bayram ikramiyesi dul ve yetimlere ne kadar verilecek 2022

           Çiçekli Duvar Kağıdı            Yenigün Çay

bayram ikramiyesi dul ve yetimlere ne kadar verilecek 2022 bilgi90’dan bulabilirsiniz

2022 Emekli Bayram �kramiyesi Ne Zaman �denecek? Ne Kadar Olacak?

Dul ve yetim maaşı alanlara bayram ikramiyesi ne kadar, kaç TL 2022? Dul ve yetim maaşı alanlar bayram ikramiyesi alacak mı?

Dul ve yetim maaşı alanlara bayram ikramiyesi ne kadar, kaç TL 2022? Dul ve yetim maaşı alanlar bayram ikramiyesi alacak mı?

Emekli bayram ikramiyesi emeklilerin hesaplarına yatırılmaya başlandı. Emekli bayram ikramiyesi 1100 TL olarak veriliyor. Dul ve yetim maaşı alanlara bayram ikramiyesi yatırılıp yatırılmayacağı ve bayram ikramiyesi tutarı merak edilen konular arasında bulunuyor. Peki dul ve yetim maaşı alanlar ne kadar bayram ikramiyesi alacaklar 2022?

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?

Emekli bayram ikramiyeleri yatırılmaya başlandı.

4/a’lı işçi emeklileri için ödeme günleri; 17, 18, 19, 20, 21 olanların 27 Nisan, 22, 23, 24, 25, 26 olanların 28 Nisan, 4/b’li Bağ-Kur emeklileri için 29 Nisan, 4/c’li memur emeklileri için ise hem bayram ikramiyeleri hem de Mayıs ayı aylıkları 29 Nisan tarihinde ödenecek.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR NE KADAR BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK?

Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın yazısına göre; Tam ikramiye yatmayacak, hak sahiplerinin hisseleri oranında ikramiye alınacak. Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alana 550 lira ikramiye ödenecek. Yetim aylığı alan ve yüzde 25 hisse oranında aylık alan birine ise 275 lira ikramiye yatırılacak.

Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

Hem dul hem yetim aylığı alana ödenecek bayram ikramiyesi

Hem dul hem yetim aylığı alana ödenecek bayram ikramiyesi

Hem dul hem yetim aylığı alana ödenecek bayram ikramiyesi

Annem Emekli Sandığı iştirakçi­si babasından ve Bağ-Kur sigorta­lısı kocasından maaş alıyor. So­rum şu; bayram ikrami­yesi neden düşük olan Bağ-Kur maaşı esas alı­narak veriliyor? Düşük maaşta düşük ikramiye oluyor. Son bayram ikramiyesi olarak 800 TL civarında bir ödeme yapıldı. Ayla Tutuş

Verdiğiniz bilgilerden, annenizin babasından aldığı yetim aylığı tutarının eşinden aldığı dul aylığı tutarından fazla olduğu anlaşıyor. Bu nedenle de babasından aldığı aylık üze­rinden ödenmesi halinde alacağı ikramiye tutarının daha fazla olacağını düşü­nüyorsunuz. Ancak durum düşündüğünüz gibi değil.

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda öde­nen 1.100’er TL tutarın­daki bayram ikramiyesi, dul ve yetim aylığı alan eş, çocuk, ana ve babaya his­seleri oranında ödeniyor.

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık (örneğin, hem kendi çalışmasında dolayı emekli aylığı hem eşinden dul aylığı ya da eşinden dul, anne/babasından yetim aylığı) alanlara en fazla ödemeye imkân veren bir dosya üzerin­den ödeme yapılıyor. En fazla ödemeye imkan veren dosyanın tespiti de ödenen aylık tutarı­na göre değil, ödenen aylık oranına göre yapılıyor.

Buna göre, tutarı fazla olsa da annenize babasın­dan bağlanan aylığın oranı, kendisinden başka hak sahibi olup olamamasına göre yüzde 25-50 arasında olur. Eşinden bağlanan ay­lığın tutarı az olsa da oranı yüzde 75 olmalı (zira 825 TL, 1.100 TL’nin yüzde 75’i oluyor).

Bu durumda, annenizin babasından aldığı aylığın oranı en fazla yüzde 50 olacağından 550 TL, eşin­den bağlanan aylığın oranı yüzde 75 olduğundan 825 TL ikramiye ödenmesine imkan veriyor. Yasa gereği, en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapıldığından, annenize eşinden bağlanan dul aylığına bağlı olarak 825 TL bayram ikramiyesi ödenmesi doğru uygulama.

Emekli Sandığı Bağ-Kur’lu yetime aylık bağlar

Emekli Sandığı emek­lisi olan eşim Şubat 2022’de vefat etti. Kızım bekâr. Halen limi­ted şirket ortağı olarak Bağ-Kur kapsamında sigortalı. Bu hali ile annesinden yetim aylığı alabilir mi? Alamaz ise pandemi döneminde işleri iyi gitmediğinden ortaklıktan ayrılmayı düşünüyor. O zaman yetim aylığı alabilir mi? Ahmet D.

2008 Ekim ayı başından önce T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi olanlar ile bunla­rın hak sahibi dul ve yetim­leri hakkında, vefat tarihine bağlı olmaksızın 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanıyor.

Bu bağlamda, T.C. Emekli Sandığı emeklisinin bekâr veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış ya da dul kalmış kız çocuğuna, T.C. Emekli Sandığı iştirak­çisi veya emeklisi olması halinde yetim aylığı bağ­lanmıyor. Ancak SSK veya Bağ-Kur ya da özel banka emekli sandıkları kapsa­mında çalışsalar da emekli olsalar da yetim aylığı bağlanıyor.

Kızınız evlenmediği süre­ce, Emekli Sandığı emeklisi olan annesinden yetim ay­lığı alabilir. Başvurduğunda, 2022 Mart ayından geçerli olmak üzere kendisine aylık bağlanır.

İkramiye farkı alabilecek miyim?

Eylül 2021 tarihin­de 31 yıl 10 ay hizmet süremi doldurarak sınıf öğretmenliği görevimden emekli oldum. 3600 ek gösterge yürürlüğe girdi­ğinde emekli ikramiyesi farkını alabilecek miyim? Ayrıca emekli ikramiye­lerinde oluşan şimdiye kadarki farkları alabili­yor muyum? Gönül O.

3600 ek göstergeye bağlı olarak ikramiye farkı, 2022 yılında yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilenlere ödenecek. 2021 yılında emekli olduğunuzdan, yaş haddi nedeniyle emekli olmuş olsanız bile maalesef ikramiye farkı alamıyorsu­nuz.

Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr

Bayram İkramiyesi

Bayram İkramiyesi

Bayram İkramiyesi haberleri sayfasında Bayram İkramiyesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 571 Bayram İkramiyesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Bayram ikramiyesi dini bayramlardan önce emekli ve malulen emekli olan kişilere devlet tarafından verilen bir miktar paradır.

Bayram İkramiyesi Nedir?

Bayram ikramiyesi her yıl Kurban ve Ramazan bayramlarından önce Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir ya da aylık alanlara ödenen bir miktar paradır. İkramiyelerden emekliler, dul ve yetimler, malulen emekli olanlar yararlanabilmektedir. Devlet tarafından verilen bu ikramiyeler bayramda harcamaları için emeklilerin biraz olsun elini rahatlatıyor.

Bu sene içerisinde 30 Haziran’ın son günü ve öncesinde emekli olmak adına gerekli şartları tamamlayanlar Kurban Bayramında ikramiyelerini alabildiler. Fakat 1 Temmuz ve sonrasında emekli olanlar ise gelecek sene dini bayramlardan önce Bayram ikramiyeleri alabilecekler. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı alanların her sene yeniden ikramiye için başvuru yapmasına gerek yoktur.

Emekliler herhangi bir başvuru yapmadan Bayram ikramiyelerini alabilmektedir. İkramiyeler direkt olarak bankaya emekli olan kişinin emekli maaşını aldığı hesabına yatırılmaktadır.

Bayram İkramiyesi Kimlere Verilir?

En başında da belirttiğimiz gibi bayram ikramiyeleri emeklilere, malulen emekli olanlara, dul ve yetim aylığı alanlara verilmektedir. Diğer yandan iş görmezlik geliri alanlar, bu geliri aldığı zaman vefat ederse, ölen kişinin hak sahipleri, ülkemizden kısmi gelir ya da aylık alanlar ve son olarak sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde çalışması bulunan vatandaşların tamamı bayram ikramiyesi alabilmektedir.

Bayram İkramiyesi Ne Zaman Verilir?

Adı üstünde Bayram ikramiyesi bayramlardan önce verilmektedir. Fakat bu bayramlar yalnızca dini bayramlardır. Yani ikramiyeniz Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramından önce emekli maaşı almış olduğunuz hesaba yatırılmış olur.

Ramazan ve Kurban bayramlarının tarihleri her sene kullandığımız takvime göre değişmektedir. Genel olarak ikramiyeler maaş gününüz yakın ise o sırada maaşınızla beraber ya da bayramdan üç ya da dört gün önce yatırılmaktadır.

Bayram İkramiyesi Ne Kadardır?

Bayram ikramiyesinin miktarı 2020 yılında 1000 TL. Fakat 2021 yılında ne kadar olacağı henüz belli değil. Genelde bayram ikramiyeleri artan asgari ve emekli maaşlarına oranla hesaplanmaktadır. 

Diğer yandan bayram ikramiyelerinin miktarları kişinin durumuna göre de değişmektedir. Örneğin; dul aylığı alan ve bunun yanı sıra çalışan bir kadın %50 oranında ölüm aylığı almaktadır. Bu durumda eşe 500 TL bayram ikramiyesi verilmektedir. Çalışmayan ve emekli olmayan eşler ise tek başına %75 oranında ölüm aylığı alırlar. Bu da bayramda 750 TL ikramiye verilmesi demektir.

Babasından dolayı aylık alan kız çocuğu %25 olarak aldığı yetim aylığı ile bayram ikramiyesi sadece 250 TL’dir. Yani ölüm aylığı alan kişilerin konumuna göre bayram ikramiyesi miktarı da değişmektedir.

Evlenmek Üzere Olan Yetim Kızlar Bayram İkramiyesi Alabilir mi?

Ölüm aylığı alan kız çocukları evlendikleri taktirde babalarından aldıkları emekli maaşını kaybediyor. Fakat evlenirlerken ölüm aylığının iki yıllık tutarını çeyiz parası olarak alabiliyorlar. Bayram ikramiyeleri ise çeyiz parasının içerisinde hesaplanmamasından dolayı evliliğe hazırlanan kz çocukları bayram ikramiyesi alabilmek için düğünü erteleyebiliyor.

Düğün bayramlardan sonra yapıldığında babasından emekli maaşı alan yetim kız çocuğu bayram ikramiyesi alabiliyor. Kısaca düğün tarihlerinizi iki bayramdan sonraya ayarlarsanız öncesinde bayram ikramiyesi alabilirsiniz.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın