böbrekte taş olduğu nasıl anlaşılır

           Çiçekli Duvar Kağıdı            Yenigün Çay

böbrekte taş olduğu nasıl anlaşılır bilgi90’dan bulabilirsiniz

Böbrek taşı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Böbrek taşı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Böbrek taşlarının neden olduğu ağrı doğum sancısından bile daha şiddetli tarif edilmektedir. Farklı nedenlerden ortaya çıkabilen böbrek taşları; taşın tipine, büyüklüğüne ve bulunduğu yere göre farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Böbrek taşı nedir?

Omurganın her iki tarafında fasulyeye benzer şekli olan böbrekler atık ürünleri kandan uzaklaştırmakla görevlidir. Temizlenen kan daha sonra vücuda geri aktarılırken atık ürünler idrar yoluyla vücuttan atılır.

Kanın temizlenmesi esnasında mineral ve tuzlardan oluşan sert tortular böbrek taşlarını oluşturmaktadır. Renal lithiasis veya nefrolitiyazis denilen böbrek taşları tek böbrekte oluşabileceği gibi her iki böbrekte de görülebilmektedir.

Böbrek taşı belirtileri nelerdir?

Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşları düşürülürken üreterde yaptıkları tıkanıklık sebebiyle şiddetli ağrı oluşturur. Ancak bazı küçük böbrek taşları hiçbir belirtiye neden olmadan idrar yoluyla atılabilmektedir.

Böbrek taşı idrar yollarını tıkayarak idrarın vücuttan atılmasında sıkıntılara yol açabilir. Böbrek taşının idrar yolunu tıkadığı kişilerde ilerleyen dönemde böbrek fonksiyonunu kaybeder ve çift taraflı ise böbrek yetmezliği gelişebilmektedir.

Böbrek taşı nedenleri nelerdir?

Böbrek taşı oluşumunda birden fazla faktör etken rol oynayabilir. Böbrek taşı oluşmasında birkaç faktörün bir araya gelmesi riski artırabilmektedir.

Böbrek taşı çeşitleri nelerdir?

Böbrek taşı çeşitlerinin bilinmesi tedavi için önemlidir. Böbrek taşının çeşidine göre tedavi yönlendirilebilirken tekrarlamaması için alınacak önlemler de belirlenebilir. Böbrek taşı çeşitleri şu şekildedir.

Kalsiyum Taşları: En sık görülen böbrek taşı çeşididir. Böbrekte oluşan taşların birçoğu, genellikle kalsiyum oksalat formundaki kalsiyum taşlarıdır. Kalsiyum taşlarının görünümü genellikle ya büyük ve pürüzsüz ya da dikenli ve kabadır. Fındık, çikolata, meyve ve sebzelerde yüksek oranda bulunan oksalat karaciğer tarafından da üretilmektedir.

Böbrek Taşlarının Oluşmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Böbrek taşlarının oluşma sebebi farklılık göstermektedir. Özellikle beslenme şekline göre alınacak önlemler oluşan böbrek taşına göre farklılık göstermektedir.

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketimi böbrek taşları oluşumunun engellenmesi bakımından ilk sırada yer almaktadır. Günlük idrar çıkışının üzerinde su tüketiminin yapılması gerekir. Gerekirse üroloji doktoru idrar çıkışının ölçülmesini isteyebilir. Sıcak ve kuru iklimlerde yaşayanlar ve sık egzersiz yapan kişilerin daha fazla su içmesi gerekir. İdrar renginin berrak olması yeterli su tüketimi yapıldığının işareti olabilir.

Böbrek taşı çeşidine göre üroloji doktoru ve diyetisyenle görüşülerek uygun bir beslenme şekli düzenlenebilir. Beslenme düzeni oluşturulurken dengeli beslenme kurallarının unutulmaması gerekir.

Günlük tuz tüketiminin azaltılması böbrek taşı oluşum ihtimalini düşürdüğü gibi hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlık riskini de azaltmaktadır. Böbrek taşı çeşidine göre farklı ilaçlar kullanılabilir.

Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Bir Şekilde Beslenmelidir? 

Böbrek taşı hikâyesi olan hastaların böbrek taşının çeşidine göre farklı beslenme düzenleri oluşturması gerekebilir. Beslenme şeklini üroloji doktoru ve diyetisyenle belirlemek en doğru seçenektir.

Kalsiyum oksalat taşı olan hastaların kalsiyumu tamamen kesmesi doğru bir yaklaşım değildir. Kalsiyum sağlıklı diş ve kemik yapısı için gerekli olduğu için doktor tavsiyesi olmadan kısıtlamamak gerekir. Kalsiyum oksalat taşı olan hastaların;

Kalsiyumun, oksalat oranı düşük tahıl, sebze ve meyvelerden elde edilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.

Tuz tüketiminin artması böbrek taşı oluşumuna tetikleyebilir. Tuzun içinde bulunan sodyum pek çok konserve ve paketlenmiş hazır gıdada da bulunabilir.

Hayvansal proteinin sınırlı tüketilmesi önemlidir. Protein ihtiyacının hayvansal proteinden elde edilmesi bazı tür böbrek taşı oluşma riskini artırabilir.

Ancak yeterli miktarda protein alımı da önemlidir. Hayvansal proteinlerin yerine, genellikle protein bakımından yüksek, oksalat bakımından düşük olan kuru bezelye ve mercimekler tercih edilmelidir. Hayvansal proteinin aşırı tüketilmesi ürik asit taşlarının oluşmasını tetikleyebilir.

Böbrekleri koruyacak yiyecekler nelerdir?

B6 Vitamini (piroksin) takviyeleri de taş oluşumundan korunmada etkilidir. Barbunya fasulyesi kaynatma suyu, böbrek taşı problemlerini önlemek için etkili bitkisel tedavilerden biri olabilir.

Böbrek taşları nasıl teşhis edilir?

Böbrek taşının teşhisinde üroloji doktorunun detaylı muayenesi önemlidir. Böbrek taşının belirtileri üroloji doktoru için çoğu durumda yeterli olabilmektedir. Bununla birlikte böbrek taşı teşhisinin tam olarak netleştirilebilmesi için bir takım tetkikler yapılabilmektedir.

Kan testi: Böbreklerin doğru çalışıp çalışmadığının kontrolünü sağlamak için kan testi yapılabilir. Özellikle kandaki ürik asit ve kalsiyum gibi böbrek taşı oluşumunda etkili olabilecek maddelerin oranları incelenir.

İdrar testi: İdrarda kan ve enfeksiyon varlığı belirlenebilir. Böbrek taşına eşlik edebilecek hastalıkları belirlemek ve teşhisi netleştirmek için idrar testleri önemli ayrıntılar verebilir. Ayrıca 1 günlük idrar toplama testleri uygulanabilir. İdrar toplama testiyle idrarda taş oluşumuna neden olabilecek veya engelleyecek maddeler belirlenebilir.

Görüntüleme yöntemleri: Görüntüleme yöntemleri ile böbrek taşlarına teşhis konulabilir. Böbrek taşlarının görüntüleme yöntemleri ile teşhisinde farklı yöntemler kullanılabilir.

Bilgisayarla Tomografi:  Küçük taşlar dahil böbrek veya idrar yolundaki taşların yeri ve boyutu belirlenebilir. Bilgisayarlı tomografi ile böbrek ve çevre organlarda farklı bir rahatsızlık olup olmadığı da belirlenebilir.

Ultrason:  Yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanıldığı ultrason yöntemi ile böbrek taşlarıyla ilgili bilgi elde edilebilir. Hızlı ve güvenilir sonuçlar alınabilmektedir. Çok küçük taşlar ve idrar yoluna girmiş taşlar ultrason yöntemi ile bazen gözden kaçabilir.  Ancak Ultrasonografi radyasyona maruz kalınmaması için hamilelerde tercih edilmektedir.

İntravenöz ürogram (IVU) veya intravenöz piyelogram (IVP): Damardan kontrast madde verilmesinin ardından böbreklerin süzme işleminin röntgen ile kontrol edilmesi esasına dayanmaktadır. Ancak son yıllarda tercih edilen bir yöntem değildir.

Böbrek taşı analizi: Daha önce idrar yoluyla atılan bir taşın üroloji doktoruna götürülmesi ile taşın iç yapısının hangi maddelerden oluştuğu test edilebilir. Gazlı bez, çorap veya süzgece idrar yaparak atılan taş toplanabilir. Taşın laboratuvarda incelenmesi ile yeniden taş oluşumunu engelleyecek tedavinin uygulanması konusunda doktora fikir verir.

Böbrek taşlarında ameliyat ne zaman gerekmektedir?

Her böbrek taşı için ameliyat gerekli oymayabilir. Artmış su tüketimi, ilaç tedavisi gibi önlemlerle düşmeyen böbrek ve idrar yolu taşlarında ameliyat gündeme gelebilir.

Böbrek taşları nasıl tedavi edilir?

Böbrek taşı tedavisi taşın bulunduğu bölge, büyüklüğü ve tipine göre farklılık gösterebilmektedir. Böbrek taşlarının birçoğu özellikle 4 mm. ’den daha küçük olanlar idrar yolu ile kendi kendine vücuttan atılabilirler. Ancak küçük böbrek taşları da şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.

Küçük böbrek taşlarında evde yapılabilecek uygulamalar şöyle sıralanabilir:

Su tedavisi: Gün içinde yeterli su tüketimi böbrek taşının oluşmasında etkili rol oynadığı gibi oluşan taşın düşürülmesinde de etkili olabilmektedir. Günde 2 – 3 litre su içmek, üriner sistemin yıkanmasına yardımcı olabilir. Özellikle idrar rengi sarı veya koyu olan hastaların berrak bir idrar rengine ulaşana kadar yeterli miktarda su içmeleri önemlidir. Daha önce sistin böbrek taşı olan hastaların daha da fazla su tüketmeleri gerekir. İdrar kaçırma, idrar sıklığı veya böbrek yetmezliği gibi farklı rahatsızlıkları olan hastaların su tüketimi konusunda doktora danışmaları gerekir.

İlaç tedavisi: İdrar yollarından geçebilecek boyuttaki taşların daha rahat düşürülebilmesi için buradaki kasları gevşeten farklı ilaçlar kullanılabilir. Kasların gevşemesiyle böbrek taşı daha hızlı ve daha ağrısız düşürülebilir.  Böbrek taşının düşürülmesi sırasında yaşanan böbrek taşı ağrısına yönelik ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bazı hastalarda yaşanan bulantı kusma gibi etkilere karşı da ilaç kullanılması faydalı olabilmektedir.

İdrar yollarından geçemeyecek kadar büyük olan taşlar için farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Ses dalgaları ile böbrek taşının kırılması(SWL): Böbrek taşının bulunduğu bölge ve büyüklüğüne bağlı olarak şok dalga tedavisi taş kırma yöntemi kullanılabilir.  Vücudun dışından böbrek taşının parçalanmak için güçlü titreşimler oluşturan ses dalgaları kullanılmaktadır. Kırılan böbrek taşı parçaları idrar ile vücuttan atılır.

İşlem böbrek taşının büyüklüğü ve bulunduğu bölgeye ve kullanılan cihaza göre 30-45 dakika sürebilmektedir. Ses dalgaları ile böbrek taşının kırılması çok şiddetli olmamakla birlikte ağrıya neden olabileceği için sedasyon veya hafif anestezi altında gerçekleştirilir. Hasta aynı gün evine gönderilir. Ameliyatsız taş kırma yöntemi olarak bilinen ses dalgaları ile böbrek taşının kırılması yöntemi genellikle 2 cm’den küçük böbrek taşlarda başarı sağlamaktadır.

Üreteroskopi (Retrograd İntrarenal Cerrahi-RİRC): Böbrek içindeki taşları kıvrılabilir ve ince aletler kullanarak, laser yardımıyla taş kırma yöntemidir. Kıvrılabilir cihazla idrar yolu uç kısmında direkt girilir, üretra, mesane ve üreter geçilerek böbreğe ulaşılır. Taşın boyutu ve bulunduğu bölgeye göre taş bütün olarak çıkartılabilir. Çıkartılamayacak kadar büyük olan taşlar bulunduğu yerde holmium lazer kullanılarak küçük parçalara ayrılarak idrar yoluyla atılması sağlanır.

Böbrek taşının retrograd intrarenal cerrahi yöntemiyle kırılması veya çıkarılması esnasında herhangi bir kitle ya da şüpheli oluşuma rastlanılırsa biyopsi alınabilir veya endoskopik temizleme işlemi aynı seansta gerçekleştirilebilir.

Böbrek içi lazerle taş kırma işlemi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kırılan taşın kırıntılarının mesaneye akması için genelde böbrekten mesaneye uzanan bir tel(DJ stent) kullanılabilir.

Üreteroskopi ve Retrograd İntrarenal Cerrahi (RİRC) sonrası komplikasyon oranı ve hastanede yatış süresi düşüktür. Ancak operasyon süresinin uzaması ve ikinci bir operasyon yapılabilme ihtimali dezavantajları arasında sıralanabilir. İşlem sonrası mukoza yaralanması, idrarda kan görülmesi, işlem sonrası ateş gibi komplikasyonlar görülebilir ve genellikle herhangi bir müdahale gerektirmemekte bazen medikal tedavi gerekmektedir.

Her hangi bir ameliyat kesisi yapılmadan işlemin idrar kanalından girilerek yapılması en büyük avantajları arasındadır. Bu sayede hastalar daha kısa sürede ev ve sosyal yaşamlarına dönebilmektedir.

Üreteroskopi (Retrograd İntrarenal Cerrahi-RİRC) işlemi;

Böbrek taşı hakkında sık sorulan sorular

Böbrek taşı nasıl düşürülür?

5 mm’nin altındaki böbrek taşları bol su tüketimi, egzersizlerle kendiliğinden düşebilir. Doktor kontrolünde kullanılan üreter kanallarını genişletici ilaç tedavileri ile de böbrek taşı düşürülebilir. Ancak 5 mm üstündeki böbrek taşları ameliyat ile böbreklerden temizlenebilir.

Böbrek taşı olduğu nasıl anlaşılır?

Böbrek taşlarının en önemli belirtisi bel ağrısı, yan ağrısı veya böğür ağrısıdır. Ağrının dışında görülen bu belirtilerle böbrek taşı olduğu anlaşılır;

Böbrek taşını en hızlı ne düşürür?

Böbrek taşını bol sıvı tüketimi ve doktor kontrolünde kullanılan ilaç tedavisi ile 2 hafta içinde düşürmek mümkün olabilmektedir.

Taş düşürmek ne kadar sürer?

Böbrek taşı bol sıvı tüketimi ve doktor kontrolünde kullanılan ilaç tedavisi ile 2 hafta içinde normal yolla düşürülebilir. Ancak 2 hafta içinde düşürülemeyen böbrek taşları ameliyat ile alınır.

Böbrek taşı hangi yaşlarda görülür?

Böbrek taşı rahatsızlığı toplumdaki her 10 kişiden birinde hayatının belli dönemlerinde karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Çocukluk çağından ileri yaşa kadar yaşamın her döneminde vücutta böbrek taşı görülebilir.

Ultrasonda taş görünür mü?

Böbrek taşı günümüzdeki teknolojik imkanlar sayesinde kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Taş belirtileriyle doktora başvuran hasta için fiziki muayeneden sonra ürolojik röntgen, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile böbrek taşı teşhisi konulur.

Böbrek taşı ağrısı ne tarafta olur?

Hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen böbrek taşlarının en önemli belirtisi ağrıdır. Genellikle gelip giden ağrılara şeklinde kendisini belli eden böbrek taşına bağlı ağrılar bazı hastalarda hiç fark edilemeyecek kadar hafifken, bazılarında ise çok şiddetli olabilmektedir. Hastalar genellikle bu şikayeti “bel ağrısı, yan ağrısı veya böğür ağrısı’’ olarak tanımlarlar.

Böbrek taşı ağrısı ne zaman başlar?

Böbrek taşı ağrıları, taşın hastanın idrar kanalını tıkamasıyla başlar.

Böbrek taşı idrar tahlilinde çıkar mı?

Taş belirtileriyle doktora başvuran hasta için fiziki muayeneden sonra ürolojik röntgen, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerle taşların tamamına yakını tespit edilebilir. Bunun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarını veya taşlardan dolayı idrarda kanamayı tespit etmek için bir idrar tahlili ve idrar kültürü yapılır.

Böbrek taşı ne sıklıkla oluşur?

Her 10 kişiden biri yaşamının bir döneminde böbrek taşı rahatsızlığı ile karşılaşabiliyor. Böbrek taşının sık görülmesinin en önemli nedenleri düzensiz beslenme şekilleri, hareketsiz yaşam, obezite, yaşanılan coğrafi bölgelerin özellikleri, yaş ve genetik faktörlerdir.

Böbrek taşı ameliyatı kaç saat sürer?

Böbrek taşı ameliyatları yaklaşık bir saat sürmektedir. 2 cm’den küçük boyutlardaki böbrek taşları, vücut dışı şok dalga tedavisi (ESWL) ya da idrar kanalından girilerek böbreğin içine kıvrımlı aletlerle ulaşılan ve taşın lazer ile kırılıp toz haline getirildiği Retrograd intrarenal cerrahi (fleksible üreteroskopi) yöntemi ile tedavi edilmektedir. Eğer taş 2 cm boyutunun üzerindeyse, genellikle bel bölgesinden 1 cm’lik bir kesi ile böbreğin içine girilerek taşları kırılıp dışarıya alınması yöntemi (perkutan nefrolitotomi) uygulanmaktadır. Tecrübeli merkezlerde birkaç seans olmak koşuluyla 2 cm’den büyük böbrek taşları Retrograd intrarenal cerrahi (fleksible üreteroskopi) yöntemiyle de tedavi edilebilmektedir. Ancak bu işlemlerin hangisinin uygulanacağına hastaya ait faktörler de göz önüne alınarak karar verilmektedir.

Böbrek taşı için hangi doktora gidilir?

Böbrek taşları için Üroloji doktoruna gidilmelidir. Böbrek taşına ne tür bir tedavi uygulanacağı üroloji doktorunun yapacağı muayene ve tetkiklerin ardından karar verilir. Böbrek taşlarının tedavisinde cerrahi yöntemlerin de bulunduğu göz önüne alarak böbrek taşı ameliyatlarında deneyimli bir üroloji doktoru ve alt yapısı yeterli bir hastanenin seçilmesi önemlidir.

Çocuklarımda böbrek taşı olacak mı?

Böbrek taşının bazı nedenleri kalıtsal özellik gösterebilir. Böbrek taşı olan bir kişinin çocuklarında böbrek taşı görülme olasılığı daha yüksektir.

Böbrekte taş olunca ne olur?

Böbrek taşları özellikle uzun süre tedavi edilmezse böbreklerde hasara neden olabilir. Tekrarlayan böbrek taşları ciddi enfeksiyonlara neden olursa, tıkayıcı özellik gösterirse ve tedavide geç kalınırsa böbrek kaybına bile yol açabilmektedir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr

Böbrek Taşı

Böbrek Taşı

Tedavi Yöntemleri

Yapılan tetkikler ile böbrek taşı tanısı konulduktan sonra tedavi planlamasında en önemli faktörler taşın büyüklüğü ve böbrek içindeki yerleşimi oluyor. Böbrek taşının boyutu büyüdükçe hastanın taşı kendiliğinden düşürme şansı azalıyor. Ayrıca böbrek toplayıcı sistemlerinde, üst kısımda yerleşen taşların düşme ihtimali alt kısımda yerleşenlere oranla daha fazla oluyor.

Tedavinin şekli hastanın taşa bağlı olan ağrısının şiddeti, taşın böbrekte herhangi bir hasara sebep olup olmaması ve böbrek fonksiyonlarını bozup bozmamasına göre belirleniyor.

Sık tekrarlayan böbrek taşlarında, bu taşlara sebep olan altta yatan nedenin tespit edilmesi tedavide önem taşıyor. Bunun için özellikle detaylı laboratuvar testleri yapılması, kanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, ürik asit, D vitamini ve parathormon düzeylerine bakılması gerekebiliyor. 

Hastanın idrar pH’sının, idrarda sistin, ürik asit, oksalat düzeylerinin incelenmesi ve altta yatabilecek metabolik ya da hormonal bir neden tespit edilirse bunların tedavi edilmesi böbrek taşlarının tedavisinde ve önlenmesinde önem taşıyor.

Böbrekte veya idrar yollarında var olabilecek yapısal bozukluklar radyolojik tetkikler ile detaylıca araştırılıyor, gerekirse cerrahi yöntemlerle düzeltilebiliyor. 

İnatçı böbrek taşlarında taşın cinsine göre ilaç tedavisi seçilebiliyor. Her ne kadar tedavi yöntemi ve kullanılacak ilaçlar değişse de, tedavinin temel amacı idrardaki kristallerin çözünürlüğünü artırmak ve bunların böbrekte çökerek taşlaşmasını engellemek oluyor.

Yazı kaynağı : www.acibadem.com.tr

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek taşlarının sebep olduğu ağrı doğum sancısından bile daha şiddetli bir şekilde tarif edilmektedir. Farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen böbrek taşları; taşın büyüklüğüne, tipine ve bulunduğu bölgeye göre farklı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Bu yazımızda sizler için böbrek taşı ve belirtileri hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Böbrek taşı belirtileri hissedildiği durumda direkt olarak bir doktora muayene olmalısınız. 

Böbrek Taşı Nedir? 

Omurganın her iki kısmında da fasulyeye benzeyen şekli olan böbrekler atık olan ürünleri kandan uzaklaştırmak ile görevlidir. Temizlenmiş olan kan daha sonra vücuda geri aktarılmaktadır. Atık ürünler ise idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır. Kanın temizlenmesi sırasında tuz ve minerallerden oluşan sert tortular böbrek taşlarını meydana getirmektedir. Nefrolitiyazis ya da renal lithiasis adı verilen böbrek taşları tek bir böbrekte oluşabileceği gibi iki böbrekte de ortaya çıkabilmektedir. 

Böbrek Taşı Belirtileri Hangileridir? 

Böbrek taşları genel olarak idrar yolu yani üretere girdikleri dönemde belirti göstermektedir. Böbrek taşları düşürülme zamanında üreterde yapmış oldukları tıkanıklık nedeni ile ağrı oluşmaktadır. Fakat bazı küçük böbrek taşları herhangi bir belirtiye sebep olmadan idrar yolu ile atılabilmektedir.

Böbrek taşı, idrar yollarını yani üretrayı tıkayarak idrarın vücuttan atılma sırasında sorunlara yol açabilmektedir. Böbrek taşı tarafından idrar yolu tıkanmış olan kişilerde ilerleyen zamanlarda böbrek fonksiyonlarını kaybedebilir ve çift tarafta böbrek taşı var ise böbrek yetmezliği de ortaya çıkabilmektedir. 

Böbrek Taşı Neden Oluşur?  

Böbrek taşı oluşmasından birden daha fazla faktör rol oynamaktadır. Böbrek taşı oluşumundan birden daha fazla faktörün bir arada bulunması riski artırabilmektedir. 

Böbrek Taşı Teşhisi?  

Böbrek taşı teşhis ederken ürolojik doktorların önemi fazladır. Böbrek taşı belirtileri ürolojik doktorun yaptığı testler bu hastalığın belirlenmesini sağlayabilir. Fakat böbrek taşı hastalığının tamamen belirlenmesi için birtakım tetkikler yapılır.  

Kan Testi 

Böbreklerin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek amacı ile kan testleri yapılmaktadır. Özellikle de kandaki kalsiyum ve ürik asit gibi böbrek taşı oluşmasında etkili olabilecek maddelerin oranları incelenmektedir. 

İdrar Testi 

Bu tetkik sayesinde idrarda enfeksiyon ve kan varlığı tespit edilebilmektedir. Böbrek taşına eşlik edebilen hastalıkların belirlenebilmesi ve teşhisini netleştirebilmek amacı ile idrar testleri önemli ayrıntılar verebilmektedir. Ayrıca 1 günlük olan idrar toplama testleri de uygulanabilmektedir. İdrar toplama testi ile idrarda taş oluşumuna sebep olabilecek ya da engelleyecek olan maddeler tespit edilebilmektedir. 

Görüntüleme Yöntemleri 

Böbrek taşlarına görüntüleme yöntemleri sayesinde teşhis koyulabilmektedir. Görüntüleme yöntemleri ile böbrek taşlarının teşhis edilmesinde farklı yöntemler de kullanılabilmektedir.  

Bilgisayarla Tomografi 

Küçük taşlar bile dahil olmak üzere idrar yolu ya da böbrekteki taşların boyutu ve yeri belirlenebilmektedir. Böbrek ve çevre organlarda bulunan farklı bir rahatsızlığın varlığı bilgisayarlı tomografi ile belirlenebilmektedir. 

Ultrason Yöntemi 

Ultrason yönteminde yüksek frekanslı olan ses dalgaları kullanılmaktadır. Bu yöntem ile böbrek taşları ile ilgili detaylı bilgi elde edilebilmektedir. Güvenilir ve hızlı sonuçlar ultrason ile alınabilmektedir. İdrar yoluna girmiş olan taşlar ve çok küçük olan taşlar bu yöntem ile bazı durumlarda gözden kaçabilmektedir. Fakat ultrasonografi radyasyona kişilerin maruz kalmaması için hamile olan kişilerde tercih edilmemelidir. 

Böbrek Taşı Analizi 

Daha önceden idrar yolu ile atılmış olan bir taşın üroloji doktoruna götürülmesiyle birlikte böbrek taşının iç yapısının hangi maddeler ile oluştuğu test edilebilmektedir. Çorap, gazlı bez ya da süzgece idrar yaparak vücuttan atılan taşlar toplanabilmektedir. Laboratuvar ortamında taşın incelenmesi ile tekrardan taş oluşumunu engelleyecek olan tedavinin uygulanması hakkında doktora fikir vermektedir. 

Böbrek Taşının Oluşmasını Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır? 

Böbrek taşlarının oluşma sebepleri birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Özellikle de beslenme şekillerine göre alınacak olan önlemler oluşacak böbrek taşına göre çeşitlilik gösterebilmektedir. 

Gün içinde yeterli olan düzeyde su tüketilmesi böbrek taşlarının önlenmesi için alınan önlemlerin başında gelmektedir. Günlük idrar çıkışı miktarından daha fazla su tüketiminin yapılması gerekmektedir. Gereken durumlarda üroloji hekimi idrar çıkışının ölçülmesini isteyebilmektedir. Kuru ve sıcak olan iklimlerde yaşayan, sık sık egzersiz yapan kişilerin daha fazla miktarda su tüketmesi gerekmektedir. İdrar renginin berrak bir hal olması yeterli miktarda su tüketildiğini işaret etmektedir.  

Böbrek taşının türüne göre diyetisyen ve üroloji doktoru ile görüşerek uygun olan bir beslenme şekli düzenlenebilmektedir. Beslenme düzeni oluşturulduğu sırada dengeli beslenmenin kuralları unutulmamalıdır. 

Günlük olarak tuz tüketimi azaltılarak böbrek taşı oluşumu olasılığını düşürmesi ile birlikte kalp ve damar hastalıkları ve hipertansiyon başta olmak üzere pek çok hastalığının riskini de azaltmaktadır. Böbrek taşının çeşidine göre çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. 

Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Bir Şekilde Beslenmelidir?  

Böbrek taşı öyküsü olan hastaların böbrek taşının türüne göre farklı beslenme düzenleri oluşturulabilmektedir. Beslenme düzenini ve şeklini en doğru şekilde diyetisyen ve üroloji doktoru ile belirlemek gerekmektedir. 

Kalsiyum oksalat böbrek taşı olan hastaların tamamen kalsiyumu kesmesi doğru bir yaklaşım şekli değildir. Kalsiyum sağlıklı olan kemik ve diş yapısı için oldukça gerekli olmaktadır. Bu sebeple doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece kısıtlanmaması gerekmektedir. Bu böbrek taşı türüne sahip olan kişiler; ıspanak, badem, yer fıstığı, kaju, fındık, buğday kepeği, kuşkonmaz, pancar kökü, çilek, çikolata, maydanoz, pırasa, kereviz ve soya ürünlerinden uzak durmalıdır. 

Tuz tüketiminin artışı ile böbrek taşı oluşumu tetiklenebilmektedir. Tuz içerisinde bulunan sodyum birçok paketlenmiş ve konserve olan hazır gıdalar da bulunabilmektedir. Hayvansal olan proteinin kısıtlı tüketilmesi önem taşımaktadır. Protein ihtiyacının hayvansal olan proteinler ile elde edilmesi bazı türde böbrek taşı oluşumu riskini artırabilmektedir. 

Beyaz ve kırmızı et ile sakatat, deniz ve balık ürünleri, yumurta, süt ve peynir gibi hayvansal olan proteinin tüketilmesini kısıtlamak oldukça önem taşımaktadır. 

Böbrek Taşlarında Ameliyat Ne Zaman Gerekmektedir?

Her böbrek taşı türü için ameliyat gerekli olmayabilmektedir. İlaç tedavisi, artmış olan su tedavisi gibi önlemler ile düşmeyen idrar yolu ve böbrek taşlarında ameliyat gündeme gelebilmektedir. 

Bu yazımızda böbrek taşı belirtileri ve böbrek taşı hakkında birçok bilgi vermeye çalıştık. Bu belirtilerden ya da problemlerden birisini yaşıyor iseniz mutlaka uzman bir doktora danışmanız gerekmektedir. Unutmayın hiçbir şey sağlığınızdan önemli değildir.

Yazı kaynağı : www.koruhastanesi.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın