çocuğun büyüme ve gelişmesini etkileyen faktörler

çocuğun büyüme ve gelişmesini etkileyen faktörler bilgi90’dan bulabilirsiniz

Çocuklarda Büyümenin İzlenmesi – Dr. Hilda Çerçi Özkan

Çocuklarda Büyümenin İzlenmesi - Dr. Hilda Çerçi Özkan

Çocukluk döneminin en temel özelliği dinamik bir büyüme dönemi olmasıdır. Çocuklarda normal büyüme, genel sağlığın yerinde olduğunun en önemli göstergesidir. Doğum öncesi dönemden itibaren hızlı bir şekilde başlayan büyüme yaşa göre değişkenlik göstererek ergenliğin sonuna kadar devam eder. Büyümede duraklama ve boy kısalığı altta yatan bir hastalığın ilk belirtisi olabilir.

Büyüme ve gelişimin desteklenmesi, büyümeyi etkileyen durum ve hastalıkların zamanında tesbit edilip başarılı bir şekilde müdahale edilebilmesi için tüm çocukların yenidoğan döneminden itibaren ergenliğin sonuna kadar düzenli izlenmesi gereklidir.

Büyüme Nasıl Ve Ne Sıklıkla İzlenmelidir?

Büyüme izlenirken boy, kilo ve baş çevresi ölçümleri yapılarak büyüme eğrisine kaydedilmelidir. Kontroller doğumdan itibaren ilk ay haftada bir kez, altıncı aya kadar ayda bir, altıncı aydan iki yaşa kadar üç ayda bir, iki-altı yaş arası altı ayda bir yapılmalı, iki yaşından ergenlik sonuna kadar yılda bir değerlendirme ile takibe devam edilmelidir.

Büyümeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Büyümeyi etkileyen faktörler arasında genetik, beslenme, hormonlar, metabolik ve psikososyal durum, kronik hastalıklar sayılabilir.

Genetik faktörler hem doğum öncesi hem de doğum sonrası büyümeyi etkiler. Anne baba boyu çocuğun final boyu ile yakından ilişkilidir, anne baba boyuna göre 5-10 cm hata payı ile hedef boy hesaplanabilir.

Çocuklar kalıtsal büyüme potansiyellerine ancak yeterli ve dengeli beslenme ile erişebilir. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde alınan enerjinin %10’dan fazlası büyüme için harcanır. Yeterli kalori, protein, vitaminler, demir, çinko dengeli beslenmede önemlidir, mucize yaratan bir besin yoktur.

Büyüme mevsimlere göre de değişkenlik gösterir. İlkbahar ve yaz aylarında daha hızlı iken, sonbahar ve kış aylarında büyüme hızı düşer.

Mutsuz, stres altında veya ihmal ve istismara uğrayan çocukların büyüme ve gelişmesi bozulabilir.

Büyüme aynı tempoda giden bir süreç değildir aynı çocukta aralıkla büyüme ataklari olabilir.

Çocuğun yaşıtlarına göre kısa olması, çocuğun pantolon/etek boyunun üst üste 2 yıl aynı kalması büyüme geriliğine ilişkin önemli ipuçlarıdır.

Büyüme Eğrisi Nasıl Değerledirilir?

Büyümenin değerlendirilmesinde kullanılan eğriler, toplumun normallerinden elde edilen, yaşa göre boy, ağırlık ve baş çevresi gelişimini gösteren persantil eğrileridir. Uluslararası veya ulusal büyüme eğrileri kullanılabilir. ( Olcay Neyzi Büyüme eğrileri)

Sağlıklı bir çocuğun boyu eğri üzerinde 3 ve 97. persantil çizgileri arasında yer alır ve çocukluk dönemi boyunca aynı eğri üzerinde devam eder. Çocuğun boyunun persantil eğrilerinde 3. persantil altında olması veya normal persantil eğrileri içinde olsa bile zaman içinde alt persantillere düşme göstermesi ya da anne-babasına göre çocuğun boyunun kısa olması patolojiktir ve tetkik etmek gerekir.

Miadında doğan bir bebek yaklaşık 5. ayda doğum tartısının iki katı 12. ayda üç katı 24. ayda dört katına ulaşır. 2 yaşından sonra yılda 2,5 kg tartı artışı normaldir. yenidoğan bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 santim civarındadır. Bir yaşında doğum boyunun 1,5 katına ortalama 75 santim, dört yaşında doğum boyunun iki katına ortalama 100 santime erişmiş olur. Daha sonra ergenliğe kadar yılda 5-6 cm uzama ile büyüme devam eder.

Erkek çocuklar ilk iki yaşta kızlara göre hafifçe iridir. Ergenlikte boy büyümesinde fark olur, erişkin kadın ve erkek boyu arasında 12-13 santimlik fark vardır.

Kilo Boy Orantısı Nasıl Değerlendirilir?

Büyüme takibinde çocuğun kilosu da önemlidir. Vücut ağırlığının ve boyun ideal oranlarda olması gerekir. Beden kitle indeksi ağırlık ve boy arasındaki ilişkiyi gösterir. Beden kitle indeksi: Ağırlık (kg)/boy2(m2)

Yaşa ve cinsiyete göre beden kitle indeksi standartlarına bakılarak değerlendirilir. Beden kitle indeksi % 5 in altı zayıf, % 85 ve üzeri fazla kilolu, % 95 üzeri obez olarak değerlendirilir. Son yıllarda kilo fazlalığının erken tespitinde çocuklarda bel çevresinin takibi de önem kazanmaktadır.

Boy Kısalığının Nedenleri Nelerdir?

Kronik hastalıklar; organ yetmezlikleri, kalp, böbrek, karaciğer, kronik bağırsak problemleri, metabolik hastalıklar ve kanserler büyümeyi olumsuz etkiler. Boy kısalığının nedeni ailevi olabileceği gibi tanı konulmamış bir sendrom, büyüme hormonu eksikliği veya kronik bir hastalığa bağlı da olabilir. İyi bir öykü ve fizik muayene ile cocuğun değerlendirilmesi, erken tanı ve başarılı bir tedavi için gereklidir.

Ailevi boy kısalıklarında anne baba boyu kısadır, çocuğun boyu anne baba boyu ile uyumlu ve büyüme hızı da normaldir. Boy kısalıkları içinde nadir bir neden olan iskelet bozukluklarında vücutta orantısızlık, kol ve bacaklarda kısalık veya iskelet anormallikleri eşlik edebilir. Kilo artışı devam ettiği halde boy büyümesinin duraklaması büyüme hormonu eksikliği gibi nadir endokrin nedenli sorunları düşündürür. Sadece kızlarda görülen ve en önemli bulguları boy kısalığı ve ergenlik yokluğu olan genetik bir hastalık Turner Sendromu da patolojik kısalık nedenleri arasında sayılabilir.

Boy kısalıklarında tanı koymak için laboratuvar tetkikleri ve kemik yaşımı ölçümü gibi değerlendirmeler gerekebilir.

Büyüme üzerine etki eden çeşitli faktörler göz önüne alındığında, büyümenin karmaşık ve birbiriyle ilintili birçok olayın bir sonucu olduğu anlaşılmaktadır. Araya giren herhangi bir hastalık/durum büyüme sürecini olumsuz etkileyebilir. Büyümede duraklama veya boy kısalığını yakalamak için tüm çocukların sağlıklı da olsalar büyümelerinin izlenmesi son derece önemlidir. Tedavisi mümkün boy kısalıklarında erken teşhis ile başarılı tedavi imkanı doğar ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.

Yazı kaynağı : hildacerci.com

Çocuklarda Büyümeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Copyright © 2015. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.

Tıp Fakültesi

Yazı kaynağı : www.yeditepehastanesi.com.tr

Çocuklarda Büyüme ve Gelişimi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

7. Sınıf Fen Bilimleri Büyüme Ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler konu anlatımı

7. Sınıf Fen Bilimleri Büyüme Ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler konu anlatımı

 Bitki ve hayvanlarda büyüme ve gelişme hava, su ve toprak gibi faktörlere bağlıdır. Besin kaynakların ulaşamama ya da zorlu iklim şartları canlıların büyüme ve gelişme aşamalarını olumsuz etkiler.

7. Sınıf Fen Bilimleri Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler- Konu Anlatımı

 1- Çocuklarda Büyümeyi Etkileyen Faktörler

 Hem erkek hem kız çocuklarında büyümeyi etkileyen faktörler. Bu faktörlerin başında genetik gelir. Aynı zamanda ”genetik yatkınlık” adı verilen biyolojik unsurlar da boy, kilo ve genel sağlık verileri bakımından belirleyicidir. Örneğin annesi ve babası uzun boylu olan kişilerin ergenlik ve sonrasında hızlı bir şekilde boy atma ihtimalleri %50’den fazladır. Kalıtımsal özellikler kiloyu da doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler.

 Bebekler ortalama 45 – 50 cm. aralığında doğar. Büyüme evresinde erkek çocukları kız çocuklarına göre daha hızlı boy atar. Aralarında boy farkı 6 -7 cm. olabilir. Ancak bunun genel bir kıstası yoktur. Bazı kız çocukları erkeklerden çok daha hızlı büyüyüp çok daha uzun boylu olabilir.

 Boy ve kilo dışında büyüme gerçekleştikçe kemikler ve bağışıklık sistemi güçlenir, metabolizma hızı artar. Ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte büyüme yerini gelişmeye bırakır.

 2- Çocuklarda Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Diğer Faktörler

 1.A. Cinsiyet:

 Özellikle ergenlik döneminden sonra kız ve erkek çocuklarının arasındaki farklılıklar iyice belirginleşir. Bu ayrım da en önemli unsur cinsiyet farkıdır. Kız çocuklarının ergenliğe girme yaşı 12 -13 aralığında iken, erkeklerde 15 – 16’dır. Ergenlikte hem fiziksel hem de ruhsal değişimler yaşanır ve cinsiyet hormonlarının sayısı artar. Erkek cinsiyet hormonuna testosteron, kızlarınkine östrojen denir.

 1.B. Doğumsal Anomaliler:

 Hamilelik sürecinde yaşanan belli başlı rahatsızlıklar büyüme ve gelişme evrelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin fetüs halindeyken fazla miktarda radyasyona maruz kalmak bu anomalilerin başında gelir. Annenin rahmindeki kist ve şekil bozuklukları da en sık görülen anomali çeşitlerinin başında yer alır. Aynı zamanda hamileyken tüketilen zararlı yiyecek ve içecekler, annenin sağlığına yeteri kadar dikkat etmemesi ve buna benzer etkenler de ciddi kalıtsal hasarlara yol açabilir.

 1.C. Hijyen

Bebek doğduktan sonra hijyene özen gösterilmemesi en büyük çevresel handikaplardan biridir. Bebeğin çevresinin hijyenik olmaması birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu ise hassas olan bağışıklık sistemlerinin çökmesine ve büyümenin durmasına neden olabilir.

 1.D. Beslenme

 Beslenme hem büyüme hem de gelişme evresinde kritik bir öneme sahiptir. İnsan vücudu için gerekli olan protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Demir, bakır, gümüş ve kobalt gibi vitaminler de çocukların çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.

 Bunların dışında kromozomlar, enfeksiyonlar ve plasenta büyümeyi ve gelişmeyi etkileyen faktörler arasında yer alır.

 3- Hayvanlar ve Bitkilerde Büyümeyi – Gelişmeyi Etkileyen Faktörler

 Hayvanların zeka gelişimleri minimum düzeydedir. Bu nedenle insanlardan çok hızlı bir şekilde gelişir. Onların gelişmesinde de genetik faktörler önemli bir yer tutsa da çevresel etkenlerin de payı büyüktür. İklim şartları ve çevre koşulları hayvanların çok daha hızlı gelişmesini sağlayabilir. Diğer faktörler arasında yaşadıkları bölge ve besin kaynaklarına ulaşılabilirlik de yer almaktadır.

 Bitkilerde ise su, hava ve toprak gibi çevresel unsurlar büyüme ve gelişme evrelerini doğrudan etkiler.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Çocuk Gelişimini Etkileyen Faktörler – Çocuk gelişimi ve psikolojisi – Çocuk ve Genç

Çocuk Gelişimini Etkileyen Faktörler - Çocuk gelişimi ve psikolojisi - Çocuk ve Genç

Çocuk Gelişim Kuramı: Gelişimi Etkileyen Faktörler

Çocuk gelişimini etkileyen faktörler, hayatın başından ölüme dek süren nitelik ve nicelikle ilgili değişiklerdir. Gelişim şu 3 aşamayı içeren bir süreçtir: büyüme-olgunlaşma-öğrenme. Çevre ile etkileşim sonucu gerçekleşen öğrenmenin önemli boyutları fiziksel büyüme ve olgunlaşmadır. Olgunlaşma, davranış değişikliklerini yerine getirecek gerekli fizyolojik güce sahip olunmasıdır. Çocuğunuz büyüdükçe, kendinizi onun davranışlarına dair ipuçları ararken bulabilirsiniz.

Bir ebeveyn olarak “gelişim aşamaları” sözlerini duyabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun büyüme sürecinde belirli bir zaman diliminden geçtiğini söylemenin başka bir yoludur. Bazen elleri, ayakları ve ağzıyla büyülenebilir. Büyüdükçe her şeye girebilir. O keşif yıllarında kapılarınızı ve dolaplarınızı kilitleyin, derin bir nefes alın! O zaman tek istediği bağımsızlığın olduğu bir yaş gelecek.

Her çocuğun kendi kişiliği vardır ve bakıcılara veya deneyimlere farklı tepkiler verir. Tıpkı yetişkinler gibi, çocukların da dışa dönük, utangaç ve hatta huysuz tabiatları olabilir. Bakıcınız, çocuğunuzun özel kişiliği ile uyum içinde olmalı ve çocuğunuza, onun özel kişiliği ile uyumlu, olumlu ve şefkatli davranmalıdır. Bu onun sağlıklı duygusal gelişimini beslemek için çok önemlidir. Çocuğunuzun kişiliğini anlayarak, siz ve bakıcınız, ihtiyaçlarına en uygun bakım, etkinlikler ve disiplini sunarak onun başarılı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzun fiziksel, entelektüel ve sosyal gelişimini teşvik eden ve teşvik eden çocuk bakımı arayın. İhtiyaçlarını en iyi karşılayan programı ararken çocuğunuzun yaşını ve kişiliğini göz önünde bulundurun. Çocuğunuzu neyin güvende hissettirdiğini anlamak ve sevdiği ve öğreneceği aktiviteleri bilmek, son çocuk bakımı kararınızda bir fark yaratacaktır.

otizm belirtileri nelerdir?



Gelişimsel dönüm noktaları, çoğu çocuğun belirli bir yaş aralığında yapabileceği bir dizi işlevsel beceri veya yaşa özel görevdir. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun nasıl geliştiğini kontrol etmeye yardımcı olmak için kilometre taşlarını kullanır. Her dönüm noktasının bir yaş seviyesi olmasına rağmen, normal gelişen bir çocuğun bu dönüm noktasına ulaştığı gerçek yaş biraz değişebilir. Otizm hakkında detaylı bilgiyi şu linkte bulabilirsiniz: Otizm Bozukluğu Belirtileri Nedir?

büyüme döneminde çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Olgunlaşma ve öğrenme, gelişim için önemli ve gerekli kavramlardır. Bir öğrenme ortamında bireyin önceden sahip  olduğu özellikler hazır bulunuşluk durumunu gösterir. Çevresel uyarıcıların bireyde en güçlü etkiyi yarattıkları dönem olan kritik dönem, öğrenmenin en avantajlı olduğu dönemdir. Kritik dönemde uyarıcılar bireye ulaşmaz ise, etkili öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanamaz.

Yaşamın ilk aylarında ve erken yaşta uyarıcı zenginliği, beyin yapısının zenginleşmesini sağlar. Zengin çevresel uyarıcılar, sinapslar arası bağlantıları geliştirirler. Sinaps iletilerinin zenginliği, gelişimi değişik açılardan etkiler. Çocuğunuzun gelişimi, mizacından etkilenir (bir kişinin doğası; doğumdan itibaren mevcuttur ve davranış biçimlerinde veya durumlara veya insanlara tepki verme biçiminde ortaya çıkar ) . Herkesin bir mizacı vardır – bu kişiliğimizin bir parçasıdır. Mizaç, çocuğunuzun çevrelerindeki dünyaya nasıl düşündüğünü, davrandığını ve tepki verdiğini etkiler. Çocuğunuzu benzersiz yapan şey budur.

Bazı bebekler sessizdir ve çok sık ağlamazlar. Diğerleri daha seslidir ve çok ağlar. Bazı küçük çocuklar her zaman hareket halindedir. Diğerleri tek bir yerde kalıp oynamaktan mutlu görünüyor. Bazı okul öncesi çocuklar yeni olan her şeyi gülümseyerek ve heyecanla karşılarlar. Diğerleri gözyaşları ve endişe ile yanıt verir. Çocuğunuzun dünyaya yaklaşım tarzı sizinkine benzer veya farklı olabilir. Onların bakış açısını anlamaya çalışın ve çocuğunuzun mizacını değiştirmeye çalışmak yerine onunla çalışmayı öğrenin. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını sizin ihtiyaçlarınız ile dengelemenin farklı yollarını bulun.

Çocuğunuz mizacına bağlı olarak dünyaya farklı şekillerde yaklaşacaktır. Çocuklarda iyi ya da kötü mizaç yoktur – sadece oldukları kişidir. Çocuğunuzun mizacını değiştiremezsiniz, ancak onunla çalışmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, çok ısrarcı (mizaç özelliklerinden biri) olan bir çocuk ne olursa olsun bir görevi yapmaya devam edecektir. Bu, gitme zamanı geldiğinde sizin için bir zorluk yaratabilir. Bununla birlikte, aynı çocuğun bir görev bitene kadar ona bağlı kalma konusunda diğer çocuklardan çok daha fazla sabrı olduğunu görebilirsiniz.

Kalıtım ve Çevre: çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Anne ve babadan gelen 23’er adet kromozomun birleşmesi ile 46 adet kromozom içeren zigot oluşur. Her kromozomdaki yaklaşık 20.000 adet genin yapı taşları DNA molekülüdür.

Genotip, canlının anne-babasından kalıtımla taşıdığı genetik kodun genelini kapsar. Fenotip ise, bireyde şahsen gözlenen özelliklerdir. Fenotip, bireyin genotipindeki özelliklerin gözlenir yansımalarıdır. Bireyin zeka potansiyeli, fizik yapısı, yağ hücrelerinin genel dağılımı genotip tarafından belirlenir. Çevre koşulları ise fenotip üzerinde belirleyicidir. Kalıtım ve çevrenin karşılıklı etkileşimi sonucunda gelişim gerçekleşir.

Erken çocuk gelişimi  , hem biyolojik hem de çevresel faktörlerin geniş bir çeşitliliğinden etkilenir . Biyolojik faktörler erken gelişimde özellikle önemli bir rol oynayabilir. Bu faktörler çocuğu hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiler. Özellikle doğum öncesi dönem ve erken çocukluk gibi kritik zamanlarda çocukları gelişimleri boyunca etkileyebilirler.

odaklanma sorunu neden olur?



Hormonlar: çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Hormonlar da gelişimin temel yapılarını belirleyicidir. Endokrin hormonlar kan yoluyla vücuda yayılır ve hedef aldığı bölgeyi etkiler. Vücut yapısı, büyüme, üreme, metabolizma ve iç denge bu şekilde sağlanır. Büyümeyi etkileyen hormonlar, iç salgı bezleri ve etki alanları şu şekildedir:

Bebeklerde beyin gelişimi adımları nasıldır?

Yakın zamanda yapılan beyin araştırmaları, büyüyen çocukların ne tür bir bakıma ihtiyacı olduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Beynin nasıl çalıştığını bildiğinizde, çocuğunuzu desteklemek için neler yapabileceğinizi anlamak daha kolay olur. Bebek ve çocuk gelişimi aşamaları yakından izlenmelidir. Tıpkı bir evin duvarları ve çatıyı desteklemek için güçlü bir temele ihtiyacı olduğu gibi, çocuğunuzun beyninin de gelecekteki tüm gelişimi desteklemek için iyi bir temele ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun beyin gelişimi için en önemli dönem hamilelik ve ilk yıllar. Bu, gelecekteki öğrenme, davranış ve sağlığın temelinin oluşturulduğu zamandır. Çocuğunuzun gelişen beyni hakkında bilmeniz gerekenleri inceleyelim.

Çocuğunuzun beyin gelişimi, hem doğasından ( çocuğunuzun neyle doğduğu; kalıtsal özellikleri ve yeteneklerinden ) hem de beslenmesinden ( çocuğunuzun yaşadıkları, aldığı bakım ve insanlarla olan ilişkileri ) etkilenir. Doğumda bebeğinizin beyni tamamen oluşur, ancak bir yetişkinin beyninin sadece ¼’ü kadardır. Yeni doğan bebeğinizin beyni milyarlarca nöron içermesine rağmen, bunların sadece küçük bir kısmı birbirine bağlıdır. Çocuğunuzun beyninin birçok bölümünün birbiriyle iletişim kurabilmesi ve beyninin vücudunun her yerindeki sinir sisteminin diğer bölümleriyle iletişim kurabilmesi için bu nöronlar birbirine bağlı olmalıdır.

Çocuğunuzun günlük deneyimleri ve ilişkileri, bu beyin bağlantılarını yaratan şeydir. Mesajlar, çocuğunuzun tüm duyuları (görme, ses, tat, koku, dokunma, denge ve hareket) aracılığıyla beynine gönderilir. Bir deneyim ne kadar sık ​​olursa, beyin bağlantıları o kadar güçlü olur. Önce basit bağlantılar oluşur. Bunlar daha karmaşık yollara dönüşür. Bağlantılar çocuğunuzun büyümesini, düşünmesini ve öğrenmesini mümkün kılar.

Süreçlere göre çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Gelişim, döllenmeden ölüme kadar insan bünyesinde meydana gelen karakteristik değişiklerdir. Gelişim, birbirinden ayrı değerlendirilemeyen 3 süreci kapsar:

Bebekler ve çocuk gelişimini etkileyen faktörler nedir? 

Farklı dönemlerde çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Çocuk gelişimini etkileyen dönemler, döllenmeden ölüme kadar insanın biyolojik, fiziksel ve sosyal yönünde meydana gelen nitelik ve nicelik boyutundaki değişikliklerin bütünüdür. Yaşam boyu devam eden gelişim, dönemler itibariyle şu şekilde özetlenebilir:

Ergenlik dönemi gelişim aşamaları nedir?

Çocuk gelişimi uzmanlığı ile size yardımcı olmak için buradayız. Bizimle hemen iletişime geçerek, stres faktörlerini nasıl ortadan kaldıracağınız ve hayatı nasıl kolaylaştıracağınızı planlamaya başlayın.

? Çocuk ve Genç Kliniği
⚕️ Psikolojik Danışmanlık & Psikiyatri Merkezi
? Ritim İstanbul AVM, Maltepe – İstanbul, Türkiye ??

Çocuk Gelişim Muayenesi Randevusu ?  0216 688 14 74

Yazı kaynağı : www.cocukvegenc.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın