alçak basınç ve yüksek basınç özellikleri

alçak basınç ve yüksek basınç özellikleri bilgi90’dan bulabilirsiniz

Alçak Basınç – Yüksek Basınç – Bulut Havacılık Spor Kulübü

   Atmosfer basıncı, atmosferdeki gazların yeryüzüne uyguladığı kuvvettir. 45° enleminde 15°C sıcaklıkta deniz seviyesinde ölçülen atmosfer basıncı 1013 mbar ya da 760 mm ile ifade edilir. Bu değere normal atmosfer basıncı denir. 1013 mbar’dan daha düşük basınç değerlerine alçak basınç, 1013 mbar’dan daha fazla basınç değerlerine yüksek basınç denir.

   Basıncın yeryüzündeki dağılışı aynı değildir. Yerçekimi, sıcaklık, yükselti ve Dünya’nın günlük hareketi basınç türlerinin oluşumunda etkilidir.

Alçak Basınçlar;

   Çevresine göre basınç değerlerinin düşük olduğu merkezlerdir. Havanın hareketi çevreden merkeze doğrudur. Kuzey yarım kürede saatin ters yönünde iken güney yarım kürede saat yönündedir. Alçak basınç alanlarında yükselici hava hareketleri etkilidir. Yükselen hava giderek soğur ve yoğuşur. Bu nedenle gökyüzünde bulut, yağmur gibi birçok yoğuşma ürünü görülür. Alçak basınçlar sıcaklığa ya da günlük harekete bağlı oluşabilmektedir. Ekvator’da yer alan alçak basıncın oluşumu sıcaklık kökenlidir. 60° enleminde yer alan alçak basıncın oluşma nedeni ise kutup ve tropikal hava kütlelerinin karşılaşma alanı olmasından kaynaklıdır. Yaz mevsiminde karalar, kış mevsiminde ise denizler sıcaktır ve buna bağlı olarak buralar alçak basınç özelliği göstermektedir.

Yüksek Basınçlar;

   Çevresine göre basınç değerlerinin yüksek olduğu merkezlerdir. Havanın hareketi merkezden çevreye doğrudur. Güney yarım kürede saatin ters yönünde iken kuzey yarım kürede saat yönündedir. Yüksek basınç alanlarında hava açık, güneşli ve bulutsuzdur. Yüksek basınçlar da sıcaklık ve günlük harekete bağlı oluşabilmektedir. 30° enlemindeki çöller ile kutuplar üzerinde yer alan yüksek basınçların oluşum nedenleri farklıdır. Kutuplardaki yüksek basınç termik kökenli olup burada sıcaklığın düşük olmasından kaynaklıdır. 30° enlemlerinde yer alan basınçlar ise Dünya’nın günlük hareketi ve rüzgarların sapmaya uğraması kaynaklıdır. Yaz mevsiminde denizler karalara göre daha ılıktır, kış mevsiminde ise karalar denizlere göre daha soğuktur. Bu nedenle yazın denizler kışın karalar üzerinde yüksek basınç oluşur.

Alçak – Yüksek Basınç Karşılaştırması ALÇAK BASINÇ YÜKSEK BASINÇ Ekvator, 60º enlemleri Kutuplar, 30º enlemleri       

Yazı kaynağı : www.bulut.org.tr

Alçak basınç nedir? Yüksek basınç nedir?

Alçak basınç nedir? Yüksek basınç nedir?

Alçak basınç nedir?

1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir.

Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır.

Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.

Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder, bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir.

Dünyanın günlük hareketine bağlı olarak 60 Kuzey ve Güney enlemlerinde Dinamik Alçak Basınç alanları oluşur.

90 derece Termik Yüksek Basınç alanlarından 60 derece Alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgarlara Kutup Rüzgarları denir.

30 derece Dinamik Yüksek Basınç alanlarından 60 derece Dinamik Yüksek basınç alanlarına doğru esen rüzgarlara da Batı Rüzgarları denir.

Ekvator ise sıcaklığa bağlı olarak yıl boyunca Termik Alçak Basınç alanıdır.

Ayrıca Güneş doğmadan önce veya Güneş battıktan sonra satıh (yer) ısısı yavaş yavaş azalır kara parçaları soğumaya başlar. Soğuk havanın yoğunluğu arttığından hava çökmeye neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz–kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs.) ısı farklı olacağından sisin kalınlığı yer yer çok yoğun veya daha ince olabilir bu da görüşü etkileyebilir. Güneş doğup; sis, duman, pus, yoğun bulutlar nedeniyle ısısını yeryüzüne ulaştıramadığı zaman satıh ısısı havadaki ısıdan düşük olmaya devem eder. Farklı bölgelerden gelen soğuk hava akımları da alçak basınca neden olabilir.

Kuzey yarımkürede rüzgâr, alçak basınç merkezi etrafından saat yönünün tersine döner.

Yüksek basınç nedir?

Yüksek basınç veya antisiklon, 1013 milibardan yüksek basınç alanlarına denir. Güneşin doğması satıh (yer) ısısının yükselmesine neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz – kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs) farklı ısı yükselmesi nedeniyle havanın genleşmesi ve yükseldikçe basıncın düşmesiyle moleküllerin arası büyür, yoğunluğu azalır’ yukarı (gökyüzüne) doğru hava hareket eder. Bu hareket havadaki bulut ve basıncı etkileyen diğer nesneleri kendisiyle birlikte sürükler. Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser.

Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.

Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

Basınç Alanları ve Özellikleri

Basınç Tipleri

45° enlemlerinde, deniz seviyesinde ve 15°C sıcaklıkta ölçülen 1013 mb (760 mm/civa) basınç değeri normal atmosfer basıncı olarak tanımlanır.

1. Alçak Basınç (Siklon)

Atmosfer basıncının 1013 mb’dan düşük olduğu alanlardır.

Alçak Basınç Özellikleri

Alçak basınç alanlarının görüldüğü yerler
1. Ekvator ve çevresinde yıl boyunca görülür.
2. 60° enlemleri çevresinde, günlük hareket nedeniyle, yıl boyunca etkilidir.
3. Yazın karalarda, kışın denizlerde oluşur.
4. Gündüz karalar, gece denizler üzerinde oluşur.

Not: Termik alçak basıncın etkili olduğu alanlarda hava nemli ve sıcaktır. Dinamik alçak basıncın etkili olduğu alanlarda hava nemli ve soğuktur.

2. Yüksek Basınç (Antisiklon)

Atmosfer basıncının 1013 mb’dan yüksek olduğu alanlardır.

Yüksek basınç alanlarının görüldüğü yerler
1. 90° enlemleri çevresinde yıl boyunca görülür.
2. 30° enlemleri çevresinde, günlük hareket nedeniyle, yıl boyunca etkilidir.
3. Yazın denizlerde, kışın karalarda oluşur.
4. Gündüz denizler, gece karalar üzerinde oluşur.

Not: Termik yüksek basıncın etkili olduğu alanlarda hava kuru ve soğuktur. Dinamik yüksek basıncın etkili olduğu alanlarda hava kuru ve sıcaktır.

Örnek:

Çözüm: Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğü için yüksek basınç merkezlerinde rüzgârlar, Kuzey Yarım Küre'de hareket yönünün sağına, Güney Yarım Küre'de soluna saparlar. Bu nedenle D seçeneğinde sunulan önerinin gerçekleştirilmesi, hatayı ortadan kaldıracaktır. Yanıt D

Çözüm: Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğü için yüksek basınç merkezlerinde rüzgârlar, Kuzey Yarım Küre’de hareket yönünün sağına, Güney Yarım Küre’de soluna saparlar. Bu nedenle D seçeneğinde sunulan önerinin gerçekleştirilmesi, hatayı ortadan kaldıracaktır. Yanıt D

Yazı kaynağı : www.eokultv.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın