Doppler Çalışması Nedir ve Nasıl Yapılır?
Doppler emek harcaması (Dopplerografi), fetüsün ve annenin damarlarındaki kan akışının yönünü ve hızını belirlemenize, bebeğin kalbi ve kan damarlarıyla alakalı muhtemel sorunları zamanında tanımanıza, göbek kordonunun lokalizasyonunu belirlemenize olanak tanır. Bebek kendini hamileliğe has semptomlarla hissettirir, bunlar; baş dönmesi, sabah bulantısı, halsizlik, bitkinlik, iştah artışı vb.
Ancak bir jinekolog tarafından uygun bir hamilelik seyri bile gözlemlenmeli, kısaca tam teşekküllü bir hamilelik yönetimi olmalıdır. Hamile anne, gerekli testleri hatasız geçmeli, jinekoloğun başvuracağı diğer uzmanlar tarafından muayene edilmelidir. Böyle bir kontrol ultrasondur. Hamilelik sırasında ultrason, fetüsün intrauterin gelişimini izlemek için gereklidir.
Doppler emek harcaması ve fetüsün durumunun değerlendirilmesi
Ultrason desteğiyle fetüsün fiziksel parametreleri ve amniyotik sıvı hacmi değerlendirilir. Ayrıca, Doppler emek vermesi, fetal kardiyovasküler sistem ve plasental dolaşımın içerisindeki işlevini değerlendirmeyi olası kılar. Doppler, aynı anda damarın tam yerini, çapını belirlemenize ve kan akış hızını ölçmenize olanak tanır. Son yıllarda renkli Doppler emekleri (kan akışının renkli görüntüleri) kullanılmaya başlanmıştır.
Sensöre yönlendirilen akış kırmızı renkte ve ters yönde mavi renkte gösterilir. Renkli Doppler çalışmaları, göbek kordonu halkalarının intrauterin lokalizasyonuna izin verir ve çoğu doğuştan kalp kusurunu teşhis eder. Doppler emek vermesi, hem lineer kan akış hızının direkt değerini aynı zamanda kalp döngüsünün farklı evrelerinde kan akış hızı arasındaki oranı belirlemeye izin verir. Bu göstergeler fetüsün göbek arteri, aort, karotis, renal ve orta serebral arterlerinde belirlenir. Çoğu vakit, hamileliğin 24 ila 26. Haftasında bir Doppler emek harcaması kullanılır.
Fetüsün orta serebral arterlerindeki kan akışının incelenmesi, intrauterin gelişme geriliğinin ilk aşamasında beyne giden kan akışını değerlendirmek için kanın serebral arterlere deşarjını tespit etmeyi mümkün kılar. Doppler hem karın ön duvarından hem de transvajinal bir sonda ile yapılabilir.
Not: Dikkatli olun, doppler gücü geleneksel ultrasondan daha büyüktür. Bu nedenle, Doppler ultrason üçüncü trimesterde reçete edilir, erken gebelikte kullanımı dikkatli yapılmalıdır.
Yazar: Bekir Bulut
kaynak: bilgiustam.com