Türkiye-Irak petrol boru hattı hafta içinde faaliyete geçiyor! Enerji bakanı Bayraktar açıkladı! Güncel, başvuru sitemizde Türkiye-Irak petrol boru hattı hafta içinde faaliyete geçiyor! Enerji bakanı Bayraktar açıkladı! ile alakalı araştırma yaptık.
Bakan Bayraktar, Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın açılış oturumunda gerçekleştirdiği konuşmada bu mühim gelişmeyi açıkladı.
Günlük 500 bin varil kapasitesi ile mühim bir boru hattı
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin uzun senelerdır güvenilir bir enerji güzergahı olduğunu altını çizerek, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’nın hemen hemen 45 senedir sürekli olarak kullanıldığını ve günlük 500 bin varil petrol kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin enerji taşımacılığı hususundaki önemine dikkat çeken Bayraktar, bu hat aracılığıyla dünya enerji piyasalarına büyük bir katkı sağlandığını açıkladı.
6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler ve sel felaketi ardından bakıma alınan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı, şimdi yeniden operasyona hazır durumda. Bakan Bayraktar, hatın bu hafta içinde faaliyete geçeceğini altını çizerek, küresel petrol piyasalarına günlük 500 bin varil petrol tedarik edileceğini açıkladı.
Türkiye’nin enerji gücü ve stratejik rolü
Enerji Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin enerji bölgesindeki mühim rolünü vurgulayarak, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) aracılığıyla Avrupa’ya mühim miktarda doğal gaz sevk ettiğini dile getirdi. Batı Balkan Boru Hattı ile Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Moldova’ya doğal gaz gönderildiğini dile getiren Bayraktar, Türkiye’nin doğal gazda giderek daha fazla merkez halini aldığini dile getirdi.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle mühim adımlar atan Türkiye’nin, petrol, doğal gaz ve yenilenebilir enerji bölgesindeki yatırımlarına ağırlık verdiğine dikkat çeken Bayraktar, karbon emisyonlarını azaltmak maksadıyla nükleer enerji yatırımlarını da mühim bir araç olarak gördüklerini dile getirdi. Türkiye’nin enerji sektöründeki bu stratejik adımları, hem bölgesel hem de ülkeler arası düzeyde büyük yankı uyandırıyor.
Bakan Bayraktar’ın Abu Dabi’deki forum kapsamı içinde Birleşik Arap Emirlikleri hükümet yetkilileri ve dünyanın ileri gelen enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle yapacağı görüşmeler de büyük bir önem taşıyor.
