marmara üniversitesi kaç yılında açıldı

marmara üniversitesi kaç yılında açıldı bilgi90’dan bulabilirsiniz

Marmara Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul‘da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 16 fakülte, 11 enstitü, 3 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir.

Marmara Üniversitesi İstanbul’un Anadolu yakasına dağılmış 7 yerleşkede faaliyet göstermektedir. Bunlar Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Göztepe, Kartal ve Dragos yerleşkeleridir. Anadolu yakasında toplam 2.985.627,97 m² olan yerleşkeler içinde alan itibarıyla en büyüğü 2.637.168,97 m² (181,7 dönüm) ile Maltepe Başıbüyük Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’dir. Göztepe Yerleşkesi 164.636,00 m² ve Anadoluhisarı Yerleşkesi 121.991,00 m² büyüklüktedir. En küçük yerleşke olan Kartal Yerleşkesi 1.000 m² büyüklüktedir.

2020 üniversite mezunlarının iş bulma endeksine göre Marmara Üniversitesi 7. sırada yer almıştır. Listede üniversitenin 76 akademik programı birinci, 60 akademik programı ilk üç sırada yer almıştır. Ayrıca, Listede ilk sırayı Marmara Üniversitesi Ekonomi ve Kamu Yönetimi, İlahiyat, Eğitim, Hukuk, Medya ve Basın mezunları aldı.[3]

İstanbul‘un en hareketli bölgelerinden biri olan Kadıköy‘de bulunan üniversiteye toplu taşıma ve özel ulaşımın yanı sıra üniversite hizmetleriyle de kolayca ulaşılabilir. İstanbul metrosunun M4 hattı üzerinde yer alan Göztepe metro istasyonu ve Marmaray Feneryolu istasyonu üniversitenin ana kampüsüne ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak Cağaloğlu’nda İstanbul Kız Lisesi’nin arkasındaki bir evde eğitime başlamış olan Marmara Üniversitesi ilk mezunlarını (13 kişi) 1887’de vermiştir. 21 Eylül 1889’da Maârif Nezâreti’ne bağlanan okul, 1893 yılında ileride ıslahı ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lağvedilmiştir. 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maârif Nezâreti’ne bağlı olarak yeniden açılmış ve o günden bugüne kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmüştür. 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşmüş, 1982 yılında gerçekleştirilen düzenlemelerle de Marmara Üniversitesi adıyla Türk Yükseköğretim Kurumları arasındaki yerini almıştır. Marmara Üniversitesi, 1982 – 1983 eğitim ve öğretim yılında 9 fakülte, 1 yüksekokul, 1 enstitü ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Bugün fakülte sayısı 16’ya, yüksekokul sayısı 3’e, enstitü sayısı da 11’e yükselmiştir. Üniversitemizde halen açık olan önlisans ve lisans program sayısı 199’dur. Marmara Üniversitesi, 1982’den sonra hızla büyümüş, fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve araştırma-uygulama merkezleri ile eğitim-öğretim ve araştırma görevlerini devam ettirmiştir.[4]

Yerleşkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Üniversitesi İstanbul’un Anadolu yakasına dağılmış 7 yerleşkede faaliyet göstermektedir. Bunlar Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Göztepe, Kartal ve Dragos yerleşkeleridir. Toplam 2.985.627,97 m² olan yerleşkeler içinde alan itibarıyla en büyüğü 2.637.168,97 m² (181,7 dönüm) ile Başıbüyük Yerleşkesidir. (Recep Tayyip Erdoğan Külliyesidir.) Göztepe Yerleşkesi 164.636,00 m², Anadoluhisarı Yerleşkesi 121.991 m² büyüklüktedir. En küçük yerleşke olan Kartal Yerleşkesi 1.000 m² büyüklüktedir.

Acıbadem Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Anadoluhisarı Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlarbaşı Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Başıbüyük Yerleşkesi (Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Göztepe Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartal Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dragos Yerleşkesi (Mehmet Genç Külliyesi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Akademik birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fakülteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Finansal bilimler fakültesi

Enstitüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksekokullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Meslek Yüksekokulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Rektörlüğe Bağlı Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim Merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Araştırma ve Uygulama Merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütüphaneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Taban Puanlar ve Başarı Sıralamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası İlişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğrenci kulüpleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

Marmara Üniversitesi

İktisat Fakültesi

İktisat Fakültesi

tarihce

Okulumuzun ilk temelini teşkil eden girişim, zamanın Ticaret Nazırı Suphi Paşa tarafından, ülke içindeki ticareti yabancıların sultasından kurtarmak, milli tüccar sınıfına gerekli ticari bilgiyi sağlamak ve uzman eleman yetiştirmek amacıyla yapılmış, 16 Ocak 1883’de “Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi” adı altında Maarif  Nazırı Tahir Paşa tarafından öğretime açılmıştır.

1893 yılında bilinmeyen sebeplerden  kapatılan okul, duyulan ihtiyaç üzerine yeniden 1894 yılında Beyazıt’ta öğrenimine başlamıştır. O zaman hem teorik, hem de uygulamalı bilgiler verilmeye başlanmış, bu da okulumuzun değerini bir kat daha artırmış ve 1915 yılında ilk defa ihtisas bölümleri kurulmuştur.

1923 – 1924  eğitim ve öğretim yılında “İktisat Vekaleti”ne bağlanarak öğrenime devam etmiş, bu dönemden itibaren Türkiye’de  ilk olarak kız ve erkek öğrencilerin beraberce eğitim ve öğretim gördükleri ilk kuruluş olmuştur.

1924 yılında “Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi” şekline getirilerek “Maarif Vekaleti’ne bağlanmıştır. Ticaret Lisesi mezunlarının devam edebildiği bir yüksek okulken 1927’den itibaren lise mezunu olanların da kabul edilmesine başlanmıştır.

1959 yılında Akademiler kanunu ile “İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi” adını alarak ihtisas dalları; “Maliye-Muhasebe”, “İktisadi İşletmecilik”, “Dış Ticaret ve Turizm” şekline dönüştürülmüş ve öğrenim süresi üç yıldan dört yıla çıkartılmıştır.

1967 yılında, Akademiler arası Kurul Kararı ile, gece öğrenimine başlanmış ve programında değişiklikler yapılmıştır. İhtisas dalları daha sonra “İktisat-Maliye”, “İşletme-Muhasebe” olarak ikiye ayrılmıştır.

1969 yılında tüzel kişiliğe sahip katma bütçeli tam özerk bir kuruluş haline getirilen “İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine”, 1972-1974 eğitim ve öğretim yıllarında “Muhasebe Enstitüsü”, “İşletme Bilimleri Enstitüsü” ve “Türkiye Ekonomileri Enstitüsü”  adlı üç enstitü faaliyete geçirilmiştir.

1977-1978 eğitim ve öğretim yılında “Ekonomi”, “İşletme” ve “Siyasal Bilgiler”  Fakültelerini öğretim faaliyetine açan Akademimizin, bünyesindeki “Galatasaray İşletmecilik Yüksekokulu”nun, “İşletme Fakültesi”ne; “Aksaray Yüksek Ticaret Okulu” ve “Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu”nun, “Ticari Bilimler Fakültesi”ne dönüştürülmesi ile meydana gelen tüm fakülteleri 1982 yılının Temmuz ayında çıkartılan 41 sayılı kanun ile birleştirilerek “Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” adıyla eğitim ve öğretim hizmetlerine devam etmek üzere Yükseköğretim Kurumundaki yerini almıştır.

23.03.2012 tarih ve 28242 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı üzere, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin üçe bölünmesiyle, ulu çınarın üç dalından biri olan kurumumuz eğitim ve öğretim hizmetlerine İktisat Fakültesi olarak devam edecektir.

1883’ten bugüne, 137 yıldır faaliyet gösteren kurumumuz, bu değerli mirası gelecek yüzyıllara taşımayı kendisine görev bilmektedir.

Yazı kaynağı : ikf.marmara.edu.tr

Marmara Üniversitesi | Kim Kimdir? Biyografi Bankası

Ülkenin en köklü eğitim kurumlarının başında gelen ve 16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak Cağaloğlu’nda İstanbul Kız Lisesi’nin arkasındaki bir evde eğitime başlamış olan Marmara Üniversitesi ilk mezunlarını (13 kişi) 1887’de vermiştir. 21 Eylül 1889’da Maârif Nezâreti’ne bağlanan okul, 1893 yılında ileride ıslahı ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lağvedilmiştir. 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maârif Nezâreti’ne bağlı olarak yeniden açılmış ve o günden bu güne kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kurum 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşmüş, 1982 yılında gerçekleştirilen düzenlemelerle de Marmara Üniversitesi adıyla Türk Yükseköğretim Kurumları arasındaki yerini almıştır.

Marmara Üniversitesi, 1982 – 1983 eğitim ve öğretim yılında 9 fakülte, 1 yüksekokul, 1 enstitü ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Bugün fakülte sayısı 16’ya, yüksekokul sayısı 9’a, enstitü sayısı da 11’e yükselmiştir. Üniversitemizde halen açık olan önlisans ve lisans program sayısı 199’dur.

Marmara Üniversitesi, Türkiye’nin bilimsel birikimine 3.000’e yakın öğretim elemanı ve 70.000’nin üzerinde öğrencisiyle katkıda bulunmaya çalışan önemli yükseköğretim kurumlarından biridir. İktisat, İşletme, Siyasal Bilgiler, Mühendislik, Tıp, Diş Hekimliği ve İlahiyat Fakülteleri başta olmak üzere akademik birimlerde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça’dan oluşan 5 dilde eğitimi bünyesinde toplayan Marmara Üniversitesi, bu özelliği ile Türkiye’nin tek çok dilli üniversitesidir.

Marmara Üniversitesi, 1982’den sonra hızla büyümüş, fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve araştırma-uygulama merkezleri ile eğitim-öğretim ve araştırma görevlerini sürdürmektedir. Öğretim etkinliklerinin yanı sıra, topluma yönelik hizmetlerini de geliştiren Üniversite, yayın ve danışmanlık çalışmalarına büyük önem vermekte; sanayi ötesi toplumların bilgi toplumu niteliği kazandığı yüzyılda, toplum taleplerine uyum göstererek, ülkede ihtiyaç duyulan insan gücü ve teknolojinin gelişmesine katkıda bulunmakta; ekonomik, politik, kültürel ve benzeri sorunlara çözüm üretecek eğitim anlayışı ve araştırmalarıyla ülkeyi yurtiçi ve yurtdışında temsil etmektedir.

Yazı kaynağı : www.kimkimdir.net.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın