katarin boğaz ağrısına iyi gelir mi

rent a car 34

katarin boğaz ağrısına iyi gelir mi bilgi90’dan bulabilirsiniz

Katarin nedir? Ne için ve nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

Katarin Nedir? Katarin Ne İşe Yarar? Katarin Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi?

Katarin Nedir? Katarin Ne İşe Yarar? Katarin Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi?

Katarin nedir? Ne işe yarar? Boğaz ağrısına iyi gelir mi? Başlığı altında inceleyeceğimiz bu ilaç, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliğe sahip olan türden bir ilaç grubuna girer. Boğaz ağrısı, balgam, boğazda bir kaşıntı hissi ya da öksürük gibi durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman, hemen hemen herkesin aklıne gelebilecek olan ilk ilaçlardan biri Katarin olacaktır.

Bu makalemizde Katarin adı verilen ilacı tüm yönleriyle ele alacağız. Katarin ne için kullanılır? Katarin ilacının yan etkileri neler? Katarin kullanımı nasıl olmalıdır? Katarin hangi durumlarda kullanılmaz? Katarin ilacının içeriğinde hangi etkin maddeler yer alır gibi pek çok soruya bu yazımızda yer vereceğiz.

Katarin Nedir?

Katarin nedir? Üst solunum yolu enfeksiyonları için kullanılan Katarin adlı ilaç, birbirinden farklı 4 etkin maddeden meydana gelir. Parasetamol, oksolamin sitrat, klorfeniramin ve psödoefedrin hidrokülorür gibi içeriklere sahip olan bu ilacın etkin maddelerinin her biri ayrı bir sorunu tedavi etmekte kullanılır.

Katarin forte şeklinde de tabir edebileceğimiz bu ilacın içinde yer alan etkin maddelerden biri olan oksolamin sitrat, öksürük kesici bir özelliğe sahiptir. Parasetamol adlı etkin madde sayesinde ateş düşürülür ve aynı zamanda ağrı kesici olarak da bu etkin madde kullanılır.

Katarin forte’un içeriğinde bulunan bir diğer etkin madde de klorfeniramindir. Bu madde de, burun akıntısı ve balgam gibi mukus salgılarının durdurulmasına olanak sağlar. Son olarak bu ilaç ile ilgili olarak söz edebileceğimiz etkin madde olan psödoefederin hidroklorür ise gribal ya da herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmış olan nefes darlığı sorununu ortadan kaldırarak daha kolay bir şekilde nefes almayı sağlar.

Katarin Forte Ne İçin Kullanılır?

Katarin forte ne için kullanılır? Bu ilaç ne tür hastalıkların tedavi edilmesi için tavsiye edilir diye soracak olursanız aslında pek çok sorunun tedavisinden söz edebiliriz.

Piyasada hem şurup hem de tablet olarak kolayca bulunabilecek olan Katarin adı verilen bu ilaç genel olarak üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavi edilmesi için doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Bu ilaç üst solunum yolu rahatsızlıklarının yanı sıra aynı zamanda bir takım farklı rahatsızlıkların tedavi edilmesi için de kullanılabilir. İçeriğinde yer alan etkin maddeler sayesinde baş ağrısı, karın ya da mide bölgelerinde meydana gelen ağrıların giderilmesi için de kullanılır.

Burun tıkanıklığı ya da alerjik bir reaksiyon sonucu meydana gelen ve bir türlü geçmeyen hapşırık gibi durumların iyileşmesi için de pek çok doktor tarafından tavsiye edilir. Özel olarak ateşli hastalıkların tedavisi için sık sık tavsiye edilen bu ilacı mutlaka doktor kontrolü altında kullanmanız son derece büyük bir önem taşır.

Katarin Etkisini Nasıl Gösterir?

Katarin etkisini nasıl gösterir diye soracak olursanız içeriğinde yer alan etken maddeler sayesinde balgamı eriterek vücuttan söker. Aynı zamanda ağrı kesme özelliği sayesinde tüm ağrılı rahatsızlıklar için vücudu uyarır.

Bu ilacın etki ediş yöntemi tamamen rahatsızlıkların belirtilerini azaltması ve sonuç olarak ateşli ve ağrılı hastalıkların tamamen ortadan kaldırılması olacaktır.

Katarin Faydaları Nelerdir?

Katarin faydaları nelerdir? Konusu ile ilgili olarak bir açıklama yapmamız gerekirse ilk olarak bakmamız gereken şey bu ilacın etkin maddeleri olacaktır. Katarin’in etkin maddeleri 4 ayrı sınıfta incelenebildiği için sadece bir değil birden fazla hastalık için son derece büyük ölçüde adından söz edilen bir ilaç olarak karşımıza çıkar.

Katarin genel olarak öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelen bir ilaç olarak bilinir. Ancak sadece öksürük ve boğaz ağrısı değil üst solunum yolları ile ilgili olan tüm hastalıklar ve bir takım alerjik reaksiyonlar, bu ilacın esas kullanım amacıdır.

Mide bulantısı ve baş ağrısı gibi sık sık başımıza gelebilecek olan rahatsızlıklar için de pek çok kişi tarafından kullanımı sağlanan Katarin Fort ya da Katarin şurup gibi şekillerle karşımıza çıkabilecek olan bu ilaç karın bölgesinde meydana gelen şişkinliği azaltmaya da fayda sağlar. Karın bölgesinde meydana gelen şişkinlik azalıp yok olduğu zaman nefes almak konusunda da herhangi bir güçlük yaşanmayacaktır. Yani sonuç olarak bu ilaç şişkinliği ortadan kaldırarak kullanacak olan kişinin daha rahat bir şekilde nefes almasına yardımcı olur.

Katarin İlacının Yan Etkileri Nelerdir?

Katarin yan etkileri ile ilgili olarak bir takım rahatsızlıklardan söz etmek mümkün olacaktır. Kabızlık veya hazımsızlık gibi mide sorunları Katarin adlı bu ilacın yan etkileri olarak görülür. Aynı zamanda uyku hali ve hafif bir sersemlik verdiği için de bu ilacın kullanımı sırasında motorlu araç kullanmak bir takım sorunlara yol açabilir.

Katarin ilacının yan etkileri olarak uyku halinin yanı sıra bazı insanlarda bu etki uykusuzluk şeklinde de görülebilir. Bütün bunların sonucunda aşırı derecede sinirlilik hali ve

Eğer ki Katarin ilacının içerisinde yer alan etkin maddelere karşı herhangi bir duyarlılığınız var ise ya da bu etkin maddelerin bir araya gelişi sebebiyle vücudunuzun reaksiyon gösterme durumu söz konusu olursa vücutta bir uyuşma hissinden de söz etmek mümkün olacaktır.

Katarin ilacının yan etkileri olarak aklımıza gelebilecek diğer durumlar ise; bağırsaklarda meydana gelen bozukluklardır. Mesela bu ilacı kullanan birisinin aşırı derecede gaz sorunu olabilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlarda olası yan etkilerdir.

Yazı kaynağı : bitkilab.com

Katarin Nedir ve Katarin Ne İçin Kullanılır? – İyilik Sağlık

Katarin Kapsül, başı koyu mavi, gövdesi açık mavi kapsül olup beyaz toz içermektedir. Katarin 30 kapsüllük ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

Katarin, bir ağrı kesici ve ateş düşürücü (parasetamol), bir antihistaminik (klorfeniramin maleat) ve balgamı eritici etkisi ile salgıları sulandıran ve böylece öksürüğü tedavi eden bir antitüssif (oksolamin sitrat) olmak üzere üç etkin madde içeren kombine bir ilaçtır. Katarin grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları akut enfeksiyonlarında ve alerjik hastalıklarında görülen ağrı, ateş, hapşırma, öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerin giderilmesinde kullanılır.

Katarin Boğaz Ağrısına İyi Gelir mi?

Ağrı kesici özelliği olan soğuk algınlığı sonrası ve grip yüzünden boğaz ağrılarına reçete edilir ve boğaz ağrılarını tedavi etmek için Katarin kullanılabilir. İlaç kullanımı yerine öncelikle doğal yollarla ve bitkisel karışımlarla ağrılarını kesebilirsiniz. Bu tarz bitkisel karışımlar için buraya tıklayınız.

Katarin Antibiyotik mi?

Katarin ilacı reçetesiz bütün eczanelerden alabilirsiniz.  Katarin tabletin içeriğinde parasetamol bulunmaktadır. Parasetamol ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip etken maddedir. 6 yaşından büyük bireylerde doktor tarafında reçete edilip kullanılabilir.

Katarin Ağrı Kesici mi?

Katarin prospektüsünde bulunan bilgiler Katarin ilacının ağrı kesici olduğunu doğrulamıştır. Alerjik durumlarda oluşan baş ağrılarında kullanılan, örneğin grip ile oluşan baş ağrılarını tedavi etmektedir. Katarin yaygın olarak kullanılan ve doktorlar tarafından reçete edilen bir ilaçtır. Katarin kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bu ilaca ve etken maddesine alerjiniz olabilir ve size ağır yan etkiler yapabilir. Katarin kullanımı sonrası olumsuz yan etkiler görünce derhal doktorunuza danışınız. Bu yan etkilere aşağıdan ulaşabilirsiniz. Katarin kullanmadan önce bu prospektüsü okuyup aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Örneğin “Katarin ağrı kesici mi?” sorusunun net cevabı bu yazıda mevcuttur.

Katarin Alkol İle Birlikte Alınır mı?

Katarin alkol ile tüketirseniz mide kanama riski oluşabilir. Sindirim sistemini de yavaşlatabilir bu nedenle yan etkilerini daha şiddetli görebilirsiniz.

Katarin ile alkol tüketilmemelidir. Eğer tüketirseniz derhal acil müdahaleye başvurunuz. Katarin ile alkol tüketirseniz Çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Katarin Alkol ile olan etkileşimi tehlikeli olabilir. Lütfen alkol ile birlikte ne kadar hafif olursa olsun, hangi ilaç olursa olsun doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Katarin ile alkol alınabilir mi sorusunun cevabını hekiminize danışınız. Hiçbir ilaçla birlikte alkol alınması tavsiye edilmez!

Alkol alındıktan sonra Katarin içilir mi sorusunun net bir cevabı olmasa da Alkol alındıktan sonra hiç bir ilacın içilmesi tavsiye edilmez, eğer alkol alındıktan sonra Katarin içerseniz baş dönmesi ve sersemlik yaşayabilirsiniz. Katarin ile alkol kullanımı sizin için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Katarin 200 mg etanol içerir. Bu da 5 ml biraya veya 2.08 ml şaraba eş değerdir. Bu nedenle alkol bağımlılığı olanlar, hamile veya emziren kadınlar, karaciğer hastalığı olanlar ya da epilepsi hastaları kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar. Katarin ile alkol etkileşimi ciddi sonular oluşturabilir.

Alkol aldıktan önce ya da sonra kesinlikle kullanılmaması gereken ilaçtır. İlaç kullanan birisi iseniz ve alkol bağımlılığınız varsa ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın ve ilaç prospektüslerini okuyun. Katarin prospektüsünde bulunan Alkol etkileşimini bu yazımızda bilgi edinebilirsiniz.

Katarin İle Alkol Alırsanız Ne Olur?

Baş dönmeleri, göz kararmaları, mide yanması, kol ve bacakların uyuşması gibi olumsuz yan etkileri yaşarsınız.  Ancak yan etkilerini yaşamaya başladıktan sonra DERHAL doktora veya bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Katarin Zararlı mı? Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi Katarin’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa Katarin’i kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut Katarin’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya yatırılmanıza gerek olabilir.

Yaygın Yan Etkiler

Yaygın Olmayan Yan Etkiler

Seyrek Görülen Yan Etkiler

Sıklığı Bilinmeyen Katarin Yan Etkileri

Bronkospazm (Akciğerde nefes darlığına yol açacak astım benzeri belirtiler), Pozitif alerji testi, İmmün trombositopeni (Trombositlerin sayısında azalma ile görülen hastalık), Santral sinir sistemi stimülasyonu (örn. huzursuzluk, tremor, konvülsiyonlar), Ensefalopati (Beyin dokusunda genelde dejeneratif değişikliklerin görüldüğü hastalıklar), İnsomnia (Uykusuzluk), Tremor (Titreme), Sedasyon (Uyku hali), Çocuklarda paradoksal eksitasyon (Enerji artışı, huzursuzluk, sinirlilik gibi), Yaşlılarda konfüzyonel psikoz (Dikkat, hafıza bozukluğu),  Ağız kuruluğu, Eksfoliyatif dermatit (deride kızarıklık ve pullanma) dahil alerjik reaksiyonlar, Fotosensitivite (Işığa duyarlılık),  Deri reaksiyonları, Kas seğirmesi ve inkoordinasyonu (kaslarda düzensiz hareketler), Üriner retansiyon (idrar yapamama)

Katarin Günde Kaç Defa İçilir?

Katarin’i her zaman, tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Emin olmadığınız zaman doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

12 yaşın üzerindeki çocuklar ve yetişkinlerde:

Günde 3 kere 1-2 kapsül alınız. Bir gün içinde en fazla 6 kapsül alabilirsiniz, bu dozu aşmayınız.

6-12 yaş arası çocuklarda:

1 kapsül 8 saat ara ile günde 3 kere alınabilir. Mümkünse kapsül yerine Katarin Pediyatrik şurup tercih edilmelidir.

Katarin, bol su ile ağızdan alınır.

6 yaş altında kullanılmamalıdır.

6-12 yaş grubunda ancak hekim uygun gördüğü takdirde kullanılabilir.

Sağlıklı, hareketli yaşlılarda normal yetişkin dozu uygundur fakat herhangi bir hastalığın eşlik ettiği durumlarda doz ve dozlam sıklığı uygun bir şekilde doktorunuz tarafından azaltılmalıdır.

Karaciğer ya da böbrek yetmezliğiniz varsa doktorunuza bildiriniz.

Eğer Katarin’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Doz Aşımı Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Doz aşımı durumlarında solgunluk, iştahsızlık, bulantı ve kusma görülen başlıca belirtilerdir, ancak bazı durumlarda saatlerce belirti görülmeyebilir. Bu nedenle aşırı doz veya kazayla ilaç alma durumlarında derhal doktorunuza haber veriniz veya hastaneye başvurunuz. Akut (kısa sürede) yüksek doz alındığında karaciğer zehirlenmesine yol açabilir. Aşırı dozun zararı alkolik karaciğer hastalarında daha yüksektir. Parasetamol doz aşımı hemen tedavi edilmelidir.

Doz aşımı durumunda baş dönmesi ve heyecanlanma görülebilir.

Doz aşımında sakinlik, merkezi sinir sisteminin paradoksal uyarılması, toksik psikozis (duygudurum bozukluğu), nöbet, apne (solunumun geçici olarak durması), konvülsiyonlar (istemli olarak çalışan kasların, istem dışı kasılması), antikolinerjik etkiler (bulanık görme, ağız kuruluğu, idrar tutulması, kabızlık), distonik reaksiyonlar (istem dışı, güçlü kas kasılmaları ve postür bozukluğu), ve aritmi (kalp atışında anormallik) dahil kardiyovasküler kollaps (damarların genişleyip burada kanın toplanmasıyla oluşan ağır bir çöküntü tablosu) meydana gelebilir.

Katarin’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Katarin Kullanmayı Unuttuğumda Ne Yapmalıyım?

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Bu ürünün kullanımına ilişkin ilave sorularınız varsa doktorunuz ya da eczacınıza sorunuz.

Katarin Tablet Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

Kapsül içeriğindeki parasetamol, oksolamin veya klorfeniramin adlı etkin maddelere veya yardımcı maddelere karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz,

6 yaşın altındaki çocuklarda,

Şiddetli karaciğer yetmezliğiniz (Child-Pugh kategorisi > 9) varsa,

Şiddetli böbrek yetmezliğiniz varsa,

Monoaminoksidaz inhibitörleri adı verilen ilaçlardan kullanıyorsanız veya bu ilaçlarla gördüğünüz tedavinin kesilmesini takiben henüz 2 hafta geçmediyse,

İdrara çıkma sonrası, mesanede bir miktar idrarın kaldığı, prostat adenomu denilen rahatsızlığınız varsa,

Mesane ya da bağırsaklarınızda tıkanıklık varsa,

Midenizde daralmaya neden olan peptik ülseriniz varsa,

Astım dahil olmak üzere herhangi bir akciğer hastalığınız varsa,

Göz tansiyonunuz (dar açılı glokom) varsa,

Sara (epilepsi) hastasıysanız.

Katarin Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Parasetamolü ilk kez kullanıyorsanız veya daha önce kullanım hikayeniz varsa, kullanımın ilk dozunda veya tekrarlayan dozlarında deride kızarıklık, döküntü veya bir deri reaksiyonu oluşabilmektedir. Bu durumda doktor ile irtibata geçilerek ilacın kullanımının bırakılması ve alternatif bir tedaviye geçilmesi gerekmektedir. Parasetamol ile deri reaksiyonu gözlenen kişi bir daha bu ilacı veya parasetamol içeren başka bir ilacı kullanmamalıdır.

Bu durum, ciddi ve ölümle sonuçlanabilen Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap), toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık) ve akut generalize ekzantematöz püstüloz (yüksek ateşin eşlik ettiği akut yaygın döküntülü içi cerahat dolu küçük kabarcıklar) dahil cilt reaksiyonlarına neden olabilmektedir.

Aneminiz (kansızlık) varsa

Akciğer hastalığınız varsa

Karaciğer ve böbrek işlevlerinizde bozukluk varsa

Kemik iliğinizde işlev bozukluğu varsa

Astım, uzun süre devam eden nezle, uzun süre devam eden kurdeşen ve antiinflamatuvar ilaçlara karşı aşırı duyarlılığınız varsa

Parasetamol, oksolamin sitrat veya klorfeniramin maleat içeren başka bir ilaç kullanıyorsanız

Alkol kullanıyorsanız

Karaciğer enzimlerinde yükselme ve gelip geçici sarılıkla karakterize kalıtsal bir hastalık olan Gilbert sendromunuz varsa

Kalp ritim bozukluğunuz varsa

Ciddi yüksek tansiyon ve kalp damar hastalığınız varsa

Fazla çalışan tiroidiniz veya tiroid fonksiyon bozukluğunuz varsa

Bronşitiniz (bronş iltihabı) ve bronşiektazisiniz (bronşların harabiyeti sonucu kalıcı genişlemesi) varsa 3-5 gün içinde yeni belirtilerin oluşması ya da ağrının ve/veya ateşin azalmaması halinde, ilacınızı kullanmaya son vererek doktorunuza danışınız.

Katarin’in içeriğinde bulunan etkin maddelerden biri olan parasetamol akut (kısa sürede) yüksek dozda alındığında ciddi karaciğer toksisitesine (zehirlenmesine) neden olur. Erişkinlerde kronik (uzun süreli ve tekrarlayarak) günlük dozlarda alındığında karaciğer hasarına neden olabilir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Katarin İle Birlikte Yiyecek ve İçecek Tüketimi

Belirtilen ilaç ile birlikte tüketilmesi sakıncalı olan yiyecek ve içecekler nelerdir? Ne yemeli veya ne yememeliyiz?

Besinler Katarin’in emilim hızını azaltabilir.

Hamilelik (Gebelik) Döneminde Katarin Kullanılır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza mutlaka söyleyiniz. Doktorunuz aksini söylemedikçe Katarin i hamilelikte kullanmayınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Katarin Emziren Anneler Kullanabilir mi?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Doktorunuz aksini söylemedikçe Katarin i emzirme döneminde kullanmayınız.

Katarin Etken Maddesi Nedir?

Katarin’in içeriğinde özel durumu olan yardımcı maddeler bulunmadığı için herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Diğer İlaçlar İle Birlikte Katarin Kullanılır mı?

Bazı ilaçlar ile birlikte kullanıldığında Katarin’in etkisi değişebilir. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız lütfen doktorunuza söyleyiniz:

Mide boşalmasında gecikme yaratan ilaçlar (Örn: Propantelin vb.)

Mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar (Örn: Metoklopramid gibi)

Karaciğer enzimlerini uyaran ilaçlar (Örn: Bazı uyku ilaçları, sara hastalığında kullanılan bazı ilaçlar gibi)

Antibiyotik olarak kullanılan kloramfenikol

Varfarin ve kumarin türevi antikoagülanlar (Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar)

Zidovudin (Çocuk ve erişkinlerde görülen HIV enfeksiyonlarının (AIDS) tedavi ve önlenmesinde kullanılan bir ilaç

Domperidon (Bulantı-kusma tedavisinde kullanılır)

Alkol

Antidepresan ilaçlar (Ruhsal çöküntü tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar)

Sakinleştirici ilaçlar (Sedatifler, trankilizanlar)

Katarin sara hastalığında kullanılan fenitoin adlı ilacın metabolizmasını inhibe eder, bu nedenle fenitoin toksisitesine neden olabilir.

Araç ve makina kullanımı
Katarin uyuşukluğa, bazı hastalarda ise baş dönmesi veya uyuklamaya neden olabilir. Bu nedenle araç veya makine kullanırken dikkatli olunuz.

Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Yazı kaynağı : iyiliksaglik.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Similar Posts

Bir cevap yazın