İsrail nereye? İsrailli teknoloji oyuncuları, ülkedeki sarsıntıların etkisi hakkında yorum yapıyor

biz olarak Nisan ayında kaplı, İsrail, dün Benyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet tarafından önerilen yargı “reformları” ile sarsıldı. Yargının hükümetten bağımsız ve ayrı bir kurum olarak 75 yıllık geçmişinin, dönemin iktidar partisi tarafından sınırlandırılabileceğine dair derin bir endişe var. Netanyahu’yu eleştirenler, değişikliklerin yürütmenin yetkisi üzerindeki önemli kontrolleri kaldırdığını ve suistimale açık olabileceğini söylüyor. Taraftarlar, reformların yargının sözde “aşkını” yatıştıracağını söylüyor.
Dün, İsrail parlamentosu uzlaşma çabalarının başarısız olması ve muhalefet partilerinin protesto için salonu terk etmesi sonrasında ilk yasa tasarısını onayladı.
Değişikliğe karşı haftalardır devam eden halk gösterileri, dün protestocuların Polis tarafından parlamentodan sürüklenmesiyle doruk noktasına ulaştı. Ülke genelinde binlerce kişi sokaklara çıkarak otoyolları kapattı. Muhalefet ve diğer gruplar şimdi Yüksek Mahkeme’de yasaya itiraz etmeyi planlıyor.
İsrail’in “Startup Nation” itibarı üzerindeki etkisi ne olacak? Dünyanın en yenilikçi teknoloji ekosistemlerinden biri şu anda siyasi çekişme tehdidi altında mı?
Uzun vadeli etkilerin ne olacağını söylemek için kesinlikle çok erken, ancak yüksek teknoloji oyuncularının işleri üzerindeki etkiyi azaltmak için hızlı hareket ettiğine dair işaretler var.
Bu haftaki parlamento oylamasından hemen önce, teknoloji sektörü kar amacı gütmeyen Start-Up Nation Central İsrail girişim ve yüksek teknoloji pazarındaki katılımcılarla bir anket gerçekleştirdi.
Şirketlerin %22’sinin zaten nakit rezervlerini İsrail dışında çeşitlendirdiğini ve yatırımcıların %37’sinin portföy şirketlerinin rezervlerinin bir kısmını çekip yurt dışına taşıdığını söylediği ortaya çıktı. Şirketlerin yaklaşık %8’i genel merkezlerinin yerini değiştirme sürecine çoktan başladıklarını ve %29’u bunu yakın gelecekte yapma niyetinde olduklarını bildirdi.
Daha da şaşırtıcı olanı, İsrailli yatırımcıların neredeyse %70’i, portföy şirketlerinin gelecekte merkezlerini başka bir ülkeye taşımayı ve başka bir ülkeye kaydolmayı planladığını söyledi.
Yargı “reformlarının” neden olduğu belirsizlik de personel işten çıkarmalara yol açıyor; neredeyse yarısı, çalışanlarının %10 ila %30’unu zaten işten çıkardıklarını ve şirketlerin %20’den biraz fazlasının çalışanlarını İsrail’den başka bir yere taşımayı planladığını söylüyor.
İsrail’deki girişimciler, yatırımcılar ve ekosistem oyuncularından durum hakkında yorum yapmalarını istedik. İşte düşünceleri:
“Teknoloji endüstrisi, İsrailli teknoloji kurucularının fon toplamak için ABD’ye taşınmaları, ABD’de şirketleşmeleri ve sonunda İsrail’deki bazı Ar-Ge kaynaklarıyla İsrail dışında şirketler kurmaları gerektiği 2000’lerin başındaki günlere geri dönüyor.
Bu zaten oluyor. Teknoloji mühendisleri, bazıları Yunanistan ve Kıbrıs gibi “geçici” yerlere gidiyor. Bazıları Avrupa’ya, İngiltere’ye, Portekiz’e, İspanya’ya ve ABD’ye. Son olaylar, taşıyamayacakları kadar fazlaydı – yaşam maliyeti, ağır vergiler ve ulaşım ve eğitim gibi temel altyapıya asgari miktarda yatırım yapan bir hükümet.
Diğer konu ise, çok iyi performans göstermezlerse ve İsrail’e dahil olurlarsa daha olgun şirketlerin kapandığını göreceğiz. Yatırımcılar için risk faktörü çok yüksek, ek fon sağlama fırsatını kaçıracaklar.”
Sözde “reformlar” İsrail başlangıç endüstrisi üzerinde şimdiden yıkıcı bir etkiye sahip. Yeni girişimlerin çoğu, IP ile birlikte Amerikan şirketleri olarak kaydoluyor. Yatırımlar da yavaşladı. Yine de en önemlisi, ‘Startup Nation’ın en önemli bileşeni olan yerel yetenek, kısa, orta ve uzun vadede başka yerlere taşınmak isteyen sayıların arttığını görüyor. Birçoğumuz burada demokratik olmayan bir rejim ve mesihçi ekonomi politikaları altında çocuklarımızı yetiştirirken kendimizi göremiyoruz.”
“Kısa vadeli ve uzun vadeli etkiler arasında ayrım yapmanız gerekiyor. Kısa vadede kesinlikle İsrail teknolojisini etkileyecektir. Zaten var. Şekel düştü, İsrailli yatırımcılar operasyonlarını sıkılaştırıyor ve küresel yatırımcılar İsrail’de sermaye konuşlandırma konusunda daha isteksiz.
Mesele şu ki, bence, reformun şu anki biçiminde yanlısı OLMAYAN biri olarak, bu, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanetin tanımıdır. Protestocular gece gündüz bu reformun İsrail’i bir diktatörlüğe dönüştüreceğini haykırıyorlar ki bu saçma ve temelsiz. Bütün gün bunun İsrail’in sonu olduğunu, ki öyle olmadığını haykırıyorlar.
Bu nedenle, yatırımcıların İsrail konusunda temkinli davranması şaşırtıcı değil. Bu protestocular ekonominin çökeceğini iddia ediyorlar, bu yüzden ekonomiyi çökertiyorlar.
Öte yandan, uzun vadede bu İsrail teknolojisini etkilemeyecek. Bundan bir yıl sonra İsrail her zamankinden daha güçlü olacak. Daha fazla yatırım, daha fazla tek boynuzlu at ve daha fazla halka arz.”
İsmini vermek istemeyen, İsrail’in önde gelen bir fonundan bir VC:
“Öncelikle İsrail yasalarında yapılan mevcut değişikliklerin geçici olduğunu ve 3,5 yıl sonra yeni bir parlamento yeniden seçildiğinde eski haline getirileceğini düşünüyorum (ve umuyorum). Bu arada rahatsız edici bir durumumuz var. Girişimcilerin artık ABD’ye daha kolay yerleşeceklerine inanıyorum. Ancak Ar-Ge’nin ana faaliyeti yine İsrail’de kalacak. Bu, İsrailli girişimlerin ölçeklenebilirliği için iyi bir haber olabilir. Son yıllarda yaşadığım sorunlardan biri, kurucuların ABD’ye taşınma konusunda isteksiz olmalarıydı – bu durum çoğu zaman büyümelerini engelledi.
Açıkçası daha fazla kıyamet günü senaryosu var. Ama bunlar mevcut hükümete ve koalisyona baskı yapmak için terfi ettirildi. Dün gördüğümüz gibi, değişikliklerin çoğunun durdurulmasına gerçekten yardımcı olduğuna inanıyorum, ancak hepsini değil. Nasdaq endeksinin İsrail yüksek teknolojisi üzerinde her şeyden çok daha büyük bir etkiye sahip olduğuna inanıyorum.”
“Knesset tarafından çıkarılan yasaları destekleyen sağlam ve bağımsız bir mahkeme kurmak için hukuk sisteminde süregelen reform zorunlu olsa da, toplumumuzdaki farklı bakış açılarına ve değerlere saygı duyan bir denge kurmak da aynı derecede önemlidir. Bu reform sürecinin, İsrail ekonomisinde ve inovasyon ortamında büyük öneme sahip teknoloji endüstrisi de dahil olmak üzere tüm paydaşların endişelerini ve çıkarlarını dikkate almasını sağlamalıyız.
Hükümet reformlarında hızla ilerlerken, bunların teknoloji sektörü üzerindeki potansiyel etkileri hakkında bazı endişelerin ortaya çıkması doğaldır. Bu değişiklikleri dikkatle değerlendirmek ve İsrail’de faaliyet gösteren teknoloji şirketlerine yansımalarını değerlendirmek bizim boynumuzun borcu… Bibi olarak anılan Benjamin Netanyahu’nun, Başbakan olduğu dönemde ekonomiyi yönetmede ustalık gösterdiğini de kabul etmek istiyorum. Politikaları ve liderliği, İsrail’in ekonomik büyümesini ve istikrarını yönlendirmede etkili oldu. Bu nedenle, onun rehberliğinde teknoloji endüstrisini desteklemek ve şirketleri İsrail’de kalmaya teşvik eden bir ortamı teşvik etmek için gerekli önlemlerin alınacağına güveniyorum.
Teknoloji şirketlerinin ayrılıp ayrılmayacağı konusunda spekülasyon yapmaktan kaçınsam da, İsrail ekonomisinin ve teknoloji sektörünün gücüne olan inancım, onların ulusumuzdaki varlıklarının ve başarılarının devam edeceği konusunda iyimser olmamı sağlıyor. Şirketlerin ayrılmasından endişe duymuyorum; bunun tersinin doğru olduğuna inanıyorum – teknoloji endüstrisi sağlam kalacak ve gelişmeye devam edecek.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada