aclik kan sekeri kac olmasi gerekir

aclik kan sekeri kac olmasi gerekir bilgi90’dan bulabilirsiniz

Açlık Kan Şekeri Nedir? Kan Şekeri Değerleri Kaç Olmalı?

Açlık Kan Şekeri Nedir? Kan Şekeri Değerleri Kaç Olmalı?

Kan şekeri nedir?

Karbonhidratların sindirilmesi sonucunda ortaya çıkan veya glikojen gibi depo kaynaklardan elde edilen glukozun kan dolaşımımızdaki düzeyine kan şekeri (plazma glukozu) denir. Birimi miligram/desilitre (mg/dl)’ dir.

Açlık kan şekeri nedir?

Açlık kan şekeri kandaki glukoz düzeyinin 8-10 saat açlık sonrası ölçülen düzeyidir.

Tokluk kan şekeri nedir?

Tokluk kan şekeri kandaki glukoz düzeyinin yemek sonrası ölçülen düzeyidir. Tokluk kan şekerinin ölçümü yemeğin ilk lokmasından 2 saat sonra yapılır.

Açlık ve tokluk kan şekeri değeri kaç olmalıdır?

Normal sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin, ikinci saat tokluk kan şekeri ise 140 mg/dl’nin altındadır.

Açlık kan şekeri nasıl ölçülür?

Tanısal amaçlı ölçümlerde 8-10 saatlik gece açlığı sonrası venöz plazma örneği alınarak laboratuvarda açlık kan şekeri ölçülür. Takip amaçlı ölçümlerde ise birey parmak ucundan kendi kendine kapiller kan örneğinden kan şeker ölçüm cihazları ile açlık kan şekerini ölçebilir.

Açlık kan şekeri neden yükselir?

Eğer vücuttaki insülin düzeyi yetersizse ya da insülinin etkisine karşı direnç varsa karaciğerde açlıkta üretilen glukoz hücreler içine sokulamaz ve kan dolaşımındaki açlık glukoz yani şeker düzeyi yükselmeye başlar.

Gebelikte açlık kan şekeri kaç olmalıdır?

Gebelikte sabah açlık kan şekeri 95 mg/dl’nin altında olmalıdır.

Açlık kan şekeri ölçümü için kaç saat aç kalınmalıdır?

Ölçümden önce 8-12 saat açlık yeterlidir. Açlık kan şekeri ölçümüne gece açlığı sonrası sabah bakılması daha uygun olmaktadır.

Açlık kan şekeri ölçümünden önce su içilir mi?

Açlık kan şekeri ölçümünden önce şeker içermeyen az miktarlarda su içilmesinde sakınca yoktur.

Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi?

12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.

Açlık kan şekeri normal değerlerin üstünde olursa ne olur?

Açlık kan şekerinin normal değerin üzerinde olmasına bozulmuş açlık glukozu ya da prediyabet denilmektedir. Yapılan çalışmalar prediyabetik bireylerde de diyabete ait mikro ve makrovasküler komplikasyonların yani küçük ve büyük damarlarda çeşitli problemlerin gelişme ihtimalinin olduğunu göstermektedir. Diyabetin progresif yani ilerleyen bir hastalık olduğu da göz önüne alındığında müdahale edilmeyen yüksek açlık kan şekerleri bir süre sonra diyabetik tanı seviyesine çıkabilir.

Uyurken şeker neden yükselir?

Normalde gece uyurken yani gıda tüketimi yokken kan şekerimizin düşmemesi için karaciğer çeşitli yollarla glukoz üretmekte ve kişinin gece boyunca kan şekerinin düşmesini önlemektedir. Eğer kişide insülin direnci veya insülin eksikliği varsa bu kişilerde karaciğer tarafından üretilen glukoz hücreler içine sokulamaz ve kan şekeri yükselir.

Enfeksiyon kan şekerini yükseltir mi?

Enfeksiyon vücut için bir stres durumu olduğu için kan şekerinde yükselmeye yol açan durumlardan birisidir.

Kan şekeri kaç olursa insülin kullanılması gerekir?

İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.

Yüksek şekere evde ne iyi gelir?

Kan şekeri yüksekliği durumunda kişinin henüz diyabet tanısı yoksa su tüketimini artırarak en kısa zamanda şeker hastalığı ile uğraşan bir hekimden randevu alması gerekir.  Kan şekeri ılımlı düzeyde yüksek ise fiziksel aktivitenin de kan şekerini düşürücü etkisi olur. Ancak kan şekeri 250 üzerinde ise fiziksel aktivite riskli olabilir.

Kan şekerinin yükselmesini tetikleyen besinsel faktörler nelerdir?

Vücudun enerji için glikoza ihtiyacı vardır ve glikozun kaynağı tükettiğimiz besinlerdir. Ancak vücut elde edilen bu enerjinin tamamını aynı anda kullanmaz. İnsülin, gerektiğinde saklanmasını ve serbest bırakılmasını mümkün kılar. Yemekten sonra kan şekeri seviyeleri yükselir, genellikle yemekten yaklaşık bir saat sonra en yüksek seviyeye ulaşır. Kan şekerinin ne kadar yükseldiği ve zirvenin kesin zamanlaması kişinin diyetine bağlıdır. Gıda ile ilgili önemli kan şekeri artışlarını etkileyebilen faktörler arasında öğünlerin büyük olması, şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, ekmek, tatlı ve paketli gıdalar gibi basit karbonhidratlı veya karbonhidratlı yiyeceklerin yenilmesi yer almaktadır. Öğünler arasındaki kan şekeri seviyeleri, vücudun şekeri nasıl yönettiğine dair bir pencere sunar. Yüksek açlık kan şekeri seviyeleri, vücudun kandaki şeker seviyelerini düşüremediğini gösterir. Bu, ya insülin direncine ya da yetersiz insülin üretimine ve bazı durumlarda her ikisine de işaret eder.

HbA1c testi nedir?

Açlık kan şekeri düzeylerini değerlendirmek için bireylerin veya sağlık uzmanlarının kullandığı yöntemler arasında Glikozile hemoglobin (HBA1c) testi bulunmaktadır. HbA1c testi, vücudun kan şekerini zaman içinde, genellikle son 2-3 ayda nasıl yönettiğini ölçer. HbA1c, doktorların diyabeti yönetmek için kullandığı ana testtir. Kişi bu testi laboratuvar ortamında yaptırmaktadır. Test sonucunda seviyeler çok yüksek çıkarsa, kişinin ikinci bir teste ihtiyacı olabilir. Bu testin sonuçları yüzde olarak gösterilir.

Evde kan şekeri testi nasıl yapılır?

Hastalar kan şekeri seviyelerini evde kendileri de test edebilir. İlgili hekimler hastalardan genellikle uyanır uyanmaz ve bir şey yiyip içmeden önce açlık kan şekerini ölçmesini talep eder. Bununla birlikte yemekten önce veya bazen yemekten 2 saat sonra tokluk şekeri de ölçülebilir. Test için en doğru zaman, tedavi hedeflerine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, iyi kontrollü ve sadece ağızdan alınan şeker ilaçları ile tedavi edilen bir Tip 2 diyabetli hastanın haftada 2 gün kan şekeri ölçümü yapması yeterlidir. Bununla birlikte günde 4 kez insülin uygulayan Tip 1 diyabetli bir bireyin ise en az 4 kez öğünler öncesi ve lüzum halinde de öğün sonrası kan şekerini ölçmesi gerekir.

Evde parmak ucundan kan şekeri ölçümü yapmak için şu sıralama izlenir:

Açlık kan şekerini düşürmek için ne yapılmalı?

Diyabetik olmayan bir bireyde açlık kan şekeri yüksekliği prediyabet anlamına gelir ve bu bireylerin öncelikle yaşam tarzı değişikliği yapması gerekir. Basit karbonhidratlardan uzak durmak, düzenli fiziksel aktivite, düzenli uyku ve stresten uzak durmak bu değişikliklerin başında gelmektedir. Kilo fazlalığı varsa ideal kiloya düşmek prediyabetik bir bireyin açlık kan şekeri düzeylerinin normal aralığa gelmesini sağlayabilir.

Diyabetik bir bireyde ise açlık kan şekeri yüksek seyrediyorsa buna uygun ilaç veya insülin tedavilerinin kendilerini takip eden hekimler tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

Açlık kan şekerinin sağlıklı bir seviyede kalmasını sağlamak nasıl bir diyet uygulanır?

Açlık kan şekerinin sağlıklı seviyesini korumak ve çok yükselmesini önlemek için sağlıklı bir diyet uygulamak çok önemlidir. Bu kapsamda yapılacak olan diyette şunlara dikkat edilmelidir:

-Şeker ve tuz alımı sınırlanmalı,

-Beyaz ekmek ve makarna yerine tam tahıllı ekmek ve makarna tercih edilmeli,

-Vücudun kan şekerini düşürmesine yardımcı olmak için lif açısından zengin yiyecekler tüketilmeli,

-Doygunluk hissini desteklemek için yüksek proteinli yiyecekler yenilmeli,

-Kan şekeri artışlarını tetikleme olasılığı daha düşük olan nişastalı olmayan sebzeler seçilmeli.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Enerji besinler ile karşılanır, hücreler beslenir. Karbonhidratlar ve yağlar enerji için kullanılarak glikoza dönüşür. Glikoz, kan ile hücrelere enerjiyi gönderimini sağlar. Kan şekeri, glikoz miktarının ölçüldüğü yerdir. Eğer olması gereken değerden daha fazla ise dokulara zarar verebilir. Kan şekerinin sağlıklı kişilerde, 70-120 mg/dl olmalıdır. Bazı bireylerde insülin yeteri miktarda üretilemediğinden kan şekeri değeri yükselir. Bu değerler anlık olarak yükselebileceği için tanı koymada yeterli değildir. Bu sebeple 3 aylık glikoz değerine bakılır.

Açlık / tokluk kan şekeri nedir?

Kan şekeri değeri farklılıklar gösterebilir. Açlık kan şekeri olarak değerlendirdiğimiz değer bireyin 8 ile 12 saat arası aç olduktan sonraki kan şekerinin ölçümlenmesi sonucunda ortaya çıkan değerdir. Tokluk kan şekeri ise besin alımının ardından 2 saat sonrasında ölçümlenen değerdir.

Açlık / tokluk kan şekeri kaç olmalıdır?

Açlık kan şekerinin en az 8 saat aç kalınarak ölçülmesi gereklidir. Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir. Tokluk kan şekeri 140-200 mg/dl arasında ise gizli şeker söz konusudur.

Açlık kan şekeri değeri için kaç saat aç kalınmalıdır?

Açlık kan şekerinin ölçülebilmesi için en az 8 ile 12 saat aç kalınması gereklidir. Bu yüzden sıklıkla gece aç kalınarak sabah ölçüm gerçekleşir.

Tokluk kan şekeri değeri için kaç saat aç kalınmalıdır?

Tokluk kan şekerinin doğru ölçülmesi için yemek yenmeye başladıktan sonra 2 saat içerisinde ölçüm gerçekleşir. Yemekten sonraki saatlerde kan şekeri belirlenir. 

Enerji besinler ile karşılanır, hücreler beslenir. Karbonhidratlar ve yağlar enerji için kullanılarak glikoza dönüşür. Glikoz, kan ile hücrelere enerjiyi gönderimini sağlar. Kan şekeri, glikoz miktarının ölçüldüğü yerdir. Eğer olması gereken değerden daha fazla ise dokulara zarar verebilir. Kan şekerinin sağlıklı kişilerde, 70-120 mg/dl olmalıdır. Bazı bireylerde insülin yeteri miktarda üretilemediğinden kan şekeri değeri yükselir. Bu değerler anlık olarak yükselebileceği için tanı koymada yeterli değildir. Bu sebeple 3 aylık glikoz değerine bakılır.

Açlık / tokluk kan şekeri nedir?

Kan şekeri değeri farklılıklar gösterebilir. Açlık kan şekeri olarak değerlendirdiğimiz değer bireyin 8 ile 12 saat arası aç olduktan sonraki kan şekerinin ölçümlenmesi sonucunda ortaya çıkan değerdir. Tokluk kan şekeri ise besin alımının ardından 2 saat sonrasında ölçümlenen değerdir.

Açlık / tokluk kan şekeri kaç olmalıdır?

Açlık kan şekerinin en az 8 saat aç kalınarak ölçülmesi gereklidir. Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir. Tokluk kan şekeri 140-200 mg/dl arasında ise gizli şeker söz konusudur.

Açlık kan şekeri değeri için kaç saat aç kalınmalıdır?

Açlık kan şekerinin ölçülebilmesi için en az 8 ile 12 saat aç kalınması gereklidir. Bu yüzden sıklıkla gece aç kalınarak sabah ölçüm gerçekleşir.

Tokluk kan şekeri değeri için kaç saat aç kalınmalıdır?

Tokluk kan şekerinin doğru ölçülmesi için yemek yenmeye başladıktan sonra 2 saat içerisinde ölçüm gerçekleşir. Yemekten sonraki saatlerde kan şekeri belirlenir.

Yazı kaynağı : www.okanhastanesi.com.tr

Tokluk ve Açlık Kan Şekeri Nedir?

Tokluk ve Açlık Kan Şekeri Nedir?

Günlük hayatta karşılaştığımız hastalıkların tedavisinde erken dönemde teşhis konması ve doğru tedavinin uygulanması, tedavi başarısı açısından oldukça önemlidir. Erken dönemde doğru tanının konabilmesi ise bazı laboratuvar veya görüntüleme tetkiklerinin yapılmasına bağlı olabilir. Vücudumuzun fizyolojik işleyişine ışık tutan bu tetkikler altta yatan sağlık problemleri hakkında önemli bilgiler sunabilir. Bu tetkiklerden biri açlık ve tokluk kan şekeridir. Gerçekten de şeker hastalığında hastaların en az yarısında başlangıçta herhangi bir şikayet veya bulgu saptanmamakta ancak kanda şeker yüksek saptanmakta ve tanı konulmaktadır.

Kan Şekeri Nedir?

Vücudumuzu meydana getiren hücrelerimiz ve dokularımız yaşamsal faaliyetleri yerine getirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Hücrelerin gereksinim duyduğu bu enerji, beslenme yoluyla alınan gıda ürünlerinin sindirilerek elde edilen maddelerin metabolize olması yoluyla üretilir. Metabolizmanın enerji üretimi sırasında kullanılan temel besin maddesi ise glikozdur. Bağırsaklarda sindirilen besinlerden elde edilen glukoz dolaşım yoluyla vücudun diğer dokularına taşınır ve enerji elde edilerek faaliyetler gerçekleştirilir.

Kanda taşınan glikozun laboratuvar tetkiklerinde incelendiği ve ölçüldüğü haline kan şekeri denir. Kandaki glikoz düzeyi vücudumuzda önemli görevler üstlenen bazı organların ve hormonların sıkı kontrolü altındadır. Bu organlar beyin, pankreas, karaciğer, böbrek,  hormonlar ise insülin, glukagon, kortizol ve büyüme hormonudur. Bu organ ve hormonlarla kan şekeri düyeni normal aralıkta tutulabilmektedir.

Vücuda besin girişi ile elde edilen glukozun yükselişini pankreastan üretilen insülin hormonu ile vücut düşürmeye ve normal aralıkta tutmaya çalışır. Diğer taraftan vücut, uzamış açlık durumunda veya yoğun efor halinde azalan kan glukozunu pankreastan salgılanan glukagon yardımıyla yükseltmeye ve normal düzeyde sağlamaya çalışır. Bu sayede kişilerde açlık veya tokluk durumlarında kan şekeri düzeyinin anormal değerlere ulaşması önlenir ki sonuçta vücut enerjisiz kalmaz, canlılık ve yaşam devam eder.

Tokluk ve Açlık Kan Şekeri Nedir?

Açlık kan şekeri tanım olarak, en az gecelik 8 saatlik açlık sonrasında sabah kanda aç olarak ölçülen glukoz düzeyini ifade eder. Sağlıklı kişilerde, sabah ölçülen açlık kan şekerinin 70 – 100 mg/dl arasında olması normal kabul edilir. Açlık kan şekerinin 60 mg/dl altında ölçülmesi hipoglisemi olarak ifade edilir ve hayatı tehdit edici boyutlara varabilir. Sabah açlık kan şekerinin 50 mg/dl’nin altına çıkmasına hipoglisemi (şeker düşüklüğü) denilir. Ancak diyabet hastalarında herhangi bir zamanda kan şekerinin 70 mg/dl altında ölçülmesi hipoglisemidir ve hayatı tehdit edici boyutlara varabilir.

Açlık kan şekerinin 100 mg/dl üzerinde ölçülmesi ise kan şekerini düzenleyen mekanizmalarda bir takım aksaklıklara işaret eder ve bu şeker yüksekliği şeker hastalığı açısından riskleri ifade eder. Açlık kan şekerinin 126 mg/dl üzerinde ölçülmesi ise şeker düzeyinin yüksek olduğunu gösterir ve şeker hastalığı tanısı koydurur.

Tokluk kan şekeri ise gıda alımından (ilk lokmadan) 2 saat sonra kanda ölçülen kan şekeri düzeyidir. 140 mg/dl üzerinde ölçülen tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı açısından risk artarken 200 mg/dl üstünde saptanan tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı tanısı konulur. Açlık ve tokluk kan şekerlerinin incelenmesi metabolizmaya dair önemli veriler sunabildiği gibi özellikle tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ve gebelik diyabetinde tanıda oldukça değerlidir.

Kan şekerinin açlıkta 100-126 mg/dl arasında çıkması halinde ya da tokluk kan şekerinin standart sonucu bilinemediğinde, ağızdan glukoz şurubu içirilmesi ile yapılan oral glukoz tolerans testi “OGTT” sırasında da kan şekeri düzeyi ölçülerek, takip edilerek, şeker hastalığı tanısı konulabilir.

Parmaktan şeker ölçümü, şeker hastalığında şeker düzeyini takipte yardımcı bir yöntemdir. Tanı konulmuş bireylerin şeker takibinde kullanılır. Parmaktan şeker ölçümü ile şeker hastalığı tanısı konulamamaktadır. Ancak bu yöntem şeker hakkında fikir vericidir.

Kan Şekerindeki Değişimler Ne İfade Eder?

Kan şekeri düzeyi vücudun metabolik durumu ile yakından ilişkilidir. Enerji üreten besinlerin kandaki temel formlarından biri glukoz olduğundan, enerji ihtiyacının arttığı durumlarda dokulara daha fazla besin sağlanması gerektiğinden kan şekeri düzeyinin artmasına yönelik fizyolojik değişiklikler yaşanır. Örneğin dokuların çeşitli nedenlerle yaralanmalarında, ameliyatlarda, enfeksiyonlarda, yanıklarda veya bazı rahatsızlıklarda iltihabi reaksiyon gelişmesine bağlı olarak kan şekeri düzeyi artış gösterebilir.

Kan şekerinin kontrolsüz ve hızlı şekilde yükselmesi durumunda acil, hayatı tehdit edebilecek seviyede sağlık problemlerine neden olabilir. Şeker hastalığında kanda şeker yüksektir ve insülin hormonunun yetersizliği vardır. Bu durumda kan şekerinin düşürülmesine yönelik mekanizmalar çalışmadığı için yükseliş kontrolsüz şekilde devam etmektedir. Ek olarak dokular ve hücreler tarafından enerji için glukozun kullanılması da insülin hormonuna bağlı olduğu için, kandaki glukoz miktarı fazla olmasına rağmen dokular bundan yararlanamaz. Sonuçta kanın yoğunluğu ve fizyolojik özellikleri bozulur, dokuların enerji kullanımı zarar görür, şeker yüksekliğine bağlı sıvı açığı oluşur, vücut glukoz dışı problemli enerji eldesine girer ve sorunlu yollar devreye girer. Böylelikle hayatı tehdit eden acil durumlar ve ketoasidoz denilen komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Kan şekerinin kontrolsüz şekilde yüksek seyretmesi uzun dönemde başka sağlık problemlerinin gelişimini de hızlandırır. Şeker yüksekliği ile damar yapısı bozulur, esnekliği azalır ve damar sertliği ortaya çıkar. Damar sertliği daha erken yaşta birçok damarda tıkanmalarla seyreder ve kalp-damar hastalıkları, kalp krizleri, beyin damar hastalıkları, felç-inme gibi rahatsızlıkların gelişmesine neden olur. Vücut kolesterol-yağ düzeyi ve kan basıncının bozulmasına da neden olur. Bağışıklık sisteminin fonksiyonlarında aksaklıklara yol açarak yara iyileşmesinin gecikmesine, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlığın artmasına yol açabilir. Ayrıca şeker hastalığının uzun dönem komplikasyonları olan küçük damarların yapısının etkilenmesi ile böbrek rahatsızlıkları ve göz problemleri gibi sorunlar kan şekeri yüksekliği ile ilişkilidir.

Bunun yanında kan şekerinin belirli nedenlerle normal değerinin altına düşmesi de yaşamı ciddi şekilde tehdit edebilir. Şeker hastalığında şeker 70 mg’ın altına düşmemelidir. Başta beyin dokusu olmak üzere, yaşamsal bazı doku ve organlar yaşamlarını sürdürebilmek için yeterli miktarda glukozun varlığına ihtiyaç duyduğundan, kan şekeri düzeyinin çok azalması halinde bu dokular fonksiyonlarını kaybeder. Kan şekerinin düşmesi ile önce başlangıçta açlık hali, çarpıntı, terleme, ellerde titreme ile başlayan şikayetlere, kan şekerinin düşüşünün derinleşmesi ile konuşma bozukluğu koordinasyon bozukluğu, bilinç kaybı ve komaya varan beyin sinir sistemi sorunları görülebilmekte, kalp fonksiyonlarının bozulmasına bağlı şok, dolaşım bozuklukları da ortaya çıkabilmektedir.

Yazı kaynağı : www.medicana.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın