diş dolgusu yapmak orucu bozar mı

diş dolgusu yapmak orucu bozar mı bilgi90’dan bulabilirsiniz

Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken diş tedavisi orucu etkiler mi, kaza gerekir mi?

Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken diş tedavisi orucu etkiler mi, kaza gerekir mi?

Her sene olduğu gibi bu Ramazan ayında da oruç tutanların aklında hep oruç bozabilecek şeyler geliyor. Normalde orucun bozulması için yeme, içme gibi eylemlerde bulunulması gerekiyor. Oruçlu iken diş tedavisi yaptırmak isteyen biri, yeme ve içme gibi eylemleri yapmadığı için orucunun bozulmayacağını bilmeli. Diş tedavisi sırasında yapılan bütün operasyonlarda tutulan oruç bozulmaz. Şiddetli diş ağrısı çeken birinin dişini çekmesi ya da dişle ilgili başka bir müdahale edilen kişinin orucu bozulmaz.

Diş tedavisi sırasında enjekte edilen şeyler orucu bozar mı?

Diş tedavisinin orucu bozmayacağını Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamıştı. Diş tedavisi sırasında kişinin acı çekmemesi için yapılan iğneler ya da spreyler boğaza gitmediği için orucu bozmaz. Tedavi sırasında kan yutmak ya da suyla ağız çalkalarken boğaza kaçan su orucu bozar. Bu yüzden de diş tedavisi sırasında oruç kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekir.

Uzman kişiler diş tedavisi için ne diyor?

Diş doktorları bu durum için oruç tutan kişilerin 16 saat boyunca dişlerini fırçalama eylemini gerçekleştiremeyeceğini için dişin çürüme ihtimalin de yüksek olduğunu vurguluyor. Bu durumda da iftardan sonra diş fırçalama eylemini gerçekleştirmek gerekir. Bazı hocalar diş fırçasının ıslak olmaması söylüyor, bazıları da tam ters düşünceyi savunuyor. Uzman doktorlar diş fırçasının ıslak olmamasının dişe bir zarar vermediğini ifade ediyor. Uzman doktorlar da Ramazan ayında diş tedavi yaptırmak ya da dolgu yaptırmanın orucu bozmayacağını ifade ediyor. Diyanetin dediği gibi suyla ağız çalkalama eylemi sırasında boğaza su kaçmamasına dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca uzman doktorlar, deri üzerine sürülen krem nasıl orucu bozmuyorsa, dişe dolgu yaptırmakta orucu bozmadığını ifade ediyorlar.

Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

Oruçluyken Diş Tedavisi Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Oruçluyken Diş Tedavisi Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Ramazan, İslam dininde dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların şafaktan gün batımına kadar yiyecek tüketmekten kaçındığı kutsal aydır.Birçok insan Ramazan ayında, diş hekimine gitmenin uygun olmadığını düşünebilir. Orucun bozulacağı korkusu ile acil durumlarda bile diş hekimine gitmekten çekinebilirler.

Ancak Oruç tutarken birşey yutmadığınız sürece diş tedavinizi yaptırmanızda sakınca yoktur. Bu, topikal ve enjekte edilebilir anestezi kullanabileceğiniz, ancak oral anestezi kullanamayacağınız anlamına gelir. Ramazan ayı boyunca düzenli bir muayene ve hijyen ziyareti yapıyorsanız, klinisyenler her hastanın ihtiyaçlarını kültürel olarak duyarlı yollarla ele almaya hazır olmalıdır. Diş bakımı ağız da yapılan tedavi prosedürlerini içerdiğinden, hem oruçlu hastalar hem de klinisyenler için endişe duymak doğaldır.

Tedavi ile ilgili hususlar ölçü alma, restorasyonlar ve ekstraksiyonlar gibi tedavi prosedürleri orucunuzu bozmaz. Bir malzemeyi doğrudan pulpa üzerine yerleştirmeyi içeren diş dolgusu, oruç tutmaya müdahale etmediği için hala yapılabilir. Küçük ağız cerrahileri: Yüksek vakumlu emme uçları gibi önleyici tedbirler kullanılırsa, hastanın orucu ihlal edilmeden, diş çekimi yapılabilir. Bir kan şekeri ölçüm cihazı, tedaviden önce ve sonra hastanın kan şekeri seviyesini izlemek ve hipoglisemik senkopu önlemek için kullanılabilir. Pulpa iltihaplanması oluşursa, yutmayı önlemek için yüksek hacimli emme, lastik baraj ve dik bir pozisyon tercih edilmelidir. Ekstrüzyonları dikişlerin yerleştirilmesi takip edebilir. Dikişler, kazara yutulabilecek sıvı hemostatik bir ajanın kullanılması ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Alternatif olarak, kanamaya karşı lazer cerrahisi kullanılabilir. Lokal anestezik enjeksiyonların, Akademisyenler tarafından İslam fetvalarına (hükümlerine) göre, uygulanması bir kişinin orucunu geçersiz kılmaz.

Ancak risk almak istemiyorsanız, özellikle akut ağrı, rahatsızlık yoksa diş hekimi muayenenizi veya dolgularınızı daha sonraki bir tarihe kadar yeniden planlamak doğru olacaktır.

Yazı kaynağı : www.dentsuadiye.com

Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken dişçiye gitmek…

Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken dişçiye gitmek...

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Peki diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?

Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?

Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Yazı kaynağı : www.trthaber.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın