Kardiyotokografi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?



Kardiyotokografi (CTG), gebeliğin üçüncü trimesterinde meydana getirilen fetüsün ultrason muayenesidir. Kardiyotokografi aşağıdaki göstergeleri ortaya çıkarır. Bunlar; kardiyak aktivite ve fetal motor aktivite, uterus kontraktilitesidir.

CTG’nin yapılması, çocuğun genel refahını değerlendirmeye, fetüsün kardiyak aktivitesini etkileyen oksijen açlığı benzer biçimde intrauterin bozuklukları tanımlamaya destek sağlar. Kardiyotokografi, uteroplasental kan akışını ihlal eden gebelik seyrinin komplikasyonları için gereklidir. Kardiyotokografi , hamileliğin 28. Haftasından itibaren yapılabilir. Ancak, otomatik analizli modern kardiyotokograflarla, işlemin 26. Haftadan itibaren yapılmasına izin verilir. Kardiyotokografi, hamileliğin 32. Haftasından sonraki tarihlerde daha etkilidir. Kardiyotokografi endikasyonları maternal diabetes mellitus, Rh olumsuz gebelik, gebe bir kadının vücudunda antifosfolipid antikorlarının varlığı ve fetal büyüme geriliğidir.

Hamilelik yönetimi programı kardiyotokografi neticelerinden sonra tamamen değişebilir, şundan dolayı CTG şu soruyu yanıtlar. Oligohidramnios yada polihidramnios gibi birtakım bozukluklar, fetusa yetersiz kan temini, erken evrelerde ancak kardiyotokografi kullanılarak tespit edilebilir. Böyle bir çalışmanın sonuçları, doğumun bu şekilde (naturel olarak mı yoksa sezaryen ile mi) yapılacağına karar vermeye destek verir. Normal doğum sırasında bebek, uterus kasılmalarından meydana gelen oksijen eksikliği ve stres yaşayacaktır.

Not: Tanı bir CTG normu gösteriyorsa, çocuk bu testlere dayanabilir.

Kardiyotokografi anormallikleri ortaya çıkarırsa, tabip ek tedavi önerir veya sezaryen için hazırlık meydana getirmeye başlar. Fetal kardiyotokografi ayrı bir prosedür olarak yada rutin bir ultrasonun parçası olarak yapılabilir. Kardiyotokografi ayrı ayrı yapıldığında, çalışmanın neticeleri özel bir teybe kaydedilerek değerlendirilir, planlı bir ultrason ile veriler ekran ekranından çözülür. CTG sensörünü sabitlemenin iki yolu vardır; endirekt ve doğrudan.

Direkt (invaziv) yöntem ile vajinal giriş ile çalışma gerçekleştirilir. Bu tür kardiyotokografi daha doğru veriler sağlasa da, uygar cihazlar sensörlerin harici olarak yerleştirilmesiyle iyi sonuçlar elde edebilir. Bu nedenle, son zamanlarda çalışmanın kalitesini korumuş olan invaziv olmayan bir CTG yöntemine geçiş olmuştur. Kardiyotokografi yapılırken fetüsün fonksiyonel durumu ve duygusal ve motor aktivitesi dikkate alınır. Muayene 1 saat içinde gerçekleştirilir. Bir CTG normu kaydederken, bir sonraki prosedür 2 hafta sonra planlanır. Tanı normdan sapmalar ortaya çıkarsa, test 2-3 günde bir yapılabilir.Kardiyotokografi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Muayene sıklığı, çocuğun durumundaki en küçük değişiklikleri izlemenize müsaade eden hamilelik seyrinin özelliklerine bağlıdır. Önemli bir mevzu intranatal kardiyotokografinin atanmasıdır. Ayrıca, doktorlar doğum sırasında CTG için aşağıdaki endikasyonları ayırt ediyor. Yani; gecikmiş veya erken doğum, anenin uyarılması, fetal hipoksi semptomlarının ortaya çıkması, fetüsün makat sunumu, çoğul gebelik, dar pelvisli doğum, uterusta yara izleri, mekonyum amniyotik sıvının boyanması, plasental yetmezlik vb.

Fetal kardiyotokografi, Diamed’in dört multidisipliner kliniğinin tümünde en yeni ekipmanlar kullanılarak yapılmaktadır. Muayene, çalışmanın neticelerini doğru bir halde deşifre edecek ve çocuğun durumunu değerlendirecek, böylece hamileliğin sıhhatli bir bebeğin doğumuyla sona ermesi için deneyimli doktorlar tarafından gerçekleştirilir.

Yazar: Bekir Bulut

kaynak: bilgiustam.com

Yorum yapın