gelir vergisi beyannamesi uzatıldımı

gelir vergisi beyannamesi uzatıldımı bilgi90’dan bulabilirsiniz

Beyanname

Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilme süresi uzatıldı! Kira gelir beyannamesi nasıl verilir?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilme süresi uzatıldı! Kira gelir beyannamesi nasıl verilir?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilme süresi uzatıldı! Kira gelir beyannamesi nasıl verilir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart’a kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin 30 Nisan gün sonuna kadar uzatıldı. Peki Kira gelir beyannamesi nasıl hesaplanır, nasıl verilir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı yıllık gelir vergisi beyanname verme-ödeme süresinin 30 Nisan’a uzatıldığını açıkladı. Açıklama, bakanlığın Twitter hesabından yapıldı.

SON GÜN ARTIK 30 NİSAN

Yapılan paylaşımda; “31 Mart 2020 tarihine kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 30 Nisan 2020 gün sonuna kadar uzatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” açıklaması yapıldı.

Açıklamada, kararın gerekçesine ilişkin bir bilgi yer almadı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada, corona virüs salgınının Türkiye ekonomisine etkilerine ilişkin bir dizi adım atılacağını duyurmuştu.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

2020 yılında kira beyannamesi vermek için ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek ya da www.gib.gov.tr internet adresine girerek kolaylıkla beyanname verebilirsiniz. Sistemde bulunan Hazır Beyan sayesinde kolayca kira geliriniz için gerekli işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca bir cep telefonu uygulaması olarak da sunulan bu sistemi telefonunuza indirerek işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üstü mükellefler, okuma yazması olmayanlar ile engelli ve hastalar “444 0 189” numaralı Vergi İletişim Merkezi’nden yardım isteyebilecek. Bu kimselere randevu sistemine göre Maliye Bakanlığından bir memur yardımcı olacak. Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.

KİRA GELİR VERGİSİ HESAPLAMA

2020 yılında kira gelir vergisi hesaplamasında iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar götürü gider yöntemi ile hesaplama ve gerçek gider yöntemi ile kira gelir vergisi hesaplamadır.

Götürü gider yöntemi ile kira geliri hesaplama

Kira gelir vergisi hesaplamada en kolay yöntem budur. Bu yöntemde elde ettiğiniz toplam kira gelirinden istisna bedeli düşülür ve kalan tutar kaçıncı vergi dilimine giriyorsa ona göre vergilendirme yapılır.

Örnek:

2019 yılında elde edilen konut kira geliri toplam 15.000 TL olsun. Götürü gider yöntemine göre hesaplandığında öncelikle bu tutar üzerinden kiraya tabi olmayan istisna tutarı düşülür. 2019 yılı için istisna tutar 5.400,00 TL’dir. Şimdi;

15.000 – 5.400 = 9.600 TL. Bu tutar istisna düşüldükten sonra vergiye tabi olan tutardır. 9.600 TL gelir 2019 gelir vergisi diliminde birinci vergi dilimi yani %15’lik vergi dilimine girdiğinden ödenecek kira vergisi 9.600 x % 15= 1.440 TL olacaktır.

Gerçek gider yöntemi ile 2019 kira geliri hesaplama

Kira vergisini gerçek gider yöntemi ile hesaplamak götürü gider yöntemine göre biraz daha zordur. Bu yöntemde gayrimenkul için yapılan giderler ödenecek kira gelirinden düşülür. Gerçek gider yönteminde aşağıdaki ve benzeri belgeye dayandırılabilen harcamalar toplam kira gelirinden düşülebilmekte. Bu giderler şunlardır;

– Elektrik, su v.b. harcamaları,
– Konutun sigorta giderleri,
– Konut için verilen harçlar, ödenen vergiler v.b.,
– Bakım ve onarma masrafları,
– Amortisman bedelleri.

Örnek

Elde ettiğiniz konut kira geliri 2019 yılında toplam 19.000 TL olsun. Bu daireye 600 TL ye deprem sigortası, 500 TL bakım gideri, 450 TL de elektrik harcanmış olsun. Vergiye tabi olacak kısım için önce toplam kira gelirinden istisna tutarı ve harcama tutarları çıkarılır. Sonra kalan tutar hangi vergi dilimine giriyorsa vergi dilimi oranında vergi ödenir. Yani;

Toplam kira geliri: 18.000 TL,

Toplam harcamalar ve istisna tutarı toplamı: 5400 + 600 + 500 + 450 = 6.950,00 TL

Vergiye tabi olacak kısım: 11.050 TL.

Birinci vergi dilimi yani %15’e göre ödenecek kira vergisi: 11.050 x %15 = 1.657 TL’dir.

Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr

Beyannamelerin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı

Beyannamelerin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı

T.C.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/144

Konusu: 26 Temmuz 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin uzatılması.

Tarihi: 26.07.2022

Sayısı: VUK-144/ 2022-7

1. Giriş:

Bakanlığımıza iletilen talepler nedeniyle, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 28 inci maddesinde yer alan yetkiye dayanılarak; mükellefler tarafından verilmesi gereken Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresinin uzatılması bu Sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2. Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Sürelerinin Uzatılması:

Mükellefler tarafından, 26 Temmuz 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 29 Temmuz 2022 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Duyurulur.

Bekir BAYRAKDAR

Gelir İdaresi Başkanı

Yazı kaynağı : www.alomaliye.com

Kira gelir beyanı süresi uzatıldı mı? Gmsi beyannamesi nasıl verilir?

Kira gelir beyanı süresi uzatıldı mı? Gmsi beyannamesi nasıl verilir?

Kira gelir beyanı süresi 31 Mart’tan 5 Nisan’a kadar uzatıldı. Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 5 Nisan’da sona erecek.

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyanname verme dönemi süresi uzatıldı.

GİB internet sitesinden yapılan açıklamada yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresinin 5 Nisan Çarşamba gün sonuna kadar uzatıldığı açıklandı.

Ayrıca yine 31 Mart’a kadar verilmesi gereken 2023/Şubat dönemine ilişkin “Form Ba” ve “Form Bs” bildirimlerinin verilme süresinin 7 Nisan Cuma günü sonuna kadar uzatılması kararı alındı.

1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi arasında konutta 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL’nin üzerinde kira geliri sağlayanlar gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak.

Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak. İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek.

İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. Öte yandan iş yeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.

Peki işyeri ve konutalarından gelir elde eden vatandaşlar nasıl beyanname verecek?

Vatandaşlar internette “www. gib.gov.tr” adresi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor.

Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor.

Hazır Beyan Sistemi’ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

Kira gelir vergisi kaç taksitle ödenecek?

Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz’a kadar ödenmesi gerekiyor.

Yazı kaynağı : www.ekonomim.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın