mesleklerin en az yarısı henüz ortaya çıkmadı. Bu da demek oluyor ki, meslekler de büyük bir değişimden geçecek. Dolayısıyla yeni ve popüler mesleklerin neler olacağına geniş çerçeveli bir bakış atma zamanı geldi.

Çocukların, geleceğin mesleklerine adapte olabilmesi için ezbere bilgiler artık yeterli değil. Yeni meslekler için çocuklara kazandırılması gereken başlıca beceriler, analitik düşünme, problem çözme ve öğrenebilmeyi öğrenmedir.

Google’ın 1998’de kurulduğunu biliyor muydunuz? Peki ya Facebook’un 2004, Twitter’ın 2006, Instagram’ın ise 2010, yılında dünyaya “Merhaba” dediğini? Günümüzde bu platformları bilmeyen yok ama bundan çok kısa bir zaman önce hiçbiri yoktu. İşte, teknoloji ve internetin dört nala koşup, ağzımızı hayretten açık bıraktığı günümüz koşullarına ayak uydurmak ve meslek seçimini de buna göre yapmak artık zorunlu.

Gelecek yıllarda popüler olma ihtimali yüksek meslekler için, çocuğunuzun bazı becerilerini geliştirmesi, sağlam bir temel atmasını sağlayacaktır. Öğrenme ve beceri edinme potansiyellerinin en yüksek olduğu yaşlarda, onu desteklemek ve doğru yönlendirmek ise sizin göreviniz. Geleceğin meslekleri için gereken becerileri dikkatlice okuyun.

Gelecekte Popüler Olacak Diğer Meslekler:

En çok para kazandıracak ya da popüler olacak mesleklerin hepsini net olarak saptayabilmek pek mümkün görünmüyor ancak, bazı meslek gruplarının bu alanda yükseleceğini net olarak ifade edebiliriz. Şimdi gelin, geleceğin popüler meslekleri olacağı düşünülen iş kollarına biraz daha göz atalım:

Yazı kaynağı : www.mentalup.net

2022 Sonrası Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği

Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği, en çok kazanacak meslekler ve işler
Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin hayatımızı dönüştürmesiyle oluşan beklentileri karşılayacak insan gücü arayışı bazı meslek gruplarına olan talebi artırmakla kalmıyor, gelecekte adlarını sıkça duyacağımız yeni meslekleri de beraberinde getiriyor. Özellikle Türkiye’de geleceğin meslekleri hangileri olacak sorusu da insanlar arasında sıkça konuşulan konulardan bir tanesi olarak göze çarpıyor.

Geleceğin en iyi mesleklerinden bazılarına günümüzde aşina olsak da bunlar 5 – 10 yıl önce var olmayan hatta adını bile duymadığımız mesleklerdi. Şimdi ise gelecek hiç olmadığı kadar hızlı geliyor. Bu nedenle mesleki alanınızı seçerken, o işin öngörülebilir gelecekte ne kadar revaçta olacağına, gelecekte en çok kazanacak mesleklerden olup olmadığına dikkat etmek ve becerilerinizi ona göre geliştirmek önemli bir konu. Gelecekte popüler olacak meslekleri sizin için sıraladık. İşte 10 yeni meslek;

Geleceğin Meslekleri – 2022

1) Veri Bilimcisi
Veri bilimi kavramını özellikle Facebook, Amazon ve Netflix hayatımıza girdiğinden beri sıkça duyuyoruz. Veri bilimciler bağlı bulundukları şirketlere değer yaratmak amacıyla veriyi uçtan uca analiz eder ve sonuçlarını yönetim ile paylaşıp aksiyon alınmasını sağlar. Verileri sınıflamak, çıkarım yapmak ve kompleks davranışları çözümlemek veri bilimcilerin görevidir. Bir bakıma analitik veri uzmanının bir türüdür. Aynı zamandaverileri analiz etmekle kalmayıp bu verilerin nasıl kullanılacağına da karar vermelidir.

2) Yapay Zeka ve Robotik Mühendisi
Makine öğrenmesi ve veri bilimi yapay zekanın ayrılmaz iki iş koludur. Veri bilimcileri bilgisayar bilgisine ihtiyaç duymakla birlikte temel olarak istatistik ve analitik becerileri ile ön plandadır. Makine öğrenmesi mühendisleri ise bilgisayar bilimi ve kodlama alanlarında daha yetkindir. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, görüntü tanıma, ses, tıp veya siber güvenlik gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yapay zeka alanında yetkin mühendislere ihtiyacının artmasına rağmen yeterli iş gücü halen piyasada bulunmuyor. 

3) Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni
Sonsuza kadar fosil yakıtlar tüketerek hayatta kalamayacağımız için alternatif enerji kaynakları gelecek yıllarda oldukça önem taşıyor olacak. Doğal dengenin bozulması sebebiyle rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarına verilen önem her geçen gün artıyor. Ancak bu alternatif kaynaklar halen ihtiyaca tamamıyla cevap veremiyor. Gelecekte evler, işyerleri ve sosyal alanlar gibi yaşam alanları için en doğru yakıtı kullanmak oldukça önem taşıyor. Bu noktada alternatif enerji danışmanlığı verimliliği artırmak ve en doğru yakıtı belirlemekte, alternatif enerji teknisyenliği ise bu enerji kaynaklarının kurulumu, bakım ve onarımı için oldukça talep alan mesleklerden biri olacak.

4) Nesnelerin İnterneti Cihazların Güvenlik/Onarım Personeli
Evde bir şeyler bozulduğunda tesisatçıyı aramaya alışkınız. Peki ya akıllı buzdolabımız hacklendiğinde veya akıllı aydınlatma sistemimiz bizi dinlemeyip ışıkları açmadığında kimi arayacağız? Tabii ki IoT cihazlar güvenlik personellerini! Gelişimini kısa bir sürede tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte çok daha fazla noktada kendisini göstermeye devam edecek. 2018 yılında yayınlanan IoT raporuna göre 2025’te 64 milyardan fazla IoT cihazı olacağı tahmin ediliyor.1 Hayatımızın bir parçası olan bu cihazların bozulması durumunda ise IoT güvenlik/ onarım personellerine ihtiyaç duyacağız.

5) Blockchain Geliştiricisi
Son zamanlarda oldukça popüler olan dijital para birimi Bitcoin’i duymayan kalmadı. Peki bunu kullanabilmemizi sağlayan teknoloji hakkında ne kadar bilgimiz var? Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Biraz anlaşılması zor olsa da, uzmanlara göre nihayetinde internet kadar dünyayı değiştiren bir teknoloji olacağı söyleniyor. Bu nedenle gelecek senelerde blockchain uygulamalı hizmetleri ve ürünleri geliştiren profesyonellerin oldukça revaçta olması bekleniyor.

6) Kullanıcı Deneyimi (UX) ve İnsan-Bilgisayar Etkileşimi (HCI) Tasarımcısı
Bir UX tasarımcısı, kuruluşların kullanıcı deneyimlerinden yararlanarak yeni içeriklerin oluşturulmasını sağlar. Örneğin bir cihazdaki açma kapama düğmesinin nerede olduğundan, bir web sitesindeki panelin kullanım düzenine kadar birçok alanda UX tasarımcılarının çalışmalarını görebiliriz. Kullanıcı deneyimi tasarımı, ürünle olan etkileşimde kullanıcı memnuniyetini arttırma sürecini oluştururken, insan-bilgisayar etkileşimi interaktif bilgisayar sistemlerini çevreleyen başlıca olayların incelenmesi ile ilgilidir. Yani yalnızca kullanılabilirlikten ziyade, insan performansını da ele alarak genellikle kullanıcı deneyimi pratiğinde göz ardı edilen somut etkileşimleri de kapsar.

7) 3D Üretim Mühendisi
3 boyutlu yazıcılar kullanılarak kurulan girişimler, özellikle sağlık, yemek ve tekstil gibi sektörlerde önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği ile yakın gelecekte seri üretimin yerini kişiselleştirilebilir üretimin alması bekleniyor. 3D üretim teknolojisi tıp alanında da kullanılmaya başladığında böbrek, kalp, kulak gibi organların üretiminin gerçekleşmesiyle organ nakli için bekleme listeleri tarihe karışacak.

8) Tıbbi Danışmanlar
Gelecekte ameliyatlara robotların ve robotik sistemlerin yapmasına hazırlanılıyor. Dolayısıyla yapay zekanın tıp alanında kullanılmasının sonucu olarak karşımıza hem bu tür robotların üretim, bakım ve yenilemeleri konusunda hem de hasta işlerinden sorumlu olacak uzman iş gücüne ihtiyaç duyulacak.

9) Çöp Mühendisi
Geleceğin meslekleri arasında en ilginci çöp mühendisliği olabilir fakat en etkililerinden de biri olacağı kesin görülüyor. Çöp mühendisliği, dünya nüfusunun ve tüketimin artmasıyla birlikte ortaya çıkan atık sorunu ve bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi üzerine geliştirilen bir meslek. İnsanlar her yıl 2 milyar tondan fazla atık üretiliyor. Peki, biz bu atıkları ne yapıyoruz? Düzenli olarak çöp depolama alanlarına gömüyoruz. Oysaki söz konusu bu miktar dünyadaki elektrik tüketiminin %10’unu karşılayabilecek potansiyeldeki 4,5 milyar varil petrol eşdeğeri enerji içeriyor. Üstelik bu miktar gelecekte baş edilemez bir noktaya gelebilir. Bu nedenle, atıkların doğru şekillerde dönüştürülmesi gerekiyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi dünyaca ünlü üniversiteler bu çalışmaların bilinçli yapılması için bu alanda uzmanlar yetiştirecek programlar açmaya başladılar bile.

10) Dijital Dedektif 
Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin var olmaya devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da tedbirli olması gerekecek. Bu nedenle de dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak ve bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç oldukça artacak.

Geleceğin Kadın Meslekleri

Çoğu işletme, eskisinden daha fazla kadın çalışanı işe almak, elde tutmak ve terfi ettirmek istiyor. Kadınların yeteneklerinden yararlanmak, işgücü planlaması için öne çıkan ve gelecek vaat eden bir konu olarak görülüyor. Yapılan bir ankete göre şirketlerin dörtte birinden fazlası, kadın yetenekleri gelecekteki işgücü stratejisinin önemli bir parçası olarak tanımlıyor. Benzer şekilde, kadınların artan işgücüne katılımı ve ekonomik gücünün, çeşitli endüstri sektörlerinde değişimin temel gücü olacağı ve istihdam artışıyla bağlantılı olarak giderek daha fazla kabul göreceği söyleniyor.
 

Geleceğin Erkek Meslekleri

Erkeklerle kadınlar arasında matematiksel zeka açısından çok az fark olsa da ABD’li matematikçilerin sadece %3’ü kadındır. Ormancılık, endüstri, yazılım, balıkçılık, inşaat, madencilik ve polis gibi riskli işlerde de erkeklerin yoğun olduğunu görüyoruz. Eski tarihlerden beri kadınların empati yeteneğinin erkeklerden daha üstün olduğu düşünülüyor. Belki de bu yüzden kadınların daha çok empati gerektiren işlerde egemen olduğunu görürken, erkeklerin daha matematiksel, teknik alanlarda egemen olduğunu görüyoruz.

 
 Kaynak:Business Insider
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği
Gelecek Yıl Bütçeyi Nerelere Harcayacağız?
Sistem Yöneticisi Olmanın 18 Altın Kuralı

Yazı kaynağı : www.karel.com.tr

Gelecekte ortaya çıkacak 21 meslek

Gelecekte ortaya çıkacak 21 meslek

Gelecekte ortaya çıkacak 21 meslek

İşletme danışmanlığı şirketi olan Cognizant, yeni teknolojiler sayesinde ortaya çıkması beklenen meslekleri bir liste hâlinde yayımladı. Cognizant’ın yayımladığı liste içerisinde 21 adet yeni meslek grubu yer alıyor.

Business Insider’ın haberine göre 10-15 yıl içerisinde ABD’deki mesleklerin yaklaşık yüzde 12’sinin yerinin otomasyona bırakılacağı belirtilirken; Caroline Cakebread imzasıyla yayımlanan haberde iş dünyasında oluşacak yeni meslek gruplarına dikkat çekiliyor.

Veri dedektifliği

Hâlihazırdaki müşterilerine ürün satabilmek için insanlar hakkında veri toplamaya şirketler tarafından mesai harcanıyor. Veri dedektifliği internet ortamındaki müşteri verilerini inceleyip toplayarak şirketler tarafından insanlara nasıl hizmet sunulabileceğini araştıracak

Refakatçi

Biyoteknoloji sayesinde insanların daha uzun yaşayabileceği ve yaşlılık oranının yükseleceği gelecekte insanlarla birlikte yürüyecek ve konuşacak kişilere gereksinim duyulacak. Bu kişilerin görevi refakate ihtiyaç duyan yaşlılarla yürümek ve insanlara nostaljik etki sağlamak olacak.

Siber şehir uzmanlığı

Gelecekteki şehirler; kent içerisindeki sensörlerden alınan veri hizmetlerinin çalışmasını sağlayacak bir meslek grubu yaratacak. Vatandaşlara ait verilerin toplanması da bu meslek grubunun görevi içerisinde bulunuyor.

Gerçekçi seyahat üreticisi

Müşteriler için arttırılmış gerçeklik yolculukları için fikir yazacak, tasarlayacak ve üretecek.

Yapay zeka satış uzmanı

Yapay zekanın önlenemez yükselişi bu meslek alanını gerekli kılacak. Yapay zeka satıcısının görevi yapay zekanın yapamadığı ‘kendini satma’ işlemini yapacak.

Fit yaşam rehberi

Giyilebilir teknolojiler tek başına sağlığı korumak için yeterli olmuyor. Gelecekte spor yapan insanlar spora bağlılık rehberleri ile spor etkinliklerinin daha sıkı takipçisi olacak ve rehberin görevi kişiyi sağlıklı yaşama motive etmek olacak.

Yapay zeka sağlık teknisyeni

İnsanların doktora gitmesine gerek kalmadan yapay zeka destekli sağlık teknisyenleri yazılımları sayesinde müşterilerine hastalık tespiti yapacak.

Kişisel veri simsarlığı

Gelecekte insanların kendilerine ait bilgilerden ve verilerden para kazanması bekleniyor. Kişisel veri simsarlığı, müşterilerin kişişel verilerini gözlemleyecek ve bu verileri satarak para kazanacak.

Otoyol kontrol uzmanı

Otonom araçlar ve dronelar ile değişecek hava ve kara trafiği kontrol edecek uzmanın işi trafiğin etkili ve düzgün şekilde düzenlenmesini sağlamak olacak.

Dijital Terzi

Dijital terzi müşterilerin ölçülerini kaydederek müşterisine en uygun kıyafetleri satmaya çalışacak.

Genetik çeşitlilik çalışanı

Bu meslek, herhangi bir şirkette çalışan kişilerin genetik olarak iyileştirilmiş ve iyileştirilmemiş kişilerin iyi bir karışım olmasını gözetecek.

Bilişim yöneticisi

Bilişim yöneticisinin işi bir şirketin gölge bilişim (shadow IT) çalışmaları ile iş yeri stratejilerini harmanlamak olacak.

Yeni finansal koçlar

Nakit paranın yer almayacağına kesin gözüyle bakılan gelecekte ödemeler BitCoin ve benzer sistemlerle yapılacak. Yeni sistem, buna uygun finansal koçları da meslek alanlarının da doğmasına sebebiyet verecek. Finansal koçlar, dijital işlemlerinizi takip edip size öneride bulunacak.

Kişisel hafıza desteği

Hafıza desteği çalışanları, müşteriler için onların geçmişine ait gerçekçi simülasyonlar yaratacak. Müşterilerine sanal olarak nostalji etki yaratacak.

Sanal alışveriş desteği

Gelecekte ürün satışları internet üzerinden gerçekleşecek. Müşteri bir şey satın almak istediğinde sanal alışveriş desteği uzmanı müşteriye rehberlik ederek ürün seçiminde yardımcı olacak.

Genomik portföy müdürü

DNA analizleri ve gen düzenleme tekniği sayesinde insanların yeni sağlık ihtiyaçları doğdu. Bu meslek alanı, üretilen yeni sağlık ilaçların satılmasını sağlamak için stratejiler geliştirecek.

İnsan makine yöneticisi

İş dünyasının geleceği insan ve makinelerin ne kadar iyi iş birliği yapabileceğine göre şekillenecek.Yönetici, makine ve insanların özelliklerini belirleyecek ve verimli çalışma ekipleri oluşturacak.

Güven memuru

Geleceğin yatırımcıları çok daha bilinçli olacak. Kurumların bu yüzden yatırımcılara karşı şeffaflıktan başka şansı olmayacak. Güven memurlarının görevi müşterilerin şirkete yönelik şüphelerini ortadan kaldırmak ve yatırım yapılan şirketin verimli şekilde çalıştığını göstermek olacak.

Kuantum makine öğrenimi uzmanı

Kuantum bilgi işleme ve makine öğrenimini birleştirecek yeni meslek alanı, dünyadaki iş sorunlarını çözmek için çalışacak. İş dünyasının sorunlarının çözümü hedeflenecek.

Edge computing uzmanlığı

Bu meslek, internetin alt yapısını ‘edge computing’ kullanan internet alt yapısına dönüştürmekle sorumlu olacak. Veri hacmini genişletmekle sorumu olan meslek, işlem kapasitesine ihtiyaç duyan kurumların aradığı eleman aralığında olacak.

Etik yetkilisi

Bu meslek dalı bağlı bulunduğu bünyedeki etik kuralları gözetecek. Örneğin; bir şirket insanı ve emeği öncelik hâline getiriyorsa, yetkili tüm fabrikaları gezecek ve iş koşullarını denetleyecek.

Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Similar Posts

Bir cevap yazın