baş çevresi ölçümü kaç yaşına kadar yapılmalıdır

baş çevresi ölçümü kaç yaşına kadar yapılmalıdır bilgi90’dan bulabilirsiniz

Bebeklerde baş çevresi ölçümünün önemi nedir?

Bebeklerde baş çevresi ölçümü nasıl yapılır? Baş çevresi normalden büyükse dikkat!

Bebeklerde baş çevresi ölçümü nasıl yapılır? Baş çevresi normalden büyükse dikkat!

Bebekler için baş çevresindeki gelişme, boy ve kilo gelişimi kadar önemli bir unsurdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral, baş çevresi ölçüsünün, bebeğin boy ve kilosundan daha önemli olduğunu vurguladı.

Baş çevresindeki büyüme bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Gelişimin normal değerlerin altında kalması beyin gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu yüzden zaman zaman bu ölçümün yapılması gerekir. İlk altı ayda her ay, 18 aya kadar belli aralıklarla baş çevresi ölçümü yapılmalıdır. Bıngıldağın erken dönemde kapanması, baş çevresinin gelişimini etkileyebilir. Bıngıldak normalde 18 ayda kapandığından, bu süreç oldukça önemlidir. Baş çevresi ölçümü evde yapıldığı kadar, sağlık ocaklarında ve çocuk doktorundaki muayene sırasında ölçülebilir. Doğru bir ölçüm için, başın arka çıkıntısından ve ön taraftan kaş üstünden geçerek bir ölçüm yapılmalıdır. Bebeklerin baş çevresinin büyüklüğü kalıtımsal özelliklere bağlı olduğundan, diğer bebeklerle bir kıyaslama yapılmamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken değerlerin normalin altında ya da üzerinde bir büyüklük elde edilmemesidir. Bebeğin yaşının baş çevresiyle orantılı olmalıdır. Bu nedenle aileler bebeklerinde gelişimi takip ederken, baş çevresi ölçümüne önem vermelidir. Bunun bebeklerinin beyin gelişiminde önemli olduğunu unutmamaları gerekir.

Bebekte baş çevresi değeri neden önemlidir?

Bebekte kilo ve boy ölçümü genel sağlık üzerinde bilgiler elde edilmesini sağlarken, baş çevresi beynin fonksiyonlarının değerlendirilmesi hakkında önemli ipuçları verir. Beyin fonksiyonlarında olan bozukluklarda, baş çevresi ölçümü anormal değerlerde olmaktadır. Bebeklerde boy ve kilo değerlerinde olduğu gibi, baş çevresinin ölçümünün de bir eğrisi olur. Yapılan ölçümlere göre, bu eğride bir değerlendirme yapılır. Bu sayede bebeğin baş çevresinin küçük ya da büyük olduğu belirlenebilir. Baş çevresi değeri büyük olduğunda makrosefali, küçük olduğunda mikrosefali durumu söz konusu olur. Yapılan ölçümlerde bu kolay bir şekilde belirlenebilir.

Bebeğe makrosefali teşhisi konulursa…

Baş çevresinin büyüklüğü tespit edildiğinde, yapılacak görüntüleme tetkikleriyle bir patoloji belirlenirse bebeğin beyin cerrahına yönlendirilmesi gerekir. Bu tetkiklerde normal değerler saptanırsa bebeğin gelişimi takibe alınır. Beyin içinde biriken sıvı nedeniyle baş çevresi büyüklüğü olduğu belirlenirse bu beyin cerrahı tarafından boşaltılır. Bunu yapmak için karın boşluğu içine yerleştirilen kanül yardımıyla beyin dokusunun basınç altında kalmasına engel olunur. Ancak genellikle baş çevresi büyüklüğü bu sıvıdan dolayı oluşmaz. Beyin dokusundaki büyüklük bebekte makrosefali oluşturur. Ailede genellikle bu sorun vardır. Bu durumda müdahaleye gerek olmadan bebeğin gelişimi izlenir. Bebeklerde makrosefali olgusuna gelişme geriliği eklenirse, bu durumda bebeğin nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Mikrosefali teşhisi nasıl konulur?

Bebekte mikrosefali teşhisi yapılırsa bunun da kalıtımsal olduğu düşünülebilir. Buradaki en önemli şey, baş çevresi ölçümündeki sapmanın değerlendirilmesi ve miktarının ne olduğudur. Normal değerin 3 üzerinde olan sapmalarda, beyin fonksiyonlarında bozulma izlenebilir. Beyinde yavaş büyüme olurken, fonksiyonlarında bozulmalar olabilir. Fonksiyonlarında yavaş bir gelişme görülür. Bebekte bıngıldak daha erken dönemde kapanma gösterir. Bu durumda cerrahi müdahale yapılmış olsa bile, beyin fonksiyonlarının kazanılması oldukça güç bir hale gelir.

Bu problemler de görülebilir

Anne karnında başlayan beyin gelişimi, doğumdan sonra hızla devam ediyor. Bebeklerde anne babalar tarafından fark edilmesi güç olan ve sık görülebilen beyin içinde su toplanması ya da kafatasının zamanından önce kapanması ise beyin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Anne karnındaki dönemden itibaren bebeğin baş çevresinin ölçülmesi yaşanabilecek sorunlara erken müdahale şansı verebiliyor. Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, bebeklerde beyin sağlığını ilgilendiren rahatsızlıklardan hidrosefali ve kraniosinostoz hakkında bilgi verdi.

Bebeğinizin kafası normalden büyükse…

Beyin, kafatasında beyin omurilik sıvısının içinde bulunmaktadır. Beynin beslenmesine, atıkların taşınmasına, basınç değişikliklerinin düzenlenmesine ve dışarıdan gelebilecek darbelere karşı koruma özelliği olan beyin omurilik sıvısı çeşitli nedenlerle artış gösterebilmektedir. hidrosefali yani kafa içindeki su birikmesinin kritik boyutlara ulaşması; beynin büyümesini ve gelişmesini engelleyebilmektedir. Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte;

• Başın normalden fazla büyümesi

• Kafa derisinin incelmesi ve kafadaki damarların belirginleşmesi

• Kusma

• Huzursuzluk

• Gözlerin aşağıya kayması

• Nöbetler

• Yürüme veya konuşmada gerileme hidrosefalinin en sık rastlanan belirtileri arasındadır.

Tedaviyi geciktirmeyin

Hidrosefalinin tedavisi endoskopik yöntemlerle veya şant yerleştirilerek yapılmaktadır. Endoskopik yöntemlerin başarılı olup olmayacağı görüntüleme tetkiklerinden elde edilen sonuçlarla öngörülebilmektedir. Endoskopik müdahalenin uygulanamadığı durumlarda şant tedavisi tercih edilmektedir. Hastada ömür boyu takılı kalan şant, beyin içinde biriken fazla sıvının vücudun farklı bölgelerine aktarılmasını sağlamaktadır. Bazı durumlarda şant tıkanabildiği için değiştirmek gerekebilmektedir. 1 saat gibi kısa bir sürede gerçekleştirilen şant takma işlemiyle bebeğin beyin gelişimine imkan verilmektedir.

Bebeğinizin baş çevresini ölçmeyi ihmal etmeyin

Anne karnında başlayan bebeğin baş çevresinin ölçümü doğumdan sonra da her ay aksatılmadan yapılmalıdır. Baş çevresinde olması gerekenden fazla büyüme ya da büyümeme durumunda hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Kafatasının beklenenden önce kapanması durumunda radyolojik görüntülemelerle kafatasını ve beynin durumu kontrol edilmektedir. Sinir sistemi, beyin ve omuriliğin mahremiyetini bozacak bir kapanma varlığı ile beynin üstünde kemik olmadığı durumlarda bebeğin beyin gelişimini korumak için cerrahi işlemle birleşen kemikler açılmaktadır. Beyin gelişiminde sorun yaşamamak için bu işlemin zaman kaybedilmeden yapılması hayati önem taşımaktadır. Cerrahi işlemde bebeğin kilosu önemli olduğu için gerekli haller dışında ameliyatlarda genellikle 5 ya da 6. ay tercih edilmektedir.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Bebeklerde Baş Çevresi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Baş Çevresi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin baş çevresi ölçümü, onların beyin fonksiyonlarının işleyişiyle yani gelişimleriyle ilgili önemli bilgiler sunabilir. Gelişim döneminde ortalama ölçülerin çok üzerinde ya da altında olması, bebeğin sahip olduğu bir hastalığın belirtisini gösteriyor olabilir. Böyle durumlarda doktorunuzun fikrine danışmak faydalı olacaktır. Bebeklerin boy ve kilo takibiyle birlikte baş çevresi kontrollerinin de yapılması büyük önem taşır. Doğumda başın boya oranı ¼ oranındadır. Bebeğiniz doğduğunda baş çevresi ortalama olarak 35 cm’dir. İlk aylarda, bebeğinizin baş çevresinin ölçüsü daha hızlı artar. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde baş çevresi ölçüsü 47 cm’e kadar ulaşabilir. Bu ölçüm, bebeğin büyüme hızına göre 2-3 cm oranında değişiklik gösterebilir. Bebeğinizin baş çevresinin büyük ya da küçük olmasında genetik faktörler de oldukça etkili olmaktadır.

Bebeğiniz yeni doğduğunda başındaki kemiklerin birleşme noktalarının arasında bağ dokudan oluşan bir bölge vardır. Bu bölgeye bıngıldak (fontanel) denir. Bıngıldağın üzeri, deri altı yağ dokusu ve saçlı deri ile kaplıdır. Bıngıldağın temel amacı doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlamaktır. Bebeğiniz doğarken kafatası kemikleri, gelişimini henüz tamamlamamıştır. Bıngıldak sayesinde doğumda kemikler üst üste gelerek kafatasına esneklik kazandırır. Bıngıldak, kafa kemikleri ve beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çünkü beynin büyümesi kafatasının büyümesiyle doğrudan ilgilidir. Bıngıldak 6 tanedir. En büyük olanı ön bıngıldaktır. Yaklaşık 9-18 ay arası bıngıldak kapanabilir. Kapanmasının 24 ayı bulduğu örnekler de gözlemlenmiştir. 9 aydan önce kapanma ihtimali de vardır. Bu durumda doktorunuza danışarak beyin gelişimini takip etmeniz faydalı olacaktır.

Bebeklerde Baş Çevresi Ölçümü Nasıl Yapılır?

Bebeklerde baş çevresi ölçümü düzenli olarak yapılmalı, aylara göre ölçüler takip edilmelidir. Bebeğinizin baş çevresini ölçerken yumuşak bir mezurayla başının arkasındaki çıkıntıdan ve kaşlarının hemen üzerinden ölçüm yapabilirsiniz. Ortalama olarak, yenidoğan bir bebeğin baş çevresi 35 cm’dir. Bebeğin ilk aylardaki büyüme hızı diğer aylara göre çok daha ileri düzeyde gerçekleşir. İlk 3 ayda aylık büyüme miktarı 2 cm olabilir. 3. aydan sonra büyüme hızı azalır, yaklaşık 1 cm’e düşer. Bu miktar 6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ise aylık büyüme miktarı 0,5 cm’e düşebilir.

Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi  Ocak – Mart 2008

Bebek Büyümesi Nasıl Takip Edilir?

Bebeğinizin doğumundan sonra büyüme hızının takip edilmesi sağlıklı bir birey haline gelmesi açısından büyük önem taşır. Bebeğinizin büyümesinde genetik ve çevresel faktörler etkili olabilir. Büyüme takibi yapılırken baş çevresi, boy, kilo ölçümü bu ölçümlerin birbirine oranı ve artış hızı takibi yapılmalıdır. Kontroller bebek doğduktan sonra ilk 6 ay içerisinde her ay, 6 aydan sonra 2 ayda bir, 1 yaşından sonra her 3 ayda bir yapılmalıdır. Bu ölçümler her muayenede yapıldığı gibi ara ara da ekstra olarak ölçümler yapılabilir. Çünkü bebeğinizin kendi gelişme süreci içerisinde bir örüntüsü olabilir. Normalin dışında bir durum olduğunda, bunu saptamak için yapılan ek takipler önemlidir.

Bebeğiniz doğduğunda ortalama 3-3,5 kg aralığındadır. Bebekler hayatlarının ilk 10 gününde ağırlığının %10’unu kaybeder. Ardından hızlıca kilo almaya başlarlar. Bebeğiniz ilk 6 ayda yaklaşık 600 gr, ikinci 6 ayda ise ortalama 500 gr alabilir. Yaklaşık olarak bebekler doğduklarında sahip oldukları kilo 5. ayında 2, 1. yaşında 3, 2. yaşında ise 4 katına ulaşabilir. Bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olmasa da genetik eğilimine göre bu rakamlarda sapmalar ve değişimler olabilir.

Yeni doğmuş olan bir bebeğin boy uzunluğu ortalama 50 cm’dir. Bebeğinizin boy uzunluğunda, doğumundan sonraki ilk 3 ayında 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy artışı gözlemlenebilir. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde boyu 75 cm’e, 2 yaşına geldiğinde 85 cm’e ulaşabilir. Tabii ki bu uzunluklar bebeğinizin sahip olduğu genlere göre değişiklik gösterebilir.

Zamanında doğmuş olan bir bebeğin baş çevresi ortalama 35 cm’dir. Baş çevresinin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi beyin gelişiminin de gerçekleşmesiyle doğrudan ilgili olduğu için hassas bir konudur. Doğumdan sonra ilk 3 ayda 40,5 cm, ilk 6 ayda 43 cm, ilk 12 ayda 47 cm’e ulaşabilir. İlk aylarda baş ölçüsünün büyüme hızı oldukça fazladır. Bu hız zaman geçtikçe azalır. Vermiş olduğumuz rakamlar bebeğinizin genetik yatkınlığına göre 2-3 cm değişiklik gösterebilir. Yine de normalin dışında bir ölçüm yaptığınızda doktorunuza danışarak onun fikrini almanız önerilir. Örneğin, bebeğinizin büyüme hızını uzun süredir arka arkaya 3 cm’in üzerinde ölçmeniz durumunda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Bebeğinizin vücut yapısı, sahip olduğu gen havuzunun etkisine göre şekillendiği için anne ve babanın vücut yapısıyla benzerlik gösterebilir. Bu yüzden fiziksel olarak bebeğinizin iri ya da minyon olmasında bir problem yoktur. Asıl önemli olan zihinsel ve nörolojik gelişimdir. Zihinsel ve nörolojik gelişimde gözlemlenen bir gerilik veya bozukluk durumunda hemen doktora danışarak en kısa sürede uygun tedavi yöntemlerine başlanmalıdır.

KAYNAKLAR

http://centralhospital.com/Haberler/bingildak-bebeginizin-koruyucu-kaski-/#:~:text=B%C4%B1ng%C4%B1lda%C4%9F%C4%B1n%20yap%C4%B1s%C4%B1%20hakk%C4%B1nda,ve%20do%C4%9Fumun%20kolay%20ger%C3%A7ekle%C5%9Fmesini%20sa%C4%9Flamaktad%C4%B1r.

https://www.bayindirhastanesi.com.tr/blog/cocugum-buyuyor-mu-303#:~:text=B%C3%BCy%C3%BCmenin%20takip%20edilmesi%20i%C3%A7in%20bebe%C4%9Fin,3000%2D3500%20gr%20olarak%20do%C4%9Far.

https://www.annebebek.com.tr/bebek/Bebek-Gelisimi/Bebek-Gelisimi-Nasil-Takip-Edilir-/993

https://www.cocukludunya.com/bebek-gelisim-tablosu/

http://www.cshd.org.tr/uploads/pdf_CSH_279.pdf

Yazı kaynağı : goonbebekbezi.com

Bebeklerde Baş Çevresi Ölçümü Nasıl ve Nereden Yapılır? – Gebe.com

Bebeklerde baş çevresi ölçümü, tıpkı boy ve kilo ölçümü gibi düzenli olarak takip edilmesi gereken önemli bir parametredir. Her ne kadar basit bir kontrolmüş gibi görünse de bu ölçüm sayesinde bebeklerin beyin gelişimi hakkında ciddi ipuçları elde edilmektedir. Bu nedenle rutin doktor kontrollerinde hekimler, boy ve kilo ile birlikte mutlaka baş çevresi ölçümü de yapmaktadır. Düzenli olarak en az 18. aya kadar yapılması gereken baş çevresi ölçümünü, rutin muayeneler dışında evde siz de yapabilirsiniz. Peki, bebeklerde baş çevresi nereden ölçülür? 1, 2, 3 aylık bebeklerde baş çevresi kaç cm olmalı? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde baş çevresi ölçümü ile ilgili merak edilenleri derledik, hazırsanız başlayalım.

Bebeklerde Baş Çevresi Ölçümü Nasıl ve Nereden Yapılır?

Bebeklerde baş çevresi ölçümü, en az boy ve kilo ölçümü kadar önemlidir. Zira baş çevresi ölçümü ile bebeğin beyin gelişimi hakkında ciddi ipuçları elde edilmektedir. Bu nedenle rutin doktor kontrollerinde hekimler, boy ve kilo ölçümünün dışında bebeklerin baş çevresini de ölçerler. Tıpkı boy ve kilo ölçümünde belli değerler olduğu gibi baş çevresi ölçümünün de bir eğrisi olur. Ölçüm sonucu da bu eğriye göre değerlendirilir. Bu ölçümlerde eğer bebeğin baş çevresi yaşına göre küçük ise mikrosefali, büyük ise makrosefali durumu söz konusudur. Ortalama değerlerin dışında çıkan ölçüm sonuçları için daha detaylı incelemeler yapılır.

Bebeklerde baş çevresi ölçümü genellikle rutin muayenelerde yapılır. Ancak bazı ebeveynler belli aralıklarla kendileri de ölçüm yapmak isteyebilir. Peki, bebeklerde baş çevresi ölçümü nereden yapılır? En doğru yöntem, bebeğin kafasının arkasındaki çıkıntı ve kaşlarının hemen üstünden ölçüm almaktır. Ölçüm sonucu diğer bebeklerle kıyaslanmamalıdır. Çünkü baş çevresinin büyüklüğü kalıtımsal özelliklerden etkilendiği gibi bebeğin yaşına göre de değişmektedir. Önemli olan, normalin altında veya üstünde bir değerle karşılaşmamaktır.

Bebeklerde Baş Çevresi Ölçümü Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Baş Çevresi Kaç Cm Olmalı?

Bebeklerin baş çevresi, henüz anne karnındayken ölçülmeye başlanıyor. Çünkü baş çevresinin ölçüsü, birçok hastalık hakkında fikir verebiliyor. Doğumdan sonra ilk 6 ay her ay, 18. aya kadar ise belli aralıklarla bebeklerin baş çevresinin ölçülmesi öneriliyor. Peki, bebeklerde baş çevresi hangi ayda kaç cm olmalı? Yenidoğan bebeklerin baş çevresi genellikle 33 – 37 cm arasıdır. 3 aylık bebeklerde ortalama 40,5 cm, altı aylık bebeklerde 43 cm, 1 yaşındaki bebeklerde ise ortalama 46 cm civarıdır. 1. yaştan sonra ise baş çevresinin büyüme hızı düşmeye başlar. Bu değerlere sahip bebeklerin gelişimi normal değerlendirilmektedir. Genetik faktörlere göre çok ufak sapmalar görülebilir ancak değerlerde ciddi sapmalar varsa detaylı bir inceleme gerekir.

Bebeklerde mikrosefali, yani baş çevresinin küçük olması durumunda bunun kalıtımsal olabileceği akla gelebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, değerdeki sapmanın ne kadar olduğudur. Örneğin normal değerin 3 üzerinde olan sapmalar, beyin fonksiyonlarında bozulmaya ya da bıngıldağın erken kapanmasına neden olabilir. Bu durumda cerrahi operasyonlar yapılmış olsa bile beyin fonksiyonunun kazanılması güçleşebilir.

Bunu da Okuyun: Bıngıldak Neden Kapanmaz?

Bebeklerde makrosefali, yani baş çevresi büyüklüğü tespit edilirse ileri düzey görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Herhangi bir patoloji tespit edildiğinde ise bebek beyin cerrahına yönlendirilir. Ciddi bir durum tespit edilmezse bebeğin gelişimi izlenmeye alınır. Bazen de beyin içinde biriken sıvı (hidrosefali) sebebiyle baş çevresi büyüyebilir. Bu gibi durumlarda genellikle cerrahi operasyonlara başvurulur. Beyin dokusunun genetik olarak büyük olması da bebeğin baş çevresi ölçümlerinin normal değerlerden yüksek olmasına neden olabilir. Böylesi bir durumda ailenin diğer üyelerinde de aynı durumun görülmesi olağandır. Tehlikeli bir durum saptanmazsa bebek izlenmeye alınır.

Bebeklerde Baş Çevresi Ölçümü Nasıl Yapılır?

Hidrosefali, en basit tanımıyla bebeğin beyninde ve beyin çevresinde aşırı derecede beyin omurilik sıvısı birikmesidir. Hastalığın ismi Latincede su ve kafa anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşmaktadır. Genellikle doğuştan olan veya küçük yaşlarda ortaya çıkan hidrosefali, yetişkinlikte de meydana gelebilir. Hidrosefalinin nedenleri arasında tıkanıklık, sıvı emiliminde sorun olması veya nadiren vücudun çok fazla sıvı üretmesi olabilir. Doğuştan gelen hidrosefali hastalığı hamilelik sırasında yapılan testler ile tespit edilebilir ancak tedavi için doğum beklenir. Hastalığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Bu nedenle tıkanıklığın nedenine, yaşa, genel sağlık durumuna veya hastalığın şiddetine göre çeşitli cerrahi girişimler uygulanır. Tıkanıklığın açılmadığı hastalarda sıvının şant yöntemi ile boşaltılması sağlanır. Bu yöntemde bebeğin kafasına şant ismi verilen bir drenaj sistemi yerleştirilir ve fazla sıvı, vücut tarafından emilebilen başka bölgelere yönlendirilir. Hidrosefalinin en önemli belirtisi bebeğin baş çevresinin büyük olmasıdır. Bıngıldakta genişleme, kafa bölgesinde damarlarda belirginleşme gibi başka belirtiler de eşlik eder.

Sonuç olarak; bebeklerde baş çevresi ölçümü, beyin gelişiminin takip edilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle rutin doktor muayeneleri kesinlikle aksatılmamalıdır. Çünkü bu muayenelerde, bebeğin boy ve kilo ölçümünün yanında baş çevresi ölçümü de yapılmaktadır. Çok ufak sapmalarda endişe edilmemeli ancak bebeğin baş çevresinde belirgin bir büyüme varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Yazı kaynağı : www.gebe.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın