ankara sahur vakti kaçta bitiyor

ankara sahur vakti kaçta bitiyor bilgi90’dan bulabilirsiniz

Ankara İftar Vakti (İmsakiye 2023) – İftar Saati, Diyanet Sahur Saatleri, İmsak, Teravih Saat Kaçta Başlıyor?

Oruç, Müslümanlar için farz olan ibadetlerden bir tanesidir. Ayrıca İslam’ın beş şartından bir tanesi oruç tutmaktır. Oruç ibadetinin kısaca tanımı; Gün ağarmaya başladığı andan itibaren akşam ezanının okunduğu güneş batış zamanına kadar, hiç bir şey yemeden durmak, bir şeyler içmemek ve en önemlisi kötülüklerden uzak durmaktır. Oruç, Müslümanlar için farz olan ibadetlerden bir tanesidir. Ayrıca İslam’ın beş şartından bir tanesi oruç tutmaktır. Oruç ibadetinin kısaca tanımı; Gün ağarmaya başladığı andan itibaren akşam ezanının okunduğu güneş batış zamanına kadar, hiç bir şey yemeden durmak, bir şeyler içmemek ve en önemlisi kötülüklerden uzak durmaktır.

Oruç tutarken dikkat edilecek şeyler için orucu bozan şeyler için sayfasına gidebilirsiniz.

Sahur nedir?

Sahur kelimesi zaman zaman “Seher” olarak ta kullanılmaktadır. “Seher” aslında Arapça bir kelimedir. Türkiye’de ise daha çok “Sahur” kelimesi kullanılmaktadır.

Sahur, oruç tutan kişilerin imsak vaktine girmeden önce yediği yemeğe denmektedir. Sahur yemeği, imsak vakti ezanı okunması ile birlikte son bulmaktadır. Ramazan ayı dışında bu vakit sabah ezanı vaktidir. Bu yüzden; sahur vakti ne zaman başlıyor, sahur ne zaman bitiyor gibi ramazan ayının sahur saatleri ile ilgili sorularınız varsa sabah namazı saatleri de sizlere aynı sorunun yanıtını vermiş olacaktır.

2023 Ramazan İmsakiyesi isimli bir önceki sayfamızdan hem sabah ezanı saati ile sahur vakitleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

İftar nedir?

Arapça bir kelime olan İftar kelimesi; “oruç açma, oruç açma vakti, oruç bozma” gibi anlamlara gelmektedir. Oruç tutan insanların saatlerce tuttuğu orucunu açacağı vakte iftar vakti ya da iftar saati denmektedir. İftar vakti, İslam dininde duaların kabul olduğu ve büyük önem arz eden önemli bir vakittir. İftar saatleri bölgeden bölgeye farklılık gösterse de bu vakitlerde her yerde benzeri duygular yaşanmaktadır.

Ülkeden ülkeye, şehirden şehre ve ilçeden ilçeye fark eden iftar saatleri zamanlarına ramazan ayı boyunca imsakiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İl il iftar ve sahur vakitlerini güncel olarak hemen sayfanın üstünde bulunan vakit alanından takip edebileceğiniz gibi, aylık iftar saatleri bilgisi için ise bir önceki 2023 imsakiye sayfamıza gidebilirsiniz. Ayrıca ilgili sayfadan “akşam ezanı saat kaçta okunuyor, oruç saat kaçta açılıyor, iftara ne kadar zaman kaldı, oruç ne zaman bitiyor” gibi soruların yanıtlarını alabilirsiniz.

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Ankara İftar Vakti 2023 İmsakiye Ankara Sahur Saati Ne Kadar Kaldı Geri Sayım

ANKARA İmsak Vakti ve İftar Saatleri 2023 – İmsakiye ile Ankara Sahur Vakti, İftar Saati ve Teravih Saatleri

İMSAKİYE 2023

Ramazan ayı, tüm Müslümanlar için önemli ve kutsal bir aydır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İmsakiye
2023
ile birlikte, iftar saatleri, sahur vakti, imsak vakti ve teravih namazı saati gibi bilgileri içeren
detaylı
bir takvim yayınlandı.

ANKARA İFTAR VAKTİ

Ankara iftar saatleri, sahur vakti, imsak vakti ve teravih vakti bilgileri,
bu sayfada yer almaktadır. İftar saatleri, her gün güneşin batmasıyla
başlar ve sahur vakti, gün doğumundan birkaç dakika önce sona erer. Ramazan ayı boyunca tutulacak oruç,
Müslümanların ibadetinin en önemli
unsurlarından biridir. Bu ay boyunca insanlar, gün boyunca yemek ve içmekten kaçınırlar ve iftar
saatlerinde, aileleriyle bir araya gelerek,
bereketli sofralar paylaşırlar. Ankara iftar saatleri takvimi, burada yaşayan
ve oruç tutanlar için faydalı bir kaynaktır. İftar
saati her gün İmsakiye takvimine göre değiştiğinden, bu sayfayı düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.

ANKARA SAHUR SAATLERİ

Sahur, İslam dininin inancına göre sabahın erken saatlerinde Müslümanlar tarafından, özellikle Ramazan
ayında veya diğer aylarda, İslam’ın bir ibadeti olan orucun
başlamasından önce, yani imsak vaktinden önce tüketilmesi sünnet olan son
yemektir. Ankara sahur vakti de bu noktada en çok merak
edilenler arasında öne çıkmaktadır. İmsakiye 2023 sayfasından Ankara sahur saatleri ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

TERAVİH SAATİ

Teravih Namazı, Ramazan ayının önemli bir ibadeti olarak kabul edilir. Teravih namazı vakti, İmsakiye
takviminde belirtilen saatlere göre belirlenir ve her akşam camilerde toplanarak kılınır.

30 GÜNLÜK İMSAKİYE TAKVİMİ

İmsakiye 2023, Ankara için güncel iftar saatleri, sahur vakti,
imsak vakti ve teravih namazı vakti bilgilerini içerir.
Ramazan ayının bu kutsal ayında, tutulacak oruç ve kılınacak teravih namazı, Müslümanlar için önemli bir
ibadettir.

Yazı kaynağı : www.haberturk.com

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? İl il 25 Mart sahur vakitleri (İstanbul, Ankara, İzmir)

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? İl il 25 Mart sahur vakitleri (İstanbul, Ankara, İzmir)

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? sorularının yanıtları gündemde en çok araştırılan konu başlıkları arasında yer alıyor. Ramazan ayının 2. günü de geride kalırken Müslüman alemi 3. gün için sahur vakti ve imsak saatini merak ediyor.

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? İl il 25 Mart sahur vakitleri (İstanbul, Ankara, İzmir)

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı İmsakiye takvimine göre İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 81 ilin 30 günlük iftar vakti ve sahur vakti bilgisi şu şekilde:

25 Mart Cumartesi günü sahur ve iftar vakti:

– İstanbul İmsakiye takvimine göre imsak vakti 05:27‘de.
– İstanbul iftar vakti için akşam ezanı ise 19:27‘de okunacak.
– İstanbul’da teravih namazı vakti ise 20:48

– Ankara İmsakiye takvimine göre imsak vakti 05:14
– Ankara iftar (akşam ezanı) vakti ise 19:12
– Ankara teravih namazı saati: 20:30

İzmir İmsakiye takvimine göre imsak vakti 05:39, iftar vakti 19:34‘te. Teravih namazı saati ise 20:51…

İL İL SAHUR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Sahur duası Türkçe okunuşu – Sahur duası anlamı ve arapça yazılışı (Diyanet)

Sahur Duası Türkçe okunuşu şu şekildedir: “Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme’r rahimin.”

Sahur duası anlamı (Diyanet meali)

“Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin.Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

Peygamber Efendimiz meaIen buyuruyor ki: “Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIah’ımız.. Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe… Âmin…”

Sahur yemeğinin önemi nedir?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Sahur vakti ne zaman başlar?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Yazı kaynağı : www.fanatik.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın