genital bölgede kaşıntı ve şişlik bilgi90’dan bulabilirsiniz
Vajinada Şişlik
Vajinada Şişlik Nedenleri
Vajinada şişlik vajina girişi ve çevre genital bölgeyi kapsayan tahriş, travma, enfeksiyon, alerji, kanama, kitle, rahim ve idrar kesesi sarkması gibi birçok nedene bağlı gelişebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda vajinada şişlik ve ödemin en sık nedenidir.
Vajinada şişlik sorunu ile karşılaşıldığında eşlik eden belirti ve bulgular tanı için önemli işaretleri oluşturur. Gerek duyulduğunda ultrasonografi, BT ve MR görüntüleme ileri tetkik için faydalı olacaktır. Vajinada şişlik oluşturan haller şunlardır;
1. Vajinal Tahriş
Vajinal tahriş kadınlarda yaygın görülen bir durumdur. Vajinal tahrişe neden olan başlıca haller şunlardır;
Tahrişe bağlı vajinada şişlik ve rahatsızlığın giderilmesinde nedenin iyi sorgulanması ve araştırılması önemlidir. Çünkü olası sebeplerin bırakılması şikayetlerin kısa sürede hızla gerilemesine yol açacaktır.
2. Vajinal Mantar
Vajinal mantar enfeksiyonlarının çoğu Candida albicans denen bir mantar türü tarafından meydana gelir. Vajinal floranın bozulması bu mantarların çoğalmasını sağlayarak enfeksiyona zemin hazırlar. Vajinada şişlik yanında diğer önemli mantar belirtileri şunlardır;
Mantar enfeksiyonları antifungal denen ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar genellikle tablet, krem ya da fitil şeklinde alınır.
3. Bakteriyel Enfeksiyonlar
Bakteriyel vajinal enfeksiyonlar oldukça yaygın görülmektedir. Vajinitin en sık nedenidir. Vajinal kanal asidik ph değerine sahiptir. Vajinal florayı oluşturan faydalı bakteriler içinde en önemlisi laktobasillerdir.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması, antibiyotik kullanımı, vajina içinin aşırı yıkanması, vajinal parfüm, sprey ve deodorant gibi kimyasallar faydalı bakterileri azaltır. Bu durum diğer bakteriler için enfeksiyon riski yaratır. Bu yüzden vajinal florayı bozacak her türlü etkene ve genita bölge temizliğine dikkat edilmelidir.
Bakteriyel vajinal enfeksiyon belirtileri şunlardır;
4. Alerji
Alerjik reaksiyonların en önemli belirtisi şişlik, ödem ve kızarıklıktır. Her kadının alerjik yapı özellikleri birbirinden farklıdır. Bazı kadınlar alerjen maddelere karşı daha hassastır.
Vajinada şişlik, ödem ve kızarıklık ile belirti veren alerjik maddeler şunlardır;
Pamuk hipoalerjik bir maddedir. Yani alerjiye sebep verme olasılığı düşüktür. Hassas bir cilde sahipseniz, sentetik elyaflara karşı alerjiniz varsa pamuklu iç çamaşırı tercih etmek cilt reaksiyonlarını önlemeye yardımcı olacaktır. Yüksek kaliteli pamuk doğaldır. Kimyasal ve toksin içermez. Sentetik kumaşlar aşındığında içindeki kimyasal malzemeler sızarak cilde zarar verebilir.
5. Bartholin Kisti ve Apsesi
Bartholin bezleri vajina açıklığının her iki yanında bulunan bezelye büyüklüğündeki bezlerdir. Bu bezler ince ve kısa bir kanalla vajina girişine açılır. Vajinal kayganlığın sağlanmasında rol alır.
Bartholin bezi kanallarının tıkanması üretilen salgının içerde birikmesine neden olur. Bartholin bezinin sıvı dolarak büyümesine kist denir. Bartholin kistleri genellikle tek taraflı vajinada şişlik yapar.
Eğer bez içinde bakteri varsa bez apseleşerek şişer. Bartholin apsesi kiste oranla daha sık görülür. Vajinada şişlik en önemli belirtidir. Kistler dokunmakla hassas olabilir. Apselerde ise ciltte kızarıklık, ödem, ağrı gibi bulgular olur.
Bartholin kisti ve apsesi kendiliğinden dışa açılmamış ise tedavide bu hastalığa özel çeşitli medikal ve cerrahi yöntemler kullanılır.
6. Gartner Kanalı Kisti
Gartner kanalı kadınlarda görülen embriyolojik bir kalıntıdır. Anatomik konum olarak rahmin broad ligaman dediğimiz bağ dokusu boyunca tüpler, rahim, rahim ağzı ve vajina komşuluğunda seyreder.
Tüm kadınların yaklaşık %25’inde gartner kanalı vardır. Bunların sadece %1’inde Gartner kanalı kisti gelişir. Kistler doğuştan olmasına rağmen sıklıkla ergenlikle birlikte tanımlanır. Bu kistler iyi huyludur. Çok nadiren literatürde kanser dönüşümü bildirilmiştir.
Gartner kanal kistleri genellikle 2 cm’den küçüktür ve belirti vermez. Bazı kistler büyüyerek alt karın bölgesinde rahatsızlık yaratır. Vajina komşuluğunda gelişen kistler vajinada şişlik, basınç hissi ve ilişki sırasında ağrı gibi semptomlar verebilir. Bu kistler çok nadiren büyük boyutlara ulaşır. Bu durumda vajinal doğum sorunlarına neden olur.
7. Hematom
Kızlık zarı dikimi sonrası dikiş atması, kaza sonucu vajina girişine alınan her türlü darbe yumuşak doku içinde kan birikmesine yol açarak vajinada şişlik oluşturabilir. Buna hematom denir. Hematom vajinada şişlik, renk koyulaşması ve ağrı ile belirti verir.
Hematom belli bir boyuta ulaştıktan sonra genellikle kendiliğinden durur. Kanama bozukluğu olan kişilerde hematomlar büyük boyutlara ulaşarak hayatı tehdit eder.
Hematomlar kanda pıhtılaşma sorunu olan kişilerde, kanama zamanı uzun olanlarda ufak çarpmalar sonucu ya da kendiliğinden de olabilir.
Küçük hematomlar zamanla kendiliğinden düzelirken büyük boyutlu olanlara ve semptom verenlere müdahale etmek gerekebilir. Bu hematomlar ultrason eşliğinde ince iğne ile boşaltılabilir.
8. Selülit
Selülit cildin bakteriyel bir enfeksiyonudur. Derinin özellikle iç tabakaları ve deri altı yağ dokusu bu durumdan etkilenir. Ciltte ödem, şişlik, kızarıklık, ısı artışı, ağrı ve hassasiyet ile belirti verir. Enfeksiyonun olduğu yerdeki lenf bezlerinde şişlik görülür.
Selülit vücudun her yerinde olabilir. Genital bölgede ve vajinada daha nadiren görülmektedir. Ayaklar ve yüzde daha sık görülür. Ayaklarda deride bir kesik ya da yara varsa selülit gelişimi kolaylaşır. Obezite, diyabet, dolaşım bozukluğu, kronik hastalıklar ve yaşlılık en önemli risk faktörleridir.
Selülite neden olan en önemli bakteriler Streptokoklar ve Stafilokokus Aureus tur. Hastaların %95’i tedavi ile birlikte 7-10 gün içinde iyileşir. Geciken ya da tedavi edilmeyen vakalarda apse oluşumu görülebilir. Tedavide antibiyotikler, çeşitli krem ve solüsyonlar kullanılır. Apse gelişe olgularda drenaj gerekebilir.
9. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar vajina, rahim ağzı ve rahim ağzı kanalını enfekte eder. Vajinada şişlik dahil vajinal kanalda yanma, ağrı, kızarıklık idrarda yanma ve kaşıntı gibi birçok semptoma neden olabilir.
Korunmasız cinsel ilişkiler bulaş için en önemli yoldur. Bu yolla yüzlerce bakteri, vürüs ve parazitin bulaştığı bilinmektedir. Bunların 8 tanesi sık görülürken diğerleri nadiren görülmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar içinde en sık görülenleri şunlardır;
10. Hamilelikte Vajina Şişmesi
Hamilelikte vajina şişmesi görülebilir. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte büyüyen rahim vajene baskı yaparak genel bir şişlik hissedilmesine neden olur.
Fetüs boyutu arttıkça pelvik kaslar ve kan damarlarına bası uygular. Buda bazı gebelerde vajina içinde genişlemiş ve şiş venöz yapıların oluşmasına yol açar.
Genişlemiş toplar damarlar vajen içinde elle hissedilebilir. Böyle bir durumda variköz, genişlemiş damarın yeri ve şişliğin derecesine göre doktorunuz vajinal doğum yaptırmak istemeyebilir. Çünkü vajinal doğumda bu damarların yırtılıp açılma riski vardır.
11. Rahim Sarkması
Rahmi alt kısımdan destekleyen kas ve bağ tabakası fazla sayıda vajinal doğum ve yaşla birlikte zayıflayabilir. Bu durumda rahim vajinal kanala doğru sarkar. Sarkma hafif olabileceği gibi vajenden dışarı sarkma şeklinde de görülebilir. Kadının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Sarkmanın şiddetine göre belirti ve rahatsızlıkların derecesi değişir. Rahim sarkmasında görülen en sık belirtiler şunlardır;
Tedavi sarkmanın derecesine göre değişmektedir. Hafif olgularda genellikle tedavi gerekmez. Pelvik taban kaslarını kuvvetlendiren egzersizler uygulanabilir. Eğer sarkma kişinin yaşam kalitesini bozuyorsa tedavi seçenekleri gözden geçirilir.
Rahim sarkması ilerliyor ve kişinin günlük yaşamını etkiliyorsa cerrahi tedavi prosedürleri uygulanır. Ameliyatta sentetik dokular kullanarak zayıflayan pelvik taban desteklenir. Kişinin kendi dokusu kullanılarak ta bu onarım yapılabilir.
Şiddetli rahim sarkmalarında uygulanan bir diğer tedavi seçeneği ise rahmin alınmasıdır. Buna histerektomi denir. Histerektomi ameliyatı açık ve kapalı yöntemlerle yapılabilir.
12. Rektum Sarkması (Rektosel)
Rektum sarkması (rektosel) vajinada şişlik oluşturan ciddi bir sorundur. Rektum kalın bağırsağın son kısmına denir. Rektum anatomik olarak vajinanın arka kısmına komşudur. Rektum ve vajina arasında bu bölgeyi destekleyen bir bağ dokusu vardır. Bu bağ dokusundaki zayıflamalar rektumun vajina içine fıtıklaşmasına neden olur. Fıtıklaşma değişik derecelerde olabileceği gibi ıkınmakla belirginleşir.
İleri yaş, vajinal doğumlar, obezite, kabızlık, geçirilmiş cerrahi operasyonlar rektum sarkması için risk faktörleridir. Rektosel tek başına olabileceği gibi nadiren rahim ve idrar kesesi sarkması ile birlikte de görülebilir.
Rektosel belirtileri şunlardır;
Rekrum sarkması tanısı muayene, defekografi ya da MR görüntüleme ile kolaylıkla konabilir. Tedavi sarkmanın derecesine göre planlanır. Hafif olgularda şikayet yoksa tedavi gerekmez. Bol lifli gıdalarla beslenme ve pelvik tabanı kuvvetlendiren egzersizler verilir. İleri derece sarkmalarda ve şikayeti olan hastalarda kolporafi posterior ve arka duvara yama (meş) uygulamaları gibi cerrahi prosedürler düşünülür.
13. Mesane Sarkması (Sistosel)
Sistosel idrar kesesinin vajina içine doğru sarkmasıdır. Mesane sarkaması pelvik taban kas ve bağ dokusunun zayıflaması sonucu oluşur. Daha çok yaşlı ve çok doğum yapmış kadınlarda görülür. Kronik öksürük, kabızlık, obezite, ağır yük taşıma gibi karın içi basıncı artıran durumlar mesane sarkmasını riskini artırır.
Mesane sarkmasının en önemli belirtisi vajinada şişliktir. Şişlik elle hissedilebilir. İleri olgularda mesane vajen dışına taşar. İdrar tutamama, sık idrara çıkma, idrar yollarına bası sonucu idrar yapmada zorlanma diğer belirtilerdir.
Hafif mesane sarkmalarında kilo verme, ağır kaldırmama ve pelvik taban egzersizleri önerilir. Orta ve ileri düzey vakalarda hastanın şikayetleri de göz önüne alınarak cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.
14. Lipom (Yağ bezi)
Lipom yağ dokusunun iyi huylu büyümesidir. Genellikle sırt, bel, omuz ve kollarda olmakla birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Nadiren vajina ve çevresinde de görülebilir. Lipomların en önemli belirtisi ağrısız, yumuşak şişliklerdir. Tanısı yerleşim yerine göre ultrason ya da MR görüntüleme ile konabilir.
Lipomlar belirti vermediği, büyümediği ve estetik sorunlar oluşturmadığı müddetçe tedavi edilmez. Büyük ve belirti veren lipomlar cerrahi olarak çıkartılır.
15. Diğer Vajinada Şişlik Nedenleri
Vajinada şişlik oluşturan nadir ve önemli nedenlerden biri de genital bölge kanserleridir. Genital kanserlerin en önemli belirtileri vajinal yara, anormal adet dışı kanamalar ve şişliklerdir.
Tanıda muayene ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Doktor tarafından şüpheli görülen lezyonlardan tanısal amaçlı biyopsi alınabilir.
Yazı kaynağı : www.fundayazicierol.com
Vajina Bölgesindeki Şişlikler
Vajina Bölgesindeki Şişlikler Hakkında
Vajina girişindeki şişlikler veya ele gelen kitleler kadınların yaşamları boyunca görülebilen şikayetlerdendir. Vajina şişlikleri bazen ağrılı bazen ağrısız şekilde olabilmektedir. Genellikle kadınlar vajina bölgesindeki şikayetlerini çok çeşitli şekillerde belirtirler.
Vajina Şişlikleri Belirtileri
Vajina bölgesindeki şişliklerin nedenleri nelerdir?
Vajina girişindeki şişlikler en sık aşağıdaki nedenlere bağlı olur;
1- Bartholin Kisti ve Absesi
Bartolin bezinin kistleşmesi hali hazırda toplumumuzda çok sık görülmektedir. Bartholin bezi vajina girişinde bulunur. Mukoza altında olduğundan gözle görülmez. Kanalı vasıtasıyla içinde ürettiği kaygan sıvıyı vajina girişine verir. Kadınlarda cinsel münasebet sırasında penisin vajinayı tahriş etmemesi için ürettiği bu kaygan sıvı ile bu bez yardımcı olur. Bir sağda birde solda olmak üzere iki adet bartholin bezi vardır.
Bartholin bezi kanalı bazı zamanlarda çeşitli nedenlerden ötürü tıkanabilir. Genellikle kanalın iltihaplanmasına bağlı oluşan ödeme bağlı olarak tıkanma olur. Tıkanmış bu kanal geride sıvı birikimine neden olur buda Bartholin kisti oluşumuna yol açar. Bu sıvı eğer mikroplar tarafından işgal edilirse bakteriler bu kaygan sıvıyı sever ve içinde çoğalır. Çoğalan bakteriler enfeksiyonu ağırlaştırır ve biriken sıvı miktarı da tıkanıklık yüzünden artar. Böylelikle kist abse haline dönüşür ve dokunmakla hassas ve ağrılı hale gelir. Ağrısı çok fazla olduğundan hasta acıyla doktora gelir.
Bir diğer uygulanabilecek tedavi şekli ise Bartolin kistinin ağzının bir süre açık kalmasının sağlanmasıdır. Kistin ağzının açık kalmasının faydası kist içinde yeniden iltihaplı sıvı birikmesini önlemek ve kistin duvarının kuruması içindir. Bu işleme bartolin kist marsupilizasyonu adı verilir. Burada kistin ağzı etrafına dikişler konularak kist dışarı doğru ağızlaştırılır ve açık kalması sağlanır.
Diğer bir başka işlem ise wood katateri uygulamasıdır. Wood katateri üzerinde balon olan kısa sonda gibidir. Katater bartholin bezi kanalına yerleştirilir. Kataterin üzerinde bulunan balon kısmı kist duvarlarına kadar şişirilir. Böylelikle kistin içine sıvı birikimi engellenir ve aynı zamanda iltihaplı sıvı çıkışı sağlanır böylelikle birikim engellenmiş olur. İyileşme sağlandıktan sonra bu katater çıkarılır.
Abse oluşumu varsa mutlaka antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir. Hastadan bölgeyi temiz ve kuru tutması istenir ve belirli bir süre cinsel ilişkiden uzak durması önerilir.
2- İdrar Torbası Sarkması
İdrar torbası sarkması idrar kesesinin destek dokusundaki zayıflamaya bağlı olarak vajina içine fıtıklaşmasına denir. Bazen sarkma o kadar çok olur ki vajina dışına çıkacak kadar sarkar. İdrar torbası sarkması çeşitli nedenlerden ötürü olabilmektedir.
Genellikle en sık görülen nedenler, normal doğum, aşırı kilo, çok fazla öksürme-hapşırma ve yaşlanmaya bağlı olabilmektedir. Genellikle ıkınma sırasında vajinadan dışarı fıtıklaşan vajina dokusu şeklinde belirti verir. Bu duruma tıpta sistosel denilir. Sistosel idrar kesesi sarkmasıdır ve tedavisi cerrahidir.
Operasyonda idrar torbasını yerinde tutan destek dokusu tamir edilerek sağlamlaştırılır. Operasyon yaklaşık 45 dk sürer. Genellikle aynı gün taburcu edilir.
3- Vajina Arka Duvarının Sarkması (Rektosel)
Vajina arka duvarı vajinanın rektumla komşu olan kısmıdır. Vajina arka duvar sarkmasında bağırsaklarınızın son kısmı olan rektum ile vajina arasındaki destek dokusu hasar gördüğünden veya yaşlanmaya bağlı zayıflar ve sarkma gerçekleşir.
Genellikle normal doğum, kilo ve yaşlanmaya bağlı olarak vajina sarkması gerçekleşir. Tıptaki ismi rektoseldir. Genellikle idrar torbası sarkması ile birlikte görülür. Rektosel operasyonunda vajina ile rektum arasındaki hasar görmüş destek doku tamir edilir ve sağlamlaştırılır. Operasyon süresi yaklaşık 45 dakikadır. Aynı gün taburcu olunmaktadır.
Yazı kaynağı : www.drfatihadanacioglu.com
Vajinal mantar nedir? Nasıl tedavi edilir?
Kadınlarda sık görülen sorunlardan birisi vajinal mantardır. “Vajinal mantar belirtileri nelerdir?” , “Vajinal mantar akıntısı nasıldır?” , “Vajinal mantar nedenleri nelerdir?” , “Vajinal mantar tedavisi için hangi doktora gidilmelidir?” soruları en merak edilen konuların başında gelmektedir.
Vajinal mantar nedir?
Kadınlarda vajinal mantar, yaşam boyunca en az bir defa karşı karşıya kalınan çok sık bir enfeksiyon türüdür. Çoğu zaman basit bir ilaç ya da bitkisel tedavi ile ortadan kalkar. Ancak kimi zaman sık tekrar eder, ilaçlara direnç gelişir, kronik mantar enfeksiyonu haline gelir ve kadının yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Vajinal mantar belirtileri nelerdir?
Vajinal mantar nedenleri nelerdir?
Vajinal mantar sebepleri arasında en sık görüleni Candida albicans adı verilen bir maya hücresidir. Vajinal mantar enfeksiyonu olan 10 kadının dokuzunda bu maya hücresi saptanmaktadır. Normalde vücudumuzda bu maya hücresi vajinal florada bulunur. Diğer bakteriler ile bir denge içinde sorunsuz olarak bir aradadır.
Bazı nedenlerle bu dengenin bozulması normalde sessiz olan herhangi bir şikayete neden olmayan maya hücrelerinin aşırı şekilde çoğalmasına yol açar. Denge bozulur ve hastada mantar enfeksiyonu belirtileri görülmeye başlar.
Vajinal mantar teşhisi nasıldır?
Vajinal mantar teşhisinde Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorunun akıntıyı görmesi ve buna göre değerlendirme yapması büyük önem taşır. Bu nedenle adet olunmayan bir dönemde kadın doğum masasında doktor değerlendirmesi büyük önem taşır. Doktor gerek görürse kültür, smear testi yapar.
Vajinal mantar tedavisi nedir?
En sık Candida albicans maya hücresinden kaynaklanan vajinal mantar ilaç tedavisi kolayla giderilebilir. Önemli olan vajinal mantar enfeksiyonunu kronikleştirmemektir. Çünkü kronik vajinal mantar enfeksiyon hastanın yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler ve tedavisi kolay olmayabilir.
Enfeksiyonun kronikleşmemesi için en önemli husus vajinal mantar enfeksiyonuna sebep olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin antibiyotik kullanımı mantara yol açmışsa antibiyotik tedavisinden mümkün olduğunca kaçınılmalı, naylon çamaşır giymek vajinal mantara neden oluyorsa pamuklu iç çamaşırları tercih etmek tedavinin bir parçası olabilir.
Unutulmamalıdır ki ilaçlar geçici ya da kısmen çözüm sağlar, kalıcı ve sürekli sağlık ve tedavi için kadının kendini tanıması hijyen kurallarına dikkat etmesi ve vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan durumlardan uzak durması gerekir.
Vajinal mantar tedavisinde kullanılan yöntemler;
Vajinal mantar hakkında sık sorulan sorular
Vajinal mantar akıntısı nasıldır?
Hastadan hastaya farklılıklar gösterebilmekle birlikte vajinal mantar akıntısı çoğu zaman;
Vajinal mantar tedavisi için hangi doktora gidilmelidir?
Genellikle yaz aylarında görülen vajinal mantar için Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoruna gidilmelidir. Genelde hastanın şikayetleriyle tanı konulabilmektedir. Ancak gerekirse doktor ek tetkikler isteyebilir.
Vajinal mantar kaşıntısına ne iyi gelir?
Vajinal mantar kaşıntısında öncelikle vajinal krem tedavisi ve vajinal mantarın bitkisel tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.
Ancak Vajinal mantar kaşıntısında sadece krem kullanmak ya da bitkisel tedavi uygulamak çoğu zaman tek başına çözüm sağlamaz. Çünkü enfeksiyon vajinanın iç kısmından kaynaklanmaktadır.
Vajinal mantar krem tedavisi etkili midir?
Vajinal mantar enfeksiyonu çoğu zaman vajinal kaşıntı, kızarıklık ve yanma batma hissine sebep olur. Vajinal mantar krem tedavisi çoğu zaman 2-3 gün içinde bu şikayetleri azaltır. Ancak tek başına krem tedavisi yeterli olmayabilir. Çünkü enfeksiyon vajinanın iç kısmından kaynaklanmaktadır. Asıl enfeksiyon çözülmediği sürece hastanın vajinal kaşıntı, akıntı, kızarıklık şikayetleri tekrar edecektir.
Vajinal mantar fitil tedavisi gerekli midir? Nasıl yapılır?
Cinsel yönden aktif hastalarda vajinal mantar fitil tedavisi öncelikle tercih edilmelidir. Fitil kullanımı vajinal mantar tedavisinde oldukça etkilidir. Lokal olarak etki gösterir yani gereksiz yere tüm vücuda ilaç dağılmaz etki etmez karaciğere zararı olmaz. Çoğu zaman kısa süreli bir tedavi ile çözüme gidilir.
Fitiller tercihen gece yatarken vajinaya hazneye bir eldiven ile yağlı bir krem vasıtası ile olabildiğince ilerletilir.
Vajinal mantarda fitil tedavisi sonrası akıntı bir miktar artış gösterebilir. Yanma hissi olabilir. Vajinal fitilin bir kısmı dışa çıkabilir. Yaşanan bu durumların hepsi normaldir.
Vajinal mantar hapı kimlere önerilir?
Vajinal mantar doğal Bitkisel tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir mi?
Hastaların çoğu vajinal mantarı evde tedavi etme yönünde eğilim içindedir. Bu nedenle bugüne kadar çok farklı doğal bitkisel tedavi yöntemleri denenmiştir. Avrupa ve ABD’de bitkisel tedavi yani fitoterapi olarak isimlendirilen birçok çalışma yapılmaktadır. Vajinal mantarın doğal ve bitkisel yollarla tedavisi üzerine de birçok çalışma bulunmaktadır.
Vajinal mantar tedavisinde doğal ve bitkisel yöntemler ele alındığında farklı yöntemlerin denendiği görülmektedir.
Bazı çalışmalarda hastanın vajinal mantar tedavisinde sirke kullanılarak tedavi edildiği ifade edilmektedir. 2017 yılında Altern Ther Health Med dergisinde yayınlanan bu olgu sunumunda 32 yaşında mantar enfeksiyonu olan evli 5 yıldır ilaçlara yanıt vermeyen kronik vajinal mantar enfeksiyonu olan hastaya elma sirkesi ile tam bir tedavi imkanı sağlandığı belirtilmiştir.
Sonuç olarak, vajinal mantarın doğal bitkisel tedavileri için denenen tedavi seçenekleri oldukça uzundur. Üstte sözü edilen yayın ışığında elma sirkesi vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde faydalı olabilir ve denenebilir.
Ancak istenmeyen yan etkiler, kullanım şeklinin kolay olmaması, reçete ile eczaneden alınan ilaçlar gibi standart belli bir dozunun olmaması ve doğal ve bitkisel tedavilerin sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış olması nedenleri ile vajinal mantar tedavisinde doğal ve bitkisel tedaviler ilaç tedavilerine tamamlayıcı ya da destek tedavi olarak denenebilirler.
Doğal ve bitkisel tedavinin istenmeyen yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunlar yaşandığı zaman mutlaka zaman kaybetmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Vajinal mantar evde tedavi edilebilir mi?
Üstte sıralanan bilgiler ışığında vajinal mantarın evde tedavisi tek başına zaman alabilir. Bu nedenle vajinal mantar akıntı şikayeti olan hastaların jinekolojik muayene sonrası uygun ilaç tedavisi alması daha mantıklı gözükmektedir.
Ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoruna gitmeden önce evde tedavi olmayı tercih eden hastalar elma sirkesi doğal tedavisini deneyebilirler. Bu tür tedavilerde yan etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. İstenmeyen bir yan etki görüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
En iyi vajinal mantar ilacı nedir?
Vajinal mantar ilacı hastanın durumuna ve rahatsızlığının boyutuna göre değişebilmektedir. Bu nedenle en iyi vajinal mantar ilacı hastanın kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirmesi sonucu hastaya özel yazacağı ilaç tedavisidir. Tıpta hastalık yoktur hasta vardır. Tedaviler hastaya özel olmalıdır.
Vajinal mantar ameliyatı var mıdır?
Vajinal mantar enfeksiyon hastalığıdır. İlaçla tedavi edilir. Vajinal mantar ameliyatı yoktur.
Vajinal mantar bol su içerek tedavi edilebilir mi?
Vajinal mantar enfeksiyonları idrar yollarını etkileyebilir. idrar yaparken yanma sızı ve sık idrara çıkmaya neden olabilir. Bu şikayetlerin önlenmesi ve tedavisinde günde en az 2 litre su içmek bol sıvı tüketmek faydalıdır.
Ancak tek başına su içmek vajinal mantarın tedavisini kesin olarak sağlamaz.
Vajinal mantar diyeti var mıdır?
İnsan vücudu bir bütündür. Uyku, beslenme alışkanlıkları, stres ve spor bağışıklık sistemini direk etkiler. Bağışıklık sisteminin kötü olması ve şeker hastalığına yatkınlık vajinal mantar enfeksiyonlarının sık ve uzun süreli olmasına neden olur. Vajinal mantar enfeksiyonu geçiren hastaların bağışıklık sistemini güçlendirici bol vitaminli ( özellikle C vitamini ) sebze ve meyveleri tüketmeleri, doğal, az işlenmiş yemekleri tercih etmeleri, fast food gibi sağlıksız ürünlerden uzak olmaları, tatlı, yağlı, pasta, kek, kurabiye, aşırı tatlı meyveler, dondurma gibi kan şekerini yükselten gıdalardan uzak kalmaları tedaviye katkı sağlayacaktır.
Hamilelikte vajinal mantar neden olur? Gebelikte Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüm kadınlarda olduğu gibi hamilelerde vajinal mantar enfeksiyonu olabilir. Hatta hormonların değişmesi ile vajinal flora değişir. Kadın hamilelikte vajinal mantara daha yatkın hale gelir. Özellikle düşük riski olan ve bu nedenle vajinal fitil, krem kullanan gebeler vajinal mantar enfeksiyonuna daha sık yakalanır. Hamilelikte vajinal mantar tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar tercih edilmez. Tek kullanımlık bebeğe zarar vermeyen vajinal fitiller ve kremler tercih edilmelidir.
Gebelikte sık vajinal mantar enfeksiyonu var ise kültür testi yapılmalı ve gebelik diyabeti açısından kan testleri yapılmalıdır.
Bebeklerde vajinal mantar ve bebeklerde vajinal mantar tedavisi
Bebeklerde vajinal mantar enfeksiyonu kimi zaman görülebilir.
Tedavisinde bebeğe zararı olmayan krem tedavisi uygun olur.
Emziren Annelerde Vajinal Mantar Tedavisi Nasıldır?
Vajinal mantar kremi emziren anneler için ideal tedavilerden birisidir. Vajinal mantar hapı tedavisi emziren annelerde önerilir. Gerekirse fitil tedavisi yapılabilir.
Diyabet Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Neden Olur mu?
Diyabethastalığında kan şekeri takibi ve kontrolü çok önemlidir. Bunun içinde sağlıklı beslenme ve spor önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorunun önerdiği diyabet ilaçları düzenli zamanında alınmalıdır.
Uzun süre kan şekeri yüksek seyreden diyabet hastalarında vajinal mantar enfeksiyonlarında artış görülür. Ayrıca diyabetik hastalarda geçmeyen ve tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonuna daha sık rastlanır.
Bu nedenle tekrarlayan vajinal mantar sorunu olan hastalarda diyabet yönünden de inceleme gereklidir.
Kronik (Tekrarlayan) ya da Geçmeyen Vajinal Mantar Neden Olur?
Vajinal mantara sebep olan etken ortadan kaldırılmadığı sürece enfeksiyon geçmez ya da sık tekrar eder. Bu nedenle vajinal mantara neden olan altta yatan rahatsızlık ne ise bunun önlenmesi veya yapılmaması öncelikle önemlidir.
Kronik – geçmeyen vajinal mantar enfeksiyonu olan hastalarda;
Vajinal Mantar Neden Tekrarlar?
Vajinal mantara neden olan mikroorganizma sürekli olarak vücutta bulunur. Yani dışardan enfeksiyon almaya gerek yoktur. Candida adı verilen bu mikroorganizma fırsat bulunca veya gerekli koşullar oluşunca hızlı bir şekilde çoğalmaya başlar ve vajinal mantara neden olur. Bu nedenle bağışıklık sisteminin zayıf düşmesinin önlenmesi vajinal mantarın tekrarlamasının önlenmesinde büyük önem taşır.
Vajinal Mantar Cinsel İlişkide Acıya Neden Olur mu?
Vajinal mantar cinsel sağlık bakımından önemlidir. Tahriş ve kızarıklığa neden olur. Bu nedenle ciltte çatlaklar oluşur ödem meydana gelir. Bunlarda vajinal mantarda cinsel ilişkide acıya sebep olur.
Vajinal Mantar Bulaşıcı mıdır?
Vajinal mantar tuvalet, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanları ve cinsel birliktelik yolu ile bulaşabilir.
Vajinal Mantar Adet Gecikmesine Neden Olur mu?
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Vajinal Mantar Varken Adet Olmak Zararlı mıdır? Vajinal Mantar Adet Olunca Geçer mi?
Vajinal mantar varken adet olmak çözüm sağlamaz. Yani vajinal mantar adet olunca geçmez. Belki adet süresince geçici bir rahatlama olabilir. Ama çoğu zaman oluşan nem ve sık ped değiştirmeye bağlı olarak acı batma yanma hissi artar.
Vajinal mantar varken adet olmanın diğer bir sorunu da tedavi için kullanılan fitil tedavisine ara vermek gerekir. Adet döneminde vajinal mantar fitil tedavisine ara verilmelidir. Adet bitiminde tedaviye kalınan yerden devam edilir.
Vajinal Mantar Yumurtalık Ağrısı Yapar mı?
Cinsel sağlık bakımından oldukça önemli olan vajinal mantarda yumurtalık ağrısı yaşanmamaktadır.
Vajinal Mantar Gebeliğe Engel mi?
Tek başına vajinal mantar gebelik oluşmasına engel olmaz. Ancak cinsel birliktelik esnasında acı, yanma, batma olursa gebelik için gerekli olan sağlıklı birliktelik gerçekleşmeyebilir.
Vajinal Mantar Kısırlık Yapar mı?
Vajinal mantar hastalığı kısırlık yapmaz.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi?
Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir. Bu nedenle vajinal mantar varsa kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir.
Vajinal Mantar Makata Bulaşır mı?
Vajinal mantar zamanında tedavi edilmez ise ya da kortizonlu kremler kullanılırsa makata bulaşabilir ve yayılım gösterebilir.
Vajinal Mantar Varken Denize Girilebilir mi?
Vajinal mantar varken denize girilir. Sakıncası yoktur. Ancak deniz sonrası duş alınmalı, ıslak mayo ile kalınmamalı, dış genital bölge iyice kurulanmalı ve kuru rahat çamaşırlar giyilmelidir.
Vajinal Mantar Rahim Ağzı Kanserine Yol Açar mı?
Vajinal mantar rahim ağzı kanseri arasında ilişki yoktur. Vajinal mantar rahim ağzı kanseri yapmaz.
Antibiyotik Kullanımı Vajinal Mantara Neden Olur mu?
Antibiyotik kullanımı vajinal mantara sıklıkla neden olur. Bu nedenle gereksiz yere antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
Vajinal Mantar Boğaz Ağrısına Neden Olur mu?
Vajinal mantar ile boğaz ağrısı arasında direkt bir ilişki yoktur ancak boğaz ağrısı çoğu zaman solum sistemi hastalıklarını habercisidir. Solunum yolu enfeksiyonları, bağışıklık sistemini zayıflatarak vajinal mantara neden olabilir.
Vajinal Mantar Erkekten Geçer mi?
Mantar enfeksiyonu nemi sever. O nedenle kadınlarda daha sık gözükür. Cinsel birliktelik esnasında erkeğe geçebilir. Ancak erkekte kadındaki gibi yoğun belirti vermeyebilir.
Erkeklerde Mantar Belirtileri Nelerdir?
Mantar enfeksiyonu erkekte çoğu zaman belirti vermez. En çok görülen belirtisi dış genital bölgede kaşıntı, kızarıklık ve pul pul cilt dökülmeleridir. Akıntı çoğu kez yoktur. Tahriş, kaşımaya bağlı ciltte çatlaklar oluşur ise acı hissi de vardır.
Vajinal Mantar Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Vajinal mantar hastalığı tedavi edilmezse makata kalçalara yayılım gösterebilir. Tedavide daha da geç kalınırsa kronik – tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu nedenle tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi vajinal mantar enfeksiyonları içinde önemlidir.
Vajinal Mantar Bulaşıcı mıdır?
Vajinal Mantar Bacak Ağrısına Neden Olur mu?
Vajinal mantar hastalığı bacak ağrısına neden olmaz.
Vajinal mantar Ağrı Yapar mı?
Genel olarak vajinal mantar ağrıya neden olmaz. Ancak eşlik eden idrar yolu enfeksiyonu varsa idrar yaparken sızı ve kasık ağrısı görülebilir.
Vajinal Mantar Ne Kadar Sürede Geçer?
Vajinal mantar uygun tedavi edilirse 1-2 gün içinde şikayetler azalmaya başlar. 7-10 gün içinde tam bir iyileşmenin olması beklenir.
Vajinal Mantarı Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Vajinal mantar enfeksiyonun önlenmesinde;
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler