Dolar bugün ne kadar? 19 Ağustos canlı dolar- euro rakamları

Dolar bugün ne kadar? 19 Ağustos canlı dolar- euro rakamları



Yeni güne başlarken dört gözle beklenen konuların başında dolar ve altın fiyatları geliyor. Dolar yatırımcıları ve piyasayı yakından takip eden vatandaşlar internette “ Dolar bugün ne kadar? Euro ve sterlin ne kadar?” sorularına cevap arıyor. İşte 19 Ağustos canlı dolar kuru ve döviz kurlarında son durum…

DOLAR BUGÜN NE KADAR? (19 Ağustos )

İstanbul özgür piyasada dolar 18,0960 liradan, avro 18,2440 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 18,0940 liradan alınan dolar 18,0960 liradan satılıyor. 18,2420 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 18,2440 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 18,0950 lira, avronun satış fiyatı ise 18,3260 lira olmuştu.

DÖVİZ HAKKINDA

Döviz kuru nedir?

Döviz kuru; herhangi bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimleri karşısındaki değerini gösteren katsayı olarak anlatılır. Ülkeler arası ticarette kullanılan ve en fazla tercih edilen yatırım araçlarından biri olan döviz ile yapılacak olan işlemlerde alış kuru ve satış kuru olmak suretiyle iki seçenek bulunur.

Türkiye’de kaç adet döviz kuru sistemi vardır?

Esnek piyasa döviz kuru: Merkez Bankası’nın müdahalede bulunmadığı, kurun özgür bir şekilde dalgalandığı sisteme verilen isimdir.

Sabit kur sistemi: Merkez Bankası’nın döviz kurunun dengede olması için müdahalede bulunmuş olduğu sistemdir.

Denetimli kur sistemi: Merkez Bankası’nın döviz kurundaki dalgalanmayı test etmeye yönelik faaliyet gösterdiği döviz kuru sistemine verilen isimdir.

Döviz kuru türleri nedir?

Nominal kur: Yabancı para birimlerinin milli para birimi karşısındaki değerine verilen isimdir. 1 Amerika dolarının başka birimden yabancı para birimine eşitliğini belirten döviz kuru çeşididir.

Reel kur: Nominal kurun enflasyon payı kapsamında düzenlenmesi ile birlikte gerçek kur elde edilir. Bu sebeple nominal kurun kıymeti de doğrudan reel kur ile ilişkilidir. Reel kurun artması durumunda, USD/TL paritesindeki TL kısmı kıymet kaybeder.

Çapraz kur: Yabancı para birimlerinin başka bir yabancı para birimi cinsinden olan kur değerine verilen isimdir. Örneğin; şahıs elindeki mevcut dolar ile Euro almak istediğinde, çapraz kur mevzu bahis olur.

Efektif kur: İki yabancı döviz kurunun birbirleri ile averajının hesaplanması ile efektif kur bulunur. Çapraz kurda muamele yapmadan önce para biriminin değerinin öğrenilmesi gerekir. Örneğin; muamele yapılacak olan döviz çeşitleri dolar ve Euro ise 1 doların ve 1 Euro’nun ne kadar bulunduğunun bilinmesi gerekir.

Döviz kurunun değişmesi üstünde etkili olan faktörler nedir?

Ödemeler dengesi: Ülkenin tutumsal işlemlerinin kaydına verilen isimdir. Ödemelerdeki dengesizlikler etken döviz kuru politikaları uygulanarak ortadan kaldırılabilir. Döviz fiyatlarının değişmesi, arz ve talep dengesini değiştirmektedir. Arz ve taleplerdeki farklılıklar da alacaklılar ve borçlular üzerinde müessir olur.

Gelir seviyesi: Ülkenin gelir ortalaması diğer ülkelerden daha çok olduğunda; her döviz kuru için ülkenin ithalatında da yükselme olur. Arz değişmemekle beraber kur yükselir ve bu da ülkenin para biriminin kıymet kaybetmesine niçin olur. Gelir düzeyi artan insanların istekleri ve zevkleri daha farklı olmaya başlamış olacağı için ithal mallara alaka artar. Bu da denge kurunu değiştirmekle beraber döviz talebinin artmasına da sebep olur.

Genel fiyat seviyesinde değişmeler: Ülkede enflasyonun yüksek olması, ülkenin ürettiği ürünlerin yurtdışına nazaran daha pahalı olmasına niçin olur. Dolayısıyla ithal mallara olan talep artar ve ülkenin parası da kıymet kaybeder. Enflasyon ve paranın değeri ters orantılıdır.

Faiz oranları: Reel ürem oranı düştüğünde ülkenin para birimi değer kaybeder ve reel ürem payı yükseldiğinde de para birimi değer kazanır.

Sermaye hareketleri: Kısa vadede döviz kuru üstündeki değişikliğin en önemli etkenlerinden biri sermaye hareketlilikleridir.

kaynak: ekonomist.com.tr

Similar Posts

Bir cevap yazın