cinsel iliski sonrasi oruc tutulurmu
cinsel iliski sonrasi oruc tutulurmu bilgi90’dan bulabilirsiniz
Cinsel ilişkiden sonra abdest almadan oruç tutulur mu? Cenabetken oruç tutulur mu? Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu?
Mübarek Ramazan ayı bereketi ile İSlam aleminin üzerine doğdu. Bu mübarek ayda oruç tutan milyonlarca Müslüman oruçlarını sakatlamamak için sorular sormaya başladı. İslam’a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı halde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan kişiye cenabet ya da cünüp denir. Bu durumda olan kişiler oruç tutumalarına mani bir durum olup olmadığını araştırıyor.
İslamda cinsellik konuları üzerinde gelen soruların başında Cenabetken oruç tutulur mu sorusu geliyor. Peki cünüpken oruca niyet edilir mi? Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Eşler cinsel ilişkiye girerse abdest almadan oruç tutulur mu?
CENABETKEN ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet’ten cenabetken oru tutulur mu sorusuna aydınlatıcı bir yanıt geldi. İşte Diyanet’in cenabetken (cünüp) oruç tutmaya bir mani var mı? sorusuna yanıtı: “Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez.
CENABETKEN BİR NAMAZ VAKTİ GEÇİRİLMEMELİ
Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).”
CİNSEL İLİŞKİDEN SONRA ABDEST ALMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Ramazan ayında cinsel ilişkiden sonra gusul abdesti almadan oruç tutulur mu sorusuna yanıt da çok fazla merak ediliyor. Gece gusül abdesti alınması gereken bir durumdayken yatıp uyumakta bir sakınca yoktur. Fakat sabah namazını vaktinde kılmak farz olduğu için güneş doğmadan önce mutlaka uyanmak ve namaz kılmak için gusül abdesti almak gerekir. Kısaca Cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olursa dahi orucu niyet etmede bir sakınca yoktur. Cinsel ilişki sonrası cünüp olan kişi oruç tutabilir. Ancak bir namaz vakti geçirmeden abdest almak gerekir.
ORUÇLU İKEN GUSÜL ABDESTİ ALINIR MI?
Oruçlu iken gusül abdesti almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle ağıza ve burna su alırken suyun genzimize ve bopazımızdan aşağı kaçmamasına özen göstermek gereir. Bunun
CENABET NEDİR?
Cünüp veya cenâbet, İslam’a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı halde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan. Bu kavram gündelik konuşmada pis veya hoşlanılmayan kimseleri tanımlamak amacıyla da kullanılır.
Yazı kaynağı : www.timeturk.com
Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Diyanet açıkladı
Ramazan ayı bir yandan devam ederken, diğer yandan akıllarda soru işareti bırakan konulara açıklık getirmesi için Din İşleri Yüksek Kurulu’na vatandaşların soruları devam etmekte. Vatandaşları en çok şüphede bırakan konu ise; regl dönemleri son bulan kadınların, adet bittikten sonra gusül abdesti almadan oruç tutulur mu soruları. Diyanet, gusül abdesti almadan oruç tutmayla ilgili soruları yanıtladı. İşte detaylar…
GUSÜL ABDESTİ ALMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre;
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).
ORUÇLUYKEN GUSÜL ABDESTİ ALINIR MI?
Oruç tutmak üzere sahurunuzu yaptınız fakat boy abdesti almanız gerekiyor. Uyumadan önce orucunuz için niyet ettiniz ancak sabah kalktığınızda boy abdestinizi almanız gerekiyor. Kısacası oruca niyet ettikten sonra da gusül abdesti alınabilir. Fakat ağıza ve buruna alınan suyun genze kaçmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde fazla su çekilirse oruç tehlikeye girer ya da bozulur. Bunun dışında oruçluyken gusül abdesti almakta bir sakınca yoktur.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
İftardan sonra cinsel ilişkiye girmek ve mastürbasyon günah mı? Ramazanda cünüpken oruç tutulur mu, kabul olur mu?
Ramazan ayında birçok Müslüman oruç tutmaktadır ve ibadet yapmaktadır. Ramazana ayında orucu bozan, oruçluyken riskli durumlar da yer almaktadır. En çok merak edilen ve kafalarda soru işareti yaratan konular arasında cinsellik konusuyla ilgili sorular yer almaktadır. Ramazan ayında cinsellik günah mı, yasak mı? sorusu da merak ediliyor. İşte Ramazan ayında orucu bozan durumlar nelerdir? sorusunun yanıtı…
Ramazan ayında cinsellik…
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile imsak arasında yemek, içmek ve eşlerin cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.” (Bakara, 2/187).
Diyanete göre oruçu bozan şeyler şunlardır:
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387).
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).
CÜNÜP İKEN TUTULAN ORUÇ GEÇERLİ MİDİR?
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler