damlataş mağarası tarihi eser midir

damlataş mağarası tarihi eser midir bilgi90’dan bulabilirsiniz

Damlataş Mağarası Nerededir? Damlataş Mağarası Oluşumu, Özellikleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)

Damlataş Mağarası Nerededir? Damlataş Mağarası Oluşumu, Özellikleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)

Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Damlataş Mağarası, 1948 yılında yapılacak olan vapur iskelesi inşaatında patlatılan dinamitler sonucunda ortaya çıkmış ve keşfedilmiştir. Damlataş Mağarasının turistlik açıdan o kadar çok önemli olmasının nedeni ise, Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan olmasıdır. Bunun için Antalya’nın Alanya ilçesine çok fazla sayıda turist gitmektedir.

Damlataş Mağarası Nedir?

Damlataş Mağarası, Antalya ilinin Alanya ilçesinde 1948 yılında vapur limanı için yapılacak taş ocağında, yapılan dinamit parlamaları ile ortaya çıkmış bir tarihi mağaradır. Bu mağara 1948 yılında turizme açılarak, birçok tarih meraklısı insanın ilgisini kendisine çekmiştir.

Damlataş Mağarası Nerdedir Hangi ve Bölge ve İldedir?

Damlataş Mağarası, Antalya ilinin Alanya İlçesinde yer alan tarihi ve turistlik bir mağaradır. Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. 1948 yılında keşfedilen bu Mağara, Antalya iline turizm açısından büyük katkılar sağlamıştır.

Damlataş Mağarasına Nasıl Gidilir?

Antalya ilinin Alanya ilçesinde vapur inşaatı esnasında keşfedilen mağara, Alanya ilçesine 3 km uzaklıkta yer alır. Ayrıca Damlataş Mağarası deniz kıyısında yer alır. Bu mağaraya gitmek için, ilk önce hava ya da kara yolu ile Antalya iline gelmeniz, daha sonra ilçe solmuşlardı ile Alanya ilçesine girmeniz gerekir. Alanya ilçesine geldikten sonra, Damlataş Mağarasına giden halk otobüsüne ya da bir taksiye binerek, Türkiye’de ilk turizme açılan mağaraya ulaşabilirsiniz.

Damlataş Mağarası Nasıl Oluşmuştur?

Damlataş Mağarasının oluşumu 15.000 yıl önceye kadar dayandığı araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. 15.000 yıl önce yağmur yazdığı zaman mağaranın tavan kısmından su akmaktadır. Mağaranın içine akan su, mağaranın nem ve ısısı ile sarkıtların oluşmasını sağlamıştır. Daha sonra mağara ısısının yüksek olması ile mağarada bulan damlanın erimesi ve ardından donması sonucu, mağarada bulunan dikitler oluşmuştur. Mağara, tuzlu su ile arındırılması sonucu şimdiki şeklini ortaya çıkarmıştır.

Damlataş Mağarası Özelikleri

50 metre giriş geçidi olan Damlataş mağarasının giriş esnasındaki yüksekliği 15 metredir. Tarihi ve büyüleyici özelliğinin yani sıra Damlataş Mağarası, Astım hastalıklarına da iyi geldiği için mağara içinde doktor tavsiyesi ile 21 günlük bir tedavi işlemi uygulanmaktadır. Mağaranın yaz ve kış aylarındaki sıcaklığı değişmemekte ve mağaradaki sıcaklığı sürekli aynı kalmaktadır. Mağara içindeki sıcaklık 22 derece ve nem oranı 95 olmamakla birlikte, Mağarada bulunan oksijen 20.5’dır.

Damlataş Mağarası Tarihi Eser ya da Milli Park mıdır?

Damlataş Mağarası, 1948 yılında vapur inşaatı esnasında dinamit parlamaları sonucunda keşfedilen bir tarihi eser mağarasıdır. Bu mağara Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunur. Ayrıca Türkiye’de ilk turizme açılan Mağaradır.

Damlataş Mağarası Giriş Ücreti(2020)

Damlataş Mağarası, şifa ve tarihi bir yer konumunda yer aldığı için Astım hastaları, trustlik amaç ile ziyarete gelenler ve öğrenciler için farklı farklı ücretler ile giriş yapılmaktadır. Tedavi için gelen astım hastalarından 2020 yılında yaklaşık 1 TL, bu tarihi yeri ziyarete gelen kişilerden 6.5 TL giriş ücreti alınırken, öğrencilerden 3 TL alınmaktadır. Ayrıca grup halinde gelen kişilerde indirim sağlamaktadır.

Damlataş Mağarası Giriş Saatleri( 2020)

Damlataş Mağarası, 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaretçi kabulü yapmaktadır. Ayrıca bu mağaraya ancak bu saatler arsında ve alınan giriş ücreti ile girmek mümkündür. Aksi halde bu mağaraya giriş yapmak imkansızdır. Saat 10.00 ziyarete açılan mağara, 19.00’da kapanmaktadır.

Damlataş Mağarasının Hikayesi ya da Efsanesi Var mıdır?

Damlataş Mağarasını hikâyesi, yaklaşık 15.000 yıl önce tavanından akan yağmur suları ile oluşmuştur. Ayrıca mağaranın değişmeyen sıcaklığı ile eriyen damlalar, mağaraya akan sular ile eriyen damlalar, dikitlerin oluşmasını sağlamıştır. 1948 yılında ise keşfedilmiş ve Türkiye’de turizme açılan ilk mağaradır.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

DAMLATAŞ MAĞARASI | Kültür Portalı

DAMLATAŞ MAĞARASI | Kültür Portalı

Damlataş Mağarası 1948 yılında, liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında bulunmuştur. Mağara tarihi yarımadanın batı kıyısındadır. Mağaranın giriş kısmında 50 metrelik bir geçit vardır. Yüksekliği 15 metreyi bulan geçitten sonra silindirik bir boşluğa gelinir. Buradan, mağaranın tabanına inilir. Yan kristalize kalker içinde bulunan mağaranın sarkıt ve dikitleri 15 bin yılda oluşmuştur. Mağaraya, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adı verilmiştir.

Fotoğraf: Gülcan Acar

Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi Damlataş Mağarası, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da ünlüdür. Doktor kontrolünde, mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi kürü uygulayan hastalar vardır.

Fotoğraf: Gülcan Acar

Mağaranın havası yaz kış değişmez; sıcaklık 22 santigrat derece, rutubet yüzde 95, sabit basınç 760 mm’dir. Mağaranın havasında yüzde 71 azot, yüzde 20,5 oksijen, on binde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunmaktadır. Mağaraya giriş ücretlidir. Çevresinde küçük bir çarşı vardır, önü ise plajdır.

Fotoğraf: Gülcan Acar

Kaynak: “Damlataş Mağarası”, Antalya Mağaraları, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2015)

Antalya Gezilecek Yerler

Yazı kaynağı : www.kulturportali.gov.tr

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası, Antalya‘nın Alanya ilçesinde deniz kıyısında bir mağaradır. Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve tarihi Alanya Kalesi‘nin batı kıyısında bulunmaktadır. Mağara, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını almıştır.[1]

1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur. Birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü bu mağara hemen koruma altına alınıp mağara hakkında araştırmalara başlanmıştır ve turizme açılmıştır. Damlataş Mağarası, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır.[2]

Mağaranın kapısından içeri girince 50 m uzunluğunda bir geçit, 13–14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 m³ hava ihtiva etmektedir.[kaynak belirtilmeli] Mağaranın içindeki ısı yaz-kış 22 °C’dir. Nem %95, sabit basınç 760mm’dir. Mağaranın havasında yüzde 71 azot, yüzde 20,5 oksijen, onbinde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunmaktadır.[2]

Mağaranın ortamında bulunan normalden 8-10 misli fazla karbondioksit ve yüksek oranda nem gibi özelliklerinden dolayı astım hastalığına iyi gelmesinin tespit edilmesinden sonra mağara, astım hastaları tarafından özellikle ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Günde 4 saat olmak üzere 21 gün şifa amacıyla mağarada kalan astım hastası sayısı 2014 yılında yaklaşık 4 bin kişi olmuştur.[3]

Alanya’ya tedavi için gelen hastaların, öncelikle bir doktordan mağaraya girmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor alarak, mağaranın ilgili memuruna baş vurması gerekmektedir. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödenir.[4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Similar Posts

Bir cevap yazın