Akut ve Kronik Dermatozlar Nedir?

Akut ve Kronik Dermatozlar Nedir?



Akut ve kronik dermatozların zamanında ve bir uzman nezaretinde tedavi edilmesi önemlidir. Patoloji her yaşta ortaya çıkabilir ve bağışıklıkta bir azalma ile ilişkilidir. Pürüzsüzlüğü ve ışıltısı ile sadece sıhhatli bir cilt göze hoş gelebilir. Deride lekeler, hiperemi odakları, soyulma ve döküntü gibi herhangi bir değişiklik, herhangi bir patolojik sürecin varlığını gösterir. Özellikle, zamanında yani erken tıbbi yardım almak son aşama önemlidir.

Dermatozlar, çeşitli etiyoloji ve patogenezdeki bir öbek cilt hastalığıdır. Cilt patolojisi herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve tek bir olay olabilir yada devamlı tekrarlayan bir kişiye bütün hayatı süresince eşlik edebilir. Bu tür hastalıkların tedavisi, nedeni doğrudan ortadan kaldırmayı ve semptomları azaltmayı yada tamamen ortadan kaldırmayı amaçlar. Ayrıca, en yaygın cilt rahatsızlıkları dermatit yada egzama olarak da adlandırılır. Herhangi bir dermatitin etyopatogenezinin temeli, cildin veya vücudun bağışıklık sisteminin, çoğu vakit alerjen olan muayyen endojen ve eksojen faktörlerin etkilerine karşı artan duyarlılığıdır. Egzama, ağırlıklı olarak nöro-alerjik bir etiyolojiye haiz olan cildin en üst katmanlarının iltihaplanmasının varlığı ile karakterize edilen patolojik bir süreçtir.

Dermatit sebepleriAkut ve Kronik Dermatozlar Nedir?

Dermatit ve dermatomikoz görünümünü tetikleyen ana nedenler şunlardır;

Psiko ve duygusal ve stres bozuklukları,
Endokrin sistemden patolojik durumlar,
İmmün yetmezlik durumları,
Sindirim sistemi hastalıkları.

Ayrıca dış etkenler de cilt üstünde mühim bir etkiye haizdir. Düşük kaliteli kozmetik mamüller, uygulandığı ciltte fazlaca güçlü alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı kozmetikler, ciltte, veziküllerde ve ek olarak uzun soluklu iyileşmeyen ülserlerde hiperemi ve soyulma odaklarının ortaya çıkmasına niçin olabilir. Bu nedenle satın alınan kozmetiklerin bileşimini dikkatlice izlemeniz önerilir. İçerdikleri daha fazla koku ve boya, cilt üstünde daha zararı olan olabilir. Yüz, boyun, göğüs, dirsek ve dizlerdeki deri bütünlükleri dermatit oluşumuna en yatkındır.

Dermatit nedenleri ancak kalifiye bir uzman tarafınca yapılmalıdır. Hiçbir durumda bir doktora danışmayı ertelememeli ve ilk emareler tespit edildiğinde kendi haline deva vermemelisiniz. Ek olarak, dermatit görünümünün nedenini belirlemek son aşama önemlidir, çünkü benzer klinik semptomlarla bile, değişik insanlardaki hastalıklar, tedavinin bağlı olduğu farklı etiyolojilere sahip olabilir.

Tüm egzama türlerinin terapötik tedavisinin temeli, immünostimülanlar ve vitamin komplekslerinin kullanılması, alerjenle temasın tamamen ortadan kaldırılması, fizyoterapi prosedürleri ve su prosedürlerinin sayısında maksimum azalmadır. Bu nedenle, dermatit tedavisinin iyi mi tamamlanacağını bilmek için, bu hastalığın hangi ana türlerinin ortaya çıkabileceğini bilmeniz icap eder.

Egzama türleri

En yaygın egzama türleri şunları ihtiva eder. Bunlar;

1. Atopik egzama (nörodermatit): Genellikle akrabaları bir tür alerjiden muzdarip olan kişilerde, doğrusu belirli bir bağışıklık kusurunun varlığı nedeniyle hastalığa doğrudan yatkınlığı olan kişilerde görülür. Bu egzama türü, yaşamda uzun yıllar ortaya çıkmayabilir ve muayyen bir zamanda agresif faktörlerin etkisi altında “kendini bütün ihtişamıyla gösterebilir”. Atopik dermatit, herhangi bir lokalizasyonun vücudundaki kronik bir enfeksiyon periyodu tarafınca tetiklenebilir. Bu durumda tedavi, kronik enfeksiyon odağının ortadan kaldırılmasına dayanacaktır. Ayrıca stres faktörlerinin rolünü unutmamalıyız, bu yüzden vücut üstünde agresif stres etkilerini önlemek son aşama önemlidir.Akut ve Kronik Dermatozlar Nedir?

2. Seboreik dermatit (sebore): Seboreik dermatitin patogenezi, yağ bezlerinin hiperfonksiyonuna ve bunların ürettiği sırrın kimyasal bileşimindeki bir değişikliğin eşlik etmesine dayanır. Bu durumda, provoke edici unsur, sebum ve metabolik ürünlerin kimyasal bileşimi ile ilgili olarak cilt hassasiyetinin ortaya çıkmasıdır. Sürece en çok dahil olan, cildin yağ bezlerinde en varlıklı olduğu alanlardır. Bunlar; kafa derisi, nazolabial üçgen alanı, torasik ve interskapular alanlar ve ek olarak göz kapakları vs. Ayrıca, bir çok vakit, sebore, aşağıdaki gibi hastalıklara birlikte rol alır; immün yetmezlik durumları, sindirim sistemi patolojileri, sinir ve endokrin sistem rahatsızlıkları. Bu tip dermatitin tedavisi, altta yatan hastalığın ortadan kaldırılmasının yanı sıra, tesir mekanizması yağ bezlerinin işleyişini normalleştirmeyi amaçlayan antiandrojenik ilaçların kullanımına dayanır. Ayrıca tedaviye vitamin tedavisi ve topikal preparatlarla tedavi eklenmesi önerilir.

Yazar: Bekir Bulut

kaynak: bilgiustam.com

Similar Posts

Bir cevap yazın