büyüme eğrileri oluşturulurken kullanılan ölçümler

büyüme eğrileri oluşturulurken kullanılan ölçümler bilgi90’dan bulabilirsiniz

Persentil Eğrisi

buyusun.org mini sözlük

Akromegali: Büyüme hormonu üretiminin artşı ile karakterize el, ayak ve yüz kemiklerinde görülen aşırı büyüme hali

Anemi: Kana rengini veren ve oksijeni taşıyan hemoglobinin ve kandaki alyuvarların (kırmızı kan hücreleri) azalması, kansızlık.

Büyüme eğrileri: Çocukların doğumdan 18 yaşına kadar olan büyümelerini izlemek için kullanılan boy ve kilo eğrileri

Büyüme hormonu: Hipofizden salgılanarak kemik, organ, yumuşak doku ve kıkırdak hücrelerini uyararak büyümeyi sağlayan hormon.

Büyüme hormonu eksikliği: Vücudun normal büyümeyi uyarmaya yetecek kadar büyüme hormonu üretmemesi

Diyabet: Pankreas tarafından salınan insülinin yetersiz salgılanmasıyla kanda glikozun yükselmesiyle ortaya çıkan hastalık

Endokrin sistem: Hormon, doku ve salgı bezlerini içeren sistem

Endokrinoloji: Hormonlar ve bunları salgılayan salgı bezleri ile ilgili sorunları ve hastalıkları ile uğraşan tıp bilimin dalı

Epifiz plağı: Kemiklerin uzamasını sağlayan ve uzun kemiklerin uç kısımlarında bulunan kıkırdak doku

Jigantizm: Büyüme hormonunun aşırı salgılanmasıyla ortaya çıkan uzun boy

Hipoglisemi: Kan şekerinin normal sınırların altına inmesi

Hiperglisemi: Kan şekerinin normal sınırların üzerinde olması

Hipofiz bezi: Beyinde yer alan ve vücudun büyüme, günlük fonksiyonlar ve üretkenlik yetenekleri ile ilgili hormonların salgılanmasını yöneten salgı bezi

Hipotiroidi: Tiroid bezi hormonlarının az salgılanması

Hipertiroidi: Tiroid bezi hormonlarının aşırı salgılanması

Hormon: İç salgı bezleri tarafından salgılandıktan sonra kana verilen, kan yoluyla çeşitli organ ve dokulara taşınarak bunların yapı ve fonksiyonlarını, vücudun ihtiyaçlarına göre düzenleyen maddeler

İnsülin: Kandaki glikoz seviyesini düşürerek düzenleyen hormon

Obezite: Vücutta fazla yağ birikmesiyle ortaya çıkan rahatsızlık, şişmanlık

Pankreas: Sindirim kanalına enzim salgılayan ve insülini salgılayan bez ve organ

Parazitoz: parazit enfeksiyonları

Persentil: Büyüme eğrisi

Pediatri: Çocuk hastalıkları ile uğraşan tıp dalı

Pediatrist: Çocuk hastalıkları uzmanı.

Puberte: Ergenlik dönemi

Steroid: Vücudumuzda üretilen ve pek çok sistemi etkileyen bir hormon, kortizon

Tiroid: Vücudun metabolizmasını düzenleyen ve T3-T4 hormonlarını salgılayan bez

Yazı kaynağı : buyusun.org

Soru ve Cevaplarla Çocuklarda Büyüme ve Gelişmenin Takibi

Soru ve Cevaplarla Çocuklarda Büyüme ve Gelişmenin Takibi

Sağlıklı bir yaşam için çocuğun büyüme gelişmesinin izlenmesi çok önemlidir. Çocuklarda büyüme ve gelişmenin izlenmesinde en sık kullanılan ölçümler:

1.Yaşa göre boy uzunluğu

2.Yaşa göre ağırlık

3.Boya göre vücut ağırlığı

4.Beden kütle indeksi

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin takip edilmesi, mevcut sağlık durumu, çocuğun yeterli ve dengeli beslenip beslenmediği gibi pek çok konuda belirteç olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü gibi referans kurumlar tarafından sağlıklı çocukların belirli periyotlarla vücut ölçümleri alınmasıyla standart büyüme eğrileri oluşturulmuştur. Büyüme eğrileri çocuğun belirli yaşta sahip olması gereken ölçümlerin dağılımını, alt ve üst sınırlarını gösterir. Büyüme eğrileri normal dağılımı yansıtır. Bu nedenle aralıklar, yüzdelik yani persentil şeklinde ifade edilir.

Ağırlık ve BKİ Değerlendirmesi için persentil aralıkları:

Beden kütle indeksi (BKİ) çocukların obez ve aşırı kilolu olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir hesaplamadır. Aşırı kilo, aynı yaş ve cinsiyetteki çocuklar ve gençler için BKİ’nin 85. ve 95. persentiller arasında olması olarak tanımlanmaktadır. Obezite, aynı yaş ve cinsiyetteki çocuklar ve gençler için BKİ’nin 95. persentil ve üzerinde olması olarak tanımlanmaktadır.

BKİ, (kilogram cinsinden) vücut ağırlığının, (metre cinsinden) boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Çocuklar ve gençler için BKİ yaşa ve cinsiyete göredir ve genellikle yaşa göre BKİ olarak adlandırılır. Bir çocuğun ağırlık durumu yetişkinler için kullanılan BKİ aralıklarından farklı olarak yaşa ve cinsiyete göre oluşturulmuş persentil büyüme eğrileri kullanılarak belirlenir. Bunun nedeni kız ve erkek çocukların vücut yapılarının farklı olması ve yaşa göre değişmesidir. Bu yüzden çocukların ve gençlerin BKİ durumlarının aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklara göre belirtilmesi gerekmektedir.

Bu, yaşına ve cinsiyetine göre 95.persentile (yüzdelik aralığına) denk gelmektedir. Buna göre bu çocuk obez kategorisindedir. 95.persentilin anlamı çocuğun BKİ değerinin referans alınan gruptaki 10 yaşındaki erkek çocukların %95’ininin BKİ değerinden daha büyük olduğudur.

Sizler de çok kısa sürede çocuğunuzun beden kütle indeksini bu şekilde hesaplayabilirsiniz ve standart büyüme eğrilerine göre değerlendirebilirsiniz.

Çocuklarınızın BKİ değerini hesapladınız ve BKİ değerleri aynı çıktı. Fakat büyüme eğrilerine bakıldığında biri obez kategorisindeyken diğeri normal aralıkta olduğunu saptadınız. Neden mi?

BKİ’nin yorumlanması yaş ve cinsiyete göre değişir. Bu yüzden çocuklar aynı yaş ve cinsiyete sahip değilse BKİ yorumunun farklı anlamları vardır. Farklı yaş ve cinsiyetteki çocuklardaki aynı BKİ değeri, farklı BKİ persentillerine ve farklı ağırlık durumu kategorilerine karşılık gelebilir.

Örneğin aşağıdaki grafiğe baktığımızda 10 yaşındaki ve 15 yaşındaki iki erkek çocuğun yaşa göre BKİ değerlerinin 23 olduğunu görüyoruz. (Burada önemli bir konuya değinmek istediğimiz için farklı yaşlardaki iki çocuk, aynı büyüme grafiğinde gösterilmiştir. Normalde bir büyüme grafiğinde sadece bir çocuğun ölçümleri gösterilir.)

Yaşa göre beden kütle indeksinin hesaplanabilmesi için boy ve ağırlık ölçümlerinin doğru yapılması çok önemlidir:

1.Çocuğunuzun ayakkabılarını, ağır kıyafetlerini (mont, kazak vb.) ve saç tokalarını çıkarın, saçı topluysa ölçümü etkileyebileceği için saçını açın

2. Halısız bir zemini ve üzerinde herhangi bir şeklin veya kaplamanın olmadığı duvar gibi düz bir yüzeyi tercih edin.

3. Çocuğun ayaklarını birleştirerek, çocuğu dik bir şekilde duvara yaslayın. Bacakların düz, kolların yanlarda ve omuzların aynı seviyede olduğundan emin olun.

4.Çocuğun tam karşıya baktığından ve görüş hattının zemine paralel olduğundan emin olun.

5.Çocuk dik bir şekilde dururken ve kafası, omuzları, kalçaları ve topukları yüzeyle (duvarla) temas ederken ölçüm yapın. Çocuğun omurga şekline ve yapısına göre tüm vücut duvarla temas etmeyebilir.

6.Duvar ile dik açı oluşturmak için cetvel gibi düz bir nesne kullanın ve bu nesneyi kafanın üst noktasına değene kadar sıkı bir şekilde sabitleyin.

7.Ölçüm yapan kişinin gözlerinin kullanılan nesneyle aynı seviyede olduğundan emin olun.

8. Nesnenin alt kısmının duvarla kesiştiği noktayı hafifçe işaretleyin. Ardından zeminden duvardaki işaretli noktaya kadar olan mesafeyi ölçün, bunun için metal bir metre kullanın.

9. Sonucu, en fazla 0,5 santimetre hata olacak şekilde yazın.

1. Tartıyı halı yerine sert bir zemine (fayans ya da ahşap gibi) koyun.

2. Çocuğun ayakkabılarını ve kazak gibi ağır kıyafetlerini çıkarın.

3. Çocuğun iki ayağıyla tartının tam ortasında sabit durmasını sağlayın.

4.Sonucu, en yakın ondalık kesir değerinde olacak şekilde yazın (örneğin 25,1 kilogram gibi).

Sizler de çocuklarınızın büyüme ve gelişimini takip etmek istiyorsanız, kolaylıkla kullanabileceğiniz iGrow uygulaması ile çocuğunuzun yaşını, boyunu ve kilosunu girerek bilimsel ölçümlerle elde edilmiş verilere göre gelişimini takip edebilirsiniz. iGrow uygulamasının detayları ve bilgi için tıklayın!

Yazı kaynağı : igrow.sabriulkerfoundation.org

Persentil (Büyüme Eğrisi) Nedir? – Persentil Cetveli

Çocuklar büyürken annelerin en çok merak ettiği konulardan biri de büyümenin istenen şekilde olup olmadığıdır. Çocukların büyümesinin takibi dendiğinde de devreye persentil yani büyüme eğrisi giriyor.

Persentil / Büyüme Eğrisi bebeklerin gelişiminin normal şekilde ilerleyip ilerlemediğini değerlendirirken kullanılır. Bebeklerin zaman içindeki boy ve kilo gelişimine bakılarak, orantılı ve tutarlı bir şekilde gelişip gelişmediği değerlendirilir.

Bebebiğinizin büyümesini takip etmek için sizler için geliştirdiğimiz Persentil Hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz. 

Persentil Cetveli / Büyüme Eğrisi Nedir? 

Persentil cetveli, büyüme eğrisi olarakta bilinir. Bebeğinizin doğumuyla birlikte fiziksel gelişiminin sağlıklı, yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini persentil cetvelini takip ederek anlayabilirsiniz.

Bebeğin fiziksel gelişimin yavaş veya beklenenden hızlı olması, istenmeyen bir durumdur ve gerekli müdahaleyi erkenden  sağlamak, bebeğin ileride yaşayacağı sorunları çözmek açısından büyük önem taşır. 

Persentil Takibi Nasıl Yapılır?

Persentil hesabı yaparken bebeğinizin boy, kilo ve baş çevresini girmeniz istenir. Çıkan sonuçları aşağıdaki şekilde değerlendirmek gerekir. Persentil takibi çocuk gelişimi için önemlidir. 

Bebek gelişimlerinde 10-75 arası persentil değerleri genellikle normal olarak değerlendirilir. Bebeğinizin cinsiyetine göre persentil değeri farklılık göstermektedir. Persentil aynı yaş ve cinsiyetteki bebeklerin kilo, boy ve baş çevresi olarak karşılaştırılmasıdır. 

Kaynak : 

Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri

Yazı kaynağı : www.weebaby.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın