bayanlarda kasık ağrısı neden olur bilgi90’dan bulabilirsiniz
Kasık ağrısı neden olur? Kasık ağrısına ne iyi gelir?
Kasık ağrısı şikayeti; ürolojik veya nörolojik sebeplerden kaynaklanabilir ya da sindirim veya kas iskelet sistemi ile ilgili olabilmektedir. ‘Kadınlarda kasık ağrısı nedenleri nelerdir?’ sorusuna verilecek yanıt şu şekildedir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır. ‘Erkeklerde kasık ağrısı nedenleri nelerdir’? sorusu da şu şekilde cevaplandırılabilir. Erkeklerde kasık ağrısı genellikle kas gerilmesi, böbrek taşı, testislerin iltihaplanması veya testisleri etkileyen diğer durumlara bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir. Bazı vakalarda da kronik kasık ağrısı, kandaki vitamin ve mineral miktarlarının olması gerekenden düşük olmasıyla ilgili gelişebilir.
Erkeklerde kasık ağrısı
Kasık ağrısı, profesyonel ve amatör sporcular arasında yaygın olarak görülen bir sorundur. Kasık ağrısının en yaygın nedeni, sporcularda sıkça görülebilen kas, tendon veya bağ gerginliğidir. Ancak kasları zorlayan bir aktivite ve herhangi bir yaralanma olmadan ortaya çıkan kasık ağrıları, altta yatan başka bir sorundan da kaynaklanıyor olabilir. Farklı yaralanmalara ve hasta tarafından atıfta bulunulan farklı semptomlara göre birçok farklı nedene sahip kasık ağrıları belirlenebilir.
Erkeklerde kasık ağrısının doğrudan ve dolaylı nedenleri şunları içerebilir:
Kadınlarda kasık ağrısı
Kadınlarda hem sol (kasık ağrısı) hem de sağ tarafta kasık ağrısı görülebilir. Erkeklere göre daha fazla kasık ağrısı yaşayan kadınlarda adet sancısı, yumurtlama ağrıları gibi normal olarak tanımlanan ağrılar görülür. Bununla birlikte kadınlarda kasık ağrısının en yaygın nedenleri arasında yırtık veya gergin kas, bağ veya tendon gibi bacaklardan kasıklarınıza yapışan yapılardan birinin yaralanması bulunur. Bu tür kasık yaralanmaları genellikle aşırı kullanım veya aşırı eforun sonucudur ve fiziksel olarak aktif kişiler arasında yaygındır.
Kadınlardaki kasık ağrılarının nedeni yumurtalık kisti benzeri üreme organları ile ilgili sorunlardan dolayı olabileceği gibi (Yumurtalık kisti benzeri üreme organları ile ilgili sorunlara Kadın hastalıkları ve doğum bölümü uzmanları bakar) iskelet sorunları, psikolojik nedenler ya da bağırsaklarla ilgili bazı problemler de olabilir.
Kadınlardaki kasık ağrısının doğrudan ve dolaylı nedenleri şunlardır:
Hamilelik sırasında kasık ağrısı
Hamilelik döneminde kasık ağrısı şikayeti şunlardan dolayı görülebilir:
Çocuklarda kasık semptomları
Kasık problemleri kasıkta, kalçada veya dizde ağrıya neden olabilir. Çocuklarda oluşan kasık semptomlarının yaygın nedenleri şunlardır:
Legg-Calve-Perthes hastalığı: Bu durum, uyluk kemiğinin üst kısmının ( femur başı) kanlanmasının bilinmeyen bir nedenle bozulmasıdır. Bunun sonucunda hem femur başının hem de kalça yuvasının şekli bozulur ve kalça deforme olur. İlerleyen yıllarda kalçada kireçlenme (artroz) gelişir.
Femoral epifizyoliz: Uyluk kemiğinin uç kısmındaki (femur başı) büyüme plakasında kayması (fizis) ve kalça yuvasına doğru şekilde oturmaması durumunda ortaya çıkar.
Kalçanın gelişimsel displazisi: Kalıtımsal bir kalça gelişim bozukluğudur. Anne rahmindeyken femur başı, ya kalça yuvasının içine tam oturmamıştır ve çıkıktır (luksasyon) ya da gevşek bir şekilde yarı oturmuştur (subluksasyon). Sonuçta hem femur başı hem de yuvası tam gelişmez.
Kalça eklem boşluğunun eklem kapsülünün şişmesi: (İltihaplanma) ( Toksik sinovit )
Jüvenil idiopatik artriti: Bu hastalık iltihaplı, şişkin, sert ve sıklıkla ağrılı eklemlere neden olur.
Bulaşıcı artrit (septik artrit): Bu problemin nedeni kalça eklemindeki bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonudur.
Kasık ağrısı teşhisi nasıl edilir?
Kasık ağrısı durumunda vakit kaybedilmeden doktora danışılmalıdır. Öncelikle hastalık öyküsünün alınması çok önemlidir. Doktorunuz kasık ağrısının, akut bir yaralanma veya travma sonucunda oluşup oluşmadığını öğrenmek isteyecek, hangi durumlarda ağrının şiddetlendiğini veya hafiflediğini kasık ağrısıyla ilişkili başka semptomlarınızın olup olmadığını soracaktır. Daha sonra kapsamlı olarak hastanın fiziksel muayenesi gerçekleştirilir ve teşhisi kesinleştirmek için çoğunlukla görüntüleme testleri istenir. Kasık ağrıları aylardır devam ediyorsa kronik ağrı söz konusudur. Ağrıların aniden mi başladığı yoksa uzun süredir mi devam ettiği teşhis açısından önemlidir.
Fiziksel Muayene
Kasık ağrısı şikayeti için, doktorunuz bir karın muayenesi, testis muayenesi (eğer erkekse), nörolojik muayene ve kalçaya odaklanılan bir kas-iskelet muayenesi yapar.
Kalça eklemi problemi olan kişiler genellikle kalça ekleminin fleksiyonu (bükülmesi) ve rotasyonunu içeren manevralardaki (hareketlerdeki) rahatsızlıktan şikayet eder. (Ayakkabılarınızı veya çoraplarınızı giymek için oturur pozisyondayken bileğinizi uyluğunuza dayamak hareketi gibi…)Tıbbi terimlerle, buna FABER manevrası (fleksiyon, abdüksiyon, dış rotasyon) adı verilmektedir.
Görüntüleme
Kasık ağrısı için en sık uygulanan görüntüleme testi kalça ekleminin kemik anatomisini ve yapısını göstermede yardımcı olabilecek bir röntgendir.
Kasık ağrısının testislere veya kasık fıtığına bağlı olduğundan şüpheleniliyorsa ultrason istenebilir. Kasık ağrısına böbrek taşının sebep olduğu düşünülüyorsa, doktorunuz bilgisayarlı tomografi (BT) taramasını tercih edebilir. Kasık ağrısına yol açan nedenler arasında bağırsak veya diğer abdominal / pelvik süreçse, karın / pelvisten şüpheleniliyorsa ultrason veya bilgisayarlı tomografi istenebilir.
Kalça eklemi etrafındaki yumuşak dokuları değerlendirmek için de genellikle bir manyetik rezonans görüntüleme (MR) testi yapılır. MR vasıtasıyla kasık ağrısı sorunlarının kaynağını belirlemeye yardımcı olacak kaslar, tendonlar ve labrum görüntülenebilir. Bazen, eklem içindeki kıkırdak ve labrumun ince yaralanmalarını daha iyi ortaya çıkarmak için kontrast madde adı verilen bir solüsyonun enjeksiyonu ile bir MR gerçekleştirilir.
Kasıkta ağrıya işaret eden sırttaki sıkışmış bir sinir gibi sinir sorunlarına erişmek için de MR istenilebilir. Kasık ağrısı tanısı için kullanılan yöntemler arasında kasık ağrısına yol açtığından şüphelenilen duruma göre; kan ve idrar testleri, tanı amaçlı (diyagnostik) laparoskopi vajinal kültürler, gebelik testleri, histeroskopi, dışkı testi de bulunur.
Kasık ağrısı önlenebilir mi?
Kasık çekmeleri ağrılı olabilir ve sizi sevdiğiniz bazı aktivitelerden uzak tutabilir. Aktivite sırasında zorlanmalardan kaynaklanan kasık ağrılarını önlemeye yardımcı olabileceğiniz yollar şu şekildedir:
Kasık ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?
Kasık ağrısının bazı türleri, genellikle evde yapabileceğiniz basit uygulamalarla giderilebilir. Örneğin, bir spor yaralanmasından kaynaklanan kasık gerginliği için, doktorunuz muhtemelen dinlenmeyi, yaralı bölgeyi buz uygulamayı, ağrı ve şişkinliği azaltmak için üst uyluğun elastik bir kompresyon sargısıyla sarılmasını önerecektir.
Aynı şekilde, kalça osteoartriti için doktorunuz, merdiven çıkmak gibi ağrınızı şiddetlendiren aktiviteleri en aza indirmeyi önerebilir. Epididimit veya diğer testiküler kasık ağrısı şikayetleri için buz uygulaması yardımcı olabilir.
Kasık ağrısının çeşitli nedenlere bağlı olabileceğinden kasık ağrısı tedavisi, muayene ve yapılan testlerin sonuçlarına göre değişkenlik gösterir.
Kasık ağrısı tedavisi için PRP ve Proloterapi üzerine araştırma
Kalçanın iliolomber ligamentlerinin yani vücudun pozisyonunu ve postürü algılayan bölgesinde, ligamentlerin (Kemikleri birbirine bağlayan kolajen liflerinden yapılmış sağlam bağlar) gevşekliği ve pubik simfiz ekleminin yani pelvisin iki pubis kemiği arasındaki eklemin ligamentleri, kasıklara vuran ağrılarda sıklıkla altta yatan sebeplerdir. Bu bağlar, Proloterapi ve Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisi ile güçlendirilebilir.
Kronik kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında kullanılan enjeksiyon bazlı tedaviler konusunda uzman olan proloterapistler, bu bağların sevk modellerini belirler ve ilgili olabilecek çeşitli alanları elle muayene eder. Hastanın öyküsü ile birlikte muayenesi, proloterapistin ilgili bağları ve hassas bölgeleri bulmasına ve uygun tanı koymasına yardımcı olacaktır.
Sporcu kasığı da denilen osteitis pubis veya pubik simfiz diyatezine bağlı kasık ağrısının tedavisi için proloterapi ve çeşitli enjeksiyon uygulamalarından faydalanılır. Proloterapi, bu bölgedeki pubik simfizinin güçlenmesinde ve kronik kasık ağrısının giderilmesinde son derece etkilidir.
Tüm pelvik tabanın dahil olduğu ve tedavi edilmesi gerekebileceği zamanlar da vardır. Bu durum, pelvisin bir bölgesindeki gevşekliğin, pelvisin başka bir bölgesinde sıklıkla gevşekliğe, ağrıya veya zayıflığa yol açmasından kaynaklanmaktadır.
Sırt ağrısı kasıkta da ağrıya neden olabilir ve eğer sırt tutulmuşsa, pelvik kemiğin arkasındaki sakroiliak eklem etkilenebilir. Proloterapi tedavileri, çözülmemiş sırt ağrısının yanı sıra karın veya iç bacak ağrısını da giderebilir.
Kadınlarda kasık ağrısını tedavi ederken, proloterapi, kasık ağrısına neden olabilecek yaralı bağların iyileşmesine yardımcı olabilir. Proloterapi, D-glikoz içeren bir çözelti enjekte ederek tedavi edilen bölgede hafif bir inflamatuar yanıt başlatarak çalışır. D-glikoz vücuttaki normal şekerdir ve enjekte edildiğinde bağışıklık sistemini harekete geçirir. Vücudun normal iyileşen enflamatuar reaksiyonu, bölgeye kan akışını hızlandırır, bağışıklık hücrelerinin, tedavi edilen bağlara ve yumuşak doku alanlarına salınmasını uyarır. Bu hücreler, zayıflamış bağların rejenerasyonuna ve onarımına neden olacak doğal onarıcı hücrelerdir. Bağlar güçlendikten sonra sevk ağrısı duracak ve kasık ağrısı düzelecektir.
Fizik Tedavi
Fizik tedaviye kalça ile ilgili kasık ağrılarında sıkça başvurulmaktadır. Bununla birlikte, rehabilitasyona ne zaman girileceğinin zamanlaması, altta yatan soruna bağlıdır.
Kasık ağrısında ilk olarak istirahat, iltihabı azaltmak ve iyileşmek için kan dolaşımını artırmak amaçlanacaktır. İltihap azaldığında, ilgili kaslara esnekliği geri kazandırmak, tendonlar ve kalça üzerindeki baskıyı azaltmak, gücü artırmak için bir germe ve güçlendirme programı başlatılmaktadır. Dinlenmek ve tendon üzerindeki baskıyı azaltmak, iyileşmeyi desteklemek için bantlama veya kayışlama olarak tanımlanan yöntemler gerekli olabilir.
Bacak ve kalça kaslarınızı güçlendirmeye, hareket açıklığını ve esnekliği artırmaya yardımcı olan egzersizlerin yanı sıra, kalça probleminiz varsa, fizyoterapistiniz size baston, koltuk değneği veya yürüteç gibi yardımcı bir yürüme cihazı önerebilir. Bir fizyoterapist, herhangi bir dengesizlik olup olmadığını görmek için bacak uzunluklarınızı, ayak mekaniğinizi ve hizalamanızı değerlendirecektir.
Uygun ayakkabılar tercih etmek, bacaklarınıza ve vücudunuza uygulanan baskıyı dengelemenin çok önemli bir parçasıdır.
Genelde hastalar kasık ağrısının konservatif tedavisine iyi yanıt verir. Günlük aktiviteler veya spor performansıyla ilgili uygulamalar, tendinitin tekrar oluşumunu azaltmak için yararlıdır. Çoğu durumda iş ve sosyal yaşama tam dönüş, rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak 2-6 hafta sürer.
Ameliyat
Testis torsiyonu veya kalça eklemi enfeksiyonu durumunda olduğu gibi bazen acil olarak ameliyat gerektirebilir. Kalça eklemi enfeksiyonu, irrigasyon ve debridmanı içeren acil bir cerrahi müdahale ve ardından çeşitli antibiyotiklerle tedavi edilir.
Bununla birlikte endometriozis ve büyük yumurtalık kistleri gibi hastalıklarda da laparoskopik cerrahi tekniği ile hastalığın tedavisi yapılabilmektedir. Söz konusu yöntem kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirilir.
Kasık ağrınız başka bir tıbbi durumdan kaynaklanıyorsa, doktorunuz bunu önce ilaçlarla, cerrahi yöntem veya her ikisiyle tedavi edecektir.
Kasık ağrınıza bir gerginlik neden oluyorsa, doktorunuz bir fizyoterapist önerebilir. Germe ve güçlendirme egzersizleriyle kasık ağrınız hafifleyebilir. Kasık ağrısı; depresyon, kişisel bozukluğa bağlı oluşmuşsa bir psikolog ya da psikiyatristle konuşmayı faydalı olabilir.
Öte yandan doktor tavsiyesiyle; D, vitamini, E vitamini ve magnezyum takviyeleri de kronik kasık ağrısının azalmasına yardımcı olabilir.
Sonuç olarak kasık ağrısı tedavisi için uygulanan yöntemlerin hangilerinin tercih edileceği yapılacak muayene ve testler sonucu doktorunuz tarafından karar verilecektir.
Kasık yaralanmaları için evde neler yapılabilir? Kasık ağrısı nasıl geçer?
‘Kasık yaralanmaları için evde neler yapılabilir? Kasık ağrısı nasıl geçer?’ soruları sıkça sorulmaktadır. Kasıktaki bir gerginlik, yaralanma veya aşırı efordan kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda bazı önlemler alarak evinizde dinlenebilirsiniz.
Evde tedavi önlemleri, kasık yaralanmasından sonra ağrıyı, şişliği ve morarmayı hafifletmeye ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Ancak daha ciddi bir yaralanmanız olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
İstirahat: Yaralı veya ağrılı kasık bölgesini 1 ila 2 hafta dinlendirin ve koruyun . Ağrınıza veya ağrınıza neden olabilecek herhangi bir aktiviteyi durdurun, değiştirin veya ara verin. Kasık ağrısının devam ettiği durumlarda yoğun aktivite yapmaktan kaçının
Buz uygulayın: Soğuk uygulaması, ağrı ve şişliği azaltacaktır. Şişkinliği azaltmak için bir buz veya soğuk paket uygulayın. Her 2-3 saatte bir 5-10 dakika süreyle bir beze sarılı bölgeye soğuk kompres veya buz paketi tutabilirsiniz. Buz ile cildinizin arasına bir bez koyarak cildinizi donmaya karşı koruyun. 48- 72 saat sonra şişlik geçerse ağrıyan bölgeye sıcak uygulama yapabilirsiniz.
Sıkıştırma: Etkilenen bölgeyi destek için bandajlara sarın ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olun.
Küçük bir kasık yaralanmasının iyileşmesi 4- 6 hafta veya daha uzun sürebilir. Germe ve güçlendirme egzersizleri, yavaş yavaş normal aktivitelerinize dönmenize yardımcı olacaktır. Germe egzersizleri, hareket açıklığı egzersizleriyle başlar. Bunlar, sertliği ve tendon kısalmasını önleyen kontrollü esnemelerdir. Bacağınızı ve kalçanızı nazikçe bükün, düzeltin ve döndürün. Artan ağrınız varsa egzersizleri yavaşlatın veya durdurun. Ağrı azaldıktan ve esnekliğiniz düzeldikten sonra ayak bileği ağırlıkları gibi hafif ağırlıklarla güçlendirme egzersizleri yapabilirsiniz.
Öte yandan yüzme veya bisiklet sürmek gibi aktiviteler, yaralanmanızın ciddiyetine bağlı olarak yardımcı olabilir. Bir spor tıbbı sağlık uzmanı veya eğitmeni size fitness aktiviteleri hakkında tavsiyelerde bulunabilir.
Evde tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken belirtiler
Evde tedavi sırasında aşağıdaki durumlardan herhangi biri meydana gelirse vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr
Kasık Ağrısına Ne Sebep Olur? | Koru Ankara Hastaneleri
Kasık Ağrısı Nedir?
Kasık ağrısı, kasık bölgesinde hissedilen ağrıdır. Bu ağrı kasık bölgesinde bulunan kasların, tendonsların veya bağların yaralanmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda, kasık bölgesinde bir enfeksiyon veya karın bölgesinde bir sağlık problemi de kasık ağrısına neden olabilir. Eğer kasık ağrınız sürekli veya şiddetli ise, bir doktora başvurmanızı öneririm. Doktorunuz size neden olduğunu anlayabilmek için bir muayene yaparak size yardımcı olabilir.
Kasık Ağrısı Neden Olur?
Kasık ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kasık bölgesinde bir yaralanma, kasık bölgesinde bir enfeksiyon, karın bölgesinde bir sağlık problemi veya ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Eğer kasık ağrınız sürekli veya şiddetli ise, bir doktora başvurmanızı öneririm. Doktorunuz size neden olduğunu anlayabilmek için bir muayene yaparak size yardımcı olabilir.
Erkeklerde Kasık Ağrısı Neden Olur?
Erkeklerde kasık ağrısı birçok nedenle olabilir. Bunlar arasında en sık görülenler şunlardır:
İdrar yolu enfeksiyonları: Bu enfeksiyonlar böbreklerden, idrar yollarından veya mesaneden kaynaklanabilir ve kasık ağrısına neden olabilir.
Prostat bezinin iltihaplanması: Prostat bezi erkeklerin idrar yollarının bir parçasıdır ve idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak iltihaplanabilir. Bu durumda kasık ağrısı ve idrar yolu sorunları görülebilir.
Apandisit: Apandisit, bağırsağın son kısmında bulunan ve enfeksiyonlara karşı koruma görevini üstlenen bir bezdir. Enfeksiyon nedeniyle iltihaplanabilir ve bu durumda kasık ağrısı görülebilir.
Yumurtalık rahatsızlıkları: Kadınlarda da görülebilen yumurtalık rahatsızlıkları erkeklerde de kasık ağrısına neden olabilir.
Sırt ağrıları: Bel ve sırt ağrıları kasık bölgesine yayılabilir ve bu durumda kasık ağrısı hissedilebilir.
Kasık ağrısının nedeni tespit edilerek doğru bir tedavi şekli belirlenmelidir. Bu nedenle bu tür ağrılarınız varsa mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.
Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?
Kadınlarda kasık ağrısı birçok nedenle olabilir. Bunlar arasında en sık görülenler şunlardır:
Adet döneminde ağrı: Kadınlarda adet döneminde kasık ağrısı meydana gelebilir. Bu ağrılar normaldir ve genellikle kısa süreli olur.
Rahim iç tabakasının çıkması (endometriozis): Rahim iç tabakası (endometrium) vücut dışına doğru çıkabilir ve bu durumda kasık ağrısı görülebilir.
Rahim ağzında veya rahim iç tabakasında tümörler: Rahim ağzında veya rahim iç tabakasında bulunan tümörler kasık ağrısına neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları böbreklerden, idrar yollarından veya mesaneden kaynaklanabilir ve kasık ağrısına neden olabilir.
Yumurtalık rahatsızlıkları: Yumurtalıklarda meydana gelen rahatsızlıklar kasık ağrısına neden olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında kistler ve yumurtalık tümörleri sayılabilir.
Kasık ağrısının nedeni tespit edilerek doğru bir tedavi şekli belirlenmelidir. Bu nedenle bu tür ağrılarınız varsa mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.
Kasık Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?
Kasık ağrısının tanısı konulurken, doktorunuz size aşağıdaki soruları sorabilir:
Ağrınızın ne zaman başladığı
Ağrının sıklığı ve şiddeti
Ağrının nerede olduğu (kasık bölgesinde mi yoksa bel bölgesinde mi)
Ağrının nasıl bir ağrı olduğu (kırılgan, batan, yanma, ağrıyan vb.)
Ağrının ne zaman artıp ne zaman azaldığı
Ağrıya bağlı olarak meydana gelen diğer semptomlar (öksürük, nefes darlığı, bulantı vb.)
Doktorunuz ağrının nedenini belirlemek için aşağıdaki tetkikleri yapabilir:
Fizik muayene: Doktorunuz ağrının olduğu bölgeyi elle muayene ederek ağrının nereden kaynaklandığını belirlemeye çalışabilir.
İdrar ve kan testleri: Bu testler enfeksiyon veya diğer sağlık sorunlarının varlığını tespit etmek için yapılabilir.
Ultrasonografi: Bu tetkik, vücudun içinde bulunan organların görüntüsünü almak için kullanılan bir yöntemdir. Ultrasonografi ile karın ve kasık bölgesinde bulunan organların durumu incelenebilir.
Röntgen: Röntgen, kemiklerin görüntüsünü almak için kullanılan bir tetkiktir. Bu tetkikle kasık bölgesinde bulunan kemiklerin durumu incelenebilir.
Tomografi: Tomografi, vücudun içinde bulunan organların görüntüsünü almak için kullanılan bir yöntemdir. Bu tetkikle kasık bölgesinde bulunan organların durumu daha detaylı olarak incelenebilir.
Bu tetkikler doktorunuzun ağrının nedenini belirlemesine yardımcı olabilir ve doğru bir tedavi şekli belirleyebilir.
Kasık Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kasık ağrısının tedavisi ağrının nedenine göre değişiklik gösterebilir. Öncelikle ağrının nedenini belirlemek çok önemlidir, bu nedenle ağrınız varsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz ağrının nedenine göre size aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını önerebilir:
Ağrı kesici ilaçlar: Bu ilaçlar ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Doktorunuz size en uygun ağrı kesici ilacını önerebilir.
Antibiyotikler: İdrar yolu enfeksiyonları ve diğer bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır.
İlaçlar: Özellikle prostat bezi iltihaplanması ve endometriozis gibi rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar vardır. Bu ilaçların dozajı ve kullanım süresi doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Cerrahi: Eğer ağrının nedeni bir tümör veya kist gibi ciddi bir sağlık sorunu ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda doktorunuz size cerrahi seçenekleri hakkında bilgi verebilir.
Fizik tedavi: Kasık bölgesinde bulunan kasların güçlenmesi ve esnekliğinin sağlanması için fizik tedavi uygulanabilir. Bu tedavinin amacı ağrının daha az hissedilmesini sağlamaktır.
Her durumun kendine özgü tedavi seçenekleri vardır. Doktorunuz ağrının nedenine göre size en uygun tedavi seçeneğini önerecektir. Ağrınızın nedenini belirleyerek doğru bir tedavi şekli belirleyebilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.koruhastanesi.com
Kasık Ağrısı Neden Olur? Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir? – Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kasık ağrısı; tüm yaş grubundaki kadınlarda sıklıkla görülebilen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasık ağrısının birçok nedeni olabilmekle beraber sıklıkla rahim ve yumurtalık kaynaklı olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrıları ani başlayan şiddetli ağrılar olabilirken, bazı durumlarda bu ağrılar uzun süreli belirli aralıklarla ortaya çıkabilen kronik ağrılar olabilmektedir.
Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?
Kadınlarda kasık ağrısı; rahim, yumurtalık, tüplerden kaynaklı kadın hastalıklarına bağlı nedenleri olabildiği gibi bunun dışında kasık ağrısının bağırsak, idrar torbası vb.. organlardan kaynaklı nedenleri de olabilmektedir.
Öncelikle “kasık nedir?”, “kasık neresi” sorularının cevabı için kasık bölgesini tanımlamak gerekmektedir. Kasık bölgesi; sağlık biliminde “pelvis” olarak tanımlanmaktadır, kasık ağrısı da “pelvik ağrı” olarak ifade edilmektedir.
Kasık bölgesi kısaca göbek bölgesinin alt tarafındaki karın bölgesidir. bu alanda kadınlarda rahim, yumurtalık,tüpler, idrar torbası ve bağırsaklar bulunmaktadır. Bu organlarda ki enfeksiyonlar, kitleler hafif veya şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının en sık nedenleri;
Kadınlarda Kasık Ağrısının Nedenleri
Kadınlarda kasık ağrılarına neden olan en sık nedenleri başlıklar halinde detaylı olarak sıraladık.
Enfeksiyonlar
Kadınlarda rahim içi, tüpler ve yumurtalıklar steril bölgelerdir, bu bölgelerde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır. Bu nedenle zararlı mikroorganizmalar bu bölgelere yerleştiğinde enfeksiyonlara neden olmaktadır. Enfeksiyon sadece rahimde olabilirken, tedavisi gecikmiş durumlarda enfeksiyon, tüplere ve yumurtalıklara yayılabilmektedir. İleri düzeyde ki enfeksiyonlarda tüpte ve yumurtalıklarda apse gelişebilmektedir, çok şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır.
Enfeksiyonlar, adet öncesi kahverengi akıntı, adet dışı kanama, bel ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Bunun dışında kasık ağrısına; ateş, halsizlik, kötü kokulu vajinal akıntı, mide bulantısı,kusma eşlik edebilir.
Rahim ağzındaki enfeksiyonlar bir süre sonra rahim ağzında yaraya yol açmaktadır. Rahim ağzındaki enfeksiyon (servisit), rahim ağzındaki yaralar (servikal erozyon) adet öncesi dönemde kahverengi, sarı-yeşil renkli akıntılara ve kasık ağrılarına neden olmaktadır. Ayrıca; ilişkiden sonra kasık ağrısı ve lekelenme şeklinde kanamalar ortaya çıkar.
Adet dışı kanama ve kasık ağrılarında, kadınlar mutlaka rahim ve rahim ağzındaki enfeksiyonlar açısından bir hekim tarafından değerlendirilmeli ve gerekli durumlarda antibiyotik tedavileri doktor denetiminde başlanmalıdır.
Miyomlar
Miyomlar rahim düz kas tabakasından köken alan iyi huylu kitlelerdir. Miyomlar adet düzensizliklerine ve kasık ağrısına neden olmaktadır.
Miyomlar özellikle büyük boyutlara ulaştığında, yerleşim yerine göre sağ veya sol kasık ağrısına neden olmaktadır. Rahmin arka tarafında yerleşen miyomlar bele vuran kasık ağrısına neden olur.
Yoğun ve düzensiz adet kanamaları, adet dışı kanama ve kasık ağrısı şikayeti olan kadınlar ultrasonla miyom varlığı açısından değerlendirilmelidir.
Yumurtalık Kistleri
Yumurtalık kistleri; basit veya kompleks tipte olmak üzere iyi huylu veya kötü huylu olarak derecelendirilmektedir. Basit yumurtalık kistleri bile yumurtalık ağrısına bağlı gelişen kasık ağrısına neden olmaktadır. Büyük yumurtalık kistleri şiddetli kasık ağrısına yol açar. Yumurtalık kistlerinin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı ultrason ve tümör markerları ile anlaşılabilmektedir.
En sık yumurtalık kistleri basit folikül kisti denilen bir önceki aydan çatlamamış yumurtacıklardır. Basit folikül kistleri; adet dışı kanama, adet öncesi kahverengi akıntı ve kasık ağrısına neden olmaktadır.
Adet döneminde veya adet dönemi dışında kasıklarda ağrı varsa endometriozis (çikolata kisti hastalığı) hastalığı açısından değerlendirme yapılmalı, ultrasonla çikolata kistleri rahatlıkla saptanabilmektedir.
Yumurtlama döneminde kasık ağrısı
Sıklıkla “yumurtalık ağrısı” olarak tarif edilen durum yumurtlama döneminde yumurtaların çatlamasına bağlı olarak gelişen ağrıdır. Yumurtlama döneminde kasık ağrıları yaklaşık olarak adet kanamasından 13-14 gün sonra ortaya çıkar, 2-3 gün devam eder. Yumurtalar adet kanamasıyla birlikte büyümeye başlar yaklaşık olarak 18-20 mm boyutlarına ulaştığında çatlar, bu yumurtlama döneminde kasık ağrısı görülür. Özellikle yumurta içine kanama olursa yumurtlama döneminde şiddetli kasık ağrıları ortaya çıkar.
Yumurtalığın kendi etrafında dönmesi (over torsiyonu)
Yumurtalıklar özellikle de yumurtalık kisti varlığında kendi etrafında dönerek kanlanmaları bozulabilmektedir ve buna bağlı olarak kasık ağrısı ortaya çıkmaktadır. Over torsiyonu olan kadınlarda başlangıçta mide bulantısı ve şiddetli kasık ağrısı görülmektedir. Yumurtalıkların kanlanması azalınca yumurtalık hücreleri ölmeye başlar ve şiddetli karın-kasık ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma ortaya çıkar. Over torsiyonuna erken müdahale edilmezse yumurtalıkların kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak yumurtalıklar kaybedilebilir.
İdrar yolu enfeksiyonları
İdrar yaparken kasıklarda ağrı ilk olarak idrar yolu enfeksiyonlarını ve idrar yollarında taş varlığını düşündürmektedir. Kasık ağrısı ve idrardan kan gelmesi durumunda idrar testi ve gerekirse idrar yolu ultrasonu yapılmalıdır. Başlangıç aşamasındaki idrar yolu enfeksiyonu idrar yaparken kasık ağrısı yaparken, ilerlemiş idrar yolu enfeksiyonlarında mide bulantısı, ateş, böğür ağrısı ve kasık ağrısı ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.
Dış gebelik
Adet gecikmesi, adet dışı kanama ve kasık ağrısı varlığında mutlaka gebelik testi bakılmalıdır. Özellikle korunmasız ilişkiden sonra kasık ağrısı durumunda dış gebelik ihtimali dışlanmalıdır; çünkü dış gebelik tanısı geç konulduğunda ve tedavisi geciktiğinde, dış gebelik ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Dış gebelikte bazen ilişkiden sonra kasık ağrısı başlayabilmektedir.
Dış gebelik tanısı; gebelik testi ve ultrason muayenesi konulmaktadır. Tedavisi ilaçla veya ameliyatla gerçekleştirilmektedir.
Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?
Sol kasık ağrısına; sol taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklı problemler neden olmaktadır. Sol taraftaki yumurtalıklarda gelişen kistler, bu kistlerin büyümesi, kistlerin yırtılması, yırtılma sonrası kist içine kanama olması ciddi sol yumurtalık ağrısına neden olmaktadır. Bunun dışında rahim içinde başlayıp tüplere ve buradan da yumurtalıklara yayılan enfeksiyonlar yumurtalıkları da içine alan apselere neden olmaktadır. Yumurtalıkta gelişen apseler ateş, bulantı, kusma, şiddetli kasık ve karın ağrılarına sebep olur. Yumurtalık kaynaklı apseler kadınlarda sağ veya sol kasık ağrısına neden olmaktadır.
Üreme çağındaki kadınlarda kasık ağrısı şikayetinde mutlaka bir gebelik testi yapılmalıdır. Sağ veya sol tüpte yerleşmiş dış gebelikler şiddetli kasık ağrılarına neden olabilmektedir, zamanında tedavi edilmediğinde tüplerin yırtılmasına ve şiddetli iç kanamaya neden olmaktadır. Dış gebeliğe bağlı ağrıların yeri, dış gebeliğin yerleştiği yere göre değişmektedir. Sol tüpteki dış gebelik odağı sol kasık ağrısına, sağ tüpteki dış gebelik sağ kasık ağrısına neden olmaktadır.
Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur?
Sağ kasık ağrısının nedenleri, sol kasık ağrısına benzer şekilde sıklıkla sağ taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, apandisitin sağ tarafta olması nedeniyle sağ kasık ağrılarında mutlaka apandisit ihtimali detaylı bir şekilde genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bu nedenle sağ kasık ağrısı olan kadınlar; rahim, yumurtalık ve tüplerdeki problemler açısından kadın doğum uzmanı tarafından, ayrıca apandisit kaynaklı ağrı problemler için genel cerrahi uzmanı tarafından da değerlendirilmelidir. Kadınlarda sağ kasık ağrısının sadece kadın hastalıklarından kaynaklı olacağını düşünerek, apandisit gibi önemli bir durumun atlanması hayati risklere neden olmaktadır.
Sağ veya sol kasık ağrısına rahimdeki miyomlar da neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının hissedildiği bölge, miyomun yerleştiği bölgeye göre değişmektedir. Rahmin sağ tarafında yerleşmiş büyük miyomlar sağ kasık ağrısına neden olurken rahmin sol tarafına yerleşmiş miyomlar sol kasık bölgesinde ağrıya neden olur.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?
Üreme çağındaki kadınlarda kasık ağrılarının en sık nedenlerinden biri hamileliğe bağlı problemlerdir. Hamilelikte kasık ağrısı;
Hamilelikte düşük riskine bağlı olarak vajinal kanama ve kasık ağrısı ortaya çıkmaktadır. İlk olarak hafif başlayan kanama ve kasık ağrısı giderek şiddetlenir ve parça düşürme şeklinde kanamalara dönüşür. Düşük sırasında tüm kasık bölgesine yayılan genel bir ağrı oluşur. Özellikle ilk 10-12 haftalık gebelikte kasık ağrılarını ihmal etmemek gerekir.
Dış gebelikte kasık ağrısına, adet gecikmesi veya vajinal kanama eşlik etmektedir. Kasık ağrıları, sağ ve sol kasık bölgesinde olmak üzere tek tarafta daha fazla hissedilmektedir, çünkü dış gebelik odağı hangi taraftaki tüpe yerleşmiş ise o tarafta ağrı daha şiddetli hissedilir.
Hamilelikte kasık ağrısının bir diğer nedeni erken doğum riskidir. Erken doğum sırasında, kasık ağrıları bele vurmaktadır ve ağrı şikayetine karın bölgesindeki kasılmalar eşlik eder. Erken doğuma bağlı kasık ağrısının en önemli özelliği bele vurmasıdır. Erken doğum riski olan kadınlarda rahim ağzındaki açılmaya bağlı olarak hafif pembe renkli vajinal akıntı ve kanamalar ortaya çıkmaktadır. 15-16 haftalık gebelikte kasık ağrısı olmasa dahi rutin gebelik takibiniz yapılırken ultrasonla rahim uzunluğu ölçülmelidir. Eğer kasık ağrısı yoksa ve yine de rahim ağzında kısalma saptanırsa erken doğum riskini önlemek için ilaç tedavisi ve/veya rahim ağzına dikiş atmak gerekebilir.
Menopozdaki Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?
Menopozda kasık ağrısı sıklıkla yumurta ve tüplerdeki problemlerden kaynaklanmaktadır. Menopoz dönemindeki kadınlarda kasık ağrısına yumurtalıkta gelişen basit bir kist veya rahimdeki basit bir enfeksiyon neden olabilir iken bu dönemde kasık ağrılarına yumurtalık kanseri gibi ciddi durumlar da neden olabilmektedir. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlarda kasık ağrıları detaylı değerlendirilmeli, ihmal edilmemelidir. Rahim ve yumurtalıklar ultrasonla değerlendirilmeli, herhangi bir kitle dışlanmalıdır.
Kadınlarda Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kasık ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle kasık ağrısının nedenini tespit etmek gerekiyor. Bu nedenle kasık ağrılarınız varsa mutlaka deneyimli bir doktora başvurmanız gerekiyor.
Enfeksiyon kaynaklı kasık ağrılarında mutlaka enfeksiyon kaynağına ve tipine uygun antibiyotik tedavisinin uygun dozda ve sürede uygulanması gerekiyor.
Basit, iyi huylu yumurtalık kistlerinden kaynaklı ağrılarda ağrı kesici ilaçlar ve yakın takip önerilmektedir.
Şüpheli veya kötü huylu olabileceği düşünülen yumurtalık kistlerinde ameliyatla kistlerin çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesi gerekmektedir.
Çikolata kistlerinin neden olduğu kasık ağrılarında öncelikle hormon içerikli ilaçlar ve ağrı kesicilerle tedavi başlanmaktadır, eğer ağrılar çok ciddi düzeylerde ise ve ilaç tedavisine cevap vermiyorsa ameliyat gerekebilir; ancak ameliyatın yumurtalık rezervi üzerinde olumsuz etkisi olduğu unutulmamalıdır.
Tüplerde sıvı birikimine (hidrosalpenks) bağlı kasık ağrılarında öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır, eğer tüplerdeki sıvı birikimi çok ciddi düzeylerde ise ameliyat gerekebilmektedir.
Kadınlarda Kasık Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Kasık ağrısı için kadın hastalıkları doğum ve genel cerrahi bölümüne başvurmanız gerekir. Çünkü kasık ağrılarına neden olan problemler sadece rahim, yumurtalıklar gibi kadın hastalıklarına bağlı durumlardan kaynaklanmaz; bağırsak,apandisit karın zarı gibi genel cerrahinin değerlendirmesi gereken durumlanlardan da kaynaklanmaktadır.
Kadınlarda Kasık Ağrısı Gebelik Belirtisi mi?
Kadınlarda kasık ağrısı gebelik belirtisi olabilir, ancak daha önemlisi kasık ağrısı dış gebelik belirtisi olabilir. Dış gebelikler zamanında tedavi edilmezse kanama gibi ciddi sonuçlara yol açıyor.
Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı, bebeğin rahime yerleşmesine, rahmin gebelik döneminde büyümesine bağlı olarak gerçekleşir, bu kasık ağrıları çok hafif düzeyde olup geçicidir, kısa sürelidir. Ancak; gebelikte kasık ağrıları düşük riski, erken doğum riski, idrar yolu enfeskiyonları, apandisit gibi ciddi problemlerin habercisi olduğu için ihmal edilmemeli ve mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmeli.
Bele Vuran Kasık Ağrısı Nedenleri?
Kadınlarda bele vuran kasık ağrısı nedenleri; hamileliğe bağlı nedenleri ve hamilelik dışı nedenleri bulunmaktadır.
Hamileliğe bağlı bele vuran kasık ağrıları; dış gebelik, erken doğum riski, düşük riskinden kaynaklanmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu, rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, yumurtalığın kendi etrafında dönmesi, rahmin arka tarafındaki büyük miyomlar da bel bölgesine yayılan kasık ağrılarına neden olmaktadır.
Bele vuran kasık ağrılarında ultrason, kan ve idrar tetkikleri yapılarak ağrının nedeni saptanmaktadır. Ani başlayan şiddetli, bele vuran kasık ağrılarında detaylı değerlendirme yapılmalı; çünkü bu ağrıların altında yatan nedenlere yönelik acil tedavi gerekmektedir ve tedavi için geç kalınmamalıdır.
Yazı kaynağı : drselcukselcuk.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler