Kenya mahkemesi, Facebook’un Etiyopya’nın Tigray ihtilafını körüklemede rol oynadığı iddiasıyla açılan davanın önünü açtı

Etiyopyalılar Yarım milyondan fazla insanın ölümüne neden olan şiddeti artıran içeriği yeterince denetlemediği için Meta’ya dava açmak Tigray Savaşı sırasında Kenya dışındaki sosyal medya devine hizmet etme izni verildi. bu en son dava Facebook’u şiddet içeren, nefret dolu ve kışkırtıcı gönderileri büyütmeyi bırakmaya zorlamayı amaçlayan.

Perşembe günü bir Kenya mahkemesi, dilekçe sahiplerine, sosyal medya devinin yerel ofisini takip edememelerinin ardından ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Meta’ya hizmet etme izni verdi. Meta’nın Kenya’da ticari operasyonları olsa da, yerel çalışanları uzaktan çalıştığı için fiziksel bir ofisi olmadığı ortaya çıktı.

Karar, Kenyalı haklar grubu Katiba Enstitüsü ile Etiyopyalı araştırmacılar Fisseha Tekle ve Abrham Meareg tarafından geçen yıl Aralık ayında açılan bir davanın başlaması için zemin hazırlıyor. Meareg’in babası, profesör Meareg Amare Abrha, Tigray Savaşı sırasında Facebook’taki paylaşımlarının ifşa edilmesi ve ona karşı şiddet çağrısında bulunmasının ardından öldürüldü.

Dilekçe sahipleri, Meta’yı Facebook’taki viral nefreti durdurmaya, Kenya’daki moderasyon merkezinde içerik incelemesini hızlandırmaya ve 1,6 milyar dolarlık bir tazminat fonu oluşturmaya zorlamak istiyor.

Dilekçe sahipleri, Facebook’un algoritmasının, daha fazla etkileşim çeken ve kullanıcıların daha uzun süre oturum açmasını sağlayan nefret dolu ve kışkırtıcı gönderileri güçlendirdiğini iddia ediyor.

Facebook’un Kenya’daki merkezde insan içeriği incelemesine “yetersiz yatırım yaptığını” ve topluluk standartlarını da ihlal eden gönderileri görmezden geldiği, reddettiği veya ağır davrandığı için hayatları riske attığını iddia ediyorlar.

Meareg, ailesinin kusurlu içerik denetiminin nasıl hayatları tehlikeye atabileceği ve aileleri parçalayabileceği konusunda birinci elden deneyime sahip olduğunu söyledi.

Meta’nın tekrarlanan alt etme taleplerine karşı harekete geçmemesi üzerine babasının öldürüldüğünü iddia ediyor. onu ve diğer Tigrayanları hedef alan gönderiler, etnik gruba karşı katliam çağrıları çevrimiçi ve çevrimdışı yayıldıkça. İki yıl süren Tigray Savaşı, Kasım 2020’de Etiyopya ordusunun Tigray güçleri ile çatışmasının ardından patlak verdi. 600.000 kişinin ölümüne neden olmak.

Eski bir doktora öğrencisi olan Meareg, “Facebook’ta yayınlanan paylaşımlar onu teşhis ettiği, haksız yere suçladığı, yaşadığı yerin adresini sızdırdığı ve ölüm çağrısı yaptığı için öldürüldü” dedi. babasının ölümünden sonra ABD’ye sığındı.

“Babamın durumu münferit değil. Gönderiler ve onun ölümü sırasında Facebook nefret dolu, kışkırtıcı ve tehlikeli gönderilerle doluydu… Bizimki gibi birçok trajedi yaşandı” dedi.

Meta yorum yapmaktan kaçındı.

Meareg, karşılaştığı gönderileri şikayet ettiğini, ancak bildirimlerinin ya reddedildiğini ya da dikkate alınmadığını söylüyor. 2021’de biri cesetler içeren birkaç gönderi bildirdiğini ve bu gönderilerden bazılarının geçen Aralık ayında mahkemeye gittiğinde hala sosyal sitede olduğunu iddia ediyor.

Kenya’daki merkezin Amharca, Tigrinya ve Oromo içeriğinden sorumlu yalnızca 25 moderatöre sahip olduğunu söyleyerek Facebook’un içerik incelemesinde hata yaptı, bu da 82 diğer dili denetleyecek personel olmadan dışarıda bıraktı.

Meta daha önce TechCrunch’a nefret söylemi ve kışkırtmayı ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için ekipler ve teknoloji kullandığını ve ihlal eden içeriği yakalama yöntemleri geliştirmesine yardımcı olmak için yerel bilgiye sahip ortakları ve personeli olduğunu söylemişti.

Davayı destekleyen bir teknoloji adalet STK’sı olan Foxglove’un direktörü Martha Dark, “Facebook’ta nefret, şiddet ve hatta soykırım yaymak için bir silaha dönüşen bir kusurun büyümesine izin verildi” dedi. “Meta, Facebook’ta yayılan nefretin fişini çekmek için bugün gerçek bir adım atabilir.”

Meta, Etiyopya’da şiddeti körüklemekle ilk kez suçlanmıyor. muhbir Frances Haugen daha önce suçlamıştı Etiyopya’da “etnik şiddeti kelimenin tam anlamıyla körükleyen” ve Küresel Tanık soruşturması ayrıca Facebook’un Etiyopya’nın ana dilindeki nefret söylemini tespit etmede zayıf olduğunu kaydetti.

Şu anda, Facebook da dahil olmak üzere sosyal medya platformları, devletin Etiyopya Ortodoks Tewhado Kilisesi’ni bölme planlarının hükümet karşıtı protestolara neden olmasının ardından Şubat ayının başından bu yana Etiyopya’da engellenmiş durumda.

Meta’nın Kenya’daki sorunlarına yenileri eklendi

Meta, Kenya’da üç davayla karşı karşıya.

Şirket ve Sahra altı Afrika’daki içerik inceleme ortağı Sama, geçen Mayıs ayında Kenya’da dava edildi. sömürü ve sendika bozma eski bir içerik moderatörü olan Daniel Motaung tarafından.

Motaung, Sama’nın çalışanlarını sendikalaştırmaya çalışan bir 2019 grevi düzenlediği için Sama tarafından kovulduğunu iddia etti. Meta ve Sama’ya zorla çalıştırma, sömürü, insan kaçakçılığı, haksız çalışma ilişkileri, sendika bozma ve “yeterli” akıl sağlığı ve psikososyal destek sağlamama suçlarından dava açıyordu.

Meta, Motaung’un kendi çalışanı olmadığını ve Kenya mahkemesinin bu konuda yetkisi olmadığını söyleyerek isminin davadan silinmesini istedi. Fakat, davayı durduramadı mahkeme, şirketin ülkede nasıl faaliyet gösterdiğinin bazı yönlerinden sorumlu tutulduğu için, cevap vermesi gereken bir dava olduğuna karar verdikten sonra. Sosyal medya devi, mahkemenin kararını temyiz etti.

Bu ayın başlarında, Meta ile birlikte dava açıldı. Sama ve başka bir içerik inceleme ortağı, Majorel, hukuka aykırı bir şekilde işten çıkarıldıklarını ve kara listeye alındıklarını iddia eden 183 içerik moderatörü tarafından. Moderatörler, Sama tarafından hukuka aykırı bir şekilde işten çıkarıldıklarını iddia ettiler. içerik inceleme koluve Meta, Lüksemburg merkezli yeni ortağına talimat verdi, Majorel, eski Sama içerik moderatörlerini kara listeye alacak.

Meta da bu davadan düşürülmek istendi ama geçen hafta, Kenya mahkemesi, işveren-çalışan anlaşmazlıklarında yargı yetkisine sahip olduğunu söyledi ve Meta, Sama ve Majorel tarafından “işten çıkarma gerekçesiyle yasadışı ve haksız bir şekilde iş akdinin feshedildiği iddia edilen konular” ve “insan hakları ve temel özgürlüklerin ihlal edildiği iddiasını uygulama” yetkisine sahip olduğu.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada

Yorum yapın