bikini bölgesinde sivilce neden çıkar

bikini bölgesinde sivilce neden çıkar bilgi90’dan bulabilirsiniz

Genital Bölgede Sivilce Oluşumu

Genital Bölgede Sivilce Oluşumu

Çok sık rastlanan genital problemlerden biri olan genital bölgede sivilce birçok farklı faktöre bağlı olarak meydana gelebilir. Rahatsız eden ve yaşam kalitesini düşüren bu sivilceler şekil ve görüntü olarak vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilceler ile benzer özellikler gösterir. Sivilceler ağrılı ya da ağrısız, parlak ya da mat, tek ya da grup halinde, küçük ya da büyük olabilecekleri gibi iltihaplı ya da iltihapsız olabilir.

Genital bölgede çıkan sivilcelerde en sık karşılaşılan sebepler aşağıdaki gibidir:

1 . Follikülit

Genital bölge kıl köklerinin iltihap ve enfeksiyon kapması sonucu bu bölgelerde Follikülit adı verilen sivilcelenmeler meydana gelebilir. Follikülite daha çok genital bölgenin epilasyon tıraş edilmesi, cildin sürtünmesine yol açan dar kıyafetler, kesik ve yaralar, içe doğru büyüyen kıllar, hijyenik ürünler ve ter yüzünden tıkanan foliküller sebep olur.

2 . Kontakt Dermatit

Cildin alerjen ya da irrite edici bir madde ile karşılaşması ile birlikte ciltte kontakt dermatit adı verilen durum meydana gelebilir. Genital bölgede sivilceye sebep olan kontakt dermatite yol açan faktörler; duş jelleri, pudra ve deodorantlar, kokulu sabunlar, deterjanlar, ilaç içeren jel ve losyonlar, kayganlaştırıcı jeller, prezervatifler, hijyenik pedler, idrar ve sperm sebep olabilir.

3 . Acne inversa

Memelerin ve kasık bölgesinin alt bölümünde meydana gelen bu durum, bu bölgelerdeki ter bezlerinin kronik olarak iltihaplaması ile birlikte oluşur. Sivilceler genelde ağrılı ve iltihaplıdır.

4 .  Molluscum contagiosum

Vücudun hemen her yerinde görülebilen molluscum contagiosum viral bir enfeksiyondur. Bu tip sivilce oluşumları beyaz ya da parlak kırmızı renkli, ortası beyaz ve hafif göçük lezyonlar halinde meydana gelir.

Genital bölgede meydana gelen sivilceler genelde tedavi gerektirmeyen, kendiliğinden kaybolan sivilcelerdir. Ancak tedavide önemli olan altta yatan faktörün ne olduğu tespit edilmeli, faktör ortadan kaldırılmalıdır. Sivilceler ortadan kaybolana kadar genital bölge ile temas eden deterjan, ped gibi ürünlerden kaçınmak gerekebilir. Ayrıca sivilce oluşumu sonrası da bölgenin temizliğine dikkat edilmeli, bölge ılık su ile yıkanmalı ve kuru tutulmalıdır. Bölgede yağ, kokulu sabun, deodorant gibi ürünler kullanılmamalı , havuz, sıcak su banyoları, hamam, sauna gibi yerlerden bir süre uzak durulmalıdır. Dar kıyafetlerden kaçınılmalı, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.

Tüm önlemlere rağmen geçmeyen, ağrılı, büyüyen ve iltihap içeren sivilce durumlarında mutlaka doktorunuzla irtibat kurmanızı öneririm

Yazı kaynağı : caglarhelvacioglu.com

Genital bölgede sivilce

Genital bölgede ortaya çıkan sivilceler çok nadir olmayan durumlardır. Bu ufak kabarıklıklar pek çok duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çoğu zaman oldukça rahatsız edici olsa da genelde çok ciddi bir problem değildir.

Genital bölgede ve vajina etrafında çıkan sivilceler şekil ve görünüş olarak vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilceler ile benzerlik gösterirler.

Her biri diğerinden farlıklıdır. Sivilceler ağrılı ya da ağrısız, parlak ya da mat renkli, iltihaplı ya da iltihapsız, tek başına ya da gruplar halinde, kaşıntılı ya da kaşıntısız, büyük ya da küçük olabilirler.

Nedenleri
Genital bölgede görülen sivilcelerin neye bağlı ortaya çıktığı çoğu zaman belli değildir. Ancak en sık karşılaşılan nedenler şunlardır:

1) Kontakt Dermatit
Kontakt dermatitler cildin herhangi bir alerjen ya da irite edici maddeyle teması sonucu ortaya çıkan durumlardır. Vajinal sivilce neden olabilecek olan sık karşılaşılan irritanlar şunlardır:

2) Follikülit
Vajinal sivilcelerin sık karşılaşılan bir diğer nedeni ise follikülit adı verilen durumdur. Bu genital bölgede yer alan kıl köklerinin iltihap ve enfeksiyonudur. Genel olarak bu duruma yol açan faktörler şunlardır.

3) Acne inversa
Hidradenitis suppurotiva adı da verilen bu durum kasık bölgesinde ve memelerin alt kısmındaki ter bezlerinin kronik iltihabına verilen isimdir.

Bu lezyonlar tekrarlayan şekilde iltihap biriktirir çoğu zaman ağrılıdır, kolay kolay iyileşmez ve nedbe dokusu bırakır.

Bu hastalığın genel popülasyonunda görülme oranının %4 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

4) Molluscum contagiosum
Vajinal bölgede dahil olmak üzere vücudun her yerinde görülebilen bir bir viral enfeksiyondur.

Genelde küçük, ciltten kabarık beyaz ya da parlak kırmızı renkli Lezyonlar şeklinde kendini belli eder. Çoğu zaman ortası inci gibi beyaz ve hafif göçükdür.

İyileşmesi çoğu zaman 6-12 ay sürer nadiren dört yıla kadar uzayabilir.

Tedavi
Genital bölgede görülen sivilceler genelde tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolurlar.

Tedavide en önemli adım altta yatan nedenin tespit edilmesidir. Bunun için genital bölgede sivilceye neden olabilecek irritanlar ile temasının dikkatli bir şekilde sorgulanması gerekir.

En azından bir süre genital bölge ile teması olan deterjan ped gibi ürünlerden kaçınmak gerekir.

Belirtiler ortadan kaybolduktan sonra ürünler yeniden ama bu kez yavaş yavaş ve her seferinde tek bir ürün olmak üzere kullanılmaya başlanabilir.

Ortak kullanılan havuz sıcak su banyoları hamam sauna gibi yerlerden bir müddet uzak kalınmasında fayda vardır.

Genital bölge temizliği yapılırken kılların çıkış yönüne doğru traş edilmesi ve nemlendirmeden traş yapılmaması önemli olabilir.

Bakteri gelişimini kolaylaştıracağı için genital bölgede yağların kullanımından kaçınılmalıdır.

Genital bölgenin sıcak ve nemli olması bakteri ve diğer mikroorganizmaların büyümesi için ideal ortamı yaratır.

Genital bölge her gün ılık su ve beyaz sabun ile yıkanmalıdır.

Genelde Pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli ısıyı ve nemi tutan Sen dediki çamaşırlardan kaçınılmalıdır.

Benzer şekilde dar kıyafetler de cildin nefes almasına engel olacağından önerilmez.

Genital bölgede görülen sivilcelerin sıkılması ve patlatılması bakterilerin ve neden olan enfeksiyonun yayılmasına neden olacağından önerilmez.

Ağrı ve kaşıntı varsa sıcak kompres yapılması şikayetleri rahatlatabilir.

Tüm bu önlemlere rağmen geçmeyen sivilceler varsa doktor muaynesi gereklidir.

Genel olarak genital bölgede görülen sivilceler kalıcı ise ve kendiliğinden kaybı olmuyorsa çok ağırdıysa çok büyüyorsa içleri iltahap doluysa yayılıyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Yazı kaynağı : www.mumcu.com

Vajina Dış Dudakta Sivilce Benzeri Şişlik

Vajina Dış Dudakta Sivilce Benzeri Şişlik

Vajina Dış Dudakta Sivilce Benzeri Şişlik

Vajina Dış Dudak

Vajina dış dudaklar genital bölgenin kıl folikülleri, yağ ve ter bezleri içeren iç dudakları çevreleyen kısmıdır. Alerji, enfeksiyonlar, kıl batması, kistler, sivilce benzeri şişlikler ve yağ doku büyümeleri bu bölgenin oldukça yaygın rastlanan rahatsızlıklarıdır.

Çoğu hastalık doktorun görmesi ve muayenesi ile teşhis edilebilirken bazen ultrason ve MR ile ileri görüntüleme yapmak gerekebilir. Bu yazımızda vajina dış dudakta sivilce benzeri şişlikler ve diğer bazı olası hastalıklardan bahsedeceğiz.

Vajina Dış Dudakta Sivilce Benzeri Şişlik

Vajina dış dudakta sivilce benzeri şişlik oluşmasının en sık nedeni folikülit dediğimiz kıl kökü iltihaplarıdır. Bu lezyonlar birkaç milimetreden 1,5 cm boyuta kadar olabilir. Kızarık ve ağrılıdır.

Folikülit vücudun her yerinde olabildiği gibi vajina dış dudaklarda da sık görülür. Kıl kökleri dışa doğru uzaması gerekirken bazen cilde doğru batık olarak uzar.

Genital bölgeye ağda yapmak, genital bölge traşı ya da iç çamaşırın sürtmesi gibi nedenlere bağlı kıl kökü batması ve iltihabı meydana gelebilir. Kıl kökü iltihaplarının çoğu küçüktür ve kendiliğinden geçer.

Kıl kökü iltihaplarının çoğu stafilokok denen bir bakteri tarafından meydana gelir. Tedavi edilmeyen leyonlar büyüyerek ciltte deformasyon ve tahribata yol açar.

Genital bölge temizliğine dikkat edilmesi, tüylerin makasla temizlenmesi, bol kıyafet giymek ve genital bölgeye sıcak su torbası uygulamak hem iltihap riskini azaltır hem de iyileşme sürecine katkı sağlar.

Yeni lezyon çıkmaması için genital bölgeye ağda yapılmaması, gerekirse lazer tedavisi ile kıl köklerinin zayıflatılıp yok edilmesi önerilir.

Kendiliğinden geçmeyen kıl kökü iltihaplarının tedavisinde doktor antibiyotik reçete edebilir. Eğer ciltte apseleşme varsa boşaltılarak drene edilmelidir. Bu lezyonlar genital bölgede derin izler bırakabilir.

Vajina Dış Dudakta Yağ Bezesi

Yağ bezeleri (lipom) genellikle sırt, bel bölgesi ve kafa derisi altında görülen iyi huylu cilt altı yağ doku büyümeleridir. Daha az oranda omuzlar, kol, bacaklar ve genital bölgede görülür.

Vajina dış dudaktaki yağ bezeleri yağ doku hücrelerinin lokalize bir alanda hacim artışı göstermesi ya da ince kapsüllü bir doku içinde sınırlı çoğalması sonucu oluşur.

Yağ bezeleri 5 mm’den 5-10 cm’ye kadar çok farklı boyutlarda olabilir.  Tek ya da birden fazla sayıda bulunabilir.

Fizik muayenede yumuşak sınırlı cilt altı şişlik şeklinde bulgu verir. Ağrı ve rahatsızlık hissi vermediği sürece alınmasına gerek yoktur. Bazen estetik sorunlara yol açar. Yağ bezeleri fizik muayene, ultrason ve gereği halinde MR görüntüleme kullanarak kolaylıkla teşhis edilebilir.

Ağrı yapması, büyümesi, rahatsızlık oluşturması ya da estetik kaygılara neden olması durumunda cerrahi olarak çıkartılır.

Vajina Dış Dudakta Kist

Vajina dış dudakta görülen en sık kist türlerinden biri epidermoid kistlerdir. Bu kistler yağ kistleri ile karışabilir. Ancak içleri keratin denen bir materyal ile doludur.

Epidermoid kistler ciltten kabarık, bir yumru şeklinde ortaya çıkar. Bazılarında ortasında nokta şeklinde siyah bir açıklık bulunur. Boyutları genellikle 0.5-2.5 cm arasında değişir. Epidermoid kistler iyi huyludur.

Bir diğer keratin içeren kist türü ise pilar veya trikolemmal kistlerdir. Bunlar genellikle orta yaş kadınlarda saçlı deride görülür. Çok nadiren vajina dış dudakta da izlenebilir. Kistin patlaması sonucu ağrı olabilir.

Epidermoid ve pilar kistler genellikle belirti vermez. Ancak kist boyutunun artması, patlaması ya da enfekte olması durumunda ağrıyabilir. Bu durumda tedavi gerekir.

Vajina dış dudakta görülen kistlerin bir kısmı yağ bezi (sebase kist) kistleridir. Sebase kist ciltte sarı beyaz yumru şeklinde görülen yağ kistleridir. Yağ kistleri zararsızdır. Ancak enfekte olursa ağrı, şişlik ve kızarıklık yapabilir.

Yağ bezi kistleri tüm vücutta görülebildiği gibi vajina dış dudaklarında da olabilir. Yağ bezi kistleri özellikle saçlı ve tüylü alanlarda meydana gelir. Bazı kistler kendiliğinden kaybolurken bazıları büyüyebilir.

Yazı kaynağı : www.fundayazicierol.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın