genital bolgede kasinti neden olur

           Çiçekli Duvar Kağıdı            Yenigün Çay

genital bolgede kasinti neden olur bilgi90’dan bulabilirsiniz

Genital bölgede kaşıntı neden olur?

Genital bölgede kaşıntı neden olur?

Ganital bölgede kaşıntı meydana gelmesi oldukça sinir bozucu ve rahatsız edici vbir durumdur. Genital bölgede meydana gelen ani kaşıntılar kişinin sosyal hayatında da büyük sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı genital kaşınıtının neden olduğu araştırılmalı sonrasında ise muhakkak bir uzmana danışılarak tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Gental bölgede kaşıntı neden olur?

Genital bölgede kaşıntının meydana gelmesinde bir çok etken mevcuttur. Bu etkernlerden en önemlileri mantar hastalıklarıdır. Ancak genital bölgede meydana gelen kaşıntının mantar hastalığı dışında da bir çok sebebi bulunabilmektedir.

Genital bölgede meydana gelejn kaşıntının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genital siğiller vs. genital bölgede ciddi bir kaşınmanın oluşmasına neden olabilir. Genital bölgede kaşıntıya neden olan hastalıklar genellikle, trikomonas, gonore gibi hastalıklardır.

2- Genital bölgede meydana gelen mantar enfeksiyonları

Genital bölgede genellikle candida mantarı oluşmaktadır. Her 4 kadından 3’ü yaşamı boyunca bir kez mantar enfeksiyonu geçirir.

Genital bölgede mantar meydana gelmesinin en önemli nedenleri;

– Temizliğe ve hijyene önem vermemek
– Cinsel ilişki
– Kullanılan antibiyotikler
Gebelik gibi etkenler genital bölgede kaşıntıya neden olabilmektedir.
Menopoz: Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vajina duvarlarında incelme ve kuruma olur. Bu da hassasiyeti artırarak kaşıntıya sebep olabilir.

Vajina bölgesinde ganital kaşıntıyla meydana gelen mantar ne gibi belirtilerle kendini göstermektedir?

1- Sarı ve koyu kıvamlı akıntı
2- Genital bölgede meydana gelen kaşıntı, yanma ve şişlik hissi
3- pelvik bölgesinde meydana gelen kramp ve ağrı hissi

Genital bölgede kaşıntıyla meydana gelen vajinal mantar nasıl önlenir?

• Sürekli dar pantolon ve dar tayt giymemek gerekiyor,
•Sentetik veya naylon değil pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli,
• Vajina dış ve içine parfümlü krem, şampuan ve pudra değmemesi gerekiyor,
• İç çamalşır, mayo ve pedlerin uzun süre ıslak kalmaması gerekiyor.

Bazı mantar çeşitleri cinsel yolla hem size hem de partnerinize bulaşabilir.
Her ikinizde de kaşıntı, yanma ve akıntı gibi belirtiler varsa mutlaka doktora birlikte gitmeli ve tedaviyi birlikte uygulamalısınız. Birinizin yapması mantarın mevcudiyetini korur ve bulaşmaya devam eder.

Genital bölgede kaşıntıyla meydana gelen vajinal mantar nasıl tedavi edilir?

Eğer vajinal mantar ile karşı karşıya olduğunuzu düşündürecek belirtiler varsa öncelikle doğru teşhis için mutlaka doktora gitmelisiniz. Daha önce vajinal mantar hastalığı ile karşılaşmış ve tedavi olmuşsanız bu konuda tecrübeniz var demektir. Doktorunuzun size daha önce önerdiği krem ve tedavi yöntemleri ile bir an önce bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Vajinal mantar tedavisi süresince dikkat etmeniz gereken en önemli nokta cinsel ilişkiye girmemektir. Cinsel ilişkiye girmeniz tedavi sürecini uzatacağı gibi bulaşıcı da olabileceğinden partnerinizde de bazı sorunlar ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Tedavi süresince titreme, kramp, ateş gibi şikayetler baş göstermeye başlarsa vakit kaybetmeden doktorunuza görünün. Çünkü bu başka bir mantar türü daha türüyor olabilir.

Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

Vajinada Kaşıntı

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir. Bu problem çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmese de uzun süre devam etmesi mantar enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilir. Vajinal kaşıntı iç dudaklar, klitoris, idrar kanalı ve vajinada yaşanmış bir tahrişten de kaynaklanabilir. Kaşıntıya ek olarak, yanma ve batma hissi, sık idrara çıkma, kanama, batma hissi  ve kötü kokulu, süt kesiği gibi görünen sarı-yeşil renkte akıntı görülebilir.

Vajinal kaşıntı ve yanma hangi durumların belirtisidir?

Vajina cildinde tahriş

Vajinanın PH dengesini ve sağlıklı kalmasını sağlayan vajinal flora hassas bir yapıya sahiptir. Günlük yaşam içinde yaşanan birçok faktör bu floranın bozulmasına neden olabilir. Hijyenik pedler başta olmak üzere hijyen ürünlerinde  kullanılan kimyasallar, uzun süre hareketsiz kalmak, sentetik ve dar iç çamaşırları kullanmak, uzun süren nem vajina ve dış genital bölgeyi etkileyerek irrite edebilir. Vajinal tahriş, kızarıklık, ağrı, vajinada yanma ve acı ile belirti verir. Bazen vajinada akıntı da eşlik eder.

Organik içerikli tuvalet kağıdı, hijyenik pedler vb. seçilmesi, iç çamaşırları yıkanırken yumuşatıcı kullanılmaması, sabun ve duş jellerinde PH dengesinin gözetilmesi, uygun iç çamaşırların seçilmesi,  havuz sonrası banyo ve duş alınması vajinal irritasyonu azaltır.

Vajina Enfeksiyonu

Vajinal florada sağlıklı bakteriler vardır ve oradaki dengenin korunmasına yardımcı olurlar. Bazı durumlarda bu denge bozulabilir ve bakterilerin sayısında artış görülür. Buna un sonucu olarak beyaz, gri akıntı, kötü koku ve kaşıntı görülür. Tedavisi doktorun vereceği uygun antibiyotik, fitil ve kremlerin kullanımıdır.

Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır. Vajinal mantarın en sık nedeni Candida albicans’tır. Mantara bağlı vajinit kaşıntı başta olmak üzere yanma, akıntı ve ağrı gibi şikayetlere yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde genital bölge hijyen ve temizliği, çeşitli antifungal ilaç ve kremler bulunur. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmek, sigara kullanımı, fazla kilo,uzun süreli ızlak mayo vb. giyilmesi mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörlerdir.

Üretrit

Kadınlarda idrar kanalının kısa olması nedeniyle üretrit yani idrar yolu enfeksiyonu erkekler oranla çok daha sık görülür. Vajinal enfeksiyonlar kimi zaman idrar yolu enfeksiyonların ayol açabilir ya da yeterli hijyenin sağlanmadığı durumlarda hem idrar yollarında hem de vajina da aynı anda enfeksiyonlar görülebilir. Doktorun vereceği tedavinin bol su içilerek desteklenmesi iyileşme sürecini hızlandırır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti verme süresi ve ortaya çıkan belirtiler bulaş türü, bulaş süresi, mikroorganizmanın türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu ve kişinin bağışıklık durumu gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterse de vajinada yanma, kaşıntı, akıntı, sevişme esnasında acı ve kanama aynı zamanda idrar yaparken zorlanma hissi gibi belirtilerle kendisini gösterir.Bu belirtilerle kendisini gösteren bulaşıcı hastalıkları ise bel soğukluğu, frengi, klamidya, üreaplazma siğil ve trikomonasdır.

Liken skleroz

deride incelme ve yara oluşumu ile seyreden, Liken skleroz kadınlara erkeklere oranla 6 kat daha sık görülür. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi, en sık genital bölge tutulumuna rastlanır. LS görülen 4 hastadan birinde tiroit hastalığı, vitiligo veya pernisiyoz anemi gibi otoimmün bir hastalık daha mevcuttur.

Liken skleroz toplumda yaygındır. Kesin bir tedavisi yoktur Liken skleroz hastalığındaki en önemli belirti genital bölgede kaşıntıdır. Her ne kadar kişilerin cinsel hayatına yansısa da aslında cinsel olarak bulaşan bir hastalık değildir.

Yazı kaynağı : www.okanhastanesi.com.tr

Genital bölgede kaşıntı

©Dr. Bülent Alp Aydın

Web Tasarım: Turna Medya Reklam®

Yukarı çık

Yazı kaynağı : www.bulentalpaydin.info

Vajina Kaşıntısı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Vajina Kaşıntısı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Vajina Kaşıntısı Nedir?

Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş eden maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeni ile oluşabilir.

Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeni ile vajinal kaşıntı gelişebilir. Şeker hastalığı veya idrar kaçırma şikayeti varsa idrar da vajinal tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir.

Genellikle vajinal kaşıntı nedeni ile endişe duyması gerekmese de kaşıntı şiddetli ise veya altta yatan bir problem olduğundan şüpheleniliyorsa muayene ve değerlendirme için doktora başvurmak gerekebilir.

Muayene ve testler ile vajinal kaşıntının nedenini belirlenebilir ve tedavi edilebilir.

Vajinal kaşıntı nedenleri nelerdir?

Vajina ve çevresindeki bölgenin kaşınmasının olası nedenlerinden bazıları şunlardır:

1- Tahriş Edici Maddelere Maruziyet

Vajinayı tahriş edici kimyasallara maruz kalınması vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bu tahriş edici maddeler, vajina da dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntılı bir döküntü oluşturan alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir.

Vajinal Kaşıntıya Neden Olan Kimyasallar Nelerdir?

2- Cilt Hastalıkları

Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı cilt hastalıkları genital bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama öncelikle astımı veya alerjisi olan kişilerde görülen bir döküntüdür. Döküntü, pullu, kırmızımsı ve kaşıntılıdır.

Sedef hastalığı kafa derisi ve eklemler boyunca pullu, kaşıntılı, kırmızı lekelerin oluşmasına neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Zaman zaman bu şikayetler vulvada da ortaya çıkabilir.

Liken skleroz: Ciltte özellikle vulva çevresinde yamalar şeklinde ince beyaz lezyonların oluşmasına neden olan nadir görülen bir hastalıktır. Yamalar şeklinde vulvada kalıcı olarak izler bırakır. Menopoz sonrası daha sık görülür.

3- Mantar Enfeksiyonu

Mantar normalde vajinada doğal olarak bulunur ve genellikle bir soruna neden olmaz ancak fazla ürediğinde rahatsız edici bir enfeksiyon ortaya çıkabilir. Mantarların üremesini laktobasil olarak adlandırılan iyi bakteriler engeller.

Vajinadaki mantarların aşırı üremesi kaşıntı, yanma ve pütürlü akıntı gibi rahatsız edici şikayetlere neden olabilir. Enfeksiyon genellikle antibiyotik aldıktan sonra ortaya çıkar çünkü bu ilaçlar kötü bakterilerle birlikte iyi bakterileri de yok edebilir.

4- Bakteriyel Vajinoz

Bakteriyel vajinoz (BV) vajinal kaşıntının başka bir yaygın nedendir. Vajinal mantar enfeksiyonu gibi BV vajinada doğal olarak bulunan iyi ve kötü bakteriler arasındaki dengesizlik sonucunda ortaya çıkan bir enfeksiyon durumudur.

Her zaman şikayete neden olmaz. Şikayet olursa tipik olarak vajinal kaşıntı ve anormal kötü kokulu akıntıyı olur. Akıntı ince ve mat gri veya beyaz olabilir. Bazı durumlarda köpüklü de olabilir.

5- Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Korunmasız cinsel ilişki sırasında çok sayıda STD bulaşabilir ve vajinada kaşıntıya neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Bu enfeksiyonlar yeşil veya sarı vajinal akıntı ve idrar yaparken ağrı gibi ek şikayetlere neden olabilir.

6- Menopoz

Üreme yıllarının sonunda meydana gelen östrojen üretimindeki düşüş vajinal duvarların incelmesine ve kurumasına neden olabilir. Bu vajinada kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Aynı şekilde emziren bazı kadınlarda da östrojen hormonu azalmasına bağlı vajina duvarları incelir. Menopozla ilişkili kaşıntı, östrojen iöeren kremler veya tabletler ile tedavi edilebilir.

7- Stres

8- Vulva Kanseri

9- Kasık Kıllarında Bulunabilecek Bitler

10- Kıl Kurdu

Kıl kurdu makata doğru yoğunlaşan, geceleri artan vajinal kaşıntılara neden olur. Gaitada kıl kurdu ve parazit yumurtaları görülebilir.

11- Uyuz Hastalığı

Geceleri artan vajina kaşıntısı öyküsü vardır. Çizgi şeklinde eritamatöz lezyonlar ve kaşıntı izleri görülür. Permetrin krem veya solusyon ile tedavi edilir.

Vulva veya vajina kaşıntısında hangi testler gerekir?

Muayene sonrasında bazı testler gerekebilir.

Vajinal kaşıntı, yanma ve tahriş nasıl tedavi edilir?

Vajinal kaşıntıların önemli bir kısmı kendi kendine iyileşir. Ancak tahriş devam ederse, şiddetliyse veya tekrarlıyorsa muayene ve değerlendirme ve değerlendirme gerekir. Vajinal kaşıntının tedavisi soruna hangi durumun neden olduğuna bağlıdır:

Vajinal kaşıntı, yanma ve tahrişe engel olmak için neler yapılabilir?

Vajinal kaşıntı tedavi edilmezse ne gibi sorunlara yol açar?

Vajinal kaşıntıya trichomoniasis veya bakteriyel vajinoz neden oluyorsa bu durumlar iltihaplanmaya neden oldukları için cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir.

Hamileyken semptomatik bakteriyel vajinoz ve trikomoniyaz enfeksiyonu erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile ilişkilendirilmiştir.

Liken skleroz tedavi edilmediğinde vulvada ciltte hasarlara neden olabilir ve vulva kanseri riskini artırabilir.

Gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonu tedavi edilmezse pelvik inflamatuar hastalığa (PID) neden olabilir. Klamidya tedavi edilmediği takdirde tüplerde yaptığı hasara bağlı olarak dış gebelik riskinin artmasına neden olabilir.

Yazı kaynağı : www.drnilgunturhan.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın