gölge oyunu hakkında araştırma yapınız

gölge oyunu hakkında araştırma yapınız bilgi90’dan bulabilirsiniz

Gölge oyunu

Gölge oyunu

Gölge oyunu, geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin bir ışık kaynağı önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, beyaz bir perdeye düşürüldüğü gösteri sanatıdır.

Kökenleri üzerine çeşitli görüşler olmakla birlikte; Asya‘nın zengin gölge oyunu geleneği, bu sanatın Cava’dan(Endonezya), Hindistan‘dan veya Çin kültürlerinden 10. yüzyıldan itibaren yayıldığı görüşünü desteklemektedir. İslam ülkelerinde görülen gölge oyununun, benzerlikler de göz önüne alındığında, Cava’dan geldiği tahmin edilmektedir. Anadolu‘ya ise, 16. yüzyılda Mısır‘dan gelmiş olma ihtimali büyüktür. Türklere, Cava ve Hindistan’dan, Çingene oynatıcılar yoluyla geldiği de iddia edilmektedir.

Zamanla bu oyuna Türkler kendi yaratıcılıklarını katmış; ona çok daha renkli, hareketli, özgün bir biçim vermişlerdir. Öyle ki, 19. yüzyılda Mısır’ı ziyaret eden gezginler, orada izledikleri oyunun Karagöz ve Hacivat olduğunu ve gölge oyununun Mısır’a Türkler tarafından getirildiğini düşünmüşlerdir.

İlk başlarda 28 farklı oyundan oluşan Hacivat Karagöz oyunları zamanla türemiştir. Ramazan ayında Kadir Gecesi hariç her akşam bir oyun oynanırdı.

Farklı yörelere ait insanlar, Zenne, Karagöz’ün karısı, vb. kişiler oyunda yer alırdı.

Piri Şeyh Küşteri olarak bilinir. Öyle ki oyunun oynandığı perdeye Küşteri Meydanı da denilirdi.

Mukaddime (giriş), Muhavere (atışma), Fasıl (asıl amacın, oyunun sergilendiği bölüm), Bitiş (yapılan hatalar için özür dilenilen ve bir sonraki oyun hakkında bilgi verilen bölüm) olmak üzere 4 bölümden oluşur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

British Müzesi’nden gölge oyunu figürleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

Gölge oyunları hakkında araştırma yapınız.

Gölge oyunları hakkında araştırma yapınız.

Gölge oyunları hakkında araştırma yapınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Gölge oyunları hakkında araştırma yapınız.

Gölge oyunları hakkında araştırma yapınız.

Gölge oyunu, yüzlerce yıllık geçmişi olan bir sanat dalıdır. Geleneksel olarak havan derilerinin kesilmesi ve kesilen bu derilerden çeşitli figürler oluşturulması ile oynanır. Kesilen ve insan, hayvan ya da eşya gibi şekiller verilen deriler, bir ışık kaynağı önünde oynatılır ve bu oynatılan figürlerin gölgeleri de sıkıca gerilmiş bir perde üzerine yansıtılır. Bu figürlerin gölgeleri ile oynatılan oyuna gölge oyunu adı verilir.

Gölge oyununun başlangıcı için kayıtlar 10. yüzyıla kadar gitmektedir. Bin yılı aşkın bir geçmişi olan bu oyunun Asya’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Bugün ki Endonezya topraklarında ortaya çıkan gölge oyunu, Çin ve Hindistan’da da hemen kabul görmüş ve kısa zamanda geniş coğrafyalara yayılmıştır. Gölge oyununun Türklere geçişi o zamanlar Orta Asya’da bulunan atalarımız tarafından olabileceği düşünülmektedir. Bunun yanında Anadolu’da bu oyuna 16. yüzyılda sıkça rastlanıldığına dair de kayıtlar mevcuttur.

Bu bilgiye dayanarak gölge oyununun Anadolu’ya Mısır’dan geldiği de iddia edilmektedir. Görüldüğü üzere gölge oyunu Asya’dan Mısır’a, Anadolu’dan Mezopotamya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada sevilen geleneksel bir sanat dalıdır. Ülkemizde bilinen en ünlü gölge oyunu olarak Karagöz ile Hacivat’ı söylemek yanlış olmaz.

***4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 174 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Yazı kaynağı : turkceodevim.com

Gölge oyunları hakkında araştırma yapınız

Gölge Oyunları Hakkında Araştırma

Gölge Oyunları Hakkında Araştırma

Gölge Oyunları Hakkında Araştırma

Türklere, Cava ve Hindistan’dan, Çingene oynatıcılar yoluyla geldiği de iddia edilmektedir. Gölge Oyunları Hakkında Araştırma yapacağız.

Gölge Oyunu Nedir

Geleneksel  bir gürdür. Daha çok  hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya vb. figürlerin bir ışık (mum, lamba) önünde oynatılmasıdır. Gölgelerinin daha çok gerdirilmiş, beyaz bir perdeye, deriye düşürüldüğü gösteri sanatına verilen addır.

Gölge Oyunu Hakkında

Gölge oyunu, bazı kahraman ve karakterlerin perde üzerine ışık vasıtasıyla yansıtılarak sergilendiği oyuna verilen addır. Dünya edebiyatında da yer alan Gölge oyunu Türk  edebiyatında Karagöz oyunu ile aynı anlamı taşımaktadır. Gölge oyunu perdenin arkasında hazırladığı figürler ile  oynatan kişiye hayalci ismi verilmektedir.

Gölge Oyununun Tarihi

Kesin olarak nerede, hangi kültürde çıktığı, yeri ve hangi tarihte oynatılmaya başlandığı bilinmemektedir. Lakin yapılan bazı araştırmalara göre gölge oyunu  ilk olarak Çin ve Endonezya’da oynatıldığı tahmin edilmektedir. 8. yüzyıla gelindiğinde ise Doğu’dan gelen bazı gezginler tarafından Batıya aktarılmıştır. Daha sonra gölge oyununu tüm dünyada benimsendi.

Türklere, Cava ve Hindistan’dan, Çingene oynatıcılar yoluyla geldiği de bazı kaynaklarda yer almaktadır.

Türkler bu oyunu çok geliştirmiş Ramazan Eğlencelerinin, saray eğlencelerinin gözdesi haline gelmiştir. Osmanlı topraklarında her daim severek izlenen bir çok hayalci yetiştiren bir oyundur. Fakat günümüzde etkisini yitirmiştir.

Gölge Oyunundaki Tipler Hangileridir

Karagöz Ve Hacivatın Hayatı İle İlgili

Hacivat ve Karagöz Hakkında Bilgi

Yazı kaynağı : egitimdedegerler.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Similar Posts

Bir cevap yazın