dünyada nesli tükenme tehlikesinde olan canlılar

dünyada nesli tükenme tehlikesinde olan canlılar bilgi90’dan bulabilirsiniz

Dünyada Nesli Tükenme Tehlikesi Olan 24 Hayvan | 2023

Dünyada Nesli Tükenme Tehlikesi Olan 24 Hayvan | 2023

Ne yazık ki bazı hayvan türleri için gezegendeki yaşam azalıyor. Onları yok olma tehlikesiyle başbaşa bırakan kaçak avcılık, habitat yıkımı ve iklim değişiklikleri en büyük sorun olarak görülüyor. Her geçen gün yeni bir hayvanın yok olduğu dünyada biz insanların üzerine düşeni yapması onlar için hayati bir önem taşıyor…

Dünyada Nesli Tükenmekte Olan Canlılar

Değişen iklim şartları ve doğa koşulları sebebiyle her yıl birçok hayvan türü nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bizler de bu yazımızda sosyal bir sorumluluk görevi olarak gördüğümüz soyu tükenmekte olan hayvanları listeledik. Listemizde yer alan hayvanlar, dünyanın birçok farklı noktasındaki doğal yaşam alanını kaybetme tehlikesi içine girmiş hatta kaybetmiş nesli tükenmekte olan hayvanlardır.

İşte nesli tükenen ve tükenmeye yakın hayvanlar listesi…

1. Vaşak

Nesli Tükenme Tehlikesi olan hayvanlar

Vaşak; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın kuzey ormanlarında yaşamakta olan kedigillerdendir. Son derece soğuk iklim koşullarında dahi yaşayabilen bu tür, kalın kaplı kürkleri sayesinde her daim vücut sıcaklığını koruyabilmektedir. Büyük pençeleri ve dik kulaklarıyla dikkat çeken bu kedigiller, son zamanlarda sıkça artış gösteren kaçak avcılık ve doğal yaşamın bozulmasına bağlı olarak sayıları giderek azalmaktadır. Yırtıcı türler arasında bulunan Vaşak, ülkemiz başta olmak üzere dünya genelinde soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvan türleri arasında yer almaktadır.

2. Leopar

Nesli Tükenme Tehlikesi olan hayvanlar

Vaşak gibi ülkemizin birçok bölgesinde geçmişte görülen Leopar, dünya genelinde tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Tıpkı vaşak gibi kedigiller familyasında yer alan leoparlar, cinsinin en büyük 4 türü arasında bulunmaktadır. Aslanlar, kaplanlar ve jaguarlarla yakından ilişkili olan bu hayvan, son derece zarif ve güçlü olmasıyla bilinmektedir. Sahra altı Afrika, kuzeydoğu Afrika, Orta Asya ve Hindistan ve Çin’de yaşam sürmektedir. Tüm bunların yanında leopar nüfusunun büyük bir çoğunluğu Afrika dışında büyük bir tehlike altındadır.

3. Cava Gergedanı

Nesli Tükenme Tehlikesi olan hayvanlar

Eskiden Cava adasında yaşayan ve adını buradan alan Cava Gergedanı, tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvan türü… Rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biri olan Cava gergedanı, günümüzde soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlardandır. Son olarak Endonezya’daki Ujung Kulon Milli Parkı’nda 58-68 tane kaldığı tahmin edilen bu tür, daha öncelerde kuzeydoğu Hindistan ve Güneydoğu Asya’da yaşamıştır. Sayıca az olan cava gergedanları 1,7 metre boyunda 2.3 ton ağırlığındadır. En kısa boynuza sahip gergedan türü olarak bilinen bu hayvan, nadir bulunuşu sebebiyle hakkında fazla bir şey bilinmemektedir.

4. Çita

Nesli Tükenme Tehlikesi olan hayvanlar

Kedi ailesi içerisinde son derece değerli bir hayvan olan Çita, dünya genelinde popülasyonu hızlı tükenen hayvanlar arasında gösterilmektedir. Dünyanın en hızlı kara memelisi olarak bilinen çita, benekli kürkü ve keskin gözleriyle avcılık konusunda bir hayli usta kimliğe sahiptir. Çoğu otomobili yoz içerisinde bırakacak hıza sahip bu hayvan, üç saniye içerisinde 0 ila 60 mil arasında gidebilmektedir. Çoğunluğu doğu ve güneybatı Afrika’da yaşamakta olan bu büyük kedigiller, doğal ortamlarının yerleşimciler tarafından yok edilmesinden dolayı soyu tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır.

5. Sumatra Orangutanı

Nesli Tükenme Tehlikesi olan hayvanlar

Doğal ortamlarında ortalama 50’li yaşlarına kadar gelen Sumatra Orangutanları, dünya genelinde sayısının 14 bin civarı olduğu belirtilmektedir. Orangutanların 2 cinsinden bir tanesi olan Sumatra orangutanı, yalnızca Endonezya’daki Sumatra adasında yaşamaktadır. Sumatra adasına özgü bir tür olan bu hayvan, adada yer alan Tapanuli ve Bornea orangutanlarıyla birlikte görülen 3 türden bir tanesidir. Üzücü olan ise Sumatra Orangutanı nesli tükenmekte olan hayvanlar listemizde yer almasıdır.

6. Macellan Pengueni

Nesli Tükenen Hayvanlar

Küresel Isınmanın etkisinin en çok hissedildiği yerlerin başında kutuplar gelmektedir. Burada yaşayan Macellan Penguenlerinin soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Yeni yiyecek bulmak için uzun yolculuklar bulmak için çıktıkları yolda diğer canlılar tarafından avlanmaktadır. Penguenler familyasının Spheniscus cinsinde yer alan Macellan pengueni, ortalama 61 – 76 cm uzunluğunda 4 kilogram ağırlığındadır. Adını Portekiz’li denizci Ferdinand Magellan’dan alan bu penguen, iklim koşullarının değişikliği ve doğanın insanlar tarafından uğradı zararlara bağlı olarak sayıca azalmıştır.

7. Deniz İguanası

Nesli Tükenen Hayvanlar

Ortalama boyu 2 metre olan deniz iguanası, dünya üzerinde bulunan tek okyanus kertenkelesi… Günümüzde ise soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Yalnızca Galapagos Adaları’nda bulunan deniz iguanaları, tuz kaplı kafaları ve dikenli sırtlarıyla dikkat çekmektedir. Bilim adamları bu hayvanların milyonlarca yıl önce Güney Amerika’da karada yaşayan iguanaların enkazlar sonucunda denize dökülmüş olabileceğini söylemektedir. Tüm bunların yanında gerçek olan tek şey deniz iguanalarının sayıca azalmış olmalarıdır. Deniz iguanalarının yumurtaları ve yavruları sıçanlar, vahşi kediler ve köpekler tarafından sürekli tehlike altındadır.

8. Bozkır Tuygunu

Nesli Tükenen Hayvanlar

Dünyada doğal ekosistemi bozulan hayvanların başında Bozkır Tuygunu gelmektedir. Atmacagilleri familyasının tıknaz bir tuygun türü olarak bilinen Bozkır tuygunu, günümüzde nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Erkek bozkır tuygunu, çok açık renkli tüy yapısı, beyaz göğsü, kama biçiminde ki dar ve siyah kanat uçları ile martıya benzemektedir.

9. Caretta Caretta

Nesli Tükenen Hayvanlar

Koruma altına alınan deniz kaplumbağası türü Caretta Caretta, bir kerede 100 yumurta bırakabilmektedir. Genel olarak Akdeniz sahillerinde yaşam alanı bulan bu türün en çok görüldüğü yer ise Türkiye’dir. Yalnızca denizde yaşamasıyla bilinen bu kaplumbağa türü, son zamanlarda artış gösteren yasak avcılık ve çevre kirliliğine bağlı olarak nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Sadece yumurtlamak için karaya çıkan bu deniz canlıları, kürek biçiminde yüzmeye yarayan bacakları ve kırmızımsı kabuğuyla dikkat çekmektedir.

10. Çizgili Sırtlan

Dünyada nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Hayvan belgesellerinde yırtıcı olarak gösterilen Çizgili Sırtlanlar Anadolu’nun bazı bölgelerinde yaşamaktadır. Sayısı azalmakla beraber bu türün avlanması bütün ülkelerde yasaklamaktadır. Çizgili sırtlanlar, sırtlangiller familyasına ait, familyanın diğer üyelerinden daha küçük olan bir sırtlan türüdür. Yalnızca Afrika’da bulunan diğer sırtlan türlerinden farklı olan bu türün Asya’da, hatta Türkiye’de yaşadığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ortalama 12 yıl yaşam süresine sahip olan bu memeliler, günümüzde soyu tükenmekte olan hayvanlar arasında gösterilmektedir.

11. Komodo Ejderi

Dünyada nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Dünyanın en büyük kertenkelesi olarak bilinene Komodo ejderi, ortalama 3 metre uzunluğuyla yaklaşık 70 kilogram ağırlığa sahiptir. Endonezya’ya bağlı Komodo, Rintja ve Flores adalarında yaşamakta olan bu tehlikeli tür, genellikle otlak alanları tercih etmektedir. Görüntüsü oldukça ürkütücü olan aslında uysal hayvan türleri arasında bulunan Komodo Ejderi genel olarak adalar bölgesinde soyunu devam ettirmektedir. Ancak doğal şartların bozulması sebebiyle soyu tükenme tehlikesi yaşayan hayvan türleri arasındadır.

12. Kara Akbaba

Dünyada nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Atmacagiller familyasının orta büyüklükteki akbaba türü olan Kara Akbaba, tıpkı kartallar, çaylaklar ve doğanlar gibi gündüzcül bir kuştur. Ortalama 9 kilogram ağırlığa sahip olan bu türü, doğal yaşam alanlarının bozulmasından dolayı nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Ülkemizin İç Anadolu bölgesinde görülen Kara Akbaba, yaşlı ormanların olduğu yerlerde yaşamaktadır. Türkiye’de sayıları ortalama 50 ile 100 arasındadır.

13. Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası

Dünyada nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Deri sırtlı deniz kaplumbağası, 2 metreye ulaşabilen boyu ve 600 kilograma varabilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük kaplumbağa türüdür. Tüm tropikal ve tropik altı okyanuslarda bulunan deri sırtlı deniz kaplumbağası, Dermochelys cinsi ve Dermochelyidae familyası içinde varlığını sürdüren tek tür olarak bilinmektedir. Ne yazık ki bu güzel deniz canlısının son yıllarda nesli bir hayli tükenmenin eşiğine gelmiştir.

14. Kutup Ayıları

Dünyada nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Başta iklim değişimi olmak üzere insanların izinsiz avlanması kutup ayılarını maalesef bu listeye sokmuştur. Beyaz ayı olarak da bilinen kutup ayıları, ayıgiller familyasının kuzey kutup bölgesinde yaşayan türüdür. Karlı ve buzullarla çevrili alanlarda yaşayan bu ayı türü, bulunduğu ortamın süper yırtıcısı olarak bilinmektedir. Günümüzde yaşamakta olan en büyük kara etoburu olmak ünvanına sahip kutup ayıları, bulunduğu çevreye çok iyi uyum sağlamıştır.

15. Büyük Pandalar

Nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve parçalanması büyük pandaların türünün yok olmasına neden oluyor. Dev panda olarak da bilinen büyük pandalar, ayıgiller familyasının belki de en sevilen suratları arasında yer almaktadır. Beyaz postu üzerindeki siyah benekli bölgeleriyle bilinen bu güzel canlılar, son derece iri bedenleriyle bir hayli dikkat çekmektedir. Dev pandalar küçük pandalardan farklı olarak bambu ile beslenmektedir. Bazen bambu ayısı da denilmektedir.

16. Dev Mekong Yayın Balığı

Nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Dev Mekong yayın balıkları, Pangasiidae familyasından bulunan bir çeşit balık türüdür. Adını Mekong ırmağının alan bu balık, Mekong ırmağının alt kısmında yaşayan bir yayın balığı türüdür. Ortalama 3 metre boyu ve 300 kilogram ağırlığıyla en büyük yayın balığı türüdür. Yapılan araştırmalar Dev Mekong yayın balığının belki de dünyanın en büyük tatlı su balığı olabileceğini göstermektedir. Son derece az görülen bu balık türü, ne yazık ki insanların avından kurtulamayan ve nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır.

17. Pigme Borneo Fili

Nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Asya fillerinden yaklaşık 50 cm daha kısa olan bu fil, aynı zamanda daha uysal olmasıyla bilinmektedir. Yapılan araştırmalar palmiye ekiminin fillerin otlak alanlarını azalttığı, bu nedenle fillerin yaşama alanlarının daraldığını göstermektedir. Tüm bunların yanında hem Afrika hem de Asya’da yaşadığı rapor edilen bu türün günümüzde Afrika orman filinin bir poliformu olarak kabul edilmektedir.

18. Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği

Nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Kara ayaklı dağ gelincikleri, Kuzey Amerika’ya özgü memeli hayvan türüdür. sansar, vizon, kokarca, gelincik, susamuru ve porsuklarla birlikte Sansargiller familyasında bulunan Kara ayaklı gelinciği son zamanlarda nesli tehlikedeki türlerdendir. Günümüzde sadece Amerika’da görülen bu türün nesli Kanada’da tükenmiştir.

19. Dağ Gorili

Nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Dağların yüksek kısımlarındaki ormanlık alanlarda yaşayan dağ gorillerinin neslinin tükeneceği söyleniyor.

20. Sumatra Kaplanı

nesli tükenen hayvanlar

Kaplanın sadece Sumatra adasında yaşaması, insanoğlundan kaçmasını da zorlaştırıyor. Bu kaplanların sadece 100 tanesi doğal yaşamında hayatına devam ediyor. Diğerleri ise koruma altında.

21. Cross River Gorili

nesli tükenen hayvanlar

Bol eti nedeniyle avlanan ve geliştirme için toplanan gorillerin soyu yakın zamanda tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.

22. Vaquita (Meksika Yunusu)

nesli tükenen hayvanlar

Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.

23. Altın Başlı Langur

nesli tükenen hayvanlar

10 yıldır koruma altında olan bu langurlar bir türlü çoğalamıyor. Halen soyları ciddi tehdit altında olan langurların sayısı, on yılda ilk kez 2003 yılında artmıştı.

24. Javan Gergedanı

nesli tükenen hayvanlar

Kaçak avcılar boynuzu için onları avlarken müteahhitler ise gergedanların yaşam alanlarını yok ediyor. Her ikisi de bu gergedan türünün yok olmasına sebep oluyor. Rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biri olan Javan gergedanı, günümüzde soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlardandır. Son olarak Endonezya’daki Ujung Kulon Milli Parkı’nda 58-68 tane kaldığı tahmin edilen bu tür, daha öncelerde kuzeydoğu Hindistan ve Güneydoğu Asya’da yaşamıştır. Sayıca az olan Javan gergedanları 1,7 metre boyunda 2.3 ton ağırlığındadır. En kısa boynuza sahip gergedan türü olarak bilinen bu hayvan, nadir bulunuşu sebebiyle hakkında fazla bir şey bilinmemektedir.

Nesli Tükenen Hayvanların Ekosisteme Etkileri Nelerdir?

nesli tükenen hayvanlar

Dünyanın birçok bölgesinde, biyolojik çeşitliliğin azalması sonucu nesli tükenen hayvan türleri sayısı hızla artmaktadır. Bu türlerin yok olması, sadece türlerin kendisi için değil, aynı zamanda tüm ekosistemler için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Nesli tükenen hayvanların ekosistemlere etkileri şunlar olabilir:

Sonuç olarak, nesli tükenen hayvan türlerinin yok olması, ekosistemlerdeki diğer canlı türlerinin popülasyonlarını olumsuz etkileyebilir, bitki yetiştirme ve tozlaşma gibi önemli işlevleri yerine getiremez ve ekonomik faaliyetlerin bölgesel etkilerini ciddi bir şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, bu türlerin korunması ve restorasyonu için ciddi bir çaba gereklidir.

Nesli Tükenen Hayvanların Yeniden Canlandırılması Mümkün mü?

nesli tükenen hayvanlar

Nesli tükenen hayvanlar, yeryüzünde var olan diğer türlerle birlikte doğal dengenin korunmasına yardımcı olan önemli bir parçaydı. Ne yazık ki, insan faaliyetleri ve çevre kirliliği gibi faktörler, dünya genelinde birçok hayvan türünün neslinin tükenmesine yol açtı. Peki, nesli tükenen hayvanların yeniden canlandırılması mümkün mü?

Nesli tükenen hayvanların yeniden canlandırılması için birkaç yöntem önerilmiştir. Bunlardan biri, nesli tükenen hayvanların genetik materyalinin klonlama yoluyla kullanılmasıdır. Ancak, bu yöntem yüksek maliyetli olup zaman alıcıdır. Ayrıca klonlama sonucunda elde edilen hayvanların sağlığına dair belirsizlikler vardır. Bu nedenle, genetik materyalin klonlama yoluyla kullanılması yalnızca son çare olarak düşünülmelidir.

Daha pratik bir yöntem, nesli tükenen hayvanların yakın akrabalarının kullanılmasıdır. Bu yöntem, “geri getirme” değil, “yakınlaştırma” olarak adlandırılır. Örneğin, Asya fillerinin soyu tükenmiş olsa da, Afrika fillerinin genetik olarak yakın akrabaları olduğu için Asya fillerinin yerine Afrika fillerinin kullanılması düşünülebilir. Bu yöntem, genetik çeşitlilik açısından sınırlı olsa da, daha hızlı ve daha az maliyetli bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Nesli tükenen hayvanların yeniden canlandırılmasına yönelik bir diğer yaklaşım da, hayvanların yaşam alanlarının ve habitatlarının korunması ve restore edilmesidir. Bu, nesli tükenmek üzere olan türlerin hayatta kalma şansını artırmak için oldukça önemlidir. Örneğin, insanların yaşam alanlarını orman yangınları, tarım faaliyetleri ve madencilik faaliyetleri nedeniyle yok edilen ormanlara geri dönüştürmek, ormanlarda yaşayan türlerin korunmasına yardımcı olabilir.

Dünya üzerinde nesli tükenen hayvan türlerinin ne kadarı geri getirilebilir?

Nesli tükenen hayvan türleri, bazı istisnalar dışında geri getirilemez. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, bazı türlerin DNA’sı korunarak, klonlama veya genetik yeniden yapılandırma yoluyla yeniden canlandırılması mümkün olabilir. Ancak bu yöntemler, sadece belirli türler için etkili olabilir ve maliyetleri oldukça yüksektir.

Nesli tükenen hayvanlar neden bu kadar önemlidir?

Nesli tükenen hayvanlar, doğal ekosistemlerin dengesini sağlamak için önemlidir. Bir türün yok olması, doğal yaşam alanlarında zincirleme bir etkiye neden olabilir. Bu etki, diğer türlerin de hayatta kalma şansını azaltabilir. Nesli tükenen hayvan türleri, biyolojik çeşitliliği korumak için de önemlidir.

Nesli tükenen hayvanların sayısı nedir?

Dünya üzerindeki nesli tükenmiş hayvan türlerinin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte, yaklaşık 27.000 türün tehlike altında olduğu tahmin ediliyor.

Nesli tükenen hayvanlarla ilgili neler yapılabilir?

Nesli tükenen hayvanların korunması için çeşitli çalışmalar yapılabilir. Öncelikle, doğal yaşam alanlarının korunması için çaba gösterilmelidir. Ayrıca, türlerin sayılarının artırılması ve yeniden üretimi için koruma programları uygulanabilir. Tükenme tehlikesi altındaki türlerin ticareti ve avlanması da yasaklanabilir veya sınırlandırılabilir.

Nesli tükenen hayvanlarla ilgili farkındalık nasıl artırılabilir?

Nesli tükenen hayvanlarla ilgili farkındalığı artırmak için çeşitli faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetler arasında, kampanyalar, seminerler, eğitimler, belgesel filmler ve sosyal medya etkinlikleri yer alabilir. Bu çalışmalar, insanların doğal yaşam alanlarına ve hayvanlara olan etkilerini anlamalarına yardımcı olabilir ve koruma çalışmalarına destek sağlayabilir.

Yazı kaynağı : www.neoldu.com

Nesli tükenmekte olan hayvanlar hangileridir? Ülkemizde ve dünyada nesli tükenen türlerin özellikleri!

Nesli tükenmekte olan hayvanlar hangileridir? Ülkemizde ve dünyada nesli tükenen türlerin özellikleri!

İklim değişikliği, bilinçsiz avlanma, ekolojik dengenin bozulması ve çevre kirliliği gibi faktörler nesli tükenmekte olan hayvanları daha da tehlikeye sokuyor. Her geçen yıl nesli tehlikeye giren hayvanların sayısı artarken; tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanları ve nesli tükenmekte olan hayvanları korumak için yapılması gerekenleri sizler için yazdık. Detaylar haberimizde!

Dünya üzerinde yüz binlerce canlı türü olsa da, o canlıların nesillerini devam ettirmelerinin önündeki en büyük engel insanlardır. Nesli tükenmekte olan hayvanlardan bazıları…

Nesli tükenmekte olan hayvanlar:

ÇİTA

Çita, nesli tükenmekte olan hayvanlardan birisi olarak bilinmektedir. Çitalar, kedigiller familyasının bir üyesi olup, hızlı koşmasıyla tanınır. Günümüzde türün çoğunluğu Güney ve Doğu Afrika’da yaşamaktadır. Çok küçük bir topluluk da İran’ın Horasan bölgesinde bulunan çitalar; 15, 16 ve 17. yüzyıllara ait Padişahların av sahnelerini gösteren minyatürlerde av yapan çitalar görülmektedir. Anadolu ve Ortadoğu’da zoolojik araştırmalar yapan İngiliz araştırmacı Charles Danford’un 1879 yılına ait notlarında Birecik’in güneyinde bir şeyh tarafından kendisine canlı bir çita hediye edildiği belirtilmektedir. Çitalar, Türkiye’de 19. yüzyıla kadar yaşamıştır. Sıfırdan 108 km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilen çitalar, 460 metreden fazla koştuğu durumlarda vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu da çitanın beynine zarar verebilir. Bu yüzden avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer. Uzmanlar dünyada 10.000’den az vahşi çita olduğunu düşünmektedir.

BEYAZ GERGEDAN

Dünyada sadece 4 tane kaldığı söylenen beyaz gergedan, silahlı korumalarla yaşamaktadır. Beyaz Gergedan, parkı koruyan silahlı görevlilerle birlikte görülmekte ve 24 saat silahlı görevliler tarafından korunmaktadır. Bulunduğu parkta 2 beyaz gergedan yaşamaktadır. 4.5 metre uzunluğundaki beyaz gergedanların nesli aşırı avlanma sonucunda tükenme noktasına gelmiştir.

KAŞMİR MİSK GEYİĞİ

Kaşmir misk geyiği, Asya’da bulunan 7 türden biri olarak tanımlanmaktadır. Vahşi Yaşamı Koruma Derneği, bu türe ülkenin kuzeydoğusundaki engebeli ormanlık yamaçlarda rastlandığını açıklamıştır. Sivri dişleriyle korkutucu bir görünüme sahip olan Kaşmir misk geyiği, dişlerini çiftleşme döneminde karşı cinsi etkilemek ve rakiplerini uzaklaştırmak için kullanıyor. Vampir lakabı da bu dişlerinden geliyor.

JAVAN GERGEDANI

Hayatta kalanların sayısı: 60’dan daha az

Doğal ortamı: Endonezya ve Vietnam

Durumu: Bu gergedanlar, belki de dünyanın en nadir bulunan memelilerindendir. Kaçak avcılar boynuzuna değer verirken, müteahhitler ise gergedanların yaşadığı ormanları yok etmektedir.

CARETTA CARETTA

Denizlerde yaşayan Caretta Carettalar yumurtlamak dışında karaya hiç çıkmazlar. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi, alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renkli olan bu kaplumbağa türleridir. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimdedir ve dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunmaktadır.  Oksijeni havadan almalarına rağmen uzun süre su altında kalabilir, yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. 

Akdeniz sahillerine yayılan carettaların en önemli yumurtlama bölgesi Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilidir. Belek kıyıları, Caretta caretta’ların Akdeniz’deki ikinci ve Türkiye’nin en büyük yumurtlama alanıdır. 2006 yılı içinde Belek’te 1000 civarında, Anamur’da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Kabuk boyları 1 metre kadar büyüyebilir. Balıklar, kabuklular ve su canlıları; özellikle de deniz analarıyla beslenirler.

Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde oldukları düşünülmektedir. İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi yüzünden ve ışık kirliliği nedeniyle bugün sayıları giderek azalmaktadır. Nesli tükenme tehdidi altında olduğu için koruma altında tutulmaktadır.

ALTIN BAŞLI LANGUR

Hayatta kalanların sayısı: 70’den daha az

Doğal ortamı: Vietnam

Durumu: On yıldır koruma altında olan altın başlı langurlar çoğalamıyor.

BÜYÜK PANDA

Hayatta kalanların sayısı: 2000’den daha az

Doğal ortamı: Çin, Burma ve Vietnam

Durumu: Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve parçalanması pandaların türünün yok olmasına neden oluyor. Kapalı alanlarda üretilmeleri ve türünün korunmasıyla neslinin zar zor hayatta kalmasına yardımcı oluyor.

KOMODO EJDERİ

Komodo ejderi (Varanus komodoensis), dünyanın en büyük kertenkele çeşidi olarak bilinir. Komodo ejderleri azami 3 metre uzunluğunda olup, ortalama 70 kilo civarındadır. Endonezya’ya bağlı Komodo, Rintja ve Flores adalarında bulunur ve otlak alanları tercih ederler.

Komodo ejderleri iyi yüzerler ve tırmanırlar, gün boyunca aktiftirler. Yılanlarda olduğu gibi, uzun, çatallı dillerini kullanarak yiyecek bulurlar. Başlıca besinleri kaynakları ise hayvan leşleridir. Aynı zamanda geyik ve yaban domuzu da avlarlar. Komodo ejderleri manda kadar iri hayvanları bile öldürebilirler. Salyasında çoğu tehlikeli 50’den fazla çeşit bakteri bulunur. Yemeklerinden geriye hiçbir şey bırakmazlar.

Komodo ejderinin ısırığında yılana benzer bir zehir bulunur. Bu zehir kurbanlarını şoka sokar, kanın pıhtılaşmasını engeller, kan akışının hızlanmasına, böylelikle kan basıncının düşmesine ve bilincinin kapanmasına neden olur. Ayrıca Komodo Ejderi avını ısırdıktan sonra hemen yemeyebilir, avı zaten girdiği şok sonucu öleceğinden daha sonra geri dönüp beslenebilir. Komodo ejderi, memelilerle beslenmesi ve sık sık insanlara saldırmasıyla da tanınmaktadır.

Aynı zamanda dişi komodo ejderlerinin içinde erkek üreme hücresi oluşturacak bir kısım bulunur ve bu kısım zor durumlarda kullanılarak dişinin kendi kendine üremesini sağlar. Yeni doğan komodo ejderleri kendi başlarının çaresine bakmak zorundadırlar ve bu sebeple birçoğu savunmasızdır. Bu yüzden çoğu yavru ilk yıllarında pek çok yırtıcıya, yamyam yetişkinler dahil, yem olurlar. Yavrular yetişkinliğe kadar olan sürelerini daha güvenli ve potansiyel av olan böceklerle dolu ağaçlarda geçirirler. Komodo ejderlerinin soyu, insan baskısı yüzünden tehlike altındadır. Kolayca yayılabilmelerine rağmen insanların onların yaşadığı adalarına yerleşmesi, komodo ejderlerini ve onların avlarını avlamaları, komodo ejderini soy tükenmesiyle karşı karşıya getirmiştir. Ortalama bir sürüngene göre çok zekilerdir. Türü ehlileştirmek imkânsız ve tehlikelidir. Komodo ejderleri eski soyu tükenmiş devasa bir varan türü olan megalanya de akrabadır.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLARI KORUMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR? 

İnsanların doğada var olma mücadelesi sebebiyle birçok hayvanın nesli tükenmek üzere. Plansız nüfus artışı, kentleşme, ormanların ve hayvanların doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi, çevre kirliliği, bilinçsiz ve aşırı avlanma gibi insan kaynaklı birçok sebep, çeşitli hayvanların sayısını azalatarak ekolojik dengeyi bozuyor.

Doğal beslenme zincirinin bozulmaması için insanoğlunun daha vakit kaybetmeden harekete geçmesi ve nesli tükenmekte olan hayvanları koruma altına alması gerekiyor, uzmanlara göre bu problemin kalıcı çözümü çok açık ve basit:

İnsanlar hayvanları koruma konusunda bilinçlendirilmeli! Peki nasıl?

Peki, bu bilinçlendirme nasıl mümkün olabilir? Bu bilinç, küçük yaşlardan itibaren oluşturulmaya başlanarak okullarda, aile içi verilen eğitimlerde ve sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla sık sık gündeme getirilmeli ve insanların bu konudaki farkındalığı arttırılmalı.

Yazı kaynağı : www.tgrthaber.com.tr

Dünya’da Nesli Tükenen Hayvanlar Hangileri? Dünya’da Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Ve Özellikleri

Dünya'da Nesli Tükenen Hayvanlar Hangileri? Dünya'da Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Ve Özellikleri

Hayvanların bazıları avcılık faaliyetlerinden ötürü yok olma tehlikesi, neslinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bazılarının ise nesli çoktan tükenmiş bulunmaktadır. 

 Dünya’da Nesli Tükenen Hayvanlar Hangileri? 

 Hayvanlar dünya da varlık gösteren önemli canlılardan birini oluşturur. Doğal denge için dünyada hayvanların da çok önemli bir yeri bulunur. Her hayvan türünün ayrı ayrı bu dünyaya kattığı çeşitli yararlar bulunmaktadır. Doğanın doğal dengesi için çok önemlidirler. Ancak zaman geçtikçe doğa değişmekte, iklimler değişmektedir. Bu değişim ise maalesef ki olumsuz bir yönde olmaktadır. Bu olumsuzluktan hayvanlar da etkilenmektedir. Doğa da ve iklimde yani dünya da meydana gelen bu değişimler özellikle bazı hayvan türlerinin geleceğini olumsuz etkilemektedir. 

 Bazı hayvan türlerini ise çoktan olumsuz bir şekilde etkilemiş, nesillerini yok etmiştir. Bu nesil tükenmesinde doğanın ve iklimin etkisi olmakla birlikte aynı zamanda avcılık faaliyetleri de bu durum da etkili olmaktadır. Nesli tükenen ve tükenme tehlikesi bulunan hayvanların isimleri şu şekildedir: 

Vaşak 

Leopar 

Cava gergedanı 

Çita 

Sumatro orangutanı 

Macellen pengueni 

Deniz iguenası 

Büyük pandalar

Dev Mekong Yayın Balığı 

Siyah ayaklı dağ gelinciği 

Pigme borneo fili 

Dağ gorili 

Sumatra kaplanı 

Cross River Gorili 

Meksika yunusu 

Altın başlı langur 

Javan gergedanı 

Dünya’da Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar ve Özellikleri 

 Dünya da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan 30’a yakın hayvan türü bulunmaktadır. Bu hayvanların gün geçtikçe sayıları azalmakta, yok olmaktadır. Bunun başlıca nedeni iklimin ve doğanın olumsuz bir biçimde değişmesidir. Bunun da en büyük sebebi insanların çevreye karşı çok özensiz olmasıdır. 

 Çevreyi daimi bir şekilde kirletmesi, yeşillik alanları yok etmesidir. Bunun yanında aynı zamanda avcılık gibi hayvanları öldürmeye, yok etmeye yönelik faaliyetler de bu duruma sebebiyet vermektedir. Neslinin bittiği veya bitmek üzere olduğu bir tehlike ile karşı karşıya olan hayvanlar: Vaşak, Leopar, Cava gergedanı, Çita, Sumatro orangutanı, Macellen pengueni, Deniz iguenası, Bozkır tuygunu, Mekong Yayın Balığı, Siyah ayaklı dağ gelinciği, Pigme borneo fili, Dağ gorili, Sumatra kaplanı, Cross River Gorili, Meksika yunusu, Altın başlı langur, Javan gergedanıdır. 

 Bu Hayvanların Özellikleri Nelerdir? 

 Vaşak, en yüksek seviyede olan soğuk iklim koşullarında dahi yaşayabilmektedir. Kalın kürkleri vardır. Bu sayede vücut sıcaklığını her ortamda koruyabilmektedir. İri pençeleri ve dik kulakları vardır. Leopar, kedigiller ailesinde yer alır. Cinsinin en büyük 4 türü arasında bulunur. Çok güçlüdürler. Cava gergedanı, rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biridir. 58-60 tane kalan sayısı mevcuttur. Çita, kedi ailesinin bir üyesidir. Dünyanın en hızlı kara memeli hayvanı olarak bilinir. 

 Çitanın benekli kürkü vardır. Sumota orangutanı, orangutanların iki cinsinden birini oluşturur. Endonezya’da bulunur. Macellen pengueni, penguenler familyasında yer almaktadır. 4 kg ağırlığındadır. Deniz iguenası, Dünya üzerinde kalmış son deniz kertenkelesidir. Bozkır tuygunu, atmacagiller ailesine aittir. Caretta caretta, bir deniz kaplumbağasıdır. 

 Nesli tehlike altında olduğu için korumaya alınmıştır. Javan gergedanı, rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biridir. 58-60 tane kalmış ve bu kalanlar da koruma altına alınmıştır. Bu hayvanların her birinin varlığı doğa için büyük ehemmiyet taşımaktadır. Birinin bile yok olması doğa için tehlike arz eder.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın